Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1175 / 1385
(#) bbalazs_ válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1
 
Pontosan. Forro vasklorid, sosav is mehet bele egy pici es mozgatni kell a nyakot. A vasklorid lehetoleg olyan tomeny legyen, amit csak felvesz az oldat.
Ha egyoldalas a nyak, akkor addig kell maratni, amig mogotte meg nem latod az ujjad vagy a szerszam korvonalait. Akkor szepen egyszer leoblited es feny fele forditva megvizsgalod, hogy maradtak-e meg husszinu rez-szigetek valahol. Ha igen, visszateszed.
A papiros modszernel rossz, hogy a papir szalai beleragadnak a muanyagba es odavezetik a NYAkhoz a vaskloridos lottyot, ezert a vezetoid pottyosek lesznek.
Amikor kesz a vasalas, viz alatt addig kell ujjal dorzsolni, amig azok a feher szoszok (amik a kepeden jol latszanak) mar nem lesznek a vezetekek mellett.

Emellett tanacsolom, hogy ne hagyj szabad feluletet, hanem jo nagy fedett szigeteket tervezz a nyakra, mert akkor kevesebb ideig tart a maras es tovabb tart a vaskloridod.
Ha nem akarod, akkor oda lehet a feliratokat tenni, mikor, mi, kie es a logo.
(#) tamastar hozzászólása Ápr 3, 2016 /
 
Köszönöm a segitséget nektek nagyon hasznos volt
(#) kaqkk válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Remélem a kész nyákról is látunk majd képet !
(#) tamastar válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Ha sikerülni fog megmutatom
(#) eyess válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
Ha nem sikerül , akkor is tehetsz fel képet , mert könnyebben kapsz majd segítséget , hogy hol , és mire kell figyelni a továbbiakban , hogy az tökéletes legyen.
(#) elactrofan hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Dry fóliát ha kirakom a napra sima fóliás filmmel duplán lézernyomtatóval nyomtatva meddig kell kint hagyni?
(#) tamastar hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Ma megint megcsináltam a lapot de mostsem sikerült.

Igy tettem bele a vas-kloridba.Kep1 Eztis lekellene akkor szedni nem?

Miután kiszedtem igy nézett ki,nemtudom ez igy okés ,de rendesen levan maródva nem?
Kep2

De miután megtisztitottam a tinta alatt lejött a réz is egy kicsit igy nézki:
Kep3
Ennek az oka az hogy túl sokat hagytam a vas-kloridba?

Meg 2 nagyon fontos kérdésem lenne hogy meddig kell vasalni ? 5-10 perc
Meg mikor szedegetem le róla a papirt természetesen óvatosan akkor egy kis helyen a tinta csak lejön minimálisan Pl itt: Kep4 .Tegyem magasabb hőmérsékletre a vasalót?Meg mikor vasaltam nem nyomtam rá a vasalót erősebben,úgytudom azsejó ha jobban rányomjuk?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) elactrofan válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
Minden papír foszlányt el kell távolítani (pl.fogkefe alkalmas erre vagy áztasd ecetbe) és akkor látni lehet hol sérült esetleg a felvasalt minta. Ahol látsz sérülést ott alkoholos filccel tudod javítani amennyiben csak mikró sérülésekről van szó.Ha nagyon sérült inkább előröl kell kezdeni.
Vasalásnál arra kell nagyon ügyelni, hogy ne legyen sorjás még véletlenül se. Érdeme egy snicerrel illetve reszelővel végig menni a lemez szélein.
(#) kaqkk válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
30s ...
(#) usane válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
A vasaló körülbelül 180-200 °C körül jó, tonerje válogatja, lehet kevesebb is több is, ki kell tapasztalni a sajátod.
Nem kell sokáig vasalni. Kis méretű nyák szerintem 1 percnél több nem kell, persze ha előmelegíted még talán annyi sem, amikor kitűnik a lenyomat a papiron át kb jó. Nem kell nagyon rányomni.
Akkor is lehet fedési hiba, ha nincs rendesen megtisztítva a nyák. Piszks zsíros felületre nem tapad rendesen.
Maratni addig kell amígel nem tűnikminden felesleges rész a köztes részekből. Ez általában úgy történik, hogy ha megindul, szélektől és vezető sávok mentén akkor utána viszonylag gyorsan eltünik mindenhol. Ami ezután sem akar lejönni azt nem kell erőltetni, ott valami még védte a nyákot, bár ez inkább fotós technikánál jellemző, de lehet akár zsírfolt is
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) tamastar hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Köszönöm a segitséget nektek! ,hát én vasaltam vagy 5 percig )
(#) elektroncso válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Én ezt vasaltam 5 percig. Ha nem nyomod túl erősen a vasalók, akkor nem lehet túlvasalni. Ki kell tapasztalni. Milyen papírt használtál? Én valamiféle csillogós felületű reklámpapírt, valamilyen ipari gázpalackokkal foglalkozó cég reklám papírja.
A zsíros felülettel vigyázz, nekem már sikerült egyszer belemaratni az ujjlenyomatomat egy panelbe.
U.i.:Most vettem észre a képet nézve, elrontottam a logót!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016

logo.JPG
    
(#) tamastar válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
) ,Hát én sima papirt használtam, az nemjó?Én nemtudom milyen az a műnyomó papir,lehet hogy tudom csak mivel én itt Érdélyben élek,lehet máshogy mondják nemtudom.
És amúgy a vas kloridot hányszor lehet felhasználni maratásra amit már kitöltöttem?
(#) eyess válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
Sima papírral is lehet , de arra van megfelelő technika , ha kicsit visszább olvasol , akkor meg is fogod találni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) elektroncso válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
A hagyományos papír nem jó, pont ma próbáltam ki én is, de sikertelenül. Nem tudom, hogy nálatok minek nevezik a műnyomót. Esetleg próbáld meg lefordíttatni románra,nekem is így sikerült megoldanom, mert itt a Felvidéken meg "kriedový papier" néven illetik. De kipróbálhatod más fényes felületű papírral is, én sem műnyomót használok. Valakiknek bevált a fényképpapír is, csak tovább kell áztatni (ezt nem próbáltam).
A leáztatásnál,meg még úgy melegen teszem bele a vízbe, sőt melegíteni is szokom a vizet. Amúgy ez még csak talán a 12-13 vasalt panelem. És a harmadik vasalt pozícióábrám. Nagyjából 15 percig ásztatom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) Bakman válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
A már használt vas-kloridot visszaöntheted abba az edénybe, amiben a többi van. Annyiszor használhatod, ahányszor működik. Érdemes 35-40 °C-ra melegíteni, úgy sokkal jobban működik. Ha azon a hőmérsékleten is nagyon hosszú ideig dolgozik (40-50 perc), akkor ideje a cserének. A használatok száma attól függ, mennyi rezed oldasz fel benne. Ha már nagyon sötét barna, akkor a végéhez közeledik.
(#) tamastar válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Értem köszönöm
(#) elektroncso válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 4, 2016 / 1
 
Esetleg, ha kezd elhasználódni a vas-klorid akkor önthetsz hozzá háztartási sósavat (31-32% szokott az üvegre írva lenni), akkor még pár alkalommal újra használható a sav. VIGYÁZAT! A sósav és az abból felszabaduló gáz erősen maró hatású! Csak jól szellőztetett helyen használható és kerülni kell a vele való minden közvetlen érintkezést! Főleg a belégzéssel vigyázz, mert nagyon tudja marni a légzőrendszert. Bent a suliban a nyitott ablakban szokunk maratni, múltkor "turbóztam" kicsit a vas-kloridot, a szél bekevert egy kicsi sósavgőzt, osztálytársam meg pont akkor vett levegőt mögöttem, utána 5 percig köhögött egyfolytában. Szóval csak NAGYON ÓVATOSAN!
(#) tamastar válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Rendben értettem, hasznos volt köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Kellően felemelgítve annyiszor lehet használni, hogy szerintem felesleges a sósavval "vacakolni". A masinámba sokszor használt (gyakorlatilag leadásra szánt) vas-kloridot öntöttem első éles tesztként, ebben új erőre kapott, pedig még egyszerű csapvízzel is nyakontöntöttem, mert nem volt annyi, hogy elérje a minimális szintet.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Maximum ha már végképp nagyon lassú akkor egy vasszöget kell beledobni pár órára, arra kirakódik a lemart réz és újra használható lesz a lötyi
(#) pompidu hozzászólása Ápr 7, 2016 /
 
Csak egy apró kérdés.
Nagyon sok ember a vaskloridra esküszik és eddig nem nagyon találtam magyarázatot miért.
Nagyobb paneleknél kínszenvedés néha, pedig rendesen melegítve és mozgásban tartva és úgy is lassú, de lehet hogy én rontom el valahol, nekem a hidrogén peroxid és sósav keveréke jött be nagyon 1-2 perc alatt leszedi az akár 200x200-as panelt is.

Sokan nem ajánlják de igazából az érvek nagy része szubjektív nézőpont, eltudnátok mondani ennek a módszernek mik a hátrányai a vaskloriddal szemben, csak puszta kíváncsiság.

Előre is köszönöm.
(#) Kovidivi válasza pompidu hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Pl. a fejlődő klórgáz, ami veszélyes. Minél gyorsabb a marás, annál intenzívebben fejlődik. Megfelelő szellőztetés mellett nem lesz vele gond, de sem belélegezni nem szabad, se szembe ne kerüljön! Meginni meg főleg nem kellene... Nyomot hagy mindenen, ahova kilöttyen. Ez mondjuk a vaskloridról is elmondható, ha jól tudom. Hogy mennyire veszélyes, azt majd leírják mások, de ha jól tudom, sokkal kezelhetőbb, és nem kell szellőztetni a használata mellett (vagy udvarra menni).
(#) Bakman válasza pompidu hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
A vas-klorid akár évekig is eláll, nem bomlik el.
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Hidrogén-peroxid is eláll évekig. én pl 2012 ben vettem semmi baja, egy litert és még mindig használom igaz már lassan elfogy. Régebben én is vas-kloriddal dolgoztam, de ez sokkal gyorsabb. Igaz mindig erkélyen csinálom.
(#) furko válasza pompidu hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Vasalás és áztatás után a papírfoszlányokat gyönyörűen eltávolítja a sósav. Ha leszedte a foszlányokat öntök bele peroxidot és mehet a maratás. Emiatt +1pont a sósav+peroxidnak.
(#) pompidu hozzászólása Ápr 7, 2016 /
 
Szellőztetni a vaskloridnál is kell. Az igaz hogy a peroxid agresszívabb és gáz keletkezik de cserébe gyorsabb és szerintem az alá marás veszélye is kisebb mivel szinte egyszerre már le mindent. A peroxid bomlik az igaz de csekély mértékben (aki ilyet használ soha ne hozzá rá a tároló kupakját a fejlődő gáz miatt.
(#) Bakman válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Nem konkrétan a hidrogén-peroxidra gondoltam, de mintha azt olvastam volna valahol, hogy a bekevert maratószer bomlik le idővel. Persze lehet, hogy csak képzelődöm.
(#) sdrlab hozzászólása Ápr 7, 2016 /
 
Eddig én is vas-kloridot használtam maratáshoz..., de mint tudjuk, ismertek a nyűgjei!

Itt rengetegen használnak peroxid-sósav kombót, mely nagyon gyors, ám veszélyesen büdös is ekkor.

Aztán a neten belefutottam egy kissé eltérő receptbe, ahol ráadásul viszonylag komolyan elemezgetve kiderült, hogy van ennél jobb módszer is. Mégpedig sósav helyett veszélytelen citromsav! Ekkor csak hidrogén gáz keletkezik, ami sokkal kevésbé veszélyes és kellemetlen, és maga a maratás is némileg gyorsabb a magasabb potenciál szintek miatt.
Az egész lötyi nagyjából veszélytelen, mivel híg peroxid és csak gyenge citromsav megy bele, így szerintem sokkal barátságosabb mint a sósavas verzió.

Ezek után érthetetlen, hogy miért ragaszkodik itt mindenki a sósavhoz ?!!
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Ebben a formában igaz, kétszer nem használható.
Következő: »»   1175 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem