Fórum témák
» Több friss téma |
Igazad van.Én csak csinálgatok.De...
Mivel nem áll mögöttem hatalmas tőke,és nem számithatok semmilyen uniós-lenyúlós támogatásra,kénytelen vagyok én magam mindent a nulláról elkésziteni. És ez sajnos nem kevés időbe tellik.Viszont rengeteget tanulok belőle,és a tanultakat felhasználhatom más területeken is.Ez nem csak a munkám,hanem a hobbim is. És én ezeket az információkat meg is osztom ha kell.A munkám során sok olyan emberrel találkozom,akik tudják a tutit,megcsinálták a világ legjobb hangfalát...de nem osztják meg a tudást senkivel,mert akkor lenyúlják tőle! Na az egyikkel nemrég találkoztam a Blahán az aluljáróban,gyűrött nejlonzacsival a hóna alatt,méggyűröttebb kifejezéssel az arcán. Sok barátot szereztem már azzal hogy nem kezelem ezeket az infókat hétpecsétes titokként.Néhány éjszakát már átboroztunk-pálinkáztunk ahol fő téma a hangszórók,az akusztika voltak. Persze a nők is szóba kerültek néha... ![]() És ezekből a beszélgetésekből született már nem egy jó ötlet... Alkatrészeket nem kiadsz,hanem eladsz.Kiadni ötletet lehet,de nem hinném hogy egy átlagos felhasználó a te alkatrészedet felhasználva a saját hangszórójában megcsinálná a Grande Utopiát. Láthatod,a legtöbb amatőrnek 1-2 darabra van szüksége.Ha valaki gyártó lenne,annak valóban fontos lenne az utánpótlás.De hát az is bármikor megoldható....
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni hangszórójavítás ügyben. Nemrégen vettem egy pár 25cm-s Scan Speak hangszórópárt, amelyiknek az egyik tagja hibás. Igazából tudtam, hogy hibás, és alkatrésznek vettem, de aztán láttam, hogy milyen szép állapotban van, és a lengőrendszere is jó, így gondoltam megjavítom. A hangszóróról leszerelve a mágnest, (hátulról lecsavarozható) láttam, hogy a lengőtekercsről leugrott a drót. A drót nem valószínű, hogy megsérült, mert Ohm mérővel megmérve 5,8 Ohm ellenállást mutatott mindkét hangszóró. Tehát a teljes drót megvan, hogy tudnám én ezt valahogy visszatekerni a lengőre, úgy hogy ne kelljen szétszedni a hangszórót? Ha ez nem lehetséges, akkor a régi lengőt hogyan és mivel tudnám kioldani a hangszóróból úgy, hogy a többi alkatrész ne sérüljön meg? A másik hangszórót nem szeretném szétszedni mert az jó, (tudom, hogy egyszerre kell tekercselni) de mivel megvan a teljes drót hossza ezért gondolom lehet ugyanolyan lengőt készíteni. Szerintem 4 soros tekercse volt. Megmértem a mágnest is a légrés 2,5mm széles, a belső henger ami maga az Alnico mágnes, 41,8mm, a külső karima pedig 46,8mm. Tehát a légrés ebből adódott 2,5mm-nek. A cél tehát egy új lengő elkészítése lenne, lehetőleg az eredeti hordozóra, és úgy hogy az eredetivel megegyezzen. A tekercset mivel érdemes rögzíteni a lengőre? Például a motortekercseléshez használt impregnáló lakk jó erre a célra? Milyen ragasztóval ragasszam vissza a kész lengőt a hangszóróba? Az eredeti lengő milyen anyagból lehet? Papír? Kérlek segítsetek nekem ebben, még nem javítottam hangszórót, nem akarom elrontani.
Közben megmértem még a lengő átmérőjét is: 42,3mm, ha jól mértem, csak már nem tudtam módosítani az előző hozzászólásom.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Hol is kezdjem...
Ha nem javitottál még hangszórót,nem ajánlom hogy a ezzel kezdd. Kétféleképpen szokták ragasztani a huzalt a hordozóra.Az egyik,amit én is alkalmazok,kétkomponensű hőálló ragasztót kennek fel soronként. A másik, profibb módszer,amikor a hordozóra felvisznek egy vékony fenolgyanta réteget,erre tekercselik a huzalt,amin szintén van egy gyantaréteg. Tekercselés után beteszik egy kemencébe,és a két ragasztó "összesül". Bármelyik megoldással van tekerve,a huzalon a szigetelésen kivül lesz ragasztó is. Tehát azt te már nem tudod ugyanugy felhasználni. Érdemes új huzalt használni. De a négysoros tekercs némelyik "profinak" is nehezen megy. A lengötekercs legtöbbször műgyantával van ragasztva,tehát nem tudod kioldani. Idézet: „Grande Utopiát” Haha, azt én nem is szeretem. ![]()
Szia! Köszi a választ!
Hát nem javítottam még ilyet, bár szélt már cseréltem, meg a pillét is megragasztottam egyszer, egy Vidi hangszórón, amikor elengedte a ragasztást. Azt gondoltam, hogy új huzal kell majd az új lengőnek. Te hogyan csinálnál meg egy négysoros tekercset? Milyen kétkomponensű ragasztót használsz a tekercshez? Ettől féltem, hogy műgyantával ragasztják be a csévét, és hogy nem lehet kioldani. Akkor hogyan lehet kivenni, hogy ne sérüljön a membrán és a pille? Vagy ez a hangszóró akkor ugrott? Nem javítható? Az esetleg megoldás lehet, hogy van két ugyanilyen hangszóróm, aminek jó a tekercse, de a lengőrendszere nem jó, abból kivenni a tekercset, és berakni ebbe a hangszóróba? Úgy nem lehet beragasztani, hogy a tekercs tövét bent hagyjuk, és hozzáerősítjük az új vagy másik lengőt?
Lehet, hogy ez még nitrolakkos rögzités, talán azért is hullott szét.
![]()
Igen ezek nagyon régi hangszórók, talán még nálam is öregebbek, még Alnico mágnessel szereltek. Milyen hígítóval próbálkozzak, nitróval? Milyen anyagot használjak a lengőnek? Valamilyen papírt? Nincsenek itthon speciális anyagaim.
Nitrohigitó, esetleg. A többi (pl. észter higitó) túl drága.
![]() Hát régen, pl. bankpostapapirt használtak. ![]()
A Seas mérnökei biztosan nem olvasták azt az írást...
![]()
Sziasztok! Mélynyomóm porvédője berepedezett (így vettem) és így berezonál egy bizonyos hangszintnél, hol érdemes hozzá venni, mivel lehet az előzőt kivenni és az újat beragasztani?
Juj, !! Ez csúnya,,,,,Ez a hangszóró most rossz ??
Vagy,, csak ilyenre sikeredett??? Ilyet nem gyártana senki ezt kiugrasztották ,, de a pille meg mintha nyugiban lenne Nem éÉÉÉrtem ![]() Üdv : oreg
Üdv !
Nagyon egyszerűt szeretnék kérdezni:: A hangszóró lengőtekercs magas , vagy alacsonyabb mH értéke jobb-e ? Köszönöm előre is a válaszolónak . Üdv : oreg
Sziasztok!
0.15 mm átmérőjű huzal kb mennyi teljesítményt bír , mennyi Ampert?, Stb?? Nem tudom kiszámolni az amper volt Watt viszonyokat Köszi a választ Üdv : oreg
Van egy 26 cm átmérős mélysugárzóm amit leejtettek. A mágnese nem tört de biztosan elmozdult, plusz a jeret is deformálódott enyhén. A membrán cséve szorul. Van valami lehetőség a javításra? Van értelme javítani?
Sajnos ennek a javitásához szét kell szedni a hangszórót,a mágnest ujraközpontozni,aztán mindent vissza.
Ha ügyes vagy,a lengőtekercs megússza...
Sziasztok van itthon egy hangszóróm (gembird wcs-208) valószínűleg a hangerőszabályzó résznél van szakadás azt szeretném megkérdezni ha szerintetek kivágom belőle azt és csak anélkül összeszigszallagozom működni fog?
A "szixszallag"mindenképp megoldja a problémát. Bár én nem vagyok szaki.
![]() DE ha kikötöd a hangerőszabályzót az nem lesz az igazi. Inkább cserélni, vagy kontakthibát kellene keresni. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
Üdv!
A piezo magas sugárzókkal mi a baj? Bárkit kérdek mindenki azt mondja hogy sz@r! Valaki leírná, hogy miért? Előre is köszönöm!
Szia!
Hát én is csak azt tudom írni Neked, hogy a piezo magas sugárzó sz@r. ![]() ![]()
Rendben! Köszönöm!
![]()
Üdvözlet! Csatlakozom Gery78-hoz. A piezonak van egy érdes ,kaparós felhangja főleg közepes-nagy hangerőn. Bár nem túl idevágó téma de somogyi ringet se vegyél. Az elektromos gitárok torzított hangjával egyszerűen nem tud mit kezdeni,én száműztem otthonról . (a többi somogyis termékkel együtt
![]()
Üdv !
Van egy Eminence Kappa 15 " mélyközepem 400/800W elvileg ![]() Az a kérdésem, hol kapok ilyen finom kivezető szálat nem 10m-es kiszerelésben. Valamint a porvédőt mivel tudom sérülés nélkül eltávolítani, avagy hogy javítható az ilyen hiba. Egyébként jó állapotú a hangszóró, széle membránja nem nyúzott. Nem akarnám újraépíteni mind 2 őt. Köszi előre is. Zolee
Szia!
http://hangszoro.net/index.php/h2000/hangszoroalkatreszek Legutolsó rész, egyéb alkatrészek között. Sikeres javítást. Üdv.
Sziasztok. Van egy par Grundig Box 4700 -as hangladam. Sajnos a melynyomo membranjanak a szele szivacsos anyagbol keszult, ami mar szetmallott, ki kellene cserelnem. Mar megvettem a cserealkatreszt, a kerdes az lenne, hogy milyen ragasztot hasznaljak a felragasztashoz?
Itt
Ha nem találsz valamit, hívd fel! Kb 10x annyi cucca van mint ami fent van a honlapon! A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
Úgy rémlik, 5000,- a minimumrendelés.
Az lehet!
Én szoktam járni arra fele, és bemegyek személyesen! Így ez engem nem érint. De van is itthon ilyesmi méretű sapim. Ha kedves steweo jár Fehérvár felé lehet hogy tudok neki segíteni. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |