Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
erre, Wolkens-t tudom idézni:
Idézet: „Qts mondja meg, hogy milyen dobozba célszerű a hangszórót építeni. 0.5 feletti Qts esetén javasolt a zárt doboz. Kerüljük a 0.7 feletti Qts-sel rendelkező hangszórókat, mert nehéz lesz hozzá rendes dobozt méretezni.” Üdv
Megmértem.
Hossz:530mm Külső átm:60mm Belső átm:50mm Ha érdekel, irj. Szia.
Értem. És papírcsőnél a dizájnt hogy oldód meg? Mertmost hirtelen nemtudom elképzelni hogylehetne esztétikusan megoldani egy papírcső rögzítését egy falapba(hangfalba).
Attol fugg milyen papircsorol beszelunk. Nekem most ugy lesz megoldva (az egyszeruseg kedveert ... az esztetika pedig ennel a doboznal is masodlagos), hogy az elolap teljesen at lesz furva es latszani fog a reflexcso is. Ez nekem meg mindig csak amolyan proba hangdoboz lesz, en nem egybol akarom megepiteni a "tuti" hangfalat ami jol is szol es igazan szep is. De ez utobbi dolog amugy is rendkivul szubjektiv dolog mert ami nekem tetszik neked lehet hogy neked nem tetszik
De hogy a kerdesedre is valaszoljak: "el lehet tuntetni" a reflexcsovet ugy, hogy az elolapot belulrol sullyeszted a cso kulso atmerojenek megfelelo atmerovel mondjuk a falvastagsag feleig es akkor kivulrol nem latszik a cso. De ha a doboz jellege (es a korulmenyek) megengedik, akkor hatulra is lehet a reflexcsovet tervezni/tenni es akkor nem kell kvazi "eltuntetni" a csovet. Ezen kivul ha az egesz dobozt mondjuk furnerozod, akkor sem kell kulonosebben foglalkozni a cso belso sullyesztesevel. Egyekent ha a cso "mintas", mondjuk koncentrikus korokbol all (tobbretegu preselt papir), akkor ezt a mintat be is lehet epiteni a kulso design-ba. Nagy hirtelen ennyi jutott eszembe, de tuti ki lehetne meg talalni mast is ha nagyon ronda csorol van szo.
Gyakorlatilag semmilyet. Talán zártban még elmegy, de ennyi pénzért nem egy jó hangszóró, főleg nem tölcsérbe. Nagyon érzéketlen (90dB-körüli hangnyomás 1W-on) és elektromos paraméterei szerint is gyenge ahhoz, hogy tölcsérben használd. Beleteheted, természetesen fog szólni, de szerintem nincs sok értelme (minden hangszóró működik tölcsérben, csak nem mindegy, hogyan).
Üdv
A hangcsillapító textil és a hangelnyelő szivacs mire jó?
Udv,
Elerkeztunk a kismeretu aktiv hangdobozok epitesenek masodik fontosabb allomasahoz. Keszen vannak a nyers dobozok (lasd csatolt kep). Innen kezdodik csak a munka java ... mar ami az en szerepemet illeti az egesz folyamatban. Kovetkezo hetvegen szeretnem beletenni a hangszorokat, egy kis csillapito anyagot es probakepp eloszor megszolaltatni a dobozokat egy aktiv hangvalto segitsegevel.
Hy!Arra hogy a hangszóró által keltett rezgéseket csillapítsák!Na kb ennyi!Am mindenfélképpen kell bele mert másképp elég fura hangja lessz
Szia Lamalas!
A doboz saját, vagy asztalos álltal készített? Masszív, és jól néz ki.
Udv,
Hazi keszitesu a doboz, nem asztalos keszitette. Annak a haveromnak a keze munkaja akinek ezek a hangsugarzok keszulnek. Neki vannak megfelelo famegmunkalo szerszamai, tobbet is foglalkozott "asztalos jellegu" munkakkal hobbibol es inkabb o csinalta a dobozokat. Amugy massziv, 18mm-es retegelt lemezbol van! A "jol nez ki" pedig relativ, remelhetoleg a mostani allapottol jobban fog kinezni ha teljesen kesz lesz. De a kinezet nem minden foleg egy hangdoboz eseteben
Igaz!
Festve, vagy burkolva lesz valamivel?
értem köszi
Burkolva asszem biztos nem lesz, festve sem, hanem talan lakkozva, vagy viaszozva. Pontosan nem tudom mert a doboz keszitoje fogja a feluletkezelest vegezni a sajat izlese szerint. Ha kesz lesz, akkor majd arrol is rakok fel kepet. De ez a dolgok mai allasa szerint meg odebb lesz.
Ez így ebben a formában nem igaz, mert a hangszóró által keltett hangot hallani akarjuk, nem csillapítani. A doboz belsejében az állóhullámok ellen harcolunk (úgy többnyire) mindenféle anyagokkal, és a doboz alakjával.
De én úgytudom hogy mélyládába nemkell szivacs igaz?
Üdv!!
Lenne egy olyan kérdésem hogy a rádiótechnika 97/7 számában van egy "Bass Bin" tölcsér,és egy ugyanilyen tölcsérröl találtam rajzot a neten de a két rajz nem egyezik meg mert a netröl szedett rajznál a doboz szélessége és a mélysége fel van cserélve az ujságban közölt rajzhoz képest ha valaki tudna segiteni h melyik a jó azt megköszönném! És ha esetleg van valakinek rajza kisseb méretü jó hatásfokú mélytölcsérröl azt megköszönném!! Egyébként egy somogyi pa 40100 vagy 30100 kerölne beépítésre Elöre is köszönöm!!! Üdv mindenkinek!!
De kell,mért ne kéne?Ha zárt akkor elég csak lazán a hátuljára ha reflex akkor az oldalakra és hátulra kell ragasztani!
A doboz önrezgési freki =170xgyök{(1/a2)+(1/b2)+(1/c2)} a,b,c a doboz oldalhosszai m-ben. Ez a hangfrekis középtartományba esik. Ezért nem szükséges csillapítani a mélydobozt ha ezalatti frekin kell lesugározni a hangot.
(de kellően merevíteni kell a mélydobozt!)
Sziasztok! Mélyládával akarom kiegészíteni a meglévő sztereó rendszeremet. Erősítő van hozzá (100-110 w, 4ohm)már csak a hangszóró hiányzik( és persze a hozzá tartozó doboz) reflexet szeretnénk mindenféle képen( én úgy gondolom,h mélyebben szólnak, mint a zártak). Beleszerettem egy autós mélybe: http://www.suranyihifi.hu/autohifi/melyladak/30_cm/Rockford_Fosgate_P1112S4
Szobába lehet használni ezeket vagy felejtsem el? Talán még ez is szóba kerülne nálam: http://www.suranyihifi.hu/autohifi/melyladak/38+_cm/Rockford_Fosgate_P115S4 Nagyobb membrán méret csak aktívabb lenne. Az az igazi gondom,h a sztereók is ilyen teljesítmény szinten szólnak és nemtom, h a láda mennyire tudna érvényesülni.
Hy!Am megtudná mondani valaki h egy kb 50-60w-os közép hsz. elé kb mekkora kondit tegyek?(videoton közép)Fontos lenne!!Előre is köszi....
Üdv:Flatlander
Legyen mondjuk 5cm szeles, 4cm magas es kb. 2cm vastag a kondi. A kerdesedre ertelmesebb valaszt nem lehet adni sajnos. Nem tudunk semmit a hangdobozrol, sem a benne rejlo hangszorokrol, sem a hangvaltorol. De meg ha ezek ismertek is lennenek akkor sem lehetne egyertelmu valaszt adni a kerdesedre. Ez nem ilyen egyszeru hogy beteszunk egy kondit (aminek van egy idealis erteke) a kozephangszoro ele es minden jo lesz.
Na tehát akkor egy dinamikus magas van benne és egy 250mm-es mély és egy 10cm-es közép!Eredetileg videoton dc 2050-e de átlett alakítva!Hangváltót most teszek bele újat valami 4000ft-os sal,mint a hangszórók kivéve a közepet mert az vidi!De a váltónak annyi a baja hogy rossz az egyik kondi és így nemszól a középen semmi.......Oda kéne tenni valamit vagy csak simán a hsz. elé...Mert ami mostvan az eredeti vidibe az asszem 2x 2.2micro párhuzamba kötve,de ezzel nemszól valami jól ezért kéne valami más érték helyére......
Hangszórótól és T-S paramétertől függ.
Mi az, hogy nem szól jól? 4,4u kb. az optimális megoldás ennél a hangszórónál. Ha nem szól jól, lehet, hogy rossz a hsz. Az a SAL váltó nagyon rossz ötlet...
Szeva. Szfváron bemérnének egy hangszórót? Dobozba kellene rakni, de semmi adatom sincs róla ...
Nem tudom, nem ismerek fehérváron senkit, aki ilyennel foglalkozna.
Ok. Kösz. Nem szeretném valami elrontott "tervbe" rakni...EZT
|
Bejelentkezés
Hirdetés |