Fórum témák
» Több friss téma |
Igazad van.Én csak csinálgatok.De...
Mivel nem áll mögöttem hatalmas tőke,és nem számithatok semmilyen uniós-lenyúlós támogatásra,kénytelen vagyok én magam mindent a nulláról elkésziteni. És ez sajnos nem kevés időbe tellik.Viszont rengeteget tanulok belőle,és a tanultakat felhasználhatom más területeken is.Ez nem csak a munkám,hanem a hobbim is. És én ezeket az információkat meg is osztom ha kell.A munkám során sok olyan emberrel találkozom,akik tudják a tutit,megcsinálták a világ legjobb hangfalát...de nem osztják meg a tudást senkivel,mert akkor lenyúlják tőle! Na az egyikkel nemrég találkoztam a Blahán az aluljáróban,gyűrött nejlonzacsival a hóna alatt,méggyűröttebb kifejezéssel az arcán. Sok barátot szereztem már azzal hogy nem kezelem ezeket az infókat hétpecsétes titokként.Néhány éjszakát már átboroztunk-pálinkáztunk ahol fő téma a hangszórók,az akusztika voltak. Persze a nők is szóba kerültek néha... És ezekből a beszélgetésekből született már nem egy jó ötlet... Alkatrészeket nem kiadsz,hanem eladsz.Kiadni ötletet lehet,de nem hinném hogy egy átlagos felhasználó a te alkatrészedet felhasználva a saját hangszórójában megcsinálná a Grande Utopiát. Láthatod,a legtöbb amatőrnek 1-2 darabra van szüksége.Ha valaki gyártó lenne,annak valóban fontos lenne az utánpótlás.De hát az is bármikor megoldható....
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni hangszórójavítás ügyben. Nemrégen vettem egy pár 25cm-s Scan Speak hangszórópárt, amelyiknek az egyik tagja hibás. Igazából tudtam, hogy hibás, és alkatrésznek vettem, de aztán láttam, hogy milyen szép állapotban van, és a lengőrendszere is jó, így gondoltam megjavítom. A hangszóróról leszerelve a mágnest, (hátulról lecsavarozható) láttam, hogy a lengőtekercsről leugrott a drót. A drót nem valószínű, hogy megsérült, mert Ohm mérővel megmérve 5,8 Ohm ellenállást mutatott mindkét hangszóró. Tehát a teljes drót megvan, hogy tudnám én ezt valahogy visszatekerni a lengőre, úgy hogy ne kelljen szétszedni a hangszórót? Ha ez nem lehetséges, akkor a régi lengőt hogyan és mivel tudnám kioldani a hangszóróból úgy, hogy a többi alkatrész ne sérüljön meg? A másik hangszórót nem szeretném szétszedni mert az jó, (tudom, hogy egyszerre kell tekercselni) de mivel megvan a teljes drót hossza ezért gondolom lehet ugyanolyan lengőt készíteni. Szerintem 4 soros tekercse volt. Megmértem a mágnest is a légrés 2,5mm széles, a belső henger ami maga az Alnico mágnes, 41,8mm, a külső karima pedig 46,8mm. Tehát a légrés ebből adódott 2,5mm-nek. A cél tehát egy új lengő elkészítése lenne, lehetőleg az eredeti hordozóra, és úgy hogy az eredetivel megegyezzen. A tekercset mivel érdemes rögzíteni a lengőre? Például a motortekercseléshez használt impregnáló lakk jó erre a célra? Milyen ragasztóval ragasszam vissza a kész lengőt a hangszóróba? Az eredeti lengő milyen anyagból lehet? Papír? Kérlek segítsetek nekem ebben, még nem javítottam hangszórót, nem akarom elrontani.
Közben megmértem még a lengő átmérőjét is: 42,3mm, ha jól mértem, csak már nem tudtam módosítani az előző hozzászólásom.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Hol is kezdjem...
Ha nem javitottál még hangszórót,nem ajánlom hogy a ezzel kezdd. Kétféleképpen szokták ragasztani a huzalt a hordozóra.Az egyik,amit én is alkalmazok,kétkomponensű hőálló ragasztót kennek fel soronként. A másik, profibb módszer,amikor a hordozóra felvisznek egy vékony fenolgyanta réteget,erre tekercselik a huzalt,amin szintén van egy gyantaréteg. Tekercselés után beteszik egy kemencébe,és a két ragasztó "összesül". Bármelyik megoldással van tekerve,a huzalon a szigetelésen kivül lesz ragasztó is. Tehát azt te már nem tudod ugyanugy felhasználni. Érdemes új huzalt használni. De a négysoros tekercs némelyik "profinak" is nehezen megy. A lengötekercs legtöbbször műgyantával van ragasztva,tehát nem tudod kioldani. Idézet: „Grande Utopiát” Haha, azt én nem is szeretem.
Szia! Köszi a választ!
Hát nem javítottam még ilyet, bár szélt már cseréltem, meg a pillét is megragasztottam egyszer, egy Vidi hangszórón, amikor elengedte a ragasztást. Azt gondoltam, hogy új huzal kell majd az új lengőnek. Te hogyan csinálnál meg egy négysoros tekercset? Milyen kétkomponensű ragasztót használsz a tekercshez? Ettől féltem, hogy műgyantával ragasztják be a csévét, és hogy nem lehet kioldani. Akkor hogyan lehet kivenni, hogy ne sérüljön a membrán és a pille? Vagy ez a hangszóró akkor ugrott? Nem javítható? Az esetleg megoldás lehet, hogy van két ugyanilyen hangszóróm, aminek jó a tekercse, de a lengőrendszere nem jó, abból kivenni a tekercset, és berakni ebbe a hangszóróba? Úgy nem lehet beragasztani, hogy a tekercs tövét bent hagyjuk, és hozzáerősítjük az új vagy másik lengőt?
Lehet, hogy ez még nitrolakkos rögzités, talán azért is hullott szét. Meg lehet próbálni higitózni, hátha. Normális módon javitva, két egyforma, új lengőcsévét kell késziteni, és párban kicserélni. A régi alapanyagok, huzal, és csévetest nem menthetők. Az utólag ragasztózott módszerel nem lesz közelében az eredetinek.
Igen ezek nagyon régi hangszórók, talán még nálam is öregebbek, még Alnico mágnessel szereltek. Milyen hígítóval próbálkozzak, nitróval? Milyen anyagot használjak a lengőnek? Valamilyen papírt? Nincsenek itthon speciális anyagaim.
Nitrohigitó, esetleg. A többi (pl. észter higitó) túl drága.
Hát régen, pl. bankpostapapirt használtak.
A Seas mérnökei biztosan nem olvasták azt az írást...
Sziasztok! Mélynyomóm porvédője berepedezett (így vettem) és így berezonál egy bizonyos hangszintnél, hol érdemes hozzá venni, mivel lehet az előzőt kivenni és az újat beragasztani?
Juj, !! Ez csúnya,,,,,Ez a hangszóró most rossz ??
Vagy,, csak ilyenre sikeredett??? Ilyet nem gyártana senki ezt kiugrasztották ,, de a pille meg mintha nyugiban lenne Nem éÉÉÉrtem ) Üdv : oreg
Üdv !
Nagyon egyszerűt szeretnék kérdezni:: A hangszóró lengőtekercs magas , vagy alacsonyabb mH értéke jobb-e ? Köszönöm előre is a válaszolónak . Üdv : oreg
Sziasztok!
0.15 mm átmérőjű huzal kb mennyi teljesítményt bír , mennyi Ampert?, Stb?? Nem tudom kiszámolni az amper volt Watt viszonyokat Köszi a választ Üdv : oreg
Van egy 26 cm átmérős mélysugárzóm amit leejtettek. A mágnese nem tört de biztosan elmozdult, plusz a jeret is deformálódott enyhén. A membrán cséve szorul. Van valami lehetőség a javításra? Van értelme javítani?
Sajnos ennek a javitásához szét kell szedni a hangszórót,a mágnest ujraközpontozni,aztán mindent vissza.
Ha ügyes vagy,a lengőtekercs megússza...
Sziasztok van itthon egy hangszóróm (gembird wcs-208) valószínűleg a hangerőszabályzó résznél van szakadás azt szeretném megkérdezni ha szerintetek kivágom belőle azt és csak anélkül összeszigszallagozom működni fog?
A "szixszallag"mindenképp megoldja a problémát. Bár én nem vagyok szaki.
DE ha kikötöd a hangerőszabályzót az nem lesz az igazi. Inkább cserélni, vagy kontakthibát kellene keresni. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
Üdv!
A piezo magas sugárzókkal mi a baj? Bárkit kérdek mindenki azt mondja hogy sz@r! Valaki leírná, hogy miért? Előre is köszönöm!
Szia!
Hát én is csak azt tudom írni Neked, hogy a piezo magas sugárzó sz@r. Viccen kívül tényleg nem jó olyan szempontból, hogy nem ad HiFi minőséget a hangzásban. A hangosításhoz koncerteken szokták használni. A cineket nem úgy adja vissza mint ahogy annak valójában szólnia kellene. Ha van rá lehetőséged, akkor hasonlítsd össze mondjuk egy dóm magas sugárzóval. Ugyanazt a zenét hallgasd meg mindkét hangszórón és ugyanazon a hangerőn. Hallani fogod a különbséget, és utána Te is azt mondod majd, ha megkérdeznek, hogy a piezo sz@r.
Rendben! Köszönöm!
Üdvözlet! Csatlakozom Gery78-hoz. A piezonak van egy érdes ,kaparós felhangja főleg közepes-nagy hangerőn. Bár nem túl idevágó téma de somogyi ringet se vegyél. Az elektromos gitárok torzított hangjával egyszerűen nem tud mit kezdeni,én száműztem otthonról . (a többi somogyis termékkel együtt )
Üdv !
Van egy Eminence Kappa 15 " mélyközepem 400/800W elvileg , aminek a kivezető szála a sorkapocs és a membrán között félúton egyszerűen elszakadt/elfáradt. Az a kérdésem, hol kapok ilyen finom kivezető szálat nem 10m-es kiszerelésben. Valamint a porvédőt mivel tudom sérülés nélkül eltávolítani, avagy hogy javítható az ilyen hiba. Egyébként jó állapotú a hangszóró, széle membránja nem nyúzott. Nem akarnám újraépíteni mind 2 őt. Köszi előre is. Zolee
Szia!
http://hangszoro.net/index.php/h2000/hangszoroalkatreszek Legutolsó rész, egyéb alkatrészek között. Sikeres javítást. Üdv.
Sziasztok. Van egy par Grundig Box 4700 -as hangladam. Sajnos a melynyomo membranjanak a szele szivacsos anyagbol keszult, ami mar szetmallott, ki kellene cserelnem. Mar megvettem a cserealkatreszt, a kerdes az lenne, hogy milyen ragasztot hasznaljak a felragasztashoz?
Itt
Ha nem találsz valamit, hívd fel! Kb 10x annyi cucca van mint ami fent van a honlapon! A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
Úgy rémlik, 5000,- a minimumrendelés.
Az lehet!
Én szoktam járni arra fele, és bemegyek személyesen! Így ez engem nem érint. De van is itthon ilyesmi méretű sapim. Ha kedves steweo jár Fehérvár felé lehet hogy tudok neki segíteni. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |