Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   48 / 96
(#) Chipmunk1960 válasza vottokar hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Szia, Ez lesz az köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
(#) Droot hozzászólása Márc 10, 2016 /

(#) Chipmunk1960 válasza Droot hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Szia, Nagyon jó tetszik! Ilyesmit gondoltam én is, de az időhiány, de főleg a lustaság... Végül vettem egy kittet Kínából, 20€ -ért,mert közben a Solomon fűtőbetéte tönkrement.
(#) almaf1231 hozzászólása Márc 20, 2016 / 1

Sziasztok!
Felrakok ide a végleges forrasztóállomásom félkész verziójáról pár képet. A vezérlő program a prototípuson már fut, erre még csak a külcsínt írtam meg, a páka fűtésért felelős részeket csak át kell majd másolnom.
Az állomás DC táplálásra lett tervezve. A pákára jutó feszültséget egy három ellenállásos körrel be lehet állítani, így különböző teljesítményű hőelemes pákákhoz is használható, de alapvetően egy Solomon IRON-N pákához lett tervezve.
A program egy kis részéről itt egy videó.
(#) Droot válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Szép munka! És tök jó a menüben az animáció!
(#) almaf1231 válasza Droot hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Köszönöm! Sajnos most egy-két napig vizsgázom, de nagyjából egy héten belül elkészül a komplett program a vezérléssel. Utána remélhetőleg csak a dobozolás marad és az örömteli használat.
(#) Johnny0004 válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 / 1

Gratulálok ügyes! Viszont tanácsként mondom, használatnál ne 0 fokról indítsd, és ne fokonként léptess, mert tekerhetsz minden bekapcsolásnál jó sokat, hamar megunod.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
(#) almaf1231 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Persze-persze, nem vagyok én a magam ellensége, na meg nincs is szükség fokonkénti beállításra, ezért 5 fokonként lehet majd állítani, és a menüben az alapértelmezett menüpont alatt lehet beállítani a hőmérsékletet amiről indul.
(#) Bubu54 válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Ejha nagyon jol nez ki szep munka. Errol fog keszulni cikk is?
(#) Kovidivi válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Inkább tárold el az utolsó hőmérséklet beállítást. Az is hasznos funkció, ha ki tudod teljesen kapcsolni a fűtést. Nálam pl. ha minimumra tekerem a potit, egyáltalán nem fűt a páka, viszont a páka oldalán levő USB aljzatokban van feszültség (extra funkció).
(#) pjg válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Szép munka! Lesz belőle cikk?
(#) almaf1231 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

USB aljzatok? ilyesmire még nem gondoltam
Ha minden elkészül, és elégedett leszek az eredménnyel, akkor elképzelhető a cikk. Illetve abban az esetben a kijelzést egy Magyarországon olcsón beszerezhető HD44780-as kijelzőre is át kell alakítanom. De ez még a jövő zenéje.
Köszönöm a dicsérő szavakat mindenkinek!
U.i.: Ez a panel még nem méri a hőmérsékletet sem, a képen lehet látni hogy az aljáról hiányzik egy SMD IC (NAU7802), sajnos balgaságból csak egyet vettem, ami pedig a próbaverzióban van, de jövőhéten összeszedem magam és elmászok még pár darabért.
(#) Kovidivi válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Hasznos, ha telefont, helikoptert, karórát, vagy bármit tölteni kell. DC-DC konvertert használtam fel, és van kijelző is, hogy hány Volt van a kimeneten, ellenőrzésképpen. Ami még hasznos dolog, ha ventilátort is be tudsz építeni az állomásba. Nem kell nagy légáramlat, csak ne pont a szemedbe szálljon a füst. Valami ilyesmi van, állítható az iránya, raktam elé PWM szabályzást: Bővebben: Link. Ez a venti az USB aljzatba csatlakozik.
Szép a nyákod, az animáció is jó!
Egyébként miért kell a 24bit ADC? Ha felerősítenéd a jelet műveleti erősítővel, sima 10bites ADC-vel is mérhetnél, nem kellene spéci IC.
(#) almaf1231 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

A teljes 24 bites tartományt én sem használom ki, csak 16-ot, persze, eredetileg OP07-el készítettem volna az áramkört, de ez az ADC gyors, van belső OPA aminek a tulajdonságai igen jók, tetszés szerint kalibrálhatóak. Viszonylag olcsó (300Ft), amiért cserébe egy egész jól használható eszközt kapunk. Szóval megtetszett, valójában ez az indok
Persze a végén úgyis oda lyukadunk ki, hogy felesleges ezt ennyire piszok pontosan megmérni, főleg, hogy hidegpont kompenzálás nincs benne, csupán a környezeti hőt lehet megadni a Hőkompenzáció menüpontban. Illetve nem tűztem ki irreális célokat magam elé: elég ha +-5 fokon belül tartani tudom a beállított hőmérsékletet. Ennél pontosabb szabályzásra nehezen látok esélyt egy ilyen hőtehetetlenségű alkatrésznél mint a fűtőbetét. Főképp az én tudásommal
(#) Droot válasza almaf1231 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Az első forrasztóállomásomban én az ATmega8 10 bites AD-ját használtam és kellő pontosságot adott. Kb. 151-re erősítettem fel a hőelem jelét.
A jelenlegi forrasztóállomásomban már MAX31855-öt használok, ami szerintem sokkal jobb és pontosabb eredményt ad, ennek az olcsóbb változata a MAX6675, amit már egy ezresért biztos megkapsz. Én inkább ezeket ajánlom műveleti erősítő helyett, szerintem sokkal jobbak.
(#) almaf1231 válasza Droot hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Szemeztem ezekkel a MAX IC-kel, de végl maradtam az ADC-nél, az ára miatt, gondoltam inkább többet szívok a programmal
Apropó, olvastam a cikked, az állomásod nagyon szép munka, gratulálok!
(#) Brian88 válasza almaf1231 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Sziasztok
Vettem egy Hakko 907 klón forrasztó pákát. Szépen fűt, ahogy kell, de a fűtőelem és a hegy között eléggé "laza" a kapcsolat. Szegény kínaiak 1-2mm nagyobbra csinálták a furatot a hegyben mint amekkora a fűtőbetét. Mivel tudnám orvosolni, hogy szorosan passzoljon a kettő?
(#) proli007 válasza Brian88 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Hello! Pld. egy méretre szabott hajlított és réselt rézlemezzel..
(#) Transztyuszeres hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Kis érdekesség teszt videó:

youtube videó
(#) Droot válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Szia!

Ezt próbáld ki. Ventillátorral nem túl komoly stressz teszt. Van ahol nem ekkora de hasonló elszívással dolgoznak. A hűtőborda több hőt von el.
Nekem azért ingadozik, mert PWM-el vezérlem és a vezetékben nem árnyékolt a K típusú hőelem vezetékei így van egy kis áthallás.
Neked viszont van pár mérési hibád. Ezeket elég könnyen ki lehet szűrni, ha mikrokontroller van benne.
(#) Daszkalosz hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy Farenjeot 28010 forrasztó állomást.
Nos a pákahegy eléggé el van már használódva.
Kérdésem lenne,hogy milyen típúsú hegy való bele?
Vagy,ha esetleg ki akarnám cserélni az egész pákát,akkor milyen típús való hozzá?
Köszönöm a segítséget.
(#) Daszkalosz válasza Daszkalosz hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /

Elnézést. Farenheit tipúsú
(#) stefi hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni én is egy "digitális" forrasztóállomást, melynek a lelke egy Arduino nano. (Nekem nagyon bejött az Arduino világa és ez a forrasztóállomás tökéletes a kísérletezésre)
A célom, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a kapcsolás és minél kevesebb alkatrészt tartalmaz, annál jobb lesz.
A csatolt kapcsolást terveztem meg, részben működik, de szeretném a Ti véleményeteket is kérni.
Előre is köszi!
(#) Kovidivi válasza stefi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

A max6396-os alkatrészre kitérhetnél, google nem is ismeri. A FET meghajtása optocsatolóval túl lassú. Rakj utána még egy tranzisztort, ami több áramot tud kapcsolni, így szép lesz a négyszögjel a FET gate-jén, és nem fog melegedni. Egy közös emitteres követőhöz hasonló kellene neked, vagy pesig rendes lehúzóellenállás. Most neked egy LED van csak, előtétellenállással, tehát a gate lebeg kb. 3V-on. Ez nem jó. Kell oda mondjuk 1K lehúzó.
(#) Transztyuszeres válasza Droot hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Bőven elég stressz! 20V-al járatva(0.15A,bírja) a ventilátort fel se fűti 400 fokra csak 385-nél stagnál, folyamatosan megy, 20V-ot kap a fűtőbetét...
(#) Droot válasza stefi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

A FET meghajtása borzasztó. Az optocsatoló utáni rész felesleges. Értsd is meg, ne csak valahonnan másold ki.
Miért 20V-ról jár? Gondolom 24V-os a páka.
(#) elektromos válasza stefi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Szia!
Ennél egyszerűbb talán már nincs is Arduino-ra.
Nem építettem meg de meg fogom.
Bővebben: Link
(#) stefi válasza Droot hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Kezdem az elejéről. A hőelem egy max31855 típusú modul ebayről.
Tesztelés céljából csak 20V-ról járatom a pákát (laptop töltő), majd egy kapcsolóüzemű tápot is szeretnék hozzá építeni.
A fetes részt éreztem, hogy a gyengéje, de szeretném megérteni.
Ezek alapján próbáltam felépíteni:Fet vezérlés
Az optocsatoló tud 24V-ot kapcsolni?
(#) Droot válasza stefi hozzászólására (») Ápr 21, 2016 / 1

Nem csak az a gyengéje. Máshogy viselkedik a páka 20V-ról és máshogy 24V-ról.
Az optocsatoló és azutáni részt dobd ki. Rakj be egy IRL540-et egy soros 100 ohm-os ellenállással.
(#) stefi válasza Droot hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Köszi szépen, így tényleg sokkal egyszerűbb.
A LED-et beköthetem a 100 ohm-os ellenállás elé földre lehúzva egy 470 ohm-os előtét ellenállással?
Következő: »»   48 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem