Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Próbáld meg fordított sorrendben. 2R2 5 %
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
Azért van olyan ahol be lehet, Bővebben: Link és nyilván piros-piros-arany-arany (mert arannyal nem kezdődhet) 2,2 Ohm, de ha nem sérült akkor érdemes mérni.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
Tiszteletem! Következő témában kérném a segítséget: Nyaralómba van vezetékes net (TH) wifi rúter is. A műhelyben netrádiózni szeretnék, 6-8 m. Nem szeretnék még egy vezetéket kihúzni, így megoldásként arra gondoltam, hogy egy másik wifi rúterrel őssze lehet e hangolni a benti és a kinti wifit?
Ez a segédprogram is kiválóan váltja.
Sziasztok!
Egy fet -tel szeretnék egy feszültség szabályozót ki/be kapcsolni. A FET D-lábára kell kapcsolni az fesz. szab. GND lábait? (Így próbáltam, de nem megy) Valaki segítene, hogy ezeket az alkatrészeket hogyan kell egy áramkörben alkalmazni?! Köszönöm!
Szia!
Ha van EN ( engedélyező lába ), azt lehúzhatod a fettel. Ha nincs, akkor tárgytalan ez a verzió. Azt még megtehetnéd, hogy az input oldalon beteszel egy soros p-fetet, azzal ki-és bekapcsolhatod, de annak tudni kell a stabilizátor áramát is.... A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
Köszi!
Ha az EN lábat használom kapcsolásra, akkor nem is kell fet mert közvetlenül tudom kapcsolni a mikrovezérlőről?
A fet nem előírás, lehet az tranzisztor is.
Az EN láb +tápra húzva engedélyezi a kimenetet, ha testre húzod, tiltja. Ezt az adatlapból megnézheted. A lényeg az, hogy a mikrovezérlőd ne direktben menjen rá, hanem egy tranyóval vagy fettel, mert a le(fel-)húzó ellenállás a puffer feszültségén van.
Mindig tanul az ember...
Azért ha 6-8 méter távolság egy wifi adónak, ott bajok vannak azzal a routerrel.
Egyébként pedig veszel egy neked megfelelő hatótávú routert, jobb esetben access pointot, és rákötöd a jelenlegi router kijáratára. Ha arra gondolsz, hogy kint mindenképp vezetékes net kell, akkor olyan routert kell venned, ami tud kliens is lenni, ezt általában client/ap routernek hívják. Ezzel rákapcsolódsz a jelenlegi wifire, és a kábelen osztja tovább. Lehet, hogy olcsóbb megoldás a gépbe venni egy wifi vevőt, akár pci, akár usb portost.
Fordítva mi jön ki?
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Kérlek, nézzétek el nekem, ha nagyon amatőr dolgot kérdezek, de én hozzátok képest töredékannyira sem értek az elektronikához. Viszont nagyon szeretnék. Számítógép ház kapcsolókat szeretnék venni. A gondom csak annyi, hogy a pontos nevüket nem tudom. Leírom, hogy mire is gondoltam, és hogy milyen néven kerestem, és ehhez képest miket találtam. - Szeretnék reset kapcsolót, hozzá tartozó kábellel. - Szeretnék olyan kapcsolót is, ami "benyomódva marad" (bocs, nem tudom másképp). Ilyenek voltak az AT házas időkben a Turbo és a Sleep gombok alatt. Nagyon jó lenne, ha ehhez is adnának kábelt, de nem tragédia, ha csak a kapcsolót magát tudom megvenni valahol. Találtam egy ilyet: Bővebben: Link Ezt a fajta kapcsolót akkor kereshetem ilyen néven? De akkor miért nem kapható máshol, vagy hol lehetne ilyet venni Budapesten? A másik fajtára egy ilyet találtam, de nem vagyok biztos benne, hogy ez-e az, ebben kérném szépen a véleményeteket: Bővebben: Link Szóval az, hogy önzáró és kétállású, ez azt jelenti, hogy ha benyomom, akkor benyomódva marad? Tehát olyan néven kereshetem máshol, hogy önzáró, kétállású? Mert egy számítástechnikai boltba egyszer beállítottam azzal, hogy önzáró, kétállású kapcsolót szeretnék, de visszakérdeztek, hogy mégis mi az. Ha nem ez az, akkor pontosan milyen néven és hol tudnék venni ilyen kapcsolót Budapesten? Nem valami ipari mennyiségre gondoltam, elég lenne 10-10 darab ahhoz, hogy tudjak vele ismerkedni, és gyakorolni a forrasztást. Köszönöm szépen a segítő tippjeiteket. Használd a link gombot! Köszi! A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
Nyugodtan vedd meg ott, ahol megtaláltad, mert szerintem is az az. Máshol azért nehéz ilyeneket találni, mert ma már, főleg a másodikat, semmire sem használják a PC-ben.
Amúgy, ha egy elektronikai boltban keresgélnél, nem pedig számtech boltban, lehet több találat lenne, igaz ott lehet, hogy más elnevezéssel tartják. Érdemes pl a TME oldalán nézelődni, mert ott van választék. Bővebben: Link
Szia! Ha kezdő vagy, gondolom az ár is számít. Az általad "reset" kapcsolónak írt változat egy sima nyomógomb, mikrokapcsoló, vagy másnéven tact. filléres tétel egy elektronikai boltban, de kb 1000 féle változata létezik. Léteznek persze aranyozott méregdrága kapcsolók is. Tokozott vagy tokozatlan változatra gondoltál? A másikat nyomókapcsolónak is szokták hívni. De létezik ISOSTAT típus is. Morze érintkezővel, vagy 1z, 2z, 3z stb azaz 1záró, stb. Mire szeretnéd használni? Előlapba építhető kell, vagy csak forrasztható? Mert jópár féle kivitel létezik. Van tolókapcsoló is. Angolul tact vagy switch néven is kereshetsz ebay-en , aliexpressen, vagy a nagy alkatrész áruházakban. Például olyan helyeken, mint a TME, vagy a házigazda HEStore-nál. Elsőként érdemes esetleg a googliba beírnod: nyomógomb és a képtalálatok alapján előválogatni - mi is kell valójában.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
Elmész egy pc bontóba és kezedbe nyomnak egy marékkal.
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy ál riasztót. Dobozom megvan csak bele kellene szerelni egy lehetőleg minél kisebb fogyasztású világítást, lehetőleg LED-et. A megtáplálást 220 V-ról gondoltam. Alkonykapcsolóval nem biztos (csak ha olcsó és egyszerű), hogy szeretnék. Addig jutottam el, hogy kivezettem a 220 V-ot, a többiben kérném a segítségeteket. Egyszerű, olcsó és kis fogyasztású legyen. Köszönöm előre is.
Szia! Ha álriasztót akarsz - legjobb egy gyári kültéri sziréna doboza. Arról senki nem dönti el, hogy valódi van-e mögötte. Ráadásul semmit nem fogyaszt.
Olyanom van, csak kibelezve Tök üres, azt gondoltam felhasználni.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy kapcsolási rajz értelmezésében. Van nekem egy kis egyszerű tranzisztoros villogóm, aminek a pontos működését szeretném megérteni. A kapcsolási rajzot mellékeltem. Elkezdtem már kilogikázni, hogy hogyan is folyhat az áram (sárgával jelölve), de kicsit bizonytalan vagyok. A kérdésem, hogy ahogy én bejelöltem, az igaz lehet, vagy máshogy kell értelmezni? Ha máshogy, akkor hogyan? (kicsit fura, hogy az elején nem a 800 ohm-os ellenálláson + leden folyik az az áram, hanem a sokkal nagyobb, 150k ohm-oson... De akkor meg nem villogna. Akkor hogyan is van pontosan?) Köszi előre is!
Szia!
A tranzisztor kollektorán-emitterén és így a LED-en is csak akkor folyik áram, ha a tranzisztor ki van nyitva, folyik áram a bázisába. Ezt vedd figyelembe. Szimulátor.
Sajnos a hely adottsága késztetett a kérdésemhez, ugyan is nem a router gondom van hanem vájog. Iszonyú vastag fal.
Mert az a fránya wifi nem tud átmenni rajta Routerem van 3 is. Jelenleg bent a szobában van vezeték és wifi router is. Idáig oké! De ha kimegyek a műhelybe oda nem megy már ki jel. Gondoltam a másodikat a verandára kivezetem vezetékkel a bentiről. Így van már kint is a teraszon és az udvaron is jelem! Hurrá! A harmadikkal meg össze szedném a jelet (műhely fal) a régi asztali géphez, ami csak netrádióként menne.Tudom elég Mekk Elekes dolog de a kérdés az hogy kivitelezhető??? Persze nem állandó jelleggel használnám. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
Szia!
Szerintem valami hasonlóra van szükséged: Bővebben: Link Valahol félúton csak bedugod a konnektorba, és "kiterjeszti" a wifid hatótávolságát.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy optikai kimenetem, ami gyengélkedik és meg meg szakad a hang.Az optikai jeladóra rákötöttem 2 szál vezetéket és abból csináltam koaxiál kimenetet míg megérkezik az új optikai jeladó! A kérdésem pedig az lenne, hogy így nem e ártok az erősítő koaxiál bemenetének?
Sziasztok ,egy kis segitségre lenne szükségem hogy megfogom épiteni a tda7294 -es hidalt erősitőt hogy az lenne a kérdésem hogy ehez milyen potmétert használjak hogy tudjam állitani a hangot? és hogy hogyan kell ezt bekötni?
Egy barátom vett egy előerősitőt ami 14V-ról üzemelt,és külön lehetett állitani a mély-t az élest és az erősséget. Nekem nemmuszály lenne hogy állitsam ezeket külön hanem hogy egyformán erősödjenek,ehez csak egy potméter kell vagy valami egyéb kapcsolás?
Amit morgo ajánl, azzal sem mész sokra. Viszont, ha már ilyesmi eszköz is szóbajött, van olyan eszköz, amit külföldiában powerline adapternek hívnak. Ez azt tudja, hogy az egyik végét bedugod a router melletti konektorba, ebbe bedugsz egy lan kábelt, a másik eszközt pedig kint a műhelyben dugod be, és agí átviszi a villanyhálózaton a zinternetet. Bár mondjuk, ebből a szempontból, lehet, hogy jóval olcsóbban és egyszerűbben is jössz ki, hogyha veszel 10m utp kábelt, és beásod a földbe, vagy a levegőben kifeszíted.
Uraim, mi a különbség 74HC574 és 74HC573 közt?
Bővebben: 74HC573 Bővebben: 74HC574 Illetve helyettesíthető egyik a másikkal?
Rövid tanulmányozás után úgy tűnik nekem, hogy csak az a különbség, hogy az 574 élvezérelt, az 573 szintvezérelt (mármint ami a D-tárolóba történő beírást jelenti). Az 573 lassabbnak is tűnik.
Zajos környezetben az 574-et lenne célszerűbb használni, mert az csak az órajel felfutó éle alatt olvas be a tárolóba, a többi időben le van zárva a változás előtt. Az 573 az LE magas szintje alatt mindig nyitva van, ha változik a D értéke, akkor a tároló is változni fog (a kimeneti láb nem feltétlenül, az az OE állapotától függ). Alkalmazástól függ, hogy helyettesíthető-e egyik a másikkal. Majdnem ugyanazt és majdnem ugyanúgy csinálják...
Köszönöm a kimerítő választ, akkor nem alkalmazom az 573-ast.
Számít a sebesség..
Köszi szépen a segítségedet. Én is most a TME-vel kezdtem szemezni, mielőtt feljöttem ma ide. Ők árulnak is ilyen kapcsolót amúgy. Igazából tényleg egy olyan boltba akarnék inkább elmenni, ahol nagyjából 10 percre lefoglalhatom az eladót, hogy ilyen őskövület alkatrészt, meg másmilyen őskövület alkatrészt is kérek, meg még ezt, meg még azt. Egy csomó minden alkatrészből, csatlakozóból és elektronikából szeretném ha lenne tartalékom, és igenis meg akarok tanulni rendesen forrasztani is.
A barcsi cégtől egyébként nem fogok rendelni. Akartam pedig, de letettem róluk végül. Köszönöm szépen. És elnézést, hogy új témát nyitottam. Utólag belátom, hogy ebben a témában sokkal jobb helyen lett volna a kérdésem. Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |