Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   105 / 141
(#) mucden hozzászólása Ápr 14, 2016 /

Sziasztok!

Alakul a LED projektem (IKEA-s ufo lámpába 3*1W chip LED áramgenerátoros táppal), de egy dolog még hiányzik: fogyasztásmérő.
Szeretném pontosan meghatározni, hogy mennyit sikerül spórolni a ledesítéssel. Ebayről már megjöttek a ledek és az áramgenerátor (300mA, trafós) is. A dobozon lévő cime szerint 80%-os hatásfokú a táp, de ezt én nem hiszem el a kínaiaknak, szeretnék utánamérni.
Tekintve, hogy a táp ledott teljesítménye 3W körüli (3 LED esetén), 80%-os n(éta)-val 3,75W hatásos teljesítmény jön ki, ami a kommersz, pár ezer forintos fogyasztásmérők minimum mérési hatása alatt van, vagy esetleg még mérhető, de nagy hibával (pl: +-1% ÉS +-1W). Legalábbis én csak ilyen mérőket találtam.

Szóval a kérdés, hogy hogyan lehet 1-20W tartományban pontosan mérni hatásos teljesítményt?

Illetve hozzá jön még egy mellékszál is, amire csak megerősítést szeretnék kérni: a szolgáltató (ELMÜ) csak a felvett hatásos teljesítményt számlázza kisfogyasztóknak (tehát meddőt nem)?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) pjg válasza mucden hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

De! A meddőt is.
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Nem teljes a válasz, sőt, pontatlan. Ipari fogyasztók esetében, ahol mérik a meddőteljesítményt, ott kiszámlázzák, lakossági fogyasztás esetén nem és nem is méri a fogyasztásmérő.
(#) mucden válasza mucden hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Update!
Mégiscsak találtam egy lakossági mérőt: Fogyasztásmérő EM 231 E LCD 0 – 9999.9 kWh Brennenstuhl elfogadhatóbb mérési pontossággal (adatlap).
0,2W-tól mér +-1% vagy +-0,2W hibával.
Az ára (5990 Ft) miatt viszont még mindig nem éri meg számomra.
Mért már valaki teljesítménytényezőt (cos(Fi)-t) trafós áramgenerátorra? Ha igen, nagyjából milyen értékek között mozog (teljesítmény föggően)?
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

A fogyasztásmérő nem a látszólagost méri? (hatásos + meddő)
(#) mucden válasza pjg hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Amennyire utána tudtam járni, szerintem a lakossági mérőórák a hatásost mérik. Mértékegységként is KWh szerepel rajta, nem KVAh.
Illetve az ELMÜ tarifatáblázatán csak a nem lakossági fogyasztók esetében van feltüntve meddő teljesítmény díj.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) didyman válasza mucden hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Olyan, mint bármely más kompakt előtétnek, vagy kis teljesítményű tápnak: Pocsék. 0,3-0,7 között. 70-100 W-os maximum teljesítmény alatt nem nagyon látni benne aktív PFC-t, a sok tömeggagyiban meg még afölött sem. A 0,99-es PF-et ettől függetlenül bármelyikre ráírják, ha kéri az ügyfél. A normális, nagy gyártók előtétjei, illetve az ipari (közvill) használt előtétekben viszont rendszerint (nagyon helyesen) van PFC.
(#) didyman válasza mucden hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Igen, pontosan így történik.
(#) dave500 hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Sziasztok!
Létezik olyan áramgenerátoros kapcsolás, ami 12-24 V közötti feszültségről, 0-2 A közötti áramot szolgáltat, és step up jellegű, tehát feszültséget is növel?
Kimenő feszültség elméleti maximuma olyan 35-40 V közöttire gondoltam, arról megy már egy 50W-os powerled is.
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 16, 2016 /

Sziasztok!
Eddig kétszer vásároltam 10W-os LED-et, különböző eladótól. Az első csomag rendes melegfehér színt áraszt (warm white(2700-3500K)), a második csomag pedig inkább sárgát (specifikáció szerint: Warm white(2800K-3200K)). Az első csomaggal szerelt világítótest alig melegszik, és közben szép, erős fényt ad, a második pedig nagyon fűt, de kevesebb fényt ad. Kinézetre ugyanúgy néz ki a két LED. Itt az eladó, akitől jó minőségű LED-et lehet vásárolni: Bővebben: Link, ledshop99 a felhasználóneve Ebay-en.
Veszek 10db LED-et, kicserélem a világítótest egyik oldalát, és így össze lehet majd hasonlítani a melegedést is azonos környezetben.
Egyébként ha valaki NE555-ös PWM-mel akar fényerőt szabályozni, be kell rakni egy komplementer emitter követőt, hogy szép legyen a négyszögjel a FET-en. Nálam szinte háromszögjel volt, pedig próbáltam 0 ohm-tól 1kohmig mindennel. K3296 FET-et hajtok, 30nC-ot ír teljes gate kapacitásra, szerintem nem túl sok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
(#) didyman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Igen, az 555 kimenete nem túl acélos kimeneti impedanciában, főleg GND irányban, úgyhogy a külső komplementer emitterkövető jó ötlet! A világítótestnél a LED-eken mértél hőfokot? Lehet, hogy a hűsebbnél hatékonyabb a hűtés, s emiatt persze a fénye is több, ha meg még eltérőek is a modulok, akkor a kutya tudja, mi minden tér még el, a sárgásabb valószínűleg vörösben kicsivel jobb, emiatt rosszabb hatásfokú, ettől is lehet a fénye kevesebb. De adatlap (ha egyáltalán van hiteles) nélkül a fene tudja.
(#) Kovidivi válasza didyman hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Sajnos igazi, megbízható adatlapot nem kap az ember, de még a LED sem azonosítható be típus alapján. Ezek a LED-ek olyanok, hogy egy sárga zselé van a LED-ek elé folyatva. Gondolom ennek a minősége befolyásolja a fényhőmérsékletet. Bővebben: Link
A LED-ek egy alumínium L profilra vannak rögzítve, az L profil egyik része 1cm, a másik 4cm-es. Az 1cm-es rész feladata, hogy a LED-ek ne világítsanak az ember szemébe, és merevít is. Azon gondolkozom, hogy érdemes lenne-e kifúrkálni a profilt? Nagyobb lenne a felülete, a lyukakon keresztül tudna kicsit szellőzni? 1.2cm rés van a profil és a polc között, amire fel van rögzítve.
Hőmérséklet tekintetében kb. 40-45fokC-os a profil, a LED sem sokkal melegebb. Úgy gondolom, hogy ha ez a nyári melegben sem változik, akkor így marad.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Színhőmérsékletet, és nem fényhőmérsékletet...
(#) didyman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /

Abban az anyagban fénypor van, amiről jól gondolod: Alapvetően határozza meg a LED fényének minőségét. Ha ilyen alacsony a hőfok és a LED-ek hordozója sem melegebb sokkal, akkor szerintem elegendő így.
(#) Yopa hozzászólása Ápr 20, 2016 /

Üdv mindenkinek!

A kérdésem a következő! Próbált e már valaki LDD áramkorlátozókat párhuzamosan kapcsolni? Elméleti szinten az áramok összeadódnak tehát például 2 db 1000mA-es ldd estén 0-2A közti áramot lehetne beállítani mondjuk egy 1750mA-es 50W os lde chip részére. Szerintetek működőképes az elképzelés?
(#) steweo hozzászólása Máj 11, 2016 /

10w-os power ledhez milyen kompakt hűtést lehetne varázsolni?
(#) pjg válasza steweo hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Mi az a kompakt? PC processzor hűtőborda.
(#) nedudgi válasza steweo hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Erre a kérdésre nehéz válaszolni. A LED nem viseli el úgy a magas hőmérsékletet, mint a szilícium félvezető. A fehér LED esetén a belekevert fénypor is cifrázza a dolgot.
Ökölszabályként annyit tudok javasolni, hogy attól függ...
A lehető legalacsonyabb hőmérsékletre kell törekedni. A LED melegedés hatására fokozatosan veszít a fényerejéből, főleg az első ezer üzemóra alatt. Az elméleti, adatlapon megadott 50-100 ezer óra élettartam végén már csak fele akkora fényt kapsz. A hűtőbordát még csak-csak lehet méretezni, hogy tudjuk legalább mekkorára van szükség optimális esetben. 70oC réteghőmérséklet a legmagasabb, ami még elfogadható, efölött már jelentősen gyorsul az öregedés. Ennél csak alacsonyabbat érdemes betervezni. Szempont lehet még a felfogófelület vastagsága, ekkora, és ennél nagyobb LED esetén a kis helyen koncentrálódó hő gyors eltávolítása a cél.
Az élettartam növelésére a legjobb út, ha a megadott maximális áram alatt állítjuk be a munkapontot, és a lehetséges legalacsonyabb hőmérsékletre törekszünk. Gyakori hiba, hogy a megadott nyitóirányú feszültségre szeretnének beállítani egy LEDet. A gond ott van,hogy a hőmérséklet emelkedésével a nyitófeszültség csökken, tehát az áram megnő. A LED önpusztító hozzáállása miatt a rajta átfolyó áramot kell korlátozni.
(#) proli007 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

"önpusztító hozzáállása" De szép! Ezt a módszert embereknél is alkalmazni kellene..
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Aki túl meleg ..... ?
(#) Wind-Storm hozzászólása Máj 13, 2016 /

Sziasztok!

Egy elméleti kérdésem lenne.
Tegyük fel hogy van egy napelemmel töltött AA méretű lítium-vas-foszfát cellám (nominális feszültsége 3,2V). Hogy miért írtam ezt le? Mert a kis napelem miatt az időjárástól erősen függ a töltöttsége, tehát erősen korlátozott kapacitással kell számolni, viszont csak mozgásrézékelés esetén lenne fogyasztás. LED-ként egy szimpla diódás 3 wattos fehér power LED van kéznél. Közvetlen összekötve töltöttségi állapottól függően nem túl erősen, de világít a LED, 100mA alatti fogyasztás mellett. Elgondolkodtam hogy nem nagyobb fogyasztás mellett, ki lehetne hozni nagyobb fényerőt is, még ha nem is a maximálisat, de legalább látszatra 1 wattnyi fényt belőle? Csak a látvány lenne a lényeges, az emberi szem ha jól gondolom teljes mértékben becsapható ha elkezdjük PWM vezérelni a LED-et. Létezne az a frekvencia és kitöltési tényező amellyel rengeteget lehetne spórolni, de látszatra akár >1 wattal folyamatosan világító LED lenne a végeredmény? A gyakorlatban úgy tudom elég cinkes jó hatásfokú áramgenerátoros meghajtót szerezni ezekre a feszültségekre, arról nem is beszélve hogy esetlegesen mennyit fogyasztana a szaggató áramkör.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Idézet:
„...az emberi szem ha jól gondolom teljes mértékben becsapható ha elkezdjük PWM vezérelni a LED-et...”

Nem jól gondolod.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Nem baj, bővebb kifejtést elolvasok.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 13, 2016 / 1

Impulzusszélesség-változtatással jó hatásfokkal és hatékonysággal lehet fényerőt szabályozni. Ha kevesebb ideig jut fény a retinára egy adott időn belül, akkor az érzéksejtekben kisebb mértékű kémiai változás jön létre, így az ingerület is gyengébb lesz. Ha még van kérdésed, akkor azt tedd fel!
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Értem, köszi.
Tehát akkor tévhitben voltam azzal kapcsolatban hogy takarékosan meg lehetne hajtani egy ilyen ledet az említett akkuról.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Ha csökkented a LED-re jutó áram effektív értékét az impulzusok szélességének változtatásával, akkor egyértelmű, hogy a fényerő is csökken, ezért így nem tudsz takarékoskodni.
(#) Tibicsek hozzászólása Máj 13, 2016 /

Üdv! Kocsiba szeretnék rakni egy 10W-os power ledet ti javasolnátok hozzá egy áramgenerátoros kapcsolást? vagy rakjam bele így ahogy van? Áramtükört néztem ki egyszerűsége miatt
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Valószínűleg jobban jársz, ha a 3W LED helyett egy jobb hatásfokút használsz. A mostani hány Lm/W?
(#) Bakman válasza Tibicsek hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Az áramtükör és az áramgenerátor nem teljesen azonos fogalmak.
(#) kadarist válasza Tibicsek hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Szia!
10W-os LED-hez már csak kapcsolóüzemű szabályzót érdemes tenni.
Következő: »»   105 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem