Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap javítása

Témaindító: csiperke, idő: Okt 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 39
(#) Auth Zsigmond válasza halikszol hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Egy távjavítás üzenő táblán találkoztam az E8-as kóddal. Lehet, hogy típusfüggő, de az AEG típusú főzőlapnál az alábbi választ írták:

"Az E8-s kód kommunikációs probléma, ami azt jelenti, hogy zárlatos - szakadásos a panel belseje."

link
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) halikszol hozzászólása Feb 16, 2016 /

Köszönöm! és azt házilag meglehet csinálni? Garancia már nincs rajta.
(#) Auth Zsigmond válasza halikszol hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Nem vagyok profi a területen, de az általános javítási szempontok egy része (akár különösebb javítási rutin nélkül) itt is eredményre vezethet. Hálózatról leválasztott készülék esetén a panel vizuális vizsgálatával (célszerűen nagyítóval) a panelszakadás, esetleg fellazult, vagy megégett, kontaktus hibás forrasztási pont kis szerencsével felderíthető. Átforrasztás segíthet a probléma megoldásában. Ha nem látható sérült (megégett, stb.) alkatrész, célszerű multiméterrel, vagy más mérőműszerrel a vezetősávok folytonosságát kimérni, természetesen mindezt feszültség mentes állapotban!
Ha a hibaforrás így sem kideríthető, a további (feszültség alatti) vizsgálathoz már hozzáértő szakember bevonását javasolom, a jelentős villamos áramütésveszély miatt.
(#) halikszol hozzászólása Feb 17, 2016 /

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) Latinovits válasza sevenhill hozzászólására (») Márc 13, 2016 /

Szia,
nekem is ilyen indukciós főzőlap panellal van gondom, esetleg meg tudnád mondani a tekercs közepén található NTC értékét. A HITE feliratú csatlakozóra kell dugni a kábel végét. Próbáltam 100k-s ellenállással helyettesíteni de semmi.
Köszi,
Tibor
(#) germe hozzászólása Márc 15, 2016 /

Sziasztok!

Előre bocsátanám, hogy sajnos semmit nem értek az elektronikához, ezért ne remegjen a szátok széle, ha bődületes baromságokat írok...
Van (volt?) egy electrolux EHD60100P félindukciós (2 kerámia 2 indukciós lap) főzőlapom. Egyik bekapcsolás alkalmával megadta magát E3 hibakóddal. Konkrétan nem találtam meg mit jelent, de minden jel arra mutat, hogy túl/alul feszültség probléma.
Miután olvastam a fórumot, szétkaptam a készüléket, gyanús foltokat keresve. Ennek eredményekét láthatjátok az alábbi fotókon.
Két részből áll az elektronika. A bal oldali bézs színű nyák, (a hátulja zöld) és a jobb oldali zöld színű. Az előbbi több mint gyanús... A bal oldali nyák hátuljának alján levő hibás rész másik oldalát fotóztam az utolsó 2 képen.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ezt meg lehet-e javíttatni, és egyáltalán érdemes-e, vagy szokjak hozzá a hideg kajához?! Természetesen nem panelcserére gondoltam, mert amiket olvastam az alapján az egy vagyon, és akkor már inkább megéri újat venni.

Sajnos több képet nem engedett feltölteni 1 hozzászóláshoz, pedig van még egy rész a bal oldali panel alsó közepén, ami esetleg gyanús lehet. Ennek a hátulján semmi elváltozást nem látok, és nem is hiszem, hogy rossz, de a véleményetekre vagyok kíváncsi!
Előre is köszönöm a válaszotokat!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
(#) Sebi válasza germe hozzászólására (») Márc 15, 2016 /

Ha nem értesz az elektronikához, akkor az olyan, mintha nem beszélnénk azonos nyelven...
Ezek az áramkörök - különösen rajz nélkül - nem javíthatók túl egyszerűen. Néhány éve egy primitív - párezer forintos - egylapos készüléket visszarajzoltam kíváncsiságból. Annál egy sima komparátor nézte a hálózati feszültséget és ha magasnak találta, akkor hibakóddal leállt. A feszültségosztót finoman módosítva - mivel a hálózat végülis nem volt magas, csak ő érezte annak - megnyugodott és hibátlanul tette a dolgát.
Ezen a Tieden sem látni semmi rendelleneset (gondolom a biztosítékot sem verte), tehát a gond lehet hasonló is.
Kellő tapasztalat és ismeretek nélkül azonban nincs esélyed a panelen felismerni az áramköri részleteket, a hálózati feszültség pedig az egész panelen jelen van, tehát még a méregetés is életveszélyes lehet számodra!

A biztosítékot levitte elsőre, de utána már nem. Sőt később a más fázison, de közös földön és 0-n levő sütő működését is megakadályozta.
Nem akarok én hozzányúlni, pont azt kérdeztem, hogy várhatólag megéri-e felhajtani olyan embert, aki viszont profi a témában, és meg tudja csinálni. (Anyagilag mostanában elég paffon vagyok, úgyhogy nem szívesen költenék új készülékre, ha nem muszáj...)
(#) merlingerin válasza germe hozzászólására (») Márc 16, 2016 /

Szia!

A hiba.jpg képen látszik, hogy egy fóliasáv eldurrant. Az egy túláram védelem, a nyákon kialakítva. Ha az elfröccsent, az az esetek 99,9%-ban igbt hiba, aminek az oka is kiderítendő. Gyenge táp, rosz ventilátor, rossz szellőzés, menetzárlatos tekercs, vagy kondi hiba... 2db igbt biztos rossz, plusz a kiváltó ok. 10e kb az alkatrész alja, ha biztos nem kínai hamisat akarsz bele. Ha menetzárlatos, nem javítható. Ez utánna derül ki újabb pukkanáskor. Ezen kívül teljes táp felújítás, és bizodalom, hogy az igbt-ket ne a proci vezérelje közvetlenül...

Ha nincs pénz, inkább vegyél egy használt nem indukciósat, ezt meg add el hibáskênt...
(#) erbe válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 16, 2016 /

Ahhoz képest, hogy alkalmanként 4900.-, 7900.-ért lehet akciósan kapni indukciós főzőlapot, eléggé elrettentő.
Egyébként ez sok mindennél így van. Hozzák a kacatot javítani és sértődötten néznek rám, mikor azt állítom, hogy ez a termék "Vedd meg és dobd ki! Csak használni ne akard!"
A forgalmazók egyszerűen nem tartanak alkatrészt sok mindenhez, mert a gyártó sem ad.
(#) jeriko válasza erbe hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Elektronika esetén talán még érthető is, nagyon olcsó legyártani bármit, egy kondenzátor cseréje szervizben gyakran többe kerül mint az egész panel újonnan.
Nekem a kedvencem viszont a mosógép, ahol az üst forgórészére ráhúzzák a csapágyakat, tömítéseket, két oldalról a műanyag dob két felét, majd az egészet összeragasztják (régen csavarozva volt). Így egyben lehet venni 40-50e Ft-ért alkatrészként. Amúgy egy tömítés vagy csapágy ára pár száz forint lenne.
(#) germe hozzászólása Márc 17, 2016 /

"Szomorú vagyok elvtársak... Szomorú vagyok!" Akkor szépen visszateszem a helyére dekorációs célzattal, és veszek egy Hauser IC-2011 14,000-ért. Majd ha egyszer lesz zsozsó, megint urizálok egyet, ezekkel a jócskán túlárazott termékekkel...
Köszi a választ!!!
(#) merlingerin válasza germe hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Szia!

Nem túlárazott, és nem egy kategória a hauserrel...

Ne felejtsd el. Beviszed a szervizbe, és ott alkatrészeket csereberélnek, elindul, felrobban 1 hét múlva megint, mert nem sikerült megtalálni azt az egy darab belső kontakthibás alkatrészt, emiatt szídod, milyen vacak. Emiatt van komplett modul csere. Így biztos jó, és biztos nem viszed vissza 1 hét múlva.

A Hauser nem napi használatra való, hanem a telekre... Garit sem fogja napi használatban kibírni.

Tényleg add el rossznak jofogáson, és vegyél egy használt nem indukciósat...
(#) merlingerin válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Szia!

Javítottam már 10 felett ilyen belű gépet. A baja mindig azonos okból fakad. A tápja szűretlen, és nagy áramnál befullad. Ez viszi az IGBT-ket, mert azonnal indul is újra. A 129. ilyen alkalommal puff.

Más kérdés, hogy a szilikon a Graetz alatt, meg az IGBT-k alatt olyan kemény, hogy vakarni kell, de hőt az már nem vezet rendesen.. De a fő baj mindig a tápból ered. Az összes elektrolit kondi rommá van száradva. Ez egy közel 8-10 éves lap.
(#) germe válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Nem a javításra írtam, hogy túlárazott, hanem az új indukciós lap.
Az meg nem baj, ha a gari előtt döglik be, majd megjavítják, ha tudják, ha nem, újra indul a gari! Amúgy remélem 1 év múlva már lesz elég della egy új hagyományos indukciósra, addig kell valami átmeneti megoldás.
(#) conrad hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Van egy olyan hibája a főzőlapnak (indukciós) ami szemmel is jól látszik a 8 lábú IC teteje felrobbant tehát nem látom milyen Az alkatrész jelzése ,ezért ha valaki tudna segíteni hol tudnák ehhez a készülékhez (Induktionskochplatte IKP-2000E) sémát találni
(#) joci.kun hozzászólása Ápr 7, 2016 /

Üdv Hölgyek Urak.

Hozzám került egy Franke FHB 6004 4ct lap, az előéletéről annyit tudok, hogy mivel a helyszínen nem javították, lecserélték egy újra. Kerestem használati utasítást becses nyelvünkön, de nem találtam. Németből meg a google fordító eléggé értelmetlen, legalábbis számomra.

Áram alá helyezve mindegyik kijelzőn megjelennek a 8asok. Bekapcsolom, L betűk vannak mindenhol.( Valami "locled", de nem találok olyan gombot,amivel kikapcsolhatnám és a kezelésiben sincs semmilyen billentyűkombináció megadva.) A +gombbal kapcsolnám a melegítést, 8 -10 mp után ad egy "E R 0 3" jelzést és lekapcsol a gomb elengedésére. Lehetnek ugyanazok az elektromos hibák, amit itt olvastam? Még nem szedtem szét, nem néztem bele, mert ez az "L" jelzés idegesít...
(#) uniman válasza joci.kun hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Hello!
Én ezt olvasom ki a leírásából gyerekzár kikapcsolásra vonatkozóan:
A bekapcsolás után egyszerre nyomd meg a plusz és mínusz gombokat, majd ismét a mínusz gombot, mindezt 10 másodpercen belül kell végrehajtanod...
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
(#) joci.kun válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Köszönöm a gyors választ! Sikerült kikapcsolnom a gyerekzárat és egy rövid körbeteszt szerint megy is mind a 4 lap. De a huzamosabb teszt még hátra van. Olyan lehet, hogy az előző gazdája és a szervizes is a bekapcsolt gyerekzár miatt nyilvánította rossznak? Mondjuk nem csodálkoznék...
(#) linx hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Sziasztok!
Vizet forraltam egy Hauser IC-2012-es indukciós főzőlappal, és ottmaradt bekapcsolva ...
Azóta se kép, se hang. Szétszedtem, hátha látszik benne valami egyértelműen tönkrement vagy kiégett alkatrész, de semmi. A biztosíték rendben, és minden más is épnek tűnik.
Mit érdemes megnéznem? Mi mehet tönkre egy ilyen esetben? Van bárkinek ötlete, hol és mit érdemes megnéznem?
Profi műszereim nincsenek, csak egy egyszerű mérőműszer.
Minden támpontért és ötletért nagyon hálás lennék!
(#) linx hozzászólása Ápr 21, 2016 /

Próbáltam követni, hol szűnik meg az áram, és találtam egy hőbiztosítékot a főzőlap alatt közvetlenül.
TH 184, 10A, 250V. Ez kiégett. Ha ezt rövidre zárom, feléled a főzőlap!
A boltban csak TF 184-es hőbiztosítékot találtam. Remélem, ez ugyanaz. Azt is látom, hogy valamilyen fehér trutyival volt odatapasztva. Gyanítom, ez hővezető paszta. Itt meg az a félelmem, hogy amit a boltban látok, az 180 fokig jó, a biztosíték meg ugye 184 fokig. Remélem, ez nem lényeges eltérés, és bátran kenhetem rá ezt is. Hogy más is tönkre ment-e, azt majd csak azután tudom meg, ha a biztosítékot kicseréltem. Rövidre zárva nem mertem tovább tesztelni, bár lehet, nem okoztam volna vele nagy bajt.
(#) peets hozzászólása Máj 6, 2016 /

Sziasztok,

Lenne egy AEG HK884400FG indukcios főzőlap mely a bal oldalára E8-at ír, kommunikácios hiba.
A neten ezt a szakirodalmat találtam:

E8 indicates a communication problem inside the appliance.
The service manual states "Communication/wiring Induction modules to User interface interrupted.
Centre wire of RAST2.5 plug defect.
Or right Induction module defect or no mains supply.
(always if only both right zones with Alarm)
Basically, there's no communication between the induction module and the user interface.
You would need to check the wiring between the user interface and the induction module to ensure it's ok.
If it is, you would then need to ensure that the induction module has a power supply to it.
If these all check out ok, you would need to change the induction module and if this doesn't cure it, the user interface.
Check it out.
Ensure the supply connections are good.
Ensure the wiring between the boards is good.

Gondoltok esetleg másra is, vagy tényleg csak a kábel hibásodott meg? Tudni kell, hogy a lap kb 4 év után lett bekapcsolva, elötte max 1x-2x volt üzemben, 4-5éves.

Köszi a válaszokat!
(#) Dino71 válasza peets hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Szia!
A kábel nehezen tud meghibásodni de a csatlakozások eltudnak oxidálódni. elég egyértelműen leírja mit kell tenni.
Áramtalanítsad majd vissza az áram. reset. Ha ez után sem megy, végig kell menni a csatlakozásokon(belül az elektronikában)lehúz vissza dug a helyére stb...
természetesen előtte áramtalanítsad.
De lehet az elektronika táp hiba is már 4 év után. A 4 év alatt folyamatosan áram alatt volt?
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Máj 7, 2016 /

Hello.

Van egy ilyen csodám ° , alig volt használva. Hálózatra csatlakoztatva minden led és kijelző szegmens világít 1 másodpercig majd 1 buzzer csipogással sötét lesz. Már majdnem mindent kimértem, IGBT, diódahíd stb jó, munkatekercs lekötve is ezt csinálja. Kondik nagyrészét is átmértem, kapacitása, ESR típusnak megfelelőek. Mikrokontroller lehet ?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
(#) Sebi válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Máj 7, 2016 / 1

Lehet, de ritka... Teljes sötétség is ritka, megnézném a proci tápját, órajelét. A linkelt oldalon lévő tömbvázlat bal oldalán van egy hálózati feszből osztó, amit más típusú készülékeknél kissé lejjebb kellett húznom, mert "Mains overvoltage" hibakóddal állt meg véletlenszerűen. Mivel ennek a SW-e ismeretlen, akár reagálhat így is.
(#) szsrobert válasza conrad hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Hany uzemorat birt?
(#) BiG_Lui-Gee válasza Sebi hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Köszönöm a tippet, jövőhéten lesz időm végignézem újra és utoljára, többet időt nem érdemel.
(#) BiG_Lui-Gee válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Sikerült egy véletlennek köszönhetően elindítani. Szétszedett állapotban hozzáértem a bekapcs (nem tudom kapacitív érzékelő?) fém lemezéhez és bekapcsolt, de a saját üveglapján keresztül nem. Átforrasztottam az egészet és jó is lett, 1 dolog viszont nem, a hőmérséklet vagy teljesítmény + "gomb" valószínű ic hiba, mert minden alkatrész jó a környezetében. Már így marad, mert bekapcsoláskor közép teljesítményről indul, lefelé tudom állítani és lehet maxot is nyomni.
(#) botigta hozzászólása Aug 2, 2016 /

Üdv,
Hozzáértők segítségét kérném! Van egy Electrolux félindukciós tűzhely főzőlapunk, ami egy-két hete bekapcsoláskor elkezdte irkälni az E6 hibakódot. Ilyenkor persze rögtön ki is kikapcsol. Többszöri kapcsolgatás után általában működésre lehet birni, de mostmár állandósult a probléma. Egy laptopokat javító barátom végig méregette a kondikat, meg a tranzisztorokat, de mindet rendben találta. Majd ott nála 10-ből 10-szer jó volt. Haza hoztam, és itthon rögtön újrakezdte a szarakodást. Milyen irányba keresgéljünk tovább?
Vagy Gyöngyös környékén valaki szakember?
Előre is köszönöm
Következő: »»   15 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem