Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gyorsulásmérő építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Glavi hozzászólása Jún 1, 2007 /

Helló Mindenkinek!

Egy olyan kérdésen lenne, hogy gyorsulásmérő ic-vel kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata, mert arra gondoltam hogy egy ilyen ic-vel + kiegészítővel csinálnék egy olyan cuccot amivel lehet mérni hogy mekkora távolságot tett meg. Ami még lényeges hogy a lehető legkisebb méretben kéne csinálni és a fogyasztás is kicsi legyen.

+ honnan lehetne beszereni (hallotam már több embertől hogy a nagy gyártóktól lehet 1-1db ic-t próbaképpen rendelni ingyen, ez is érdekelne)

A válaszokat előre is kösz.

Gergő
(#) Medve hozzászólása Jún 1, 2007 /

Hello! Gyorsulámérővel hogyan mérsz utat?????
(#) sprinteer válasza Glavi hozzászólására (») Jún 1, 2007 /

Helló!
Igazából nem nagyon értem amit mondasz, mert ugye a gyorsulásból nem nagyon tudod visszaszámolni a ténylegesen megtet utat ugyanis a megtett út a gyorsulás kétszeres idő szerinti integrálja: tehát: s = vo*t + a/2*t^2. Ha állandó a sebbeség akkor a gyorsulás ugye nulla, de minden állandó sebességhez nulla gyorsulás tartozik.Viszont a megtet út erősen függ az aktuális sebességtől.
Gyorsulásmérőt úgytudom (javítsatok ki ha nem) nyúlásmérő bélyekek hídba kötésével csinálnak. (mikroelektronikában)
(#) Braf válasza sprinteer hozzászólására (») Jún 1, 2007 /

megelőztél
amugy egyszerű fizika irtad is "Vo*t" itt a Vo a gyorsulás megkezdése előtti pillanatban mért utolsó sebesség (értelemszerűen álló helyzetben 0 )
de ha mozgásba jött a test és "abbahagyta a gyorsulást" akkor a gyorsulás alatt Vo+a*t lett a sebessége
innen meg egyszerű az út kiszámítása
csak a képleteket kell egymás után irogatni
pl: állt a test majd elkezdett gyorsulni majd ment egy picit egyenletesen majd lelassult és megállt:
s=a1/2*t1^2+a1*t1*t2+a1*t1*t3-a2/2*t3^2
ahol :
a1 az első gyorsulási szakaszban mért gyorsulás
t1 első gyorsulási szakasz ideje
t2 az egyenletes sebességgel történő haladás ideje
t3 a lassulás közben eltelt idő
a2 a lassulás "gyorsulása"

ha valamit nem jól irtam javítsatok ki
(#) Medve válasza Braf hozzászólására (») Jún 1, 2007 /

A fenébe! Igazatok van...Ebben az esetben egy PIC végezné a "nehéz" munkát, egy ilyen kb 4mA-t eszik. Egy szenzor, pl az SCA610-es kb 3mA, amely analóg jelet ad ki. Ha a mérési eredményt egy PC-vel olvassuk ki, egy gyufásdobozban kb elférne (+a táp) Bonyolítja a dolgot, ha görbe (ne adj' Isten térgörbe) mentén mozgunk, ide 3D-s szenzor kell, vagy giroszkóp, de ilyenek is vannak...nem olcsók...Glavi! Mire kellene?
(#) LaciFer hozzászólása Jún 1, 2007 /

Hello!
A Mikroelektronika honlapján lehet kapni PIC-hez illeszthető gyorsulásmérőt (+/-2g)
Bővbben : Bővebben: Link

Üdv. LaciFer
(#) sirály12 válasza Glavi hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

Csá.

A freescale-től tudsz rendelni ingyen, 1 darabot. Nekem is tőlük van. MMA7260 a neve,
választható érzékenységű: 1.5,2,4,6 g
x,y,z kordinátás
minimális külső alkatrész
kis fogyasztás

Egyedül a tokozása nem igazán király.
(#) Glavi válasza Medve hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

Pont arra gondoltam hogy PIC-el kéne összekötni hogy PC-re lehessen kötni, csak az a baj hogy PIC-el még nem volt dolgom, de azt nézegettem hogy van olyan típusa amin pl usb interface is van.

Azt gondoltam ki hogy focin nézni kéne mennyit mozgok(mozgunk), hogy lehessen mondani ki mit ad ki magából . Amit tudok hogy vannak ilyen lépésszámlálók meg hasonlók, de azokat amiket én láttam azok olyan övre csiptethetőek ami nem túl előnyös + nem köthetőek gépre ami miatt ott a kijelző
ja és akkor hol marad az alkotás öröme

A megvalósítással kapcsolatban arra gondoltam hogy egy pár centi széles övbe raknám bele amit mondjuk a derekamra tudok rakni.

Ami látszik hogy még sok minden nem tiszta a dologgal kapcsolatban , de gondoltam körbekérdezősködök a témával kapcsolatban, hogy mit lehet kihozni az ötletből.
(#) sprinteer válasza Glavi hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

Ha erre a célra használnád akkor nem biztos, hogy a gyorsulásmérő jó megoldás lenne. A mérésnek vannak hibái ebben az esetben is. Mint ahogy az előttem szólók is írták több komponensű gyorsulásérzékelőt kellene építeni. A mérés végén (45 perc) egy számot szertnél kapni ami a befektetett munkávan, teljesítménnyel lenne arányos. Braf által leírt mérési módszer iteratív ami annyit tesz hogy a hibák szépen összeadódnak a végére. Most pedig azért kis és viszonylag nagy gyorsulásokat is meg kéne tudni különböztetni. (lassan sétálva indulok el vagy hirtelen sprinteelni kezdek.) Pl a következő szakaszon konstans v1 sebességgel haladok ha ezt sikerül rosszul kiszámítani az előző gyorsulás(ok) alapján akkor t1 ideig haladva más értéket fogok kapni a végén. Tehát az elemi mérések pontatlanságát elég kicsire kéne szorítani hogy a végére viszonylag pontos eredményt kapjak.

Ötlet: Távolságmérés rádióhullámok segítségével, ezt elég sűrűn, innen lehet számolni amire kíváncsi vagy. De ezt is elég nehéz kivitelezni. (Bocs ha hülyeséget írtam)

Esetleg egy másik elég bugyuta ötlet a lépésszámlálóval történő megvalósítás. Valahogy mérni kéne, hogy mikor történik lépés. (Hiba: mivan ha becsúszol?)

Üdv Sprinteer.
(#) Medve válasza Glavi hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

Én egy GPS ben látom inkább a megoldást, igaz, hogy a felbontása átlagban kb 1m (?) de a focipálya méretéhez képest talán elég kicsi...
(#) Glavi válasza Medve hozzászólására (») Jún 2, 2007 /

A lépés számlálóval szerintem az a legnagyob hiba hogy a lépés nagysága nagyon változó így hiába tudom mikor volt lépés lehet éppen csak odéb lépek, de lehet egy félpályát átfutok és akkor 1,5 méteresek a lépteim.

A GPS-szel az a baj szerintem hogy drága+nagy és kispályás fociról van szó

Viszont abban igazatok van hogy a hibák nagyon nagyok lehetnek a végére, ha mindig csak a gyorsulásmérőt veszem figyelembe és nem tudom a sebességet semmihez viszonyítani.

A rádióhullámok segítségével történő mérésnél kéne valami bázispont amihez képest néznénk az elmozdulásokat, sőt kettő kéne mert, ha egy lenne akkor azon pont körül egy köríven mozogva nem mérné a mozgást mert attól mindig ugyanolyan távol vagyok. Szóval azért annyira nam akarok "kitelepülni" a pálya mellé

Arra tud valaki valami jó módszert hogy hogyan lehetne kideríteni hogy mekkora hibával lehetne dolgozni?Mert mondjuk 10-15% hiba még szerintem beleférne, így 1Km-en 100-150m-t tévednék.
(#) BOCEEE hozzászólása Jún 6, 2007 /

Sziasztok! Nem akartam új topicot nyitni. Egy Nintendo Wii kontrollerhez hasonlót szeretnék kreálni házilag és nézegettem a gyorsulásmérő kínálatot a neten. A legegyszerűbbet... illetve... a legolcsóbbat szeretném megtalálni... vagy 3 db egyirányú kétdarab kétirányú vagy egy háromirányú felhasználásával. Tudja valaki hol lehet magyarországon beszerezni ilyet és körülbelül mennyibe kerül?
(#) csakip válasza Medve hozzászólására (») Jún 7, 2007 /

A gps-ek pontossága nem 1 m körüli sajna. A pontosság egy számérték, ami ha 1 körüli, akkor asszem 10-20 méteres pontatlanságot jelent. Szóval amit kiírnak a gps-ek, az csak egy mérőszám, nem méterben.
(#) cassis hozzászólása Jan 15, 2008 / 4

kinek van tapasztalata gyorsulásmérő építésével kapcsolatosan? Használta valaki pl. az ADXL sorozatot?

Egy kis elmélet, amit hasznosnak találtam, a későbbiekhez:
Bővebben: Link
(#) bbb válasza Glavi hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

szerintem használj videókamerát és vedd fel a focitokat. sokkal biztosabb manuálisan nézni, hogy ki mennyit és mikor mozgott, mint bármiféle kütyüvel kisérletezgetni...
(#) cassis válasza bbb hozzászólására (») Jan 15, 2008 /

bocsi nem focihoz kell, konrétan makett repülőhöz érdekelne...
(#) pici hozzászólása Márc 7, 2008 /

Sziasztok.
Most kezdtem el foglalkozni ilyen gyorsulásmérőkkel.
SDA610 és SDA 1020
Érdekes dolgokat lehet vele csinálni.
Pár hozzászólás:
A gyorsulásmérővel is lehet távolságot mérni persze nem kis hibával.
A gyorsulás mérésével meg tudod határozni a végsebességet, akkor már lehet hogy 0 lesz a gyorsulás érték (fix sebesség) de az idő elteltével számolod az elért sebességgel megtett utat. 3 axis mérővel az irányváltoztatást is tudodmérni.
Vannak már pontos és érzékeny mérők. De egy nemkívánt rezgés vagy kerekítéstől képes "elmászni" azaz ha visszatérne a kezdőpontba, akkor "nem a kezdőpontban" lenne és valószínű, hogy nem 0 sebességgel.
Ezért szokták egy giroszkóppak kiegészíteni a kapcsolást. A kettő együtt már elég pontos tud lenni.
Ha jól tudom, ilyenek vannak az RC helikopterekben.
Ilyennel lehet emberi mozgást ögzíteni.
Az autó ESP-je is ilyennel megy. (abból szedtem ki párat én is. Kell valakinek? )

SDA610 analóg, PIC analóg bemenetére kapcsolva jól mérhető. 1 axis
SDA1020 digitális SPI csatorna. 2 axis
(#) cassis válasza pici hozzászólására (») Márc 7, 2008 /

helló pici!

Úgylátom eléggé kevesen foglakoznak gyorsulásméréssel, ezért is örülök, hogy valaki kedvet érez a témához!
Engem első lépésben nem annyira a megtett út mérése, hanem egy 3 axis es gyorsulsát viszonylag pontosan megmérni képes szerkezet megépítése érdekelne .
Egynlőre még a kisérleti alkatrészkiválasztásnál tartok, az ADXL sorozatot tetszene is. Ezt az analog device gyártja, magyar forgalmazója pl. az http://www.smd.hu/ cimen elérhető.
Szóval, ha lenne valamilyen saját fejleményed a témában szívesen venném, ha megosztanád velem(velünk).

(#) pici válasza cassis hozzászólására (») Márc 7, 2008 /

Ahogy írtam, most az a 2 accelerometer van. És ma el is kezdtem játszani velük
Már haladok, érdekes kis "játékot" gyártok vele. Rádugtam az új "játékgépemre"
És szépen olvassa is a dőlést
Volt olyan műanyag játékod amivel kicsi golyókat kellett lyukakba terelni? ))
(#) pici hozzászólása Márc 9, 2008 /

Itt egy videó az elkészült cuccról.
2 axis gyorsulás érzékelővel irányított négyzet.
YouTube
(az utolsó 1 perc az érdekes!)

(#) pici válasza pici hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Bocs, a link megváltozott: PIC + accelerometer
(#) sargarigo hozzászólása Márc 12, 2008 /

Üdv!

Engem érdekelne ilyen bontott cucc! Mibe fájna?
Éppen én is tervezem a játszadozást, csak éppen robotprojektbe
(#) cassis válasza pici hozzászólására (») Máj 8, 2008 /

Sziasztok!

Még mindig nem döntöttem el milyen gyorsulásmérő építéséhez fogok hozzá.
Az egyik kinézett érzékelő az ADXL 330 as, amely 3 axises tipus, analóg kimenete van.
A drágább PWM kimenetű ADXL 202 csupán 2 axist tud, ebből kettő kéne, hogy mind a három irányú gyorsulás mérhető legyen.
Az ADXL330 as +-3 g -t tud mérni, míg a 202 es +-2 g-t, tehát az analóg kimenetű kisebb felbontást csinál kisebb gyorsulásoknál.

Kinek van építési tapasztalata aí fentiekkel kapcslatosan?
Milyen sávszélességre állítottátok be az érzékelőt?

Minden építési-elméleti tanácsot szívesen veszek!

(#) sargarigo válasza cassis hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Jó hogy felmerült a téma!
Hogyan lehet elképzelni ezt az érzékenység dolgot? Mennyi az 1g, és mennyi a 3g? Jó, az sejtem, hogy ha elengedek a levegőben egy golyót, akkor az az 1g, de a valóságban nem tudom elképzelni, hogy ha mozgatom a kezem, akkor azt hány g-vel teszem..

Krisz
(#) Norberto válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

1g = 9,86 m/s

Ha te például 19,72 m/s-mal mozgatod a kezed kis ideig, az 2g-t jelent. Szerintem egyszerű...
(#) sargarigo válasza Norberto hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Nana!
Egykori megkopott tanulmányaim szerint m/s^2 lesz az, mert nem sebességet, hanem gyorsulást jelent a 'g'.
Te arra gondolsz, hogy a 1s alatt 9.86 m/s-ra gyorsítom folyamatosan a kezemet, akkor lesz 1g.
Papíron átgondolva tényleg egyszerű, de én valami hétköznapi szemléltetésre gondoltam, hogy meg tudjam mondani egy gyorsuló/lassuló tárgyról, hogy saccra hány 'g'-s.

Krisz
(#) sargarigo válasza Norberto hozzászólására (») Máj 9, 2008 /

Mondom mire gondolok:
Ha számításom helyes, akkor (kerekítve) 1g=10m/s^2, amit átszámolva km/h-ra 36km/h/s jön ki. Tehát olyan, mintha 36Km/h-ról egyetlen másodperc alatt kellene nullára megállni. Ez elég durva fékezés lenne. Gyakorlatban ez minimum két másodpercre adódik, tehát amit akkor érzek, az 0.5g?
(#) ifiszgy hozzászólása Szept 3, 2008 /

Sziasztok!

Ez nem egy ingyen egy darabos oldal , de sok minden van rajta:
Farnell cucc

És ha profin akarsz keresni:
Farnell accelration keresés

Ez pedig egy egérre épített gyorsulás mérő:

Gyorsulás mérés egéren

Ennek több változata is. Van wirleses, de az elég lassú, nem túl megbízható.

Részemről addattárolós, saját kijelzéssel rendelkező, és pcre menthető verzió építése lenne az érdekes.
Ha ott tartok, és megmutatható állapotban van, akkor felrakom
(#) ketus válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Üdv!
Freescale-től hogyan tudok teljesen ingyen rendelni?
(Próbáltam, és sample-ra kattintva 5db-ot is enged egyszerre rendelni, de a végén mindig van 6$ szállítási költség.)
Esetleg máshonnan hogyan lehet olcsón, vagy ingyen beszerezni gyorsulásmérőket?
Kösz
(#) mgy hozzászólása Jan 29, 2009 /

Engem az érdekelne, hogy hol tudnék (Mo.-n) beszerezni EVAL ADXL330 fejlesztő kittet.
(Nem az ingyenes minta érdekel.)

Kösz
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem