Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Passzív borda esetén, AB osztályt feltételezve, függőleges bordairánynál, végtranzisztoronként kb. 250-300 cm2 felület szükséges. Ez esetedben 1000-1200 cm2 csatornánként.
Kényszerkeringetéssel ennek akár a harmada is hasonlóan hatékony lehet, ráadásul az ehhez való bordák sokkal sűrűbbek, ezért kisebb helyet foglalnak.
Kényszerhűtéssel méretes bordával jelentős disszipációt el lehet fújatni,minél nagyobb annál jobb elvet vallom,amekkora csak elfér a leendő gépházban akkora bordát neki
Sziasztok!
Nekem nem inkább hibaelhárító, mint inkább működésbeli kérdésem lenne a kedves szakértő fórumtársakhoz. A kérésem/kérdésem az lenne, hogy pontosan hogyan működik az ST151 rövidzár védelme? Annyit már hosszas utánajárással sikerült kiderítenem, hogy ez a fajta megoldás azért jobb, mint a csak sima ellenállásosztó a bázison, mivel a végfok minél jobban ki van vezérelve annál jobban zárnak a védőtranzisztorok. Amit már vélek tudni a működésről: A D8 az a T10 tranzisztor "fordított" működését hivatott megakadályozni. A C11-nek talán a gyorsabb működésben van szerepe... A normál működés (ha jól gondolom) úgy történik, hogy a D7 minden félperiódusban kinyit, de a rajta eső feszültség miatt a R17-R18 osztótagokra a D7 dióda nyitófeszültségével kevesebb feszültség jut. Mivel a T10 emittere a kimeneti ponton van, ugyanúgy, mint a T8 végtranzisztor és a vele soros 0,33 Ohmos emitter-ellenállás, emiatt (üzemszerű működés esetén) a T10 védőtranzisztor emittere mindig magasabb potenciálon lesz, mint a bázisa és emiatt zárva lesz, mivel a kimenőpont mínusz a 0,33 ohmon eső feszültség mínusz a D7 diódán eső feszültséget osztja az R17-R18-as páros. (minél jobban kivezéreljük, annál jobban fog zárni. Ha jól gondolom persze, de ez sem biztos... ) És eddig jutottam... Kérem, hogy egy hozzáértő kolléga magyarázza el a pontos működését ennek a védelemnek. (Főleg akkor, ha átmegy zárlatba a kimenet.) A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
Üdv!
Ez egy visszahajló-karakterisztikájú áramkorlát. A beavatkozás a nullátmenet közelében kisebb végtranzisztor áramnál következik be mint a kivezérlés feszültségmaximumánál. Jó ez, mert a tranzisztor terhelését a rajta folyó áram és a rajta eső feszültség szorzata adja. Nézzük azt az állapotot mikor egy "százas szöget kötünk a kimenetre" azaz rövidzárlat keletkezik. Mikor a vezérlés hatására az R15 ellenálláson 0,6-0,7V esik, T10 nyit és D8-on keresztül elvonja a T7 vezérlőáramát, tovább nem nő a végtranzisztor árama. Ez jelen esetben nagyjából 2A. Az R17, R18, D7 árama ilyenkor elhanyagolható. Nézzük mekkora áramerősséget enged a kimeneti feszültség +35V-os értékénél! Mostmár az R17, R18, D7-en 5mA folyik, mely az R17-en 1,1V-ot ejt. Ahhoz, hogy T10 bázisára 0,6V jusson az R15-ön 0,6V+1,1V, azaz 1,7V esés szükséges, mivel R17 feszültsége levonódik az előző esethez képest. Az 1,7V/0,33Ω durván 5A-t jelent. Mivel a T9-en is ekkora áram folyik, 10A kimenő áram érhető el. C11 mérsékli a korlátozás során az oszcilláció (gerjedés) lehetőségét.
A 3 pár végtranzisztoros kivitel tetszik, megépítésre kerül, sztereóban. A transzformátor külön dobozba fog kerülni, hiszen toroid hiányában enyhén helyszűkében lennék. Gratulálok az eddig után építőknek!
Ha a hely engedi, célszerűbb egy kicsivel szellősebben elhelyezni a végtranzisztorokat. Itt van ehhez egy tervjavaslat.
Köszi a javaslatot, akkor úgy alakítom ki, hogy elférjen a szellős változat. Lesz bent ventilátor is.
A T5-ös kollektorán levő ellenállás R25 és a T15-ös emitterén is R25 van feltüntetve. Gondolom csupán elírás, csak mikor számolgattam az alkatrészigényt, valahogyan nem akar passzolni a darabszám.
A két új tranzisztornak és a az emitter ellenállásaiknak új pozíciószám kellett, mert többlet alkatrészek az eredeti rajzhoz képest. Ránézésre az R24-es kimeneti ellenállásnak volt a legmagasabb száma, ezt növeltem az új alkatrészeknél. Elkerülte a figyelmem, hogy nem ez volt a legnagyobb érték, ezért van keveredés.
De ezen nem fog múlni a sikeresség, sem értékben, sem méretben nem zavaró a keveredés. Csupán az alkatrészlistán lesz két R25.
Sziasztok!
A 600W-os verzió az az 5 pár tranzisztoros? 600W/8ohm-ra gondolok.
A 6 pár végtranzisztor 16 ezer forint körül mozog, sajnos jövő hónapban tudom csak megrendelni.De, addig megépíteném a kisebbik testvérét, amibe TIP3055-TIP2955-öt raknák a végekhez. Itt kérném ki a fórumtársak hozzáértését, miszerint a fenti TIP párosnál (3pár oldalanként) mekkora tápfeszültséget visel el maximum? Kisebb összejövetelekre ezt vinném.
Hétfőre megjönnek az alkatrészek, majdnem kész a tápegység is... Emlékeztek még a régi RH-s rádiók 40kg-os "mobil" tápegységeire? Egyre jobban kezd rájuk hasonlítani.
Közben számolgattam... MEV-es TIP elméletileg CE között 100V-ot bír.
Elméletileg ha 2x35v-ra tekerek egyet, éppen még bírnia kell. Habár nem akarok tranzisztor temetőt, így 2x33v lenne a cél. Szerintetek?
Szia.
A TIP csak 60V -ot tud, úgyhogy a max táp +/- 30V lehet, az pedig túl kevés a kapcsolásnak.
A MEV már 30 éve leégett.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Elég sajnálatos dolog volt. Olvastam pár éve az összeesküvés elméleteket, de a lényegen nem változtat. Van egy jó pár MEV-es TP-em, akkor teszem vissza a fiókba őket.
A végtranzisztoroknak nem ismersz valamivel olcsóbb beszerezhetőséget?
És ilyenkor fogom a fejem!
Hetente-kéthetente rendelek "csinából" Japánból, de ez meg sem fordult a fejemben. Miért akartam itthon mindenáron beszerezni...
Azt mondod, tudják azt, amit a katalógus megad rájuk? 175Ft/db árért elég gyanúsnak tűnik.
Csak annyit tudok, hogy a belinkelt 4ohm/200W erősítőmben bírja a gyűrődést.
Szia HA3GX!
Ha rendelni fogsz ilyen tranyót gondolnál rám is egy garnitúrával? Természetesen postaköltség meg hasonlók állom, csak nekem nincs ebay-em.
Szia Steelbird!
Igaz nem a témába vág, de rendeltek már nekem ledvezérlőt 3W-os power ledhez egy nullával a végén kevesebb árért/db. Mindkettő ugyanaz a típus volt. Csak az egyik hazai bolt a másik "csina"-i.
Igen, rendelek neked is. A többit privátban írom.
2SA1943-as alá a 20x25-ös csillám elegendő? Adatlapja szerint 20x26-os.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
Sziasztok! Először is nagyon jó a topic, rengeteg az infó. Reloop javaslatára kerültem ide és úgy döntöttem hogy ezt a kapcsolást fogom megépjteni a basszusgitár erölködőmhöz. A tápfeszültségem +-60VDC lesz amit egy 300W-os toroid fog biztosítani. Kapni fog hangszóró védelmet és ventillátoros hűtést is. Annyi kérdésem lenne hogy amiket csatoltam, azok jók lesznek igaz? Elég sok variációt találtam olvasgatás közben. Köszi
Szia! Lévén szó hangszererősítőről, beraknám a harmadik pár végtranzisztort is, tehát a ±80V-ra rajzolt kapcsolást választanám.
Szia Reloop!És úgy is elég lesz neki a 60V? Jól emlékszem hogy ahhoz is van itt valahol nyákrajz Sprint Layout-hoz?
Az R25-öt kell 15k-ra módosítanod. NYÁK-hoz ezt ajánlom.
Szia Reloop. Mi a helyzet R4, R13 és az emitter ellenállásokkal? Végtranzisztornak az MJL-t kell használni gondolom. Köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |