Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   68 / 177
(#) cpt.zoltan.simon válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Bővebben kifejtve:
Azért nem használok CMSIS-t mert:
- gőzöm sincs mit csinál a háttérben.
- tele van bug-al
- ezért kerülöm mint a tüzet, sőt a hajam is hullik tőle.

A CMSIS-el ellentétben ha beírom az hogy:

1. ADCON1->CR1 |= 0x01;

Az tuti hogy a 0. bitet 1-re állítja és indul a konverzió.
Ez utóbbit hívják bare-metal programming-nak.
(#) cimopata válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Nem tudom mi az a CMSIS. Egyről beszélünk? mert a programomban nem látok ilyet.
(#) don_peter válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Értem.
CMSIS olyan mint PIC-nél az előre létrehozott függvénykönyvtárak?
Tehát minden előre meg van írva, csak gyakorlatilag nem tudod mi mit csinál, csak beírod a függvény nevét és a paramétereket, vagy jobb esetben még azt sem.
Sok a hiba PIC-nél is ezen függvényekben, ezért írok ott meg én is mindent az alapoktól.
(#) cpt.zoltan.simon válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /

Lehet rossz hozzászólásra kattintottam mint válasz. De egyébként igen. Nagyjából. Itt olvashatsz róla bővebben.

CMSIS
(#) SBahadurD válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Ápr 29, 2016 / 1

Az az érzésem, hogy te a device firmware library-ket is CMSIS-nek hívod. Mind pl. az STLIB. Holott a CMSIS az csak a mag kezelésére való, pl. az ADC-t már nem tudod CMSIS-el kezelni, mert az már nem magfüggő.
CMSIS nélkül viszont egy csomó dolgot csak assemblyben lehetne megvalósítani. Te tényleg Assemblyben programozod a magközeli dolgokat? Esetleg a startup kód még a BSS és a Data inicializálásig belefér, de a többit nem merném bevállalni. Ha te igen, akkor le a kalappal!
(#) cpt.zoltan.simon válasza SBahadurD hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Írtam, hogy lehet rossz post-hoz írtam a hozzászólást, két program hibája futott egyszerre tegnap post-ban.
Nem, nem assembly-ben írok, de:
- A CMSIS egy C nyelven írt közbenső réteg a bare-metal és az application layer között. Én ezt a köztes réteget hagyom ki magam megírt programokkal.
- A CMSIS nem csak a maghoz kellhet. A mag az ALE, az NVIC, az RCC, és még pár dolog. Az UART, SPI, FSMC, és hasonlók már nem a mag, és CMSIS-ben ehhez is vannak előre írt rutinok. Így a fenti állításod nem igaz, mert az ADC-hez is van CMSIS library. Minden mag közeli és távolabbi perifériához van.
- CMSIS arra van, hogy kellőképpen bonyolítsa az életet, hogy utána ne tudd mi történik, és ezért legyen miért ide írni. Jah meg arra hogy ha mondjuk LPC-ről STM-re váltasz akkor úgy ahogy működjön a kódod. De mivel énúgy vagyok vele az ST mindent lefed mélységben és magasságban amióta a 429-el van SDRAM és TFT vezérlőjük, így már nem kell (nekem legalábbis) gyártók között ugrálni. Amit megírok M0-ra az ugyan olyan regiszter nevekkel fut M7-en is. Legfeljebb (nagy ritkán) kell a lábakat átvariálni.

Ahogy írtam a két program közül az egyikben láttam CMSIS-es részeket, meg a kérdést hogy na vajon miért nem megy. A bare-metal programmingról a neten olvastam azt jelenti hogy közvetlenül írod a proci különféle perifériáinak regisztereit, CMSIS vagy éppen az LPCOpen nélkül.
(#) toto válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Az elnevezéssel kapcsolatban SBahadurD-vel kell egyetértenem. A CMSIS csupán néhány file-ból áll, pl. startup_stm32f10x_md.S, system_stm32f10x.c, core_cm3.h, stb. Nem ezekkel van a probléma (ezeket szerintem majd' mindenki használja), hanem a Standard Peripheral Library-val. Ezek a file-ok segítenének kezelni a perifériákat ...adc.c, ...fsmc.c, ...spi.c, ...tim.c. Ezektől én is frászt kaptam, nem használom őket. Helyette - ahogy írod - én is inkább közvetlenül a regisztereket állítgatom. Lassabb a fejlesztés, de hibamentes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
(#) icserny válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

A CMSIS nem szoftver, hanem specifikáció. Nem látom tehát, hogy hol az ellentét a bare-metal programozásod és a CMSIS között? Ha nem tetszik, hogy a CMSIS specifikációt követni próbáló támogatói könyvtárakat hogyan gányolta össze a gyártó (vagy a szoftvercég, akiknek kiadták gebinbe), akkor semmi sem akadályoz meg abban, hogy a CMSIS specifikáció alapján megírd a saját verziódat. Ebben az esetben lesz egy általad maximálisan kézbentartható, de másokkal kompatibilis programkönyvtárad, amelyet akár értékesíthetsz is - ha jó, és lefedi az általános igényeket.

A CMSIS RTOS pedig csak egy mintaimplementáció (a Keil RTX alapján), amelyet ízlés szerint lecserélheted bármelyik CMSIS API kompatibilis RTOS-ra, vagy írhatsz helyette másikat/jobbat.
(#) killbill válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /

Akkor deklarald ugy, hogy
  1. volatile uint16_t cucc;

Ha nem volatile, akkor a C fordito optimalizacio kiszedheti a latszolag felesleges muveleteket, mint pl. tobbszor felolvasni egy valtozo erteket, ami normalisan nem valtozhat meg. A C nyelv nem definial megszakitast vagy DMA-t, ezert nem szamol azzal, hogy egy valtozo csak ugy magatol megvaltozhat.
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Ápr 29, 2016 /

Valaki el tudná mondani értelmes emberi nyelven - nem úgy mint az users manual - az AD konverter "injected chanel" mire való az STM32, nálam most éppen 207-es procin?
A sima "regular" módot a 16+3 bemenetével értem, meg azt is hogy tetszőleges sorrendben, mintavétellel, stb lehet őket kérni. De ez az "injected" ez vakfolt...
(#) icserny válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Idézet:
„az AD konverter "injected chanel" mire való az STM32, nálam most éppen 207-es procin?”

Itt beszélnek róla.
Ha jól értem, csak annyi, hogy néhány (max. 4 db) analóg csatornát külön ki lehet jelölni, amelyeket más időzítéssel (független triggereléssel), külön kezelhetsz.
(#) cpt.zoltan.simon válasza icserny hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /

Azt hiszem meg van.
A "regular" csatornákat beállított sorrendben, mindet külön külön mintavételezéssel konvertálja az STM. De kijelölhetsz 4-et amelyek bármikor az adott trigger-feltétel teljesülésekor megszakítják a normál ügymenetet, és beékelődnek. Gyakorlatilag elsőbbséget élveznek, bármikor.
(#) cimopata válasza killbill hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Végül sikerült megoldani, nem ez volt a probléma, hanem a while(1) függvényt kellett"lassítanom kicsit ugyanis ha beraktam egy 1us-os késleltetést a while(1) után akkor már megjavult és adja az adatokat.

Jelenleg ott tartok, hogy 995x vesz mintét 10u-sonként és utána 5 másik bemenetről. Viszont valami nem stimmel amikor az 5 bemenetet egymás után kellene beolvasni.

létrehoztam egy 5 változós short bemenet[5]; tömböt. Ebbe jönnének az adatok így:

1. ADC1->CR  = 0x10;       //adc stop     
  2.                                         while((ADC1->CR & ADC_CR_ADSTP) != 0); //adc stop várakozás
  3.                                         ADC1->CFGR1  = ADC1->CFGR1 & 0xFFFFEFFF; //wait mode, single mode,
  4.                                         //ADC1->CHSELR  = 0x386; //csatornák: 1-2-7-8-9
  5.                                         ADC1->CHSELR = 0x0;
  6.                                         ADC1->CHSELR =   ADC_CHSELR_CHSEL1 | ADC_CHSELR_CHSEL2 | ADC_CHSELR_CHSEL7 | ADC_CHSELR_CHSEL8 | ADC_CHSELR_CHSEL9;
  7.                                         ADC1->CR  = 0x5;
  8.                                         for(int k=0; k<5; k++)
  9.                                                                 {
  10.                                                                        
  11.                                                                 while( !(ADC1->ISR & (1<<2)) );
  12.                                                                 bemenet[k]= ADC1->DR;  
  13.                                                                 ADC1->ISR &= 0xFB;
  14.                                                        
  15.                                                                 }

bemenet [0] lenne a P1 poti
bemenet [1] lenne a P2 poti
bemenet [2] lenne a P3 poti és így tovább.
A baj az hogy a bemenet[0] -ra beolvassa a CH_0-t ami nincs is kijelölve.

Bemenet [1] lenne már a P2 poti de itt kezdi a P1-et de úgy hogy CH_0 bemenettel bele tudok "zavarni" a beolvasott értékbe +/-3% ot kb

Bemenet [2] a P2 poti de úgy hogy P1-el bele tudok "zavarni" a beolvasott értékbe közben a proci lába stabilan ugyan annyi marad. Nem értem.

bemenet [3]-[4] -egyenlőre nem néztem de ott is ezek lehetnek.

Miért van ez az "áthallás" ha a proci lába stabil? Továbbá miért olvassa CH_0-t ha nincs is kijelölve?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
(#) cimopata hozzászólása Máj 7, 2016 /

Az áthallási hibára közben rájöttem. Parazita kapacitás miatt volt. Megpakolom majd a bemenetek tövét pár nanós kondikkal. De hogy miért mintavételez a CH-0-ról is amikor azt 0-ra állítom azt még mindig nem értem.
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Megnéztem a CHANNEL SELECT registert és a CH_0 0.
(#) cimopata hozzászólása Máj 10, 2016 /

Üdv.

Olyan kérdésem lenne, hogy egy felprogramozott procit, hogyan tudom lezárni hogy utána már ne tudják kiolvasni belőle a kódsort és esetlegesen sokszorosítani? Alapvetően STM32F030-astól van szó

Esetemben pl a uVision 5.0 használok. be lehet ennél valahogy állítani ezt?

köszi
(#) don_peter válasza cimopata hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Nincs olyan SYSTEM regiszter amiben ezeket a program, memória védelmeket lehet állítani?
Adatlap nem segít ezzel kapcsolatban? (PIC-ből kiindulva)
(#) cpt.zoltan.simon válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Én azt csinálnám hogy a processzor egyedi sorozatszáma alapján generálj kulcsot, és a program csak azon a sorozatszámú procin fusson. Így hiába szedi ki hex-file-ba a kódot, másik procin nem fog futni. Szerintem.
(#) Topi válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

STM32F0 is rendelkezik RDP-vel (read out protection). Ha a libjeid nem tartalmazzák akkor a 0x1FFFF800 cím alatt megtalálod az RDP byte-ot M0 esetében.

Szintek
Három szintje van az RDP-nek, ami a védelem fokát jelöli. Érdemes odafigyelni, hogy a legmagasabb szint még a JTAG/SWD elől is elzárja a flasht.
Level 0 - Nincs védelem (írható-olvasható bárki számára bármin)
Level 1 - Olvasás elleni védelem. Feloldható erase-el, visszazárható programozóval / programkódból
Level 2 - "Se írás, se olvasás", nincs debug hozzáférés sem, kizárólag ROM bootloader-ből törölhető.

Mintakód CMSIS esetén
Level 1 kiolvasás elleni védelem engedélyezése programból.
  1. FLASH_OB_Unlock();
  2. FLASH_OB_RDPConfig( OB_RDP_Level_1 );
  3. if (FLASH_OB_Launch() != FLASH_COMPLETE)
  4. {
  5.     err_printf("Error enabling RDP\n");
  6. }
  7. FLASH_OB_Lock();

Mindenképp légy észnél ha használod
(#) cimopata válasza Topi hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Heló.

Level 1 elégségesnek tűnik.
Ezek szerint ha ezt berakom a program első soraiba akkor rendben is lesz?

Köszi.
(#) kapu48 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

STM32F40xxx and STM32F41xxx Flash programming manual

1.6.3 Read protection (RDP)
...
● Level 2: Disable debug/chip read protection
When the read protection Level 2 is activated by writing 0xCC to the RDP option byte,
all protections provided by Level 1 are active, system memory and all debug features
(CPU JTAG and single-wire) are disabled when booting from SRAM or from system
memory, and user options can no longer be changed.
Memory read protection Level 2 is an irreversible operation. When Level 2 is activated,
the level of protection cannot be decreased to Level 0 or Level 1.
Note: The JTAG port is permanently disabled when Level 2 is active (acting as a JTAG fuse). As a
consequence, boundary scan cannot be performed. STMicroelectronics is not able to
perform analysis on defective parts on which the Level 2 protection has been set.
(#) kapu48 válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Read Protection:
Migration of microcontroller applications from STM32F1 to STM32L1

OK! A következő lapon már megválaszolták a kérdést!
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016

HAL könyvtáram van ilyet találtam:

1. HAL_StatusTypeDef HAL_FLASH_OB_Lock(void)

1. HAL_StatusTypeDef HAL_FLASH_OB_Unlock(void)

1. static void FLASH_Program_HalfWord(uint32_t Address, uint16_t Data)

Ezekkel gondolom megoldható.
(#) Topi válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Így van!

Oké, kipróbálom hamarosan. Köszi.
(#) nolex hozzászólása Máj 15, 2016 /

Van egy problémám: stm32f0discovery board + hd44780. 8 bites módban megy a kijelző, 4 bitesben nem. Ezt egy macróval állítgatom. A portok PB0..7-ig van, nyilván 4 bitesben ez 4..7-ig változik. A 8 bites mód teljesen működik, a 4 bitesben viszont krix-krax és nem érti az utasításokat. A GPIO portokon jól jelennek meg a karakterek, kimértem. 2ms clock jelek vannak, systick int-el előállítva. Kód:
https://drive.google.com/drive/folders/0B0T6b2efIoQ5MFpwUUl2blNEaUk

Valakinek ötlet?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
(#) icserny válasza nolex hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Csinálj egy rendes 4-bites inicializálást! Bővebben: Link
(#) SBahadurD hozzászólása Máj 18, 2016 /

Valakinek sikerült már STM32-n FMC-vel hajtott SDRAM-ból kódot végrehajtani?
Nekem STM32F207-en külső SRAM-ból, amit az FSMC hajtott, ment a kód végrehajtás, de most az SDRAM-on nem megy. Ha valakinek sikerült már, szívesen vennék pár tanácsot.
Érdekes módon, szimpla adattárolóként tudom használni az SDRAM-t. Be is tölti oda a programot az SD kártyáról. De amikor átadná a vezérlést az SDRAM-on lévő kódnak, hardfault-t okoz.
Köszi előre is a segítséget.
(#) don_peter hozzászólása Máj 18, 2016 /

Srácok, nézegetem az ARM programozását.
2 féle módot látok, az egyik a JTAG a másik az SWD.
Mi a különbség a kettő közt?
Azt látom, hogy az SWD az szerencsére csak 2lábat emészt fel, a JTAG viszont sokkal többet.
Annyi talán, hogy a JATG-al lehet debugolni de az SWD-vel nem?
Előre is köszi.
(#) Topi válasza don_peter hozzászólására (») Máj 18, 2016 / 1

SWD-vel is lehet debugolni. A nagy különbség igazából az, hogy míg JTAG-el ASIC, FPGA, CPLD, stb is programozható, addig az SWD-vel csak ARM.
Lábszáma igen, kevesebb az SWD-nek, egy hajszálnyival lassabb is, viszont lehetőség van arra például (egyes fejlesztői környezeteken keresztül), hogy a sima stdout / printf függvényt "ki route-old" a fejlesztői környezetre mint "konzol log".

A kevesebb SWD vezetéket sokszor egyszerűbb behuzalozni, mint a 10P-s JTAG csatit. Kezdésre teljesen jó az SWD. Ha nem fűzöd fel az eszközöket akkor JTAG nagy előnyt nem tud felmutatni Neked.
Következő: »»   68 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem