Fórum témák
» Több friss téma |
Én most egy ilyesmivel rugózom ...
Sajnos az alkatrészei szép sorjában lerohadtak, így aztán persze lila gőzöm sincs, hogy valaha milyen értékeik lehettek. Illetve - amit még megtudtam, azt újraraktam, ámde 2 ellenállásról semmi hírem. Az értékeiket még tudom, miután 3 ellenállást sikerült beazonosítanom, de - hogy melyiket hová? Azt már nem .... Két helyet jelöltem be piros nyillal, hogy elvileg persze hová mehetnének. Esetleg valaki, akinek ehhez hasonlója van? A meghajtott LED-es darabszámot nem tudom, de bizony elég sok. A nyomtatott áramköri oldalon is jól látszik, eléggé megviselte az idő. A NYÁK-ba beleépített valami (gondolom - az lenne az agya neki ... mert valami 8 féle verzióban villog) egy ellenálláson (értéke ?) kapja meg a hálózati 220V-ról az órajelet. Gyanítom - az 50 Hz-et. A másik ellenállás a 470nF-ot lenne hívatva kikapcsolás után kisütni - vagy üzem közben áthidalni .... ... Az egyik ellenállás érték 620 kohm, a másik meg 2 Mohm. A harmadik - amit azonban egyszerűen nem is tudom, vajon hová való lehet ([i] mert helye magán a NYÁK-on nem igazán van) - 390 kohm értékű (s ezek mind 1/4 wattosak) A vezérlő tipusa - YX-4S-GX a gyártója - Taizhou Jiaojiang Yingxing Electronic Co. Ltd. Tehát valami kínai .... és hogy a kapcsoló-elemek valójában tranzisztorok vagy tirisztorok - ki tudja? A feliratuk szerint PCR 406J. Az internet tranzisztornak adja meg ...
Bocsánat, de akkor ezt most hogyan értelmezzem?
Én valójában gyanítottam, de azért mégis .... http://www.aliexpress.com/popular/pcr406j-transistor.html az egyikük pl. azt írja - "tirode transistor" - az akkor most micsoda?
Az AliExpress eladója nem kompetens félvezetőkre vonatkozó adatszolgáltatással.
Sajnos a kínai nyelve szépségei közé tartozik, hogy elektronikai ismeretek nélkül fordítsák európai nyelvekre. Hasonló szituácíóban én a félvezető gyártójára szoktam hallgatni. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
Sziasztok!
Szeretnék egy fényfüzért készíteni, ami 2 méteres ágakbóll áll, és nem tudom, hogy mennyi ledet rakjak egy ágra, hogy hálózatról tudjam működtetni. Úgy kellene, hogy kb 6 méter hosszú lenne a füzér, és kb 15-20 centi távolság lenne ideális az ágak között. Nem kell villogni, meleg fehér fényűt szeretnék összerakni. Ebben szeretnék segítséget kérni.
Szia!
Fontos a hálózati feszültség? Szerintem biztonsági szempontból egy leválasztó transzformátor célszerűbb lenne. Ha van egy nem használt kültéri biztonsági 24V voltos karácsonyfa fényfüzér transzformátorod azzal könnyen megoldható.
Sajnos azom nincsen, ami még szóba jöhet az egy 19V 4,74A laptop adapter. És beltérre használnám dekor fénynek.
Az említett adapter szóba jöhet.
Van elképzelésed, hogy hány darab LED-et szeretnél beépíteni a füzérbe?
Minél többre. Az a baj, hogy nem tudom mennyit bír el az adapter, illetve, hogy milyen bekötést használjak, hogy 6 méteren 2 méteres ágak szépen nézzenek ki, meg hogy mekkora előtét ellenállást rakjak bele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
LED paraméterek.
Előtét számítása. Hogy minél kisebb legyen a veszteség, annyi LED legyen egy sorozatban, hogy a nyitófeszültségük összege minél jobban megközelítse alulról a tápfeszültséget. Általában a megadott áram egy nem túlléphető maximum, annál sokkal kevesebb is lehet, valamivel halványabb fényt eredményezve. A nyitófeszültség valamennyire csökken alacsonyabb áramnál. A LED előtétellenállás nélkül korlátlan áramot enged át, csak feszültségbeállítással nem szabad működtetni. Esztétikai dolgokban nem hiszem, hogy tanácsra lenne szükséged, az teljes egészében a Te döntésed. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Ahogy nedudgi fórumtárs is írta esztétikailag neked kell kialakítanod a LED -ek elrendezését, a te döntésed alapján.
Kiszámoltattam neked, hogy az említett adapter használatával, milyen előtét ellenállásra lesz szükséged. Ahogy a képen is látható a kb. 19V legfeljebb 5 db LED -et bír el sorosan kapcsolva, ha nyitófeszültségük a tipikus értéknek megfelelő 3,5 V. Áramerősségnek én 15 mA választottam. Minél több a LED-ken átfolyó áram , annál erősebben világítanak. Ekkor az előtét ellenállás értéke (ami a kereskedelemben is kapható) 120 Ohm. De az előtét ellenállással a LED -ek fényereje változtatható, bizonyos határok között. Csatoltam a kapcsolási rajz részletét is. A minél hatékonyabb működés és a takarékos fogyasztás céljából a LED -eket az egyes csoportokon belül sorosan, és ezeket a sorosan kapcsolt csoportokat párhuzamosan kapcsold egymással. Ezzel a kapcsolási móddal felépíthető teljes füzér. Mivel az egyes csoportokban található LED -ek szorosan vannak kapcsolva, ezért a soros kapcsolásnak megfelelően minden LED -en 15 mA folyik keresztül. A teljes áramfelvételt az határozza meg, hogy mennyi csoportot készítesz el. Ha pl. 100 db LED -et akarsz használni, akkor 20 db LED csoportot kell készítened. Így a teljes áramfelvétel a kapcsolásnak megfelelően 100 db * 15mA = 1500 mA = 1,5 A. Azt , hogy mennyi LED -et "visel el" az adaptered az függ a LED csoportok számától és a LED -ken átfolyó áramtól is. Az adaptered 100 db LED-et biztosan elbírna, még magasabb fényerőt használva is. Egy kicsit tömörre és hosszúra sikeredet ez a hozzászólás. Ajánlom, hogy nézd a következő topik hozzászólásait, így jobban megérted a leírtakat. Remélem valamit tudtam segíteni! A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Sziasztok,
Adott egy (vagy inkább több) "kiváló" kínai led karácsonyi fényfüzérünk, a villogós fajtából. A villogás funkciója nem hogy nem kell, de még legalább idegesítő is. Van -e arra mód, hogy ezt kiiktassam (gondolom van), és ez hogyan kivitelezhető? Vagy mint teljesen "fogalmatlan", inkább ne nyúljak hozzá? Köszönöm
Van hozzá dobozka? Ha igen, akkor a benne lévő vezetékek megfelelő összekötésével, ha nincs akkor a fehér égő színesre cserélésével.
A dobozkában levő vezetékek összekötése nem minden esetben jó megoldás. A tirisztorokat diódával kell átkötni.
Sziasztok,
Köszi a válaszokat, most jutottam el odáig, hogy a padlásról lehoztam az égősorokat. Doboza van, fotók mellékelve. Valahogy kiiktatható a csillogás? Köszönöm, Bálint
Hello! Elvileg ha ezeket a pontokat rövidrezárod, folyamatosan égni fognak a lámpák. De hogy a lámpasor 230V-ra méretezve-e azt innen nem tudom. Vagy is hogy előfordulhat, hogy a lámpák kisebb feszültségsort alkotnak, és a tirisztorral van csökkentve a lámpákra jutó feszültség. Valamint hogy a lámpák elbírják-e, ha mind egyszerre világítani fog. Vagy is hogy nem melegszik-e túl az egész. De azt javaslom, hogy egy átkötéssel próbálj ki a négyből egy sort..
Az a biztos, ha minden tirisztorral párhuzamosan kötsz egy 1N4007 diódát.
Én úgy látom a képről, hogy a tirisztorok katódjával sorban van a dióda a hálózat felől..
Szia!
Ebben nincs benne valahányadik programban, hogy simán világít? Szokott lenni bennük.
Ha benne is van, akkor is kikapcsolásnál az elejéről kezdi.
Sziasztok
Kaptam egy 192 LED-es fényfüzért ami 4,5V-ról működött. De sajnos már valaki az elektronikájától megfosztott, kipróbáltam 3V-ról és minden második világított. Ezek után gondoltam egyet és megfordítottam a polaritást, és meglepetésemre a fényfüzér másik fele világított. A kérdésem az lenne hogy lehet-e olyan kapcsolást készíteni hozzá amiről működne, az már jó lenne ha legalább váltogatná egymást az egyik majd a másik fele világítana, megoldható ez valahogy ? A LED-ek paramétere megtalálható a dobozon. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
Taplald valtorol es akkor mindket fele vilagit.
Egyebkent teljes hid kellene hozza, azt meg szerintem nem akarsz csinalni. Vagy esetleg rele, de az akkor kattogni is fog.
Váltóáramról 3,3V-ról próbáltam de úgy csak vibrál és nagyon rossz.
A teljes híd az mit takar ? A relés megoldást szerintem elvetem. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
Gondolom azért vibrál, mert magas a frekvencia. Miről tápláltad? Ha hálózati trafóról akkor az 50Hz és az sok. Legjobban szerintem PWM -el vezérelt négyszögjellel jársz...
Hello! Mérd meg, hogy pld. 4,5V-ról mennyi a fogyasztása és akkor lehet tippet adni, hogyan oldjad meg a villogását. De nem azért vibrál, mert magas a freki, pont ellenkezőleg az 50Hz miatt van. Hiszen egy-egy csoport, csak a fél periódusban ég.
Egy LED paramétere:
0,045W 3V 15mA és ebből van 192db párhuzamosan kötve polaritás cserélgetéssel. (De ezt az adatot a doboza tartalmazza.) Én egy sima mezei változatható feszültségű tápegységről próbáltam ami 3V-12V-ig 1000mA-es.
Tévedésben vagy. A 192 darab LED átlagárama bekapcsoláskor körülbelül 15mA fejenként. A tápcsatlakozáshoz közelebbi nagyobb, a távolabbi kisebb áramot kap. Ahogy emelkedik a réteghőmérsékletük, úgy fog nőni a rajtuk átfolyó áram. A vezetéken eső feszültség is megkavarja egy kicsit a dolgot.
Az eredeti kapcsolás az elemek belső ellenállását is felhasználja, hogy ne alakulhasson ki végzetes áram. A kapcsolgatással impulzusüzemet hoz létre, így kicsit javul a helyzet. A változtatható feszültségű tápegység kimenetén ténylegesen (üresjáratban és terhelve) valószínűleg nem 3,3V lesz. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Amit írsz, az 2,88A lenne. Azt ez a három (nézetre AA) elem meddig bírná? De eleve ha összesen 192 darab van benne, akkor sem éghetne egy időben csak a fele.De még az is 1,44A, ezért írtam, hogy meg kellene mérni a tényleges áramfelvételt. Még a drót sem örülne neki, ahogy elnézem..
A tápegységből üresjáratban 1,28A-t mérek, terhelve a LED sor felével 0,43A-t mérek, ugyanez az eredmény a másik felével is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |