Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Alakul a LED projektem (IKEA-s ufo lámpába 3*1W chip LED áramgenerátoros táppal), de egy dolog még hiányzik: fogyasztásmérő. Szeretném pontosan meghatározni, hogy mennyit sikerül spórolni a ledesítéssel. Ebayről már megjöttek a ledek és az áramgenerátor (300mA, trafós) is. A dobozon lévő cime szerint 80%-os hatásfokú a táp, de ezt én nem hiszem el a kínaiaknak, szeretnék utánamérni. Tekintve, hogy a táp ledott teljesítménye 3W körüli (3 LED esetén), 80%-os n(éta)-val 3,75W hatásos teljesítmény jön ki, ami a kommersz, pár ezer forintos fogyasztásmérők minimum mérési hatása alatt van, vagy esetleg még mérhető, de nagy hibával (pl: +-1% ÉS +-1W). Legalábbis én csak ilyen mérőket találtam. Szóval a kérdés, hogy hogyan lehet 1-20W tartományban pontosan mérni hatásos teljesítményt? Illetve hozzá jön még egy mellékszál is, amire csak megerősítést szeretnék kérni: a szolgáltató (ELMÜ) csak a felvett hatásos teljesítményt számlázza kisfogyasztóknak (tehát meddőt nem)? A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
Nem teljes a válasz, sőt, pontatlan. Ipari fogyasztók esetében, ahol mérik a meddőteljesítményt, ott kiszámlázzák, lakossági fogyasztás esetén nem és nem is méri a fogyasztásmérő.
Update!
Mégiscsak találtam egy lakossági mérőt: Fogyasztásmérő EM 231 E LCD 0 – 9999.9 kWh Brennenstuhl elfogadhatóbb mérési pontossággal (adatlap). 0,2W-tól mér +-1% vagy +-0,2W hibával. Az ára (5990 Ft) miatt viszont még mindig nem éri meg számomra. Mért már valaki teljesítménytényezőt (cos(Fi)-t) trafós áramgenerátorra? Ha igen, nagyjából milyen értékek között mozog (teljesítmény föggően)?
A fogyasztásmérő nem a látszólagost méri? (hatásos + meddő)
Amennyire utána tudtam járni, szerintem a lakossági mérőórák a hatásost mérik. Mértékegységként is KWh szerepel rajta, nem KVAh.
Illetve az ELMÜ tarifatáblázatán csak a nem lakossági fogyasztók esetében van feltüntve meddő teljesítmény díj. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
Olyan, mint bármely más kompakt előtétnek, vagy kis teljesítményű tápnak: Pocsék. 0,3-0,7 között. 70-100 W-os maximum teljesítmény alatt nem nagyon látni benne aktív PFC-t, a sok tömeggagyiban meg még afölött sem. A 0,99-es PF-et ettől függetlenül bármelyikre ráírják, ha kéri az ügyfél. A normális, nagy gyártók előtétjei, illetve az ipari (közvill) használt előtétekben viszont rendszerint (nagyon helyesen) van PFC.
Sziasztok!
Létezik olyan áramgenerátoros kapcsolás, ami 12-24 V közötti feszültségről, 0-2 A közötti áramot szolgáltat, és step up jellegű, tehát feszültséget is növel? Kimenő feszültség elméleti maximuma olyan 35-40 V közöttire gondoltam, arról megy már egy 50W-os powerled is.
Sziasztok!
Eddig kétszer vásároltam 10W-os LED-et, különböző eladótól. Az első csomag rendes melegfehér színt áraszt (warm white(2700-3500K)), a második csomag pedig inkább sárgát (specifikáció szerint: Warm white(2800K-3200K)). Az első csomaggal szerelt világítótest alig melegszik, és közben szép, erős fényt ad, a második pedig nagyon fűt, de kevesebb fényt ad. Kinézetre ugyanúgy néz ki a két LED. Itt az eladó, akitől jó minőségű LED-et lehet vásárolni: Bővebben: Link, ledshop99 a felhasználóneve Ebay-en. Veszek 10db LED-et, kicserélem a világítótest egyik oldalát, és így össze lehet majd hasonlítani a melegedést is azonos környezetben. Egyébként ha valaki NE555-ös PWM-mel akar fényerőt szabályozni, be kell rakni egy komplementer emitter követőt, hogy szép legyen a négyszögjel a FET-en. Nálam szinte háromszögjel volt, pedig próbáltam 0 ohm-tól 1kohmig mindennel. K3296 FET-et hajtok, 30nC-ot ír teljes gate kapacitásra, szerintem nem túl sok. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Igen, az 555 kimenete nem túl acélos kimeneti impedanciában, főleg GND irányban, úgyhogy a külső komplementer emitterkövető jó ötlet! A világítótestnél a LED-eken mértél hőfokot? Lehet, hogy a hűsebbnél hatékonyabb a hűtés, s emiatt persze a fénye is több, ha meg még eltérőek is a modulok, akkor a kutya tudja, mi minden tér még el, a sárgásabb valószínűleg vörösben kicsivel jobb, emiatt rosszabb hatásfokú, ettől is lehet a fénye kevesebb. De adatlap (ha egyáltalán van hiteles) nélkül a fene tudja.
Sajnos igazi, megbízható adatlapot nem kap az ember, de még a LED sem azonosítható be típus alapján. Ezek a LED-ek olyanok, hogy egy sárga zselé van a LED-ek elé folyatva. Gondolom ennek a minősége befolyásolja a fényhőmérsékletet. Bővebben: Link
A LED-ek egy alumínium L profilra vannak rögzítve, az L profil egyik része 1cm, a másik 4cm-es. Az 1cm-es rész feladata, hogy a LED-ek ne világítsanak az ember szemébe, és merevít is. Azon gondolkozom, hogy érdemes lenne-e kifúrkálni a profilt? Nagyobb lenne a felülete, a lyukakon keresztül tudna kicsit szellőzni? 1.2cm rés van a profil és a polc között, amire fel van rögzítve. Hőmérséklet tekintetében kb. 40-45fokC-os a profil, a LED sem sokkal melegebb. Úgy gondolom, hogy ha ez a nyári melegben sem változik, akkor így marad.
Színhőmérsékletet, és nem fényhőmérsékletet...
Abban az anyagban fénypor van, amiről jól gondolod: Alapvetően határozza meg a LED fényének minőségét. Ha ilyen alacsony a hőfok és a LED-ek hordozója sem melegebb sokkal, akkor szerintem elegendő így.
Üdv mindenkinek!
A kérdésem a következő! Próbált e már valaki LDD áramkorlátozókat párhuzamosan kapcsolni? Elméleti szinten az áramok összeadódnak tehát például 2 db 1000mA-es ldd estén 0-2A közti áramot lehetne beállítani mondjuk egy 1750mA-es 50W os lde chip részére. Szerintetek működőképes az elképzelés?
10w-os power ledhez milyen kompakt hűtést lehetne varázsolni?
Erre a kérdésre nehéz válaszolni. A LED nem viseli el úgy a magas hőmérsékletet, mint a szilícium félvezető. A fehér LED esetén a belekevert fénypor is cifrázza a dolgot.
Ökölszabályként annyit tudok javasolni, hogy attól függ... A lehető legalacsonyabb hőmérsékletre kell törekedni. A LED melegedés hatására fokozatosan veszít a fényerejéből, főleg az első ezer üzemóra alatt. Az elméleti, adatlapon megadott 50-100 ezer óra élettartam végén már csak fele akkora fényt kapsz. A hűtőbordát még csak-csak lehet méretezni, hogy tudjuk legalább mekkorára van szükség optimális esetben. 70oC réteghőmérséklet a legmagasabb, ami még elfogadható, efölött már jelentősen gyorsul az öregedés. Ennél csak alacsonyabbat érdemes betervezni. Szempont lehet még a felfogófelület vastagsága, ekkora, és ennél nagyobb LED esetén a kis helyen koncentrálódó hő gyors eltávolítása a cél. Az élettartam növelésére a legjobb út, ha a megadott maximális áram alatt állítjuk be a munkapontot, és a lehetséges legalacsonyabb hőmérsékletre törekszünk. Gyakori hiba, hogy a megadott nyitóirányú feszültségre szeretnének beállítani egy LEDet. A gond ott van,hogy a hőmérséklet emelkedésével a nyitófeszültség csökken, tehát az áram megnő. A LED önpusztító hozzáállása miatt a rajta átfolyó áramot kell korlátozni.
"önpusztító hozzáállása" De szép! Ezt a módszert embereknél is alkalmazni kellene..
Sziasztok!
Egy elméleti kérdésem lenne. Tegyük fel hogy van egy napelemmel töltött AA méretű lítium-vas-foszfát cellám (nominális feszültsége 3,2V). Hogy miért írtam ezt le? Mert a kis napelem miatt az időjárástól erősen függ a töltöttsége, tehát erősen korlátozott kapacitással kell számolni, viszont csak mozgásrézékelés esetén lenne fogyasztás. LED-ként egy szimpla diódás 3 wattos fehér power LED van kéznél. Közvetlen összekötve töltöttségi állapottól függően nem túl erősen, de világít a LED, 100mA alatti fogyasztás mellett. Elgondolkodtam hogy nem nagyobb fogyasztás mellett, ki lehetne hozni nagyobb fényerőt is, még ha nem is a maximálisat, de legalább látszatra 1 wattnyi fényt belőle? Csak a látvány lenne a lényeges, az emberi szem ha jól gondolom teljes mértékben becsapható ha elkezdjük PWM vezérelni a LED-et. Létezne az a frekvencia és kitöltési tényező amellyel rengeteget lehetne spórolni, de látszatra akár >1 wattal folyamatosan világító LED lenne a végeredmény? A gyakorlatban úgy tudom elég cinkes jó hatásfokú áramgenerátoros meghajtót szerezni ezekre a feszültségekre, arról nem is beszélve hogy esetlegesen mennyit fogyasztana a szaggató áramkör.
Idézet: „...az emberi szem ha jól gondolom teljes mértékben becsapható ha elkezdjük PWM vezérelni a LED-et...” Nem jól gondolod.
Nem baj, bővebb kifejtést elolvasok.
Impulzusszélesség-változtatással jó hatásfokkal és hatékonysággal lehet fényerőt szabályozni. Ha kevesebb ideig jut fény a retinára egy adott időn belül, akkor az érzéksejtekben kisebb mértékű kémiai változás jön létre, így az ingerület is gyengébb lesz. Ha még van kérdésed, akkor azt tedd fel!
Értem, köszi.
Tehát akkor tévhitben voltam azzal kapcsolatban hogy takarékosan meg lehetne hajtani egy ilyen ledet az említett akkuról.
Ha csökkented a LED-re jutó áram effektív értékét az impulzusok szélességének változtatásával, akkor egyértelmű, hogy a fényerő is csökken, ezért így nem tudsz takarékoskodni.
Üdv! Kocsiba szeretnék rakni egy 10W-os power ledet ti javasolnátok hozzá egy áramgenerátoros kapcsolást? vagy rakjam bele így ahogy van? Áramtükört néztem ki egyszerűsége miatt
Valószínűleg jobban jársz, ha a 3W LED helyett egy jobb hatásfokút használsz. A mostani hány Lm/W?
Az áramtükör és az áramgenerátor nem teljesen azonos fogalmak.
Szia!
10W-os LED-hez már csak kapcsolóüzemű szabályzót érdemes tenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |