Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Olyat nem találok. Én inkább vettem az interneten és azt használom.
Sziasztok!
Olvasgattam a topicot, és mivel annyira nem értek a témához, szeretnék kérdezni párat. Most éppen a kísérletezős fázisban vagyok, csak ismerkedem a dolgokkal: van egy hideg fehér és egy meleg fehér 10W COB ledem, egy 10*10 cm-es alumínium hűtőbordára ráragasztva hővezető szilikon alátéttel, amire rátettem egy 8 cm-es PC ventilátort. Az egészet egy ilyennel hajtottam meg eddig, a két led párhuzamosan bekötve, mindenféle előtét ellenállás és egyéb turpisságok nélkül. A 8 órás tesztüzem alatt a ventilátor kb 1/3 fordulatszámon (csak kb harmad sebességgel, mert ezzel szabályoztam) ment, a hűtőborda 30 fok alatt maradt végig. Ezután elkezdtem olvasgatni ezt a topicot, és ha jól értem, akkor nem csináltam jól eddig a dolgokat. A célom az, hogy 6 ledet (azaz 3 olyan csoportot, mint amim most van) használjak, eredetileg azt terveztem, hogy egy tápegységről. Kérdésem: felejtsem el ezt a típusú tápegységet és használjak mondjuk két 30W drivert (3-3 led sorba kötve)? Vagy hat 10W drivert? Vagy megoldható a dolog a már meglévő tápegységgel is? üdv A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
Helló!
Az a tápegység amit jelenleg használsz feszültséggenerátoros. Magyarán a kimeneti feszültséget igyekszik tartani a terheléstől függetlenül ameddig bírja. Ilyen tápegységet LED meghajtásra csak abban az esetben használható, ha valamivel korlátozod az átfolyó áramerősséget, jelen esetben ellenállással. Ez a tápegység tökéletes led szalagokhoz, ami beépítve tartalmazza az áramkorlátozó ellenállást minden leghez. A gond ezzel akkor van, ha teljesítményledet akarsz táplálni róla, akkor neked kell meghatároznod a sorbakötött ellenállás értékét, ami "rengeteg" energiát fog elpocsékolni (elfűteni a fölösleges feszültséget, hogy közel állandó áramot tartson az áramkörben), ezért célszerűbb nagyobb teljesítményű ledekhez az áramgenerátoros meghajtás. A hátrány ezzel még az is, hogy egy mezei ellenállás sosem fog olyan stabil áramkorlátként működni, mint egy áramgenerátor. Szóval neked a teljesítményledhez mindenképpen áramgenerátoros tápegység kell (amit linkeltél). Az meg úgy működik, hogy a beállított áramerősséget igyekszik tartani. Teszi ezt úgy, hogy a ledre kapcsolt feszültséget szabályozza bizonyos határok közt úgy, hogy az átolyó áramerősség egy meghatározott értékű legyen. Szóval a válasz egyértelmű, neked az a fajta tápegység kell amit linkeltél. Hogy mindegyiket külön külön táplálod, vagy sorba kötöd és megfelelő feszültségű és áramerősségű meghajtót használsz -e az már mindegy... Azt tudni illik, ha sorba kötöd a ledeket, és egy kipurcan (mondjuk gyártási hiba miatt) akkor a vele sorbakötöttek sem fognak világítani. Ha egyesével táplálod a ledeket akkor daraboként egy 10W 12V-os drájver kell. Ha sorbakötve táplálnád, akkor összeadod hány darabot akarsz használni pl 3db * 12V = 36, tehát egy 10W 36V -os drájver kell hozzá. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
Pardon az utolsót elírtam...
Idézet: „Ha sorbakötve táplálnád, akkor összeadod hány darabot akarsz használni pl 3db * 12V = 36, tehát egy 10W 36V -os drájver kell hozzá.” Valójában 30W 36V -os drájver kell.
Nem sokat tudni róla: ilyen.
Sziasztok! Találkoztatok már ilyen LED-el? Az adatlapját szeretném megtalálni, de nem találtam a netten. Labor tápról beindítottam 21.8 V és 13.5 mA jutottam el, efelett már erőteljesen melegedett. Méretei: 5x5x0.8 mm.
Sziasztok! Vettem börzén 500ft áron egy fejlámpát, tudván hogy az elektronika az kuka belőle. 2db T6 cree led van benne(egy hideg, és egy meleg fehér). Kérdés: ezek a ledek mekkora áramról működnek? Az elektronika vélhetően fordított polaritást kaphatott, ugyanis a panelen lévő alkatrészek kb fele megsemmisült(elszenesedett), egy 8lábú smd ic is van a panelen, de feliratot nem igen látok rajta, szóval marad az hogy a két ledet külön külön(vagy együtt akár, sorba kötve őket) használom. Előre is köszi a segítséget!
A T6 feltételezhetően az osztályba sorolást jelenti, nem típusszám. Én Az XM-L típusra tippelek, az az egyik leggyakoribb típus, amit kisebb fejlámpákba használnak.
Régebben képről meg tudtam saccolni, melyik típusról van szó, de mára már (ezt is) elfelejtette. XM-L adatlapok alapján ellenőrizd, jól tippelek?
Napközben teszek fel majd képet róla.
Itt a kép az elektronikáról, és a lámpáról.
Most vertem szét néhány lámpát, szerintem max 500mA-el hajtsd, 760mA felett már nem tapasztaltam fényerő növekedést, csak fűtött. Természetesen én csak magában próbáltam tápegységről. Ezekben valami SOT23/6-os tokozású vacak van, nem hiszem, hogy áramgenerátoros lenne a táplálás.
Ezen a képen elég jól látszik a különbég.
Arra figyelj, hogy a réteghőmérséklet ne emelkedjen 70oC fölé.
10W-osban, ilyen 20/16mm-es kialakításban van fehér. Kékre lenne szükségem, de ilyet nem találok. Van ötleted? Még zöld is kellene, na az aztán végleg sehol.
Köszi, még túrtam egy kicsit, 11.7$/5db találtam ugyan itt...aztán majd meglátjuk, mit tud. Érdekes, hogy zöldből egy chip-est nem láttam, de hát ha holnap már olyat is gyártanak...
Ilyen, vagy hasonló elektronikád van? A panelen van egy piros led, az pl túlélte a dolgokat, így hátha az ic is túlélte. De holnap úgyis megyek kínai piacra, megnézem mennyibe kerül egy ilyesmi fejlámpa, és annak függvényében mérlegelem majd a dolgokat. De mindegy hogy az eredeti elektronika lesz megcsinálva valamiképp, vagy pedig felhasználom kerékpárlámpának, az biztos hogy hővezető paszta nincs sehol-még nyoma sincs hogy bárhol lett volna. A két 18650-es cella pedig párhuzamosan volt kötve.
Sajnos nem, az egyikben SOT23/6-os W28xx valami van, a másikban 1db tranzisztor és egy panelraszerelt (leöntött gombóc) vezérlő. Az egyikben 1db 18650 jár a másik, kisebben valami kis kockaaksi van, azt a részt nem vertem szét. Nekem most csak a lencse (-szerelvény) kell, LED-csere lesz (a többiek által javasolt beszerzésekből) és próba. Aki hozta, az azt mondta, hogy a 2db volt 3000Ft összesen (vagy igaz, vagy nem), árakkal nem vagyok tisztában, de már ki kellene nézni egyszer, így 5 év után.
Akkor marad az hogy ez megy alkatrésznek. Pontosabban kerékpárlámpának.
100w warm LED chip-et kaptam (10 x 10 szervezésűnek látszik). Tudtok e megépíthető meghajtó áramkört, amely 230-ról ellátja áramgenerátorként a LED-et. PC proc hűtóbordára szereltem. Úgy olvasom innen onnan, hogy kb 3-3,5 A kellene neki. Ismertek e ilyen kapcsolást. A dimmelés nem feltétlenül szükséges.
Vettem ma a piacon egy ugyan ilyen lámpát, ééés kb ugyan olyan az elektronikája mint a másiknak, ellenben van egy sejtésem a panel kokszolódás okáról: van egy sanda gyanúm, hogy emberünk sokáig hagyta a töltőn a lámpát, és valami átment drótba-aminek nem kellett volna. De a mostani elektronika az úgy ahogy van kuka lesz a régiről, csak előtte valamiképp majd mérek áramokat a ledeknél.
Ez egy áramgenerátoros DC-DC konverter, ha jól sejtem. Manapság erőszeretettel alkalmazzák LED-es izzókban is. Persze sorra küldi szét a ledeket, mert a tranzinensektől nincsen védve.
Szerintem egyszerűbb venni hozzá gyári drivert, nem érdemes építgetni.
A PC hűtőborda nem tudom mennyire fogja megfelelően visszahűteni venti mellett is, a 100W-os LED nagyon tud fűteni
PT4107 ic, olcsó, és erre találták ki.
Egy 3W-os led 700Ma áramfelvételen működik tökéletesen. Kb 4-4,3 voltot vesz fel. Ha 1 wattot szeretnél akkor 300Ma-el kell meghajtanod. A legolcsóbb megoldás az áramkorlátozó dióda! http://www.soselectronic.hu/?str=940&article=diotec-taplalja-le...yabban sorban és párhuzamosan is köthető! 7 darab dióda párhuzamosan kötve az áramforrásra tökéletes megoldás!
Áramgenerátorokat sorba kötni kicsit cinkes. Amit írni szerettél volna, az mA és nem Ma, egy fogyasztó pedig áramot vesz fel és feszültség esik rajta.
Köszi a helyesírási hibák javítását! Ezek a diódák erre vannak kitalálva! Egy egyenirányító után akár 230 voltról is táplálhatsz vele állandó áramon bármit.
Bővebben: Link
Tudom, hogy erre vannak kitalálva, de próbáld ki. Köss sorba kettőt plusz egy LED-et és kapcsolj az egészre pl. 20 V-ot. A két diódán nem egyenletesen fog eloszlani a feszültség.
Akár:
Idézet: „a CL20M45, 20mA-os szabályzó árammal, 4.5V-os határfeszültséggel és maximálisan 45V-ig terjedő üzemi feszültséggel rendelkezik. A paraméterekből látszik, hogy ez a dióda 4,5-től 45V-ig használható áramforrásként.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |