Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   154 / 195
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Igen, ezt épitettem meg.
(#) Alkotó válasza steelbird hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Jajj!!, dehogy.
A trafófeszültség figyelés csak egy lehetőség, de van más megoldás is. A leírás szerintem ezt pontosan el is magyarázza (ha jól emlékszem) Skori. Itt a tápfeszültség adott mértékű csökkenése esetén történik a bontás. A küszöbértéket a tápfeszültséghez kell hangolni a zénerekkel. Nekem nincs ilyen védelmem építve, de elvileg ez is tökéletes megoldás (sőt direkt elegáns), mert éppen azt figyeli mennyire fogy el a feszültség a pufferből. Ameddig a feszültség magas, addig az erősítő is szépen üzemel, de ha csökkenni kezd, akkor meg old is a védelem. Ennek nem kell időhöz kötöttnek lennie, hiszen minket nem az idő zavar, hanem az üzemszerűtlen működés miatti anomáliák. Ameddig van feszültség, addig nincs üzemszerűtlen működés.
(#) Alkotó válasza Helios hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Vagy rosszul hangoltad be a küszöbértéket (van hozzá ajánlás), vagy olyan kicsi a puffer terhelése, hogy csak ennyi idő után csökken a beállított érték alá (de az idő itt nem gond, akkor van baj ha puffog, csattog vagy egyéb módon rosszul viselkedik, de ameddig a feszütlség magas a pufferben, ilyen nem fordul elő.
(#) steelbird válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Az rendben is van, láttam a rajzon, de ha több ezer µF -os pufferek vannak a tápon, akkor várhatod, míg azokon esik a feszültség, főleg, ha nincs kihajtva a végfok és nem terheli a tápot.
A váltó figyelése a legjobb.
(#) Alkotó válasza steelbird hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Nem érted a lekapcsolás lényegét. Akkor kell lekapcsolni, ha bekapcsolt állapot bajt okozna. Ameddig a puffer feszültsége magas (akár percekig is), addig az erősítő akár működhet is, tehát nincs értelme bontani a hangszórót. HA meg ki van vezérelve, éppen elég akkor bontani, mikor már adott érték alatt van a tápfeszültség.
Ezzel együtt is, elfogadható számomra a váltó figyelés is, de Skori ötlete nagyon inteligens szerintem.
(#) steelbird válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
De, értem...
Nem csak akkor kell lekapcsolni a hangszórót, hanem a kikapcsolási tranziensek hangszóróra jutásának elkerülése érdekében. Vannak végfokok, amiknél kikapcsolás után, a tápfesz csökkenésekor kiül a kimenet tápfeszültségre (bár erre ott a DC védelem), vagy egy nagy tranziens jelenik meg a kimeneten pattanás, durranás formájában. A korrekt szerintem a váltó figyelése és azonnali lekapcsolás, ha az megszűnik. De kinek mi a szimpatikus...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) lesliewednesday válasza steelbird hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Alkotó -nagyon helyesen- leírta a működést, pontosan azt amit te is elvársz egy koppanás gátlótól. Magam is a Skori-féle áramkört használom. Az erősítők a táp kikapcsolásából addig "semmit nem vesznek észre" (értsd: a kimenetükre nem ül ki szabálytalan DC és tovább szólnak, beleértve az azonos tápról működő előfokot, hangszín stb. áramköröket), amíg a tápfeszültségük egy bizonyos szint (küszöb) alá nem esik. Ezt a küszöb feszültséget jól megválasztva a Skori-féle koppanásgátlóban az előbb lekapcsol, mintsem bármekkora DC kiülne (koppanna, reccsenne, stb.) a kimenetre. Ez a folyamat a kikapcsolástól számítva érdektelen, mennyi ideig tart, hiszen a kimenetek leválasztása mindig még éppen időben (a pufferelt feszültség biztonságos küszöbértékre csökkenésének pillanatában) megtörténik. Így a váltó figyelése helyett ez is egy lehetséges megoldás. AC figyeléssel valószínűleg mindig hamarabb fog lekapcsolni a kimenet (beállítás kérdése), de mindkét megoldás tökéletes. A DC táp figyelés (Skori-féle) előnyének azt tudom felhozni, hogy (pl. túlterhelt erősítő, kis puffer stb. esetén) a tápfeszültség elfogyása, esése is leoldja a kimenetet. Helytelen zener esetén akár a csúcs teljesítmény közelében is le fog oldani (teljesítmény korlátozás, kihasználható!) Lényeg a helyes zener megválasztása a DC táp figyelésnél.
Remélem, nem érzed kioktatásnak. Inkább alaposabb körülírást szerettem volna a jobb megértés végett.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) steelbird válasza lesliewednesday hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Eddig is értettem a zéneres feszültség-figyelés elvét, ettől függetlenül biztosabbnak tartom az AC figyelését. Valószínűleg ilyet ezután sem fogok építeni...
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) Skori válasza steelbird hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Nem lett volna nehéz az AC figyelést sem megvalósítani, de nekem pl. az előbbieken kívül az is szempont volt, a jelenlegi megoldás mellett, hogy nem kell külön AC-t is odavezetékezni a védelemhez. A másik, hogy kapcsolóüzemű táp esetén nehezebb AC-t figyelni (nincs 50Hz-es trafókivezetés). Van aki egyszerűen a hálózati kapcsoló lekapcsolásához köti a hangsugárzók lekapcsolását (sőt akár 230V-os segédrelét is lehet használni).

De ez közel 20 éve volt (nem a cikk megírása, hanem az eredeti Quad-hoz készült változat készítése)... Ma már sokmindent másképp csinálnék. Pl. léteznek megfelelő félvezetők amikkel (és megfelelő kapcsolástechnikával) ki lehetne váltani a mechanikus relét, azaz lehetne teljesen félvezetős védelmet készíteni, ami akár nagyobb áramok megszakítására is képes, mint egy relé. Vagy pl. a kimeneti DC szint figyelését is meg lehetne oldani még ügyesebben - ami egyszerűbb, és univerzálisabb (pl. ami nagyteljesítményű hídkapcsolású végfokhoz is módosítás nélkül alkalmas).
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) steelbird válasza Skori hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Idézet:
„kapcsolóüzemű táp esetén nehezebb AC-t figyelni”
Teljes mértékben igazat adok -viszont egy optocsatolóval kapcsitápnál is megoldható.
Mindenesetre én hangszóróvédelem tekintetében maradi vagyok és ha csak lehet, az AC -t is monitorozom, az a biztos. Sokszor nem is a végfok garázdálkodik kikapcsoláskor, hanem valamelyik előtte lévő fokozat. Jobb az ilyenek miatt inkább a biztos és kellően gyors lekapcsolást választani.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
(#) Rezneki Henrik hozzászólása Márc 28, 2016 /
 
Sziasztok! Ezt a védelmet gondoltam elkészíteni. (Köszönet érte Alkotó sporttársnak!) Itt nekem 2x 25V AC és 2x 30V DC-ből kell gazdálkodnom. Segítenétek abban, hogy kell-e és mennyiben kell megváltoztatnom az alkatrészek értékeit?
(#) Justo válasza reloop hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Hello! ±80V-nál mennyi legyen az R1, R2, R3 értéke, 75k vagy 82k?
(#) reloop válasza Justo hozzászólására (») Márc 30, 2016 / 1
 
Szia! Mindkettő megfelel, a 82k kicsit közelebb áll a tervhez.
(#) Klorid hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Sziasztok! Ebből a kapcsolásból létezik olyan ami tartalmaz termikus védelmet is?
A mellékelt képen látható hőkioldóból van pár darab és fel szeretném használni egy végfok túlmelegedés elleni védelmére. Viszont szeretném egy leddel jelezni ha kiold.

36txe.jpg
    
(#) Alkotó válasza Klorid hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
A linkeden lévő kapcsolóból különböző hőfokokra hangolt változat létezik, és eleve nagy áramok kapcsolására van kitalálva. Ezt a kapcsolást nem védelmi céllal végzi, hanem akár üzemszerűen is, pl ilyen van a kávéfőzőkben, a gofri sütőben, és még egy csomó helyen. Akár a trafót is tudod vele közvetlenül kapcsolni, de a védelem reléjét is.
A termikus "védelem" többféle módon értelmezhető. Véleményem szerint az adott hőfokon való kikapcsolás a legrosszabb megoldások közé tartozik, ami mondjuk egy buliban nem megengedhető. Sokkal jobb megoldás lehet, ha melegedés hatására pl. elindul néhány ventilátor, ami kényszerkeringetést megvalósítva próbálkozik a visszahűtéssel. Illetve a két védelem kombinálható is, amire találsz példát Proli007-től (NTC FAN4 és NTC FAN6 fantázianéven keresd, ahol még a melegedéssel arányosan a fordulatszám is változik .
(#) Klorid válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Nekem van belőle 70, 80, 85 celsiusos változat. Az a baj, hogy a hűtőborda az erősítő hátulján van és nem igazán tudok hatásos hűtést elérni egy az erősítő belsejébe szerelt ventilátorral. Egyébként jó nagy a borda, csak azért tenném rá a hőkioldót hogy nyugodtan aludjak. Ez a relé megszakítás jó ötlet! Ha teszek a hőkioldóra párhuzamosan egy ledet ellenállással és beállítom 5mA-re a led áramát, akkor már biztosan elejt a relé, viszont ha bekapcsol a hőkioldó, akkor söntöli a ledet és az ellenállást így kialszik.
(#) Alkotó válasza Klorid hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
igen, szerintem is működik a led ilyen kombinációban.
(#) krisz69 hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Sziasztok. Upc 1237 hez keresek valami jó kis bevált kapcsolást. Amihez van, nyákterv is. Előre is kőszi.
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Szia! Alkotóé nem jó?
(#) steelbird válasza krisz69 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Szia.
Ez jó lesz?
(#) HA3GX hozzászólása Ápr 19, 2016 /
 
Skori féle hangsugárzóvédelemhez +-70V-ra, Z2 zenerből 105.6V-ost tudtam venni. Ahogy számolgattam, 104V körüli lett volna jó (táblázat). Probléma lehet ebből az 1.6V különbségből?
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2016
(#) nagysasy válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Meg kell mérni, vagy becsülni a legalacsonyabb üzemi tápfeszültséget a ± tápágak között, mely a teljes terhelés a hálózati feszültség ingadozásának figyelembevételével történhet. A Z2 névleges feszültsége ettől legyen cirka 10V-tal alacsonyabb, hogy a FET szélsőséges üzemi körülmények között is nyitva maradjon, és ugyanakkor a táp kikapcsolása után a feszültségesés hatására a lehető leghamarabb lezárjon.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Miért jó ha gyorsan old a relé?
Korábban is esett erről szó, de nem oldódott meg a kérdés. Ameddig a pufferben elég magas a feszültség (ezt figyeli a védelem), addig minden szépen működik, nem is old a relé (mindegy, hogy a trafó közben be van-e kapcsolva). Aztán ha egy bizonyos érték alá esik, de még itt is az értelmes működési határon belül van, akkor megszakít. Ez egy szokatlan, de nagyon eredeti megközelítése a kérdésnek. Az nem látszik problémának, ha időben ez a lekapcsolás akár több (vagy sok) másodperc múlva történik meg. Te látsz ebben bármilyen buktatót?
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Nem látok benne semmi buktatót nálam tökéletesen működik még kikapcsolt trafónál nézve is úgy hogy a végfok megy. Akkor kapcsol mikor kell.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Magam is ezt gondolom, de nekem nincs mintadarabom ebből a védelemből, csupán elvi alapon találgatok.
A "lehető leggyorsabb" kikapcsolásra való utalásod miatt hoztam szóba a kérdést.
(#) nagysasy válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Amit írtam nekem Reloop kolléga írta. Szerintem így tökéletes ahogy van a táblázat sok tartomány közötti beállítást tesz lehetővé. Nekem eddig bevált. +- 57V-os tápfesznél 40 V-nál old a relé. Azt még nem néztem meddig engedi el ha ki van kapcsolva a táp de hát ugye az is kérdés ilyenkor mennyire van hajtva a vég. Ha érdekel akkor megnézem. Egyébként a Te St151-es végedet védi.
Mondhatom hogy Reloop és Skori tökéleteset alkotott ezzel a védelemmel.
(#) reloop válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 20, 2016 / 1
 
Szia! Nekem azért vesszőparipám a hálózati feszültség figyelése és annak megszűntével a hangszóró relé haladéktalan bontása, mert az erősítő lánc tartalmazhat olyan tagokat melyek kikapcsolása jelentős impulzussal jár. Ezeket normál esetben mindig később kapcsoljuk ki mint a végerősítőt, viszont a hálózati feszültség kimaradásával is számolni kell.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Szia.
Osztom a véleményed.
Ha megszűnik az AC, minél hamarabb le kell választani a hangszórót. Ha pl. pont a csúcsnál jár a hálózati feszültség és pont akkor bont a kapcsoló, egy nagy induktív tüske a jutalma, aminek az eredménye sok erősítőnél jól hallható, vagy a láncba kötött valamelyik másik készülék is lehet rá jóval érzékenyebb, ami miatt ez felerősítve a hangszórókig is eljuthat. Sok a ha, meg a nem kívánt egybeesés, de előfordulhat. Akkor inkább a gyors hangszóró lekapcsolás a biztos védelem. Nem beszél arról a távolabbi eshetőségről, mikor az elkók már ki vannak száradva. Előfordulhat az, hogy a végfok megy még, mert a fő pufferek jók, viszont az előtte lévő kisjelű fokozatok tápja kikapcsolás után rögtön agonizálni kezd és egy jókora tranziens kerül a végfokra, ami szintén kijut a hangszórókra.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Saját véleményem a fent említetteket kiegészítve: ha valamit kikapcsoltam akkor az ott és akkor kapcsoljon ki, hallgasson el. Ne legyen az (például: ha más használja), hogy "lehet nem is jót kapcsoltam ki" és akkor vissza az egész, majd újra ki.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
(#) tothbela hozzászólása Ápr 21, 2016 /
 
Sziasztok. Főleg hangszererősítőkkel találkozom, egy ilyenben láttam egy viszonylag egyszerű megoldást. Nem a hangszórót kapcsolják le a kimenetről, hanem a nagyjelű fokozat és a végtranyók meghajtóinak bázisai közötti pontot testeli le egy kisméretű relé. Kicsit aszimmetrikusan teszi, mert hát a kimeneten marad 0,3-0,5 V, de a 2X70 V -os táphoz képest ez nem sok. Bekapcsoláskor 2 másodperc körül késleltet, kikapcsolás kb a tápfesz felénél történik, valamint a relé tápfeszét bontja még egy olyan bimetálkapcsoló, mint ami pár hozzászólással ezelőtt lett belinkelve. Végfokhiba esetére nem jó, viszont meglehetősen csendben zajlik le egy ki/bekapcsolás. Hálózati fesz kimaradása esetére pedig nemigen van egyszerű megoldás.
Következő: »»   154 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem