Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A közös GND-t is át kell vinni és a vonal mindkét végét le kell zárni ellenállással.
Igen, két vezeték kell, de a jó hír, hogy ez a két vezeték kétirányú kommunikációra is alkalmas, ha nem akarsz egyidőben mindkét irányban kommunikálni.
Jó ötlet a külön táp, de talán az RS485 használatával nem is lenne rá szükség. A GND-t viszont közösíteni kellene akkor is, ha külön táp lesz.
A külön táp kell, mert az egyik szenzor már nem működött a felvezetett 12V-al.
- AZ A -t az A-val kell összekötni és B-t a B-vel? Vagy keresztbe? - A DE és RE engedélyező lábakat állítgatnom kell? Lehet esetleg folyamatosan engedélyezettre bekötni?
Ha el akarod kerülni az állandó fogyasztást az ellenállásokon, akkor tegyél velük sorba kondenzátort. Telefonról vacak keresni, de úgy rémlik, hogy valami doksiban úgy szerepelt, hogy az RC időállandó legyen legalább tízszerese a bitidőnek. Tehát pl. 9600bps és 120 ohm esetén 1/9600/120*=8.68µF kondenzátor kellene. Mindenesetre hagyd ki a helyet neki, aztán a végleges értéket lehet, hogy kisebbre is lehet venni
Szia! Nem jól gondolod. GND kell mindenképpen. Ezt akkor érted meg, ha megnézed az RS485 jelelakjait és a standardokban a leírást. Ezért írtam példaként a DMX-et - ahol ugyan 3 vezeték van, de a GND-t ott sem hagyják el. Akkor tudnál két vezetéket használni, ha tápra szuperponált jeled lenne. De az bonyolítja az áramköröket, mert kell DC leválasztás is. Az RS485 egyszerű - ezért szeretik sokan. A CAN modernebb egy kicsit és nem kell nulláról bíbelődni a jelekkel - ennyivel tud többet, illetve távolságban ~400m-el. Ha megnézed a linkelt oldalon a jelszinteket - látszik, hogy mindkét vezeték a nullához képest viszi át a jeleket. Na végre találtam egy rajzot amin a mikrokontroller is rajta van. Itt jól láthatóak a földpontok is. Ha igazán stabil rendszert akarsz akkor egy-egy fel és lehúzóellenállást is tehetsz a tápra, de ez csak azonos tápfeszültségű eszközök esetében működik jól. Valahogy így.
A-A és B-B kell összekötni a két végpont között.
DE és RE a végpontoknál összeköthető és esetedben egyik végpontnál fixen tápra (adó), másik végpontnál fixen testre (vevő) köthető.
Először átírtam a protokollt 4200 baud-os aszinkron soros átvitelre. Amikor már stabilan működött, közé raktam a két SN75176 -ot. Igaz még csak asztalon, a helyszínre csak hó végén tudok kijutni, de tökéletesen működik.
Ami érdekes, hogy ha megszüntetem közöttük a GND közösítést, akkor is hiba nélkül fut. Természetesen mindkét oldal külön-külön független tápról megy. Akkor mégiscsak jól sejtettem volna, hogy azért kell neki két vonal A és B, hogy annak különbségével kommunikáljon? Mert láthatólag nem kell neki közös GND. Vagy csak véletlen hogy valahogy megy és jobb ha bekötöm azt is?
Szia! Milyen táplálással ment? Mert lehet, hogy a tápon keresztül kapta meg a gnd-t....
Az egyik oldal egy PC táp a másik oldalra egy régi laptop tápja.
A két oldal között csak a hálózati 230 a közös. Na meg az A-A és B-B
Hehehehehe ha az adó oldali 75176 -ból kihúzom a GND-t akkor is megy az átvitel (tehát ha nem működik az IC). Ha a +5V -ot akkor leáll.
A vevő oldalon viszont akár a GND akár a +5V -ot megszakítom, már nem megy.
Akkor lehet, hogy a kapcsitápokon keresztül záródik a föld. Érdemes lenne rendes, trafós tápról is megnézned, ami le van választva teljesen a hálózattól.
Esetleg próbáld ki úgy, hogy az egyik oldal akkuról, vagy elemről megy. Akkor biztos nem lesznek kóbor áramutak, és kiderül, hogy melyik vezetékek kellenek a működéshez.
rascal: Remek ötlet! Kipróbálom.
Egyébként ezen a 30m UTP-n webkamerát is akartam nézni. Gondolom arra sincs esélyem csak simán rákötve. Ez a 75176 pedig nem lesz alkalmas rá, hiszen állítgatni kell, mikor merre adjon - vegyen. Van valami kész megoldás USB meghosszabbításra 30m UTP-n keresztül?
Igen, köszönöm! Legalább ezzel nem kell vacakolnom.
Nagyon jól megy ez a 75176. Habár nem értem a dolgot, de elfogadom hogy így van és kész. A kontrollerem is kiad 5 V-ot. Tolja az elektronokat a vezetéken, a másik oldalon meg illik észrevenni, hogy jön az áram. Miért működik ezzel az IC-vel, hiszen ez is csak 5 V-al működik és miért nem a MC -vel... Nem tudom...
A 75176 bemenete az adatlap szerint schmitt triggert tartalmaz, ezért a vezeték által felszedett zajokra kevésbé érzékeny. Bővebben: Link Egy sima logikai kapunál, ami valószínűleg az MC-dben is van, nincs semmi garancia arra, hogy az L és H közötti feszültség tartomány között melyik szintet mutatja a kimenetén. Így bármi zaj, ami abba a tartományba löki a figyelt feszültséget beleszólhat abba, hogy minek érzékeli a vevő. Amúgy most otthon már hosszú vezetéken keresztül teszteled? Ettől függetlenül szerintem az MC-nek is meg kellene tudnia hajtania egy másik MC-t 30 m-es kábelen keresztül, legfeljebb csak lassan. Csak kísérletként: Ha visszavezeted egy másik szálon amit kiadsz akkor ha azon már azt a szintet látod amit kiraktál, akkor valószínűleg a fogadó MC is annak látja. Ha pedig a fogadó MC küldi vissza azt a jelet amit ő lát, akkor a küldő egészen biztosan meggyőződhet arról, hogy a vevő lát-e abból valamit, amit küldött neki. Ebből azt is kimérheted, hogy mekkora az átfutási idő. Fent 4200 baudot írtál. Ez nem elírás? 2400, 4800 az szabványos érték, amit nem kötelező tartani, ha csak magaddal beszélgetsz, de ha mondjuk egy szabvány soros porttal, PC-vel debuggolnád a kommunikációt, akkor praktikusabb lenne.
Egyrészről a 75176 nem 5V-ot küld, hanem +-6-ot. másrészt szimmetrikus jelátvitellel, azaz az egyik vonalon ponált, a másikon negált jelet amit a végén összegez és így oltodnak ki a zavarimpulzusok, ráadásul +-2V al feljebb van eleve emelve a GND-hez képest. Tehát összetettebb a dolog, mint egy 0v és DC 5V-os digitális TTL jel. Fontos a jel/zajviszony, a hasznosjel mérete és a zajelnyomás módja is. Éppen erre találták ki. Két mikrokotroller OK, hogy elvileg működhet 5V-os direkt kommunikációval - de mekkora távolságig? Itt jön a réz fajlagos ellenállása, a kábel hullámimpedanciája, a szórt zavarjelek és a kapacitív, induktív csatolások más kábelekkel. Ugye egy generátorból is akkor tudjuk a legnagyobb teljesítményt kinyerni, ha illesztjük. Ha a kábel 120 Ohmos, akkor 120 Ohmos kimenettel kellene eleve meghajtani - tehát a meghajtó fokozatot és az azt fogadni képes bemeneti fokozatot eleve nem ússza meg az ember. Nem beszélve arról, hogy kétirányú a forgalom és zajjal terhelt. Akkor már inkább egy célchip. Két chip között egy panelen, vagy panelek közt nincs semmi gond. Bár már láttam gyári robotlámpát is, ami még a panelek közötti kommunikációt is RS485-ön oldotta meg, mert a motorok miatt akkora volt a zavartatás.
kameleon2:
Köszi az USB-UTP-USB átalakítót! 5eFt-volt és nagyon tuti! Elvágtam egy UTP kábelt és kipróbáltam hány vezeték kell neki. Pontosan 4 A szenzor rendszerem elhasznál egy GND, A , B vezetéket így még mindig maradt 1 vezetékem mondjuk lámpa felkapcsolására. Mondjuk jó lett volna még mozgásérzékelő is... De majd megoldom a leküldött adatokkal. A75176 hogy tud +-6 V-ot csinálni single +5V tápból?
Szia! Szívesen. Ha FTP kábeled van akkor GND-re felhasználhatod az árnyékolást is
![]()
Sziasztok!
Mivel ilyen témát nem találtam itt a fórumon, nyitottam egyet. A domoticz rendszert ismeritek? Vagy esetleg használja valaki? Ez egy nyílt forráskódú lakásautomatizálási rendszer. Többféle platformra elérhető, én synology nas-on és raspberry-n próbáltam. Bővebben: Link A problémám a következő vele: Most jelenleg raspberry-n fut, minden működik, mobilról elérhető. Csak egy ESP8266-os wifi modult nem tudok rá csatlakoztatni. A modulon az ESP Easy firmware fut, I2c-n rákötve egy BMP085 tesztelésképpen. A modul webes felületén minden beállítva, mutatja is a hőfok és légnyomás adatokat. A domoticz szerver címe is jól van beállítva. A domoticz oldalról a hardver setupnál azt írják, hogy a "Dummy (Does nothing, use for virtual switches only)" virtuális érzékelőt kell beállítani. Sehogy nem akar összejönni. ![]()
Gond van a weblappal azt írja nem biztonságos a kapcsolat
Dátum és idő jól van beállítva a gépeden? Két böngészővel is próbáltam, minden rendben.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2016
A linkbe véletlenül bekerülhetett egy S betű. A http mögül töröld ki ezt az S-et, legyen csak http://domoticz.com/
Nekem s-el is bejön, és s nélkül is. Egyébként a Google dobta ki hogy HTTPS://.
A hardware fülön létrehozol egy dummy-t, majd ugyanitt magán a hardware-en rányomsz a "Virtuális érzékelők létrehozása"-ra. Adsz neki egy nevet, és kiválasztod az adatok típusát. BMP085 hőmérséklet+páratartalom+légnyomás, mivel külün hőmérséklet+légnyomás típus nincs. Esetleg felvehetsz külön 1-1 külön érzékelőt csak hőmérséklet és csak légnyomás típussal.
Utána megnézed a eszközök fülön az indexét, és erre küldöd be az adatot az ESP8266-ról.
Tökéletesen működik. Köszönöm. Ezt az indexet nem tudtam, furcsa is volt, hogy honnan kellene tudnia melyik adat mihez tartozik.
![]() Viszont magától szétválassza az adatokat, nem kellett külön felvennem őket.
Sziasztok!
De jó hogy ennyien használjuk a Domoticz-ot. Én is ezt használom, 2 éve. Több gyári vezérlőt is próbáltam mellette (zipamini, vera edge), de ez viszi a pálmát egyenlőre. Nekem raspberry-n fut, van hozzá egy zwave.me usb stick átjárónak, így tudja a z-wave-es cuccokat, illetve nem tudom mennyien ismeritek, és használja-e valaki a mysensors rendszert. Ez utóbbi is nyílt forráskódú, és szinte mindent meg lehet vele oldani fillérekből. rádión kommunikálnak a szenzorok. A honlapon minden le van írva, és példa programok is vannak. Bővebben: Link
Előre írom: nem kötekedésből kérdezem.
Van egy linux szerverem a garázsban. Már itt is kérdeztem automatizálás terén. Minden esetben azért álltam le, mert nem tudtam megfogalmazni miben könnyítene az életemen egy ilyen rendszer. (Kivéve a fűtés "okos" automatizálását.) Tudom mire képesek ezek a rendszerek, de nem látom az előnyét. Egyedül a szóbeli vezérlés tűnik használhatónak, de azt meg nem tudom stabilan működik-e. Tudtok pár jó példával lendíteni a gondolkodásomon? Apropó: van arra módszer, hogy a rendszer "tudja", hogy bent vagyok a garázsban vagy hogy a mobilom bent van? Nekem valahol itt kezdődne a használhatóság. A garázsnak két ajtaja van a "nagy" kívül, és egy hátsó bejárat belülről.
Egy ötlet annak az érzékelésére hogy bent vagy: Mozgásérzékelő infrasorompó. Ha van áthaladás és még utána érzékel a mozgásérzékelő, akkor bent vagy. Nem probaltam még, csak egy ötlet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |