Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Vagy épp nyitófülek az alumínium dobozos itókákról.
Idézet: „Ha valami egyáltalán elromolhat, az el is romlik. (Ed Murphy)” Elhallgatot a Strassfurt középhullámon. Mérés szerint nem megy az oszcillátor. Tüzetes átvizsgáláskor derült ki, hogy az oszci tekercs szakadt. Valami folyadék került rá, ami "megette" a rezet ( erős pálinkát ihatott valamelyik előző tulaj ). Nem tudtam leszámolni a meneteket mert akárhová nyúltam porladt az anyag . A kérdés: tud-e valaki Strassfurt-600 KH oszcillátor tekercs adatokat adni? Az már csak hab lenne a tortán, ha bontásból lenne valakinek egy darab.
Ha nem kapsz tekercs adatokat, Thomson képletből ki lehet számolni az induktivitást. Kapacitás, meg a frekvencia ismert. Majd megtekerheted fazékmagra, ahol a menetszámot ki lehet számolni. Tudom, nem így eredeti, hanem műanyag csévetesten vas hangolómaggal.
A visszacsatoló tekercs induktivitását hogy számolom ki?
Akkor keress bármilyen gyári rádiót, aminek a kapacitás és a KF értéke is azonos. A hazai készülékek nagy részének megvannak a tekercs adatai(Kádár könyvekben).
Ezzel a két félkész projekttel véget is értem a szovjet autórádióimon egyelőre (van még másik is, csak azok kevésbé muzeálisak). Az első az A-17A Moszkvics rádió 1962-ből. Ez az A-17 módosított változata, nyomtatott áramkörre épül, a csövek álló helyzetben vannak benne, ezért hasas az alsó fele. Csak két hullámsávos. Hibátlanul működik. A gombjai újszerűek, bár nincs meg mindegyik. A tápegysége itt tranzisztoros megoldású. Ez elég viharvert állapotú. Az eredeti P4G helyett OC1016 lett beépítve és ezzel együtt a hűtőborda szétfúrva. Működik, 2x155V-ot ad le. Donornak elrakom, hátha lesz jobb. A rádió kapcsolója javításra szorult, szerencsére nem volt nagy baja.
A másik rádió AT-66C névre hallgat. Volga M24 rádiója a felfogató konzollal együtt, 1971-es. 12 tranzisztoros, HH, KH és URH sávokra. Nyomtatott áramkörös. Jókora fészeklerakatot kellett felszámolni benne. A hullámváltó közé még több telepedett le egykor. A rádió lényegében modulokra bontható. A végfok számozott vezetékekkel kapcsolódik a hangerőszabályzóra. A kapcsoló ebben is revízióra szorult. Sajnos valaki széttúrta az összes tekercset (AM és FM egyaránt), kettőnek még a burkolata is hiányzik. Így aztán a rádió teljesen néma. Műszer hiányában nem tudok vele mit kezdeni. Gombjai erős harcot vívnak az évtizedekkel. Most egyelőre nem tudok foglalkozni a felújításokkal egy ideig. Legközelebb valami tv lesz, mert az sok helyet foglal és nagy koszt csinál A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
AT-66:
A visszacsatoló tek. menetszáma KH-n cca. a másik 1/2 - e. A StassfurtKF: 468 Khz.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
Stassfurt megjavítva. Megsaccoltam a menetszámokat, elsőre be is indult az oszcillátor persze nem jó frekin. A 4. újratekercselésre beletaláltam és a vasmaggal-trimmerkondival sikerült a pontos behangolás. A rácsköri tekercs menetszáma lehetne kevesebb, de már nem volt "cérnám" az ötödik próbálkozáshoz. Amúgy sem végleges a tekercs, mivel még reménykedek eredeti gyári adatokban, és szerzek selyem szigetelésű huzalt, mert így messziről virít, hogy nem eredeti.
A selyemburkolat nem esztétikai kérdés, hanem azzal kisebb a tekrenc önkapacitása.
Ez igaz, de ha olyan volt, akkor olyannak is kell lennie!
Nem tudjatok mi a rendes magyar neve a field coil speaker-nek? (Ahol a permanens magnes helyett elektromagnes van)
Szerintem az lesz a gerjesztett hangszóró.
Az az, koszonom! Bosszanto neha milyen elemi dolgok nem ugranak be az embernek
Most turtam egy igazi ritkasagot (azaz ugy gondolom az) egy Neeco Type 35-ot. Ez is kiwi gyartmany. Uj Zeland igazi aranybanya a magunkfajtanak Ebben van (tobbek kozt) ilyen hangszoro es egyszeruen elfelejtettem a nevet.
Nincs mit, van ilyen Majd mutass róla képet valamikor, kíváncsi vagyok. Semmit nem találtam így róla.
Jelen pillanatban az egyetlen elerheto oldal ezzel kapcsolatban
Neeco 35B De kicsit megpucolom es teszek fel mindjart errol a peldanyrol is. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Ez lenne az. A doboz csak kicsit modositott, helyrehozhato, az elektronikabol amit eddig lattam ket kondi egy poti es harom ellenallas biztosan ujabb, mint maga a radio. A hanszoroselymet nem korhuen potoltak, emiatt nem tudtak visszatenni a dobozaba a sasszit, mi a megoldas...? Odebbfurtak a hangszoro rogzito fulet.. :-|
A csovek sorban 6K8, 6K7, 6SQ7, 6V6 es a klasszikus 6X5 full wave egyeniranyito. ..es persze az altalam imadott kis reztablacska (Az egyik kepen a hatterben lathato egy Philco 1661 Radiogram, amit radionak vettem egy hazilag keszitett -de profi- fa dobozban. Persze sehol egy kep vagy doksi rola az interneten)
Kis egyszerű formájú, de nekem tetszik! Szép darab Sok sikert a helyreállításához!
Nagyon szép kis rádió, nekem nagyon tetszik, és nem sok lehet belőle Ajrópa ezen keleti felében, de ezt a hangszóró selyem dolgot részletezd egy kicsit, nem értem, hogy egy 1-2 mm hangszóró selyemtől, miért nem fér be a hangszóró?
A 'restaurator' egy kb 6mm-es, kozepen kivagott farostlemezzel rogzitette (a hangszoroselymet), igy az eredetileg patentos hangszoronak mar nem maradt eleg hely.
Ezt termesztesen ki tudom javitani es akkor visszarakhatom az eredeti helyere a hangszorot. (A kepeken jol latszik mennyire feszul a hangszoro vezeteke emiatt a par mm miatt) A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Ez aztan a nagy csoda,amerikai radio ruszki csovekkel,mindent lehet helyesiteni oktal ruszkival,nekem meg van mindegyik belole,peldaul a 6v6 ,a 6p6sz,a 6sq7 a 6g2,a 6x5 pedig a 6c5
Eljutottam abba az allapotba, hogy ettol kezdve szeretnem ujra cserelni az olajpapir kondikat.
Gyakorlatilag nincs egyetlen hasznalhato darabom se, es valahogy szeretnem mar "egysegesiteni" a csereket, ertsd: egyforma 'kinezetu' kondikat hasznalni. Nem 'new old stock', hanem tenyleg uj, napjainkban gartott, barmikor potolhato, beszerezheto kondikra vagyom. Tudtok olyan gyartot, gyartmanyt ami aranyar alatt elerheto? Mindenkepp axialis, lehetoleg nem sarga kondikat szeretnek, valahol 6-800 Ft ($3-$4) alatt.
Ezen az oldalon, már többször többen leírtuk, mindegy milyen új kondit veszel, azt a régi házába kell betenni, és akkor minden eredeti lesz, vagy annak fog látszani. Egyszerű modern kerámia kondikat kell venni, a megfelelő specifikációval, a régi kondiból kivenni a belét, és a helyére berakni az újat, majd kátránnyal lezárni.
Orionból ne csak mindig rádió legyen:
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
Ezen mar sokszor es sokat gondolkodtam. Marmint meddig mehetunk el a helyreallitas soran es mi a helyes ut, milyen trendet celszeru kovetni ha akarunk kovetni valamit egyaltalan.
A ket veglet, azaz tokeletes helyreallitas (minden eredeti, a festes/lakkozas is!) es a teljes ujraepites (kisebb-nagyobb resz eredeti, a tobbi modern, vagy egyszeruen nem korhu) kozott eleg szeles, sokszinu a skala. Es meg nem is emlitem a sima javitas kategoriat, ahol ezek a kerdesek fel sem merulnek Aztan mindig abban maradok, hogy ez egyfajta hit, egyfajta vallas, ahany ember annyi fele megoldas, fuggetlen attol milyen trendet kovetnek. Egy elektrolit kondinal nem tul sok lehetoseg van, mivel egyszeruen a kaphato alkatreszek mind atcsusztak az audiophile piacra, ahol 30-80 dollar kozti aron aztan tenyleg nincs kedve sok embernek megvenni. Itt marad a regi felujitasa, azaz betenni az uj butort a regi hazba. Olajpapir es egyeb kondiknal meg-meg van egy hatarsav ahol beszerezhetoek uj alkatreszek, raadasul ezek egy resze 'jol nez ki' a regi eszkozokben (ez persze szemelyes), Termeszetesen meg egyszerubb ha sima (mondjuk ZnAl) polypropylene kondik korul nezelodunk, hisz azok meg olcsobbak is, es az axialisok boritasa/szinezese is elmehet egy-egy regi keszulekben. Persze felmerul, hogy akkor miert nem keramia a regi tokba dugva Ez a resze aztan tenyleg erosen izles fuggo. Szerintem.
Amennyiben nem számít az eredetiség a kinézetben, csak jó és ne horror árú alkatrészt akarsz, akkor figyelmedbe ajánlom az ebay-t vagy az aliexpress-t én innen szoktam rendelni mindenféle kondit és egyéb alkatrészeket, mert az itthoni forgalmazók sokszor már a gusztustalan profit határát feszegetik!
Hát nekem nem csak ízlés kérdése, hogy egy mondjuk 10nF-os zárlatos csatoló kondi cseréjénél berakok egy 25 ft-os kerámiát a régi tokjába, és akkor még eredetinek is néz ki, vagy veszek 10-20 szoros áron valami olyat, ami jól néz ugyan ki, de csak nagy jóindulattal lehet rá mondani, hogy illeszkedik az összképbe. Mivel egy régi rádióban általában marékszám lehet cserélni a papír kondikat, sokszor 8-10 db-ot is kidobok mire összeáll a gép, egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen áron tehető meg. És a kerámia kondik, még mindíg nagyságrendekkel jobb, tartósabb minőséget jelentenek a régi eredetieknél.
Ez aztan a nagy hulyeseg,csak a ruszkik tudtak ilyent csinalni,ha mar van tranyo,akkor mi a fenenek kell meg csovekkel epiteni autoradiot
Egyáltalán nem volt hülyeség.
Abban az időben az elektroncsöves elektronikák megbízhatóbbak voltak, mint az akkor még „kezdetleges” tranzisztorok. Ezért amit lehetett, a már kiforrott csöves technikával oldottak meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |