Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   646 / 782
(#) gulyi88 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Akkor lenne gagyi ha pl. beletennéd ugyanabba a környezetbe a drága feteket és azok nem durrannának el. De mivel ezt a kockázatot nem fogod vállalni, nem is lesz alátámasztva az állításod miszerint: gagyi. Így viszont bármi más hiba is lehetett, ami eldurrantotta az ebajos feteket, és lehet, hogy a drága feteket is ugyanúgy eldurrantaná.
(#) Transztyuszeres válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Nem fogom. Az eredetiket hegesztőbe tartogatom...
Majd szépen ez a Vs láb GND-re lesz kötve és befigyel egy IR2110(S).
(#) Skori válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Ezzel pedig szépen eljutsz FRobert régen berakott kapcsolásához, amiről már leírtuk néhányan a véleményünket. Mondjuk az IR2110 is olcsóbb ha 10-esével veszed
A következő lépés pedig majd a gate meghajtó trafó lesz... Tagadhatatlan, hogy az szinte kinyírhatatlan, és olscó is, de pl. a jó nyákterv akkor is fontos marad.
Egyébként ha az IR kimenetét kicsit erősebb tranyókkal tuningolod, és schottky diódákat is teszel rájuk, akkor meg tudná hajtani a gate trafót. A FETek elpukkanását jobb eséllyel élné túl a többi alkatrész.
(#) Transztyuszeres válasza Skori hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

IR21531-el nem durrant el egy IC meg FET sem, pedig agyon kísérleteztem a 600W-os cikkben lévőtől a kilowattig...

Az IR21531 frekvenciája is könnyen vezérelhető, egy hangyányival kell csak több alkatrész mint az IR27951-hez. Igaz a holtideje viszont fix. Azt viszont nem hinném, hogy a mostani durrogtatás a másik IC tipus miatt van, még ha a hozzászólásodban erre utalsz is - igaz nem szószerint leírva, csak ha valaki ez alapján akarná továbbgondolni a dolgokat.

A FETeken végzett Rdson méréseid korábban eléggé megkérdőjelzhetőek voltak, így ne is haragudj, de az hogy Te gagyinak nyilvánítod a FETeket így önmagában még nem elég meggyőző.

Lemértem normálisan az Rds(on)-t, 90mOhm 55 helyett.
(#) Transztyuszeres válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Azért, ha már az Rds(on) sem stimmel, ki tudja mekkora a letörési feszültsége - azt nem mértem.
Egyébként többen jelezték, hogy az ilyen kínai után gyártott hamisítványok, hajlamosak ripsz-ropsz elszállni. Egyébként rögtön bekapcsoláskor szállt el, eddig bírta az élettartama...
Az meg hogy ingyen házhoz jött Kínából 700Ft-ért ez a szuperfet, ami 3500Ft környékén van TME-n(eBay-on is 2000-2800Ft között osztogatják németből), nem jó ómen.
Bepróbálkoztam, gondoltam 1kW-ig csak bírja.
De biztos ferdén kapcsoltam fel a kismegszakítót, az lehetett a baj.
(#) Buvarruha válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Ezért kína tudod, a kínai olcsó nem csak kínából rendelve olcsó.... Ha pedig bekapcsoláskor kapásból szállt el, akkor pláne lehet más is a bibi. Egyáltalán nem kizárt, hogy az alkatrész hamis és könnyű is erre fogni a sikertelenséget, de amennyi alkatrészt felrobbantottál már kitudja. Amikor RDSon-t mértél akkora fesszel nyitottad a feteket amekkorával az adat is meg van adva a doksiban?
(#) Transztyuszeres válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Szigorúan 10V-ot adtam rá fixen(dupla labortáp) és közvetlen a fetek nyakán a vastag kivezetéseknél mértem metex műszerrel 1A-en a 90,2mV-ot....
(#) Buvarruha válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

A doksiban 30A-el mérik annyi különbség mindenképpen van, viszont nem olyan nagy az az eltérés szerintem, egy hamisítványból nem néznék ki ennyit, ráadásul az alkatrész halálát nem okozhatta.
(#) Kovidivi válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Nincs itt gond. Ha ilyen olcsó, meg kell nézni, mit tud, és ezeket az információkat felhasználva kell a FET-et használni. 700Ft-ért szerintem egész jó. Nem hamisítvány, hanem másolat, abból is egy gyengébb fajta. Mindent a saját helyén kell kezelni. Ha 50mOhm-os FET kell, akkor meg kell venni 3eFt-ért, vagy keresni olyat, ami olcsóbb, és ezt tudja. Lehet, ha rendelnél ebay-ről 1300Ft-ért FET-et, amire 10mOhm van írva, az lenne 50mOhm-os. Még így is jobban járnál. A gate kapacitást is érdemes lenne lemérni, mert az eléggé befolyásolja a kapcsolást.

Ugyanettől a fickótól vettem két 35N60C3-at kettőt, elvileg 0.1 Ohm, gyakorlatban 0.23 Ohm...
2db esetén 750Ft/db volt, akkor inkább már eredeti IRFP460 ezresért és tuti tudja azt amit.
Lényeg a lényeg: kínai eBay-es fetekről én lebeszélnék mindenkit, sajnos meg kell venni a drágát, a kilowatt már nem játék.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) Edimax válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Hurá sikerült müködik. Kis smd kondi szivatott. Most már megyen.
Kössz.

Skori!
Pesszimista vagy.
Van jó pár IR2110-em.

Az a baj ezzel a 47N60C3-al, hogy azt írja az adatlap: Wordwide best Rds(on) in TO-247!
Vagyis ennél kisebb csatorna ellenállásút nem találok ebben a tokozásban.
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

De, a kw az még játék. De megsúgom hogy 3kW-ra sem kell 3 ezres fetet venni, mert a 800Ft-os IGBT is tökéletes bele. És ennyiért még eredeti is.
(#) ktamas66 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Ebből csak az látszik, hogy az alacsony Rdson nem minden, nem tudom feltűnt-e, hogy amikor beírtad a FET adatait a táblázatba, csak ennek a kapacitása 4 jegyű . Ez hozza magával a nagy holtidőt, amit tetéz a magas k értéke a trafónak. Az AN1160-ból:
Idézet:
„For most of the design, it’s not recommended to have a dead-time that is longer than 1us, as longer dead-time leads to higher body-diode power losses at full load. So if the calculated dead-time is too long, go back to step 2 and choose a smaller k value.”

Az a 70mΩ "Wordwide best Rds(on)" esetleg 8 lévvel ezelőtt lehetett igaz (2008 az adatlapon szereplő dátum). Kis keresgéléssel 600V-os tartományban akár 6x kisebb (17mΩ) ellenállású FET-et is lehet találni, (és esetleg a SiC FETek között is szét lehetne nézni - bár az kicsit horribilis áron szokott lenni).
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

A jó múltkor árult az aprón egy srác STW20NK50Z-t valami 100 vagy 120 Forintért. Rögtön vettem is belőle, 4 garnitúrát (4x4 pár) mivel én kapcsolóüzemet minimum hídba építek, gate trafóval, normális meghajtással, szotyi monitorból, vagy atx tápból bontott maximum 200Ftos IC-vel. (494)
De ilyet, hogy abszolút ne melegedjen csupán épphogy langyosodjon... meghökkentő.
(#) Transztyuszeres válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

Feltűnt, táblázat szerint pont jó is:

holtido.jpg

(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

Az igen jó ár volt érte...
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

kW játék? Neked lehet. Gratulálok a 3kW-hoz!
Áruld el az IGBT típusát - ha nem gond - és hogy hol lehet beszerezni 800-ért.
Egyébként az 1kW kategóriában biztos jobban melegszik, ha csak nem ultra kicsi a Vce(sat)-ja.
(#) p_kowa válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

Például ilyet itt: Bővebben: Link
Ez a seller nekem múltkor 5db-ból 1 hibásat küldött, de a többi 4 azóta is megy hegesztőben. Mondjuk nem ez a típusú igbt volt. Ki lehet fogni...küldtek már nekem is hulladékot Kínából.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
(#) Transztyuszeres válasza p_kowa hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

Köszi, nem rossz ár, bár nincs benne dióda...

Én most ezen vacillálok, hogy beruházzak-e: eBay 50PCS 47N60C3
Jó a darabár, a fotó alapján is hasonlít az eredetire.
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

Rendeltem is: találtam az eladótól kisebb tételben, igaz így drágább, de próbának megéri, 660/db-ra jön ki kb.: 5Pcs 47N60C3

Nincs benne igen, a kapcsolásban amibe kell nem használja a belső diódát. A Ge Lee féle hegesztőbe tudja használni. De azt hiszem neki is HGTG20N60A4D van. De majd kijavít ha tévedek...

Nekem is van ilyen IGBT-m 4db, 800-ért vettem privát forrásból használtan, de nincs több.
A4D diódás, a sima A4 a nem diódás: IGBT . Gondolom 2 tranzisztor forward topológia...

Az enyémekből ez lesz remélem(kép):
Ezekkel...(kép2):

Azzal jó leszel teljes hídban is. Igen, amit én után építettem az félhíd 2T forward. Bár az Ir meghajtást közvetlenül nem ajánlják, gate trafó kell oda mindenképp. Láttam már mondjuk tl494-el megoldva is. Ott nem emlékszem hogy lett volna gate trafó, bár arra se hogy működött-e

Fiatal koromban - amikor megtehettem - bevásároltam még ilyenekből is:
Valamire jó lesz.
Meg van egy EE65 és egy U100-as ferritem(Tali bt.).

(igazi kincseket találok itthon a nagy rumliban: kép2)
(#) GPeti1977 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

A RET-nél lehet például IGBT-t kapni ilyen árban, sorozatgyártásra készülő áramkörbe nem az ebay-ről vásárolgatnék meg nem is a HQ.. -ról hanem onnan, sok olyan alkaktrészük van ami inverterhez való.
Következő: »»   646 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem