Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektronikus előtét fénycsőhöz
Témaindító: Dr.God Man, idő: Feb 22, 2010
Témakörök:
A téma hozzászólásai áthelyezésre kerültek ide » Elektronikus előtét fénycsőhöz
Itt aztán tényleg minden van. Köszi. Bár, ha nagyon akartam volna, tudtam volna én is lerajzolni, de a kész az jobb.
Nem cáfolom az állítást ("az esetek 90 százalékában a fénycső szokott rossz lenni"), mert nincs mivel, ám én ezeddig inkább azt tapasztaltam,
az elektronikákban inkább az a "kicsatoló vagy mi a szösz" kondenzátor (1,5-5,6nF/1000-1200V) üt át. És akkor a lámpa többé nem gyújt be. Vagy túl gyenge a minősége, vagy "így jártak"' a gyártók a tervezésénél. Ezt én nem tudom megítélni, ám általában a cseréje mindig javít az állapotokon. És bizony - van itt nálam a lakásban olyan lámpa, amely javítása után még évekig elmegy - és amikorra majd valóban a fűtőszála hal meg ... A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
Én sem cáfolom a tiédet, csak olyanba még nem nyúltam bele. Viszont, ha az a kondenzátor zárlatos, nem égeti ki a fűtőszálat?
Nem. Régebben ez típushiba volt, javítottuk rendszeresen. Mostanában kiégés, mert a tranyó száll el. Legalábbis, amiket mostanában bontottam.
Nem szokta.
Egyszerűen áthúz - és attól nem gyújt be. Az izzószálnak meg semmi baja ...
Sziasztok!
Ehhez a kapcsolási rajzhoz nincs esetleg kész, működőképes nyákrajzotok, amit megosztanátok velem? Bővebben: Link Sylvania Britegro T8 36W -os növényvilágító fénycsőhöz kellene, remélem ahhoz megfelelő. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
Üdvözletem!
Én szintén ugyan abban a cipőben járok mint nzozz. Én terráriumba szeretnék világítást, amihez egy T8 25W-os 75cm-es UVB fénycsőt használnék. Az olvasottak alapján ha veszek egy ilyen izzót , akkor ennek az elektronikus előtétével megoldható a világítás? A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2016
Elvileg igen, de ki kell próbálni. Nem szokványos az összeállítás, így minden esetben csak a tapasztalat az igazi mérvadó.
Köszönöm. Ha bevált mindenképpen közlöm.Remélem nem lövöm ki túl hamar a csövet.Most bánom, hogy elektrotechnika órán nem igen figyeltem.
Mindenkit üdvözlök a förumonm, egy fali 18w-os fénycsőarmatura két konnektorral, kiégett a fénycső, az új pedig nem gyullad be, csak villog, meg szeretném javitani, elektronikus előtéttel müködik, illetve nem müködik, a felirat szerint
Model_SB-18w lamp 18w,Tc:70fok U-out =900v szétszedtem? elektronikus ismeret gyakorlat minimál, erősáramu üzemmérnöki papirom van Az elektronikán elváltozás nem látható. Olvastam a fénycső két végére kimenő 2 -2 vezeték közül 1-1 közötti kondenzátor zárlatos tud lenni, lehet ez a baj? Van egy kis üvegbiztositék is benne ? annak néztem azt is ellenörizzem le? A 900v hol van? Szóval kérnék szépen tanácsot az okosoktól.Lehet kapni ehhez hasonló egységet 2800ft szereljem ki belőle előtétet tegyem bele ebbe?- ennek a kialaktása más két konnektor is van rajta, már azért gondoltam erre, másnak csinálom, neki meg kell a konnektor előre is köszönöm a tanácsadást.
Üdv!
Jól emlékszem a fénycső lehet kisebb teljesítményű minnt az előtét igaz? Osram T5 dimmelhető QTI előtétre akarok kisebb csövet mint az előtét. Konkrétan 35W-osra 28W-os csövet, illetve 2x35W-ra 2x28W-ot. Kicsit drága lenne a csere. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
Pont nem. Kisebb előtétre tehetsz erősebb wattos csövet, az nem gond. Mivel az előtét áramgenerátoros jellegű, így az határozza meg a csövön átfolyó áramot. Ami nem lehet akármekkora. Tehát az erősebb előtét a kisebb csövet túl tudja hajtani és idő előtt kinyírni.
A fénycső nem izzólámpa, másképp viselkedik.
Éljen hobbyboby, betettem az elektronikus előtétbe az ajánlott 1.2, 3 nF kondenzátort és világit a 18 w-os fénycső, a kondi 6kV-os, remélem majd sokáig üzemel.a világitás, ugyhogy köszönöm, a kivett régi kondi 0,03 nF-ot mutaott az ellenállása 0,3 ohm volt, ezt az újat meg sem mértem, huszonéves kerékpáros vllalkozás után némi elégtétel a villamos főiskolai végzettségemnek, szeretnék az elektronikában fejlődni, Ledes világitás érdekelne inkább két db 20 W-os fénycső úgy emlékszem 1300 lumenfényáramot ad elég erős ugyanez normál E27 ledes !körtében kb 4000 ft ezt jó lenne kevesebből kihozni.. Mégegyszer mindent köszönök jó ez a HE.
Hello!
Mivel előző kérdésemben vitatott nagyobb teljesítményű előtétet nem tudom kisebb fénycsővel használni, adódott az újabb kérdés. Mit tudok tenni az előtét cseréje nélkül. Az a baj. hogy ez egy osram dimmelhető qti előtét, és nem túl hozzáférhető a nyák hogy valamit kicseréljek benne, ugannyis az aljára gyanta van öntve. Mivel áramgenerátoros, a fénycsővel sorba kötött előtéttel sem sokra megyek. Valami ésszerű javaslat? Vagy ha valaki tisztában van az osram előtétekkel és tudja mit kellene kicserélni, vagy esetleg kapcsolási rajzot is tud hozzá?
Hm, ha dimmelhető az előtét, akkor a kisebb fénycsőhöz lehetséges-e ledimmelni talán... persze az áramfelvételt a kisebb fénycsőhöz beigazítani a dimmerrel.
Így nem kell belenyúlni. Csak arra kell figyelni, hogy csak ledimmelve menjen a fénycső.
A dimmer a fénycső áramát változtatja? Felmerült az ötlet bennem is, csak az a baj, hogy 28W és 35W-os csövek alkotnak egy 6m-es sort és a dimmer jel közös. Mondjuk tehetek egy osztót a 35W-os előtétek dimmer jelére, kérdés, hogy így mennyire lesz egységes a 2-féle cső fényereje.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2016
Miért kell ilyen "cső-vegyesfelvágott"? Eléggé felhasználóbarátságtalan...
Én nem használtam még dimmelhető előtétet, így csak logikázok - ezért nem fogalmaztam határozottan. Kipróbálni nem probléma, gondolom.
Azért mert annak idején aki tervezte az fax volt, a 6m-re betervezett 4db 35W-os fénycsövet átfedés nélül. Az összetételnél sötétebb. Eddig állt a project, most elővették és most derült ki. Persze az előtétek meg a fénycsövek már azóta megvannak.
Most miután ez kiderült valamit kellene kezdeni vele és mindezt úgy, hogy a már meglevő 150-200e forintnyi cuccot ne kelljen kidobni, és ne kelljen ujabb 150-200e-t rákölteni.
Ajvé... okoskatörp túlórázott?
Én aztat mondanám erre, hogy az egyforma teljesítményű csöveket kéne egy körre tenni, nem variálgatni, mert azt valamelyik eleme a rendszernek nyafogva fogja bírni esetleg. Az a nagyon lényeges, hogy semelyik cső se kapjon nagyobb áramot, mint amit a teljesítménye alapján kiszámolsz, illetve megmérsz (az előtét áramfelvétele kb annyi, amennyi a hozzá való(!) csőnek is kell, jó hatásfokúak).
Minek venni? Pláne pénzért ..
Bármely elektromos hulladékgyűjtőből kikukázhatsz egy jó eletronikát. Ha a fénycső halt meg, akkor (és attól) az elektronika még lehet jó! Ám akkor viszont lehet bármire használni (értem ezalatt - más fénycsövekre ) Csak tudjad szétszedni ....
Elsőre azt a kondenzátort (1,8nF; 2,2nF; 3,3 nF/ 1000V ... vagy 1200 V; stb.) mindenképpen cseréld ki.
Ha az armatura attól megjavulna - máris nyertél! Anyagárban kb. 50-70 Ft! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
Na, tesztelgetések után a következő eredmén született. Mivel az előtéteknek saját generátora van, abban az esetben működik ellenállásosztós elődimmeléssel, ha potméteres szabályozás van. A baj ott van, hogy minden intelligens vezérlő analóg jelet ad akkor pedig nem működik az ellenállásos dolog.A fénycső felöli oldalon megint csak nem lehet kompenzálni, mert ott 30W körüli teljesítményt kellene elfűteni, kondenzátoros előtétellenállás meg gondolom kicseszne a katódfűtéssel. Ezért újakat kelett rendelni, szerencsére ebayen volt félárban. Már meg is jött. Már csak egy kérdés van. Ezeknek az analóg sarkaiknak az egyik pontját gondolom lehet közösíteni, ha csak kirchoff bácsi elmélete meg nem dőlt azóta.
Sziasztok! A Philips tornádó 32 Wattos kompakt fénycsö elektronikáját rá köthetem egy T8 36 Wattos fénycsöre? Nem lesz neki kicsi a teljesitmény?
Simán rákötheted!
Oszt - vagy működik, - vagy nem. De szerintem működni fog ... legfeljebb az élettartama rövidül kissé. Nem 5 évig fog majd menni, hanem csak 4-ig. Ám ha mégis "köhögne" kissé. lehetne növelni a kompakt fénycső elektronikájában az elektrolit kondezátor értékét. - pl. a 6,8 mikrofarádosat 10 mikrofarádosra (és persze legalább 400 Volt)
Üdv!
Adott egy kb. 25 éves kis elektronika, ami 2 laposelemről (9V) üzemeltetett egy kb. 10W-os kis fénycsövet. Két fazékvasmag, pár kondi és 2db BD139-ből áll. Még gyerek korunkban játszottunk vele, mert a már "kiégett" csöveket is lehetett vele használni. Most épp szükségem lett volna egy ilyen elektronikára, csodák csodájára meg is találtam a kacatok között. A probléma ott kezdődik, hogy sajnos a nagyobb vasmagból az évek során letört egy nagyobbacska darab, így sajnos csak éppen pislákoltatni tudja a csövet. Bontottam egy nagyobb fazékvasmagot, a kicsiről pedig letekertem a drótot, hogy tudjam majd rekonstruálni a tekercseket. A törött mag AL250-es, a nagyobb utód pedig AL1000. A nagyobb mag egy 97'-es évkönyvben szereplő akkumulátoros rovarcsapdában üzemelt, ahol a cikkben AL650-est használtak, de a megadott menetszámokkal tökéletesen működott a nagyobb AL értékű maggal is. Kérdés, hogy jelen esetben kell-e foglalkoznom az AL értékkel, vagy sokak javaslatára csak szimplán egyezzenek a menetszámok a kisebb magon levő menetszámokkal? Nem befolyásolja a menetszámot az AL érték?
Hali!
Adott egy egy ilyen fénycső előtét. Három db fénycsövet tud(na) működtetni. Felkapcsoláskor felvillannak a fénycsövek, majd elalszanak. Az új előtéttel tökéletesen működik. Több lámpatestben van ilyen probléma. Milyen alkatrésszel kezdjem a vizsgálgatást. Semmi külső jelről nem tudok meghibásodásra következtetni. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2017
Szia!
Én a panel át vizsgálatával (szakadás, forrasztás hiba) és az általam a képen bekarikázott kondenzátorok vizsgálatával kezdeném a hibakeresését. A panelon látható fekete elszíneződések hőhatásra utalnak, így lehet a kondenzátorok veszettek a kapacitálásukból.
Sziasztok!
Van egy 4x9w uv csöves köröm világító lámp ami nem akar begyujtani, csak vibrál. Hol kezdjem a hibakeresést?
Szia!
Az összes vibrál vagy csak az egyik? A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |