Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2568 / 3569
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Ami nekem nem tetszett a versennyel kapcsolatban, az az volt, hogy az eredményhirdetésnél nem mondták el, ki mivel pályázott, így pl ötletem sincs, melyik mű nyert.
Neked viszont gratulálok, sajnálom, hogy rohanós lett a vége.
Az viszont jó hogy sok telefonnal irányítható wifis raspberry-s arduinos pályamű között ezzel (másoknak, nekem nem ) egyszerű analóg vobbulatorral ilyen jó helyezést értél el.
(#) szamóca hozzászólása Ápr 17, 2016 /
 
Mennyire komoly egy elsősegélyvizsga a járművezetőin?
(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Gyakorlatban nem kell bizonyítani.
(#) Bakman válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
VIzsgáztatótól függ, nálunk nem viccelték el annó.
(#) szamóca válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Két gyakorlatot kell mindenkinek megcsinálni állítólag, egy nyomáskompressziós újraélesztést, és egy oldalfektetéssel záródó betegvizsgálatot, majd 75 tételből kell húzni egyet, és arra válaszolni szóban.
(#) Bakman válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Azt nem tudom, most mi a "divat", több, mint tíz éve vizsgáztam, de arra határozottan emlékszem, hogy kérték a tudást, a bizonyítványt nem adták ingyen. Tehát készülj arra is.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek a gratulációt.

Sajnos igen, volt egy kis fejetlenség a kiértékelés közben, én sem tudom, hogy végül melyik pályamű a győztes.
(#) botesz válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Nem túl vészes igazából az újraélesztésnél a "játék" ahogy csinálod az a lényeg.Nálunk 1 vagy 2 kérdést kellett húzni és azokra szóban válaszolni.Ha a tanfolyamon figyelsz akkor tuti menni fog.
(#) BarnaPili hozzászólása Ápr 17, 2016 /
 
Sziasztok!
Vettem egy betonkeverőt. A típusa GÉJA MIX-102. Törökszentmiklóson gyártották még '86-ban. A meghajtó lánckerék eléggé el van kopva,meg a lánc is nyúlott lehet.
Hogyan szokás megadni a lánckerekek méretét.Néztem a neten,de nem jutottam vele sokra.
Amiket találtam ,ott ilyen 24B és hasonló adatok vannak...
Esetleg ha valakinek ismerős a gép,és tud róla közelebbi infót,azt is szívesen venném.
Leánykori kép...
István
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 17, 2016 / 2
 
Felfigyeltem egy számomra szokatlan tárolási fajtára. Eddig zacskóban, vagy zsákban láttam lisztet (szembe szomszédom pék), de most már üvegben is. Megörökítettem bizonyságképpen.
(#) szikorapéter válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /
 
Sajnos már a királyt is lehúzták a trónról,pedig régen még tekintélyt parancsoló gép volt.
(#) zolika60 válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
A gépet nem ismerem, de a következőt tenném a helyedben. fognék egy tolómérőt, megmérném a kérdéses láncot és kereket, aztán mondjuk itt keresnék hozzá hasonlót. Esetleg erősebbet és azt szerelném be.
(#) Frankye válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Erősen vizsgáztató-függő. Ha olyat fogsz ki, akkor beleköt a stabil oldalfektetésnél a lábak elhelyezésébe is, de olyan is van, aki megkérdezi az újraélesztés ABC-jét, és kész. Általában azért komolyabb ellátást nem szoktak kérni, már úgy értem, hogy nagyobb sebellátást, vagy hasonlót. A legtöbb, ami előfordul, az egy "ambu-baba". (Itt be kell mutatni az átjárható légutak biztosítását, a befúvásos lélegeztetést, esetleg (de csak esetleg!) a circulatio pótlását.)
Szoktak még olyat kérdezni, hogy mi a teendő háztartási baleseteknél (mérgezések, áramütés, stb.), de az már viszonylag ritka.
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Jaj!
(#) szamóca válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Azt mondta az oktató, hogy ha pl. nem töröljük ki a szájüreget ujjunkra csavart gézlappal, kanalazó mozdulattal légzésvizsgálat előtt, akkor az bukta. A lábelhelyezést is mondta, és az oldalfektetés végén a fej hátrahúzásának hiányát buktaként.
Mindenesetre érdekes, hogy az oktatófilmek sem egységesek minden téren, pl. az újraélesztésnél használnak kulcsolt ujjakat, ill csuklófogást kompresszálásnál, ill már láttam olyat is, ahol azt mondták, hogy a harminc nyomás utáni két befújás nem annyira fontos, inkább a kompresszálás amit folyamatosan fenn kellene tartani.
(#) Frankye válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Az újraélesztési ABC (A - átjárható légutak biztosítása, B - befúvásos lékegeztetés, C - circulatio pótlása, azaz mellkas-kompresszió, D - defensiv therapia) az alapja az oxiológiának (elsősegélynyújtás). Ennek az egyik első lépése a szájüreg kiürítése. Ha ez nem történik meg, az valóban lehet bukta (persze a vizsgáztató jóindulatán is múlik, hogy szól-e, hogy elfelejtettél egy lépést, vagy "elhajt"). A fej hátraszegése is ennek fontos része, mert ellenkező esetben a nyelv a garatba jutva elzárja a légutat.
A mellkas kompressziója - a jelenleg "hatályos" alapelv szerint - az egymásra helyezett, "kulcsolt" ujjakkal zajlik. A befúvásos lélegeztetés és a mellkas-kompresszió közül nem lehet egyiket a másik elé helyezni fontossági szempontból, mert egyik a másik nélkül mit sem ér. (Persze, ha a balesetesnek nincs spontan légzése, szívműködése. Erről azért meg kell győződni, mielőtt lélegeztetjük, és/vagy szívmasszázst alkalmazunk.)
(#) szamóca válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Tulajdonképpen, a vizsgakérdéssel lehetnek esetleg gondok szerintem, amit a 75 tételből húzol, mert ezeket az alapokat mindenkivel elgyakoroltatták a tanfolyamon.
Ha mégis kifog egy olyan vizsgáztatót az ember, hogy értranszplantációt kell levezetnie egy bicska és két kábelkötegelő segítségével, na az nagyon kemény lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2016
(#) Ge Lee válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Nem tudom hogy ott hogy működik, vagy milyen alapokon nyugszik az elsősegélynyújtás, de máshol nem ezekbe a dolgokba szoktak belekötni, hanem olyanokba hogy helyszínbiztosítás, segítség hívás, stb.
A gyakorlatban jól tesztelhető amit az ilyen vizsgák előtt szajkózni szoktak, ha elkiáltod magad egy tömegben hogy hívja valaki a mentőt, senki nem fogja hívni, mert mindenki úgy gondolja hogy valaki majd hívja. Rá kell bökni valakire hogy ő hívja, és akkor ő majd hívni fogja. Meg nem nyúlunk senkihez a csomagban található kis nejlon kesztyű nélkül, mert nem akarunk a balesetet szenvedett vérével érintkezni, elővigyázatosságból, stb., stb.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Ez a "valaki hívja a mentőt" sajnos tényleg így van, végül én telefonáltam kis hezitálás után. Nem volt súlyos az eset, de egy beütött fej csúnyán vérzik, és jobb, ha hozzáértő személyzet látja el a sérültet.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Idézet:
„senki nem fogja hívni, mert mindenki úgy gondolja hogy valaki majd hívja.”

Utcán megyek, egy erősen vérző fejű ember fekszik elesett biciklivel, 20-an körbeállják. Odaérek, megkérdezem, valaki hívott mentőt? Elkezdenek tanakodni, akkor derül ki még senki nem hívta, csak bámészkodnak. Én hívtam, de mint kiderült, már jó ideje körbeállják a sérültet.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Általában ez a körbeállós dolog van. Este sötét, totyorgunk egy busz mögött, előzni nem lehet mert rövid a belátható útszakasz, és nincs alattunk 600LE sem csak 90. Motoros mögülünk bevállalja, még éppen befért de már csak úgy hogy el is feküdt.
Én észre sem vettem csak annyit hogy bedönt, és miután elmentünk mellette mondja a haverom hogy fekszik. Mire megállunk kiszállunk, visszamegyünk már vagy tízen állják körbe, de senki nem ment oda csak egy fickó, aki megnézte hogy még van némi pulzusa. Nem is egyszerű az ilyen, mert ugye nagy eséllyel törött a nyak vagy a gerinc, azt meg nem lehet mozgatni.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Nem lehet tudni, rosszat is csinálhatunk a fizikális segítséggel. Utcán fekvő ismerőst ketten próbálják talpra állítani, ekkor elájul, elesve vízszintesre feleszmél. Megyek harmadiknak, ezt ismételjük újra, mire rájövünk, nem kell felállítani, akkor nincs ájulás. Megérkezik a mentő, ismerik, mondják szívbeteg, pacemakere van, nem kell felállítani, szíve ekkor nem bír a fejbe elegendő vért nyomni. Mi meg erőltettük a felállást. Nagy baj volt, a sima mentő is rohammentőt hívott. Végül meggyógyult.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 18, 2016 / 1
 
Idézet:
„rosszat is csinálhatunk a fizikális segítséggel”
Már ne is haragudj, de ez egy butaság, legalábbis így gondolni rá. Az esetek 99,99 %-ában segítség szinte bármi, ellentétben a bámulással, semmittevéssel, közönnyel szemben. Oké, volt itt egy ellentétes példa, de be kell látnod, nem ez az általános, sőt.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Utcán talált fekvő embernél akivel beszélni sem lehet nem tudni mi történt, mivel ártok. Inkább mentőt hívok. Általában súlyosabb esetekkel találkozok, ha valaki nem tud önmaga felkelni. Persze ritkán van ilyen. Legutóbbi eset, egy hónapja elesett idős ismerősömet besegítették a lakásába, nagy fájdalmai közepette. Két nap múlva kórházban kiderül, csigolyatörés. Mozdulni sem szabadott volna akkor, mázli, hogy nem bénult le. Én félek ilyen esetekben, nem hagyom magára az embert, de inkább a mentő.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
No igeg, ez a "hozzáérek és ártok" egy tipikus reakció. Tényleg nem sértegetni akarlak, de nem ez a helyes. Tőlünk évente számon kérik ezt a tudást is sok egyéb mellett, pedig csak ipari alpinisták vagyunk.

Egyébként gondold végig: "elesett idős ismerősömet besegítették a lakásába, nagy fájdalmai közepette". Szerinted ez logikus cselekvés volt?

Nagyon fáj? Igen. Akkor be a lakásba, majd kifekszi. Pedig csak egy kicsit nyugtatni kellett volna, mellette maradni és mentőt hívni. Igaz, egy hajszállal jobb eset, mint elmenni szótlanul mellette.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 18, 2016 /
 
Idézet:
„Pedig csak egy kicsit nyugtatni kellett volna, mellette maradni és mentőt hívni.”

Ugyanezt mondom én is.
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /
 
Azért a gerinc sérülése lényegesen ritkábban fordul elő a gyakorlatban, mint ahányszor feltételezik. A lehető legrosszabb hozzáállás a "nem csinálok semmit, nehogy ártsak", ennél még az is jobb, ha "csak" a legalapvetőbbeket elvégzi valaki. A minimum, hogy mentőt hívni hozzá, de azt tudni kell, hogy az első 4 perc (a klinikai halál beállta után) a kritikus. Ha ezen belül megkezdik az újraélesztést (reanimatio), akkor jó eséllyel még megmenthető az ember, ha nem, akkor gyakorlatilag esélytelen. (Sok esetben csak vegetáló roncs marad, még ha túl is éli...) Ha "csak" annyit tesz a laikus elsősegélynyújtó, hogy biztosítja a szabad légutakat, már egy lépéssel közelebb juttatta a balesetest a felépüléséhez. Ha pedig biztosította a légzés (és esetleg a szívműködés) pótlását addig, míg a szakszemélyzet megérkezik, máris sokszorosan több esélyt adott a túlélésre, mintha nem tett volna semmit. (A 4 perc pedig azért érdekes, mert sok esetben ennyi idő alatt a mentők nem érnek a helyszínre, különösen vidéken, elhagyatottabb, vagy nagyobb településtől távolabbi helyszín esetében.)
(#) Frankye válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /
 
Szami!
Ne izgulj, a vizsgáztatók is tudják, hogy itt és most nem fogják megváltani a világot. A járművezető-jelöltek döntő többsége az élete során soha nem fogja alkalmazni azt a tudást, amit itt megkapott. Viszont ha mégis szüksége lesz rá (ne adj' Isten) valaha az életben, akkor legalább ne féljen tenni valamit. Erre szolgál ez a tanfolyam és a vizsga. Mivel rendszerint mentőtisztek, vagy mentőorvosok oktatnak és vizsgáztatnak, nem szoktak nagyon kötözködni.
(#) nagym6 válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /
 
Nem tudok újraéleszteni, szerintem az emberek 99.99%-a sem tud. Lehetőségét sem hallottam, hogy valahol ilyen elsősegélyt tanulni lehetne. Iskolákban rengeteg a felesleges tananyag, de elsősegély tanítás nincs - középiskolára gondolok, minimum ott kellene tananyaggá tenni.
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 19, 2016 /
 
Az újraélesztés fogalom megtévesztő. Igazából a legfőbb életfunkciók fenntartása/pótlása a lényeg, ezt pedig mindenki tudja, (elvileg!) aki valamilyen járművezetői engedéllyel rendelkezik.
Az oktatás hiányosságában - e téren - viszont egyetértek maximálisan Veled.
Következő: »»   2568 / 3569
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem