Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1860 / 2501
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
De a tápcsatlakozót lehúztam a végfokpanelekről.
És így mértem a zavarjelet.
Maximum a kis tápfesz megy még rá (+- 15V)
(#) reloop válasza szaka hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
A szkóp ábra inkább valami zajt mutat mintsem pufferelt tápot. Mérd meg a hozzá tartozó kondik kapacitását, esetleg ESR-jét is.
(#) metabo123 hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
Sziasztok!
Kezem ügyébe került egy autórádió végfok IC [PAL007A (TDA7560)] és építettem belőle egy kis erősítőt az adatlapi ajánlás szerint. Az adatlapban nem találtam utalást arra (vagy csak figyelmetlen voltam), hogy mekkora bemenőjel szint szükséges a korrekt meghajtásához. Egy rádió tunerre kötöttem (0,775V kimeneti jelszint), szépen szól, ... de nem „hangoskodik”. Szeretnék készíteni egy megfelelő előfokot hozzá hangszínszabályzással együtt, kérdés milyet.
Még egy kérdés: A bekapcsolás-késleltetés (koppanásgátlás) az adatlapi rajzon feltüntetett 10 lábra csatlakoztatott C6 kondenzátor (SVR) értékének növelésével lehetséges (utalás: adatlap 8. oldal alja)?
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Szia! A 0,7V bőven elegendő a teljes kivezérléshez. Ténylegesen ennyit mérsz a tuneren, vagy ez csak névleges érték?
A koppanásmentes bekapcsolást a 22-es Mute bemeneten érheted el. Nem tudom mennyi késleltetésre van szükséged, 100k/47µF lehetne egy induló érték. Az ellenállással mehetsz feljebb is akár 470k-ig, a lényeg, hogy elérd a 3,5V-ot, akkor szólal meg az erősítő.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Egyenlőre csak a gyártó (Toshiba) által közölt technikai paramétereit tudom, de majd mérek. Más forrásról táplálva (telefon, mp3 lejátszó, tablet) sem volt más a helyzet (sőtt).
A koppanásmentes bekapcsolás érdekében javaslatodra növelem a C10/R2 értékét. A kondit korábban már cseréltem 10µF-ra de sok változást nem figyeltem meg. Akkor most tovább növelem mindkettőt. 3-4 másodperc elég lenne nekem.
(Azt gondoltam az adatlap SVR-ről kibogyózott leírásából, hogy a C6-nak is van köze a bekapcsolási tranziensek )Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Egy háromszoros jelerősítővel visz majd mindent Bővebben: Link
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Megnézem!
Csak ma nem jutottam el odáig!!
Köszönöm az infókat.
(#) zotya1983 hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
Üdv!_Mi a vélemény erről a kapcsolásról?_Ezt tervezem ugyanis megépíteni._Ha valaki csak rápillantana és mondana pár szót mit lenne érdemes változtatni örülnék.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Panel.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Itt vannak a linkek. Kövesd az építési útmutatót!
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Igen innen szedtem,_köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
(#) bereczk.jans válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 25, 2016 / 1
 
Nem szeretnék 500m-en belül a közelébe lenni -e dobhártya gyilkos erősítőnek! Ez már nem hobbi, hanem üzlet. Ha üzlet, akkor etikus -e mások segítsét kérni? Az érintésvédelmi és tűzvédelmi szabályokkal ugye tisztában vagy, mert itt a tápfeszültség +-70...+-90V. Potenciál különbségként kimehet 180V egyenáram - eredménye lehet egy halálos trombózis mondjuk 3 óra múlva. Csak elektronikai vêgzettséggel készítsd el!
(#) Klorid hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
Sziasztok! Épített már valaki QSC erősítőt? Nagyon jó hírük van. Érdekes, hogy mindegyik erre a sémára épül. Nem igazán értem hogy működik ez a kapcsolás, mert nem a megszokott elv, csak annyit tudtam leszűrni ebből, hogy nem kell szigetelés a tranzisztorok alá.

MX700.pdf
    
(#) Buvarruha válasza Klorid hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Ezt én sem értem, a végtranyók tulajdonképpen rövidzárban vannak, ha kinyitnak... Ja nem, itt nincs fix 0, hanem a kimenet fix és a 0 a fázis tulajdonképpen, nem semmi megoldás.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
(#) CHZ válasza Klorid hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Lebego GND, virtualis foldpont miatt latod szokatlannak ezt a megoldast.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Igen, ezt is néztem, de mivel egy hangszínszabályzós előfokot is szeretnék elé ENNEK a kapcsolásnak az első fokozatának az erősítését fogom hozzá belőni. További gond a linkelt kapcsolással, hogy szimmetrikus tápfesz igénye van (és nekem nem áll rendelkezésre a dobozban szimm. táp) így ezt még át kell variálnom.
(#) MikulaSan hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
Sziasztok! Kérdésem lenne az adott kapcsolásban (képen lesz látható) a standby illetve a volume lábakat közvetlen a pozitív áramra kell e kötni, vagy ki lehet hagyni esetleg? (tápfesz 12v )

Névtelen.png
    
(#) reloop válasza Klorid hozzászólására (») Máj 25, 2016 / 1
 
Szia! Ha erősen nézed a kapcsolást a 25W-os Texas erősítő jegyeit figyelheted meg rajta. Mint a kollégák is írták, itt az általunk megszokott kimenet a test és ehhez képest "leng" a tápfeszültség. A pufferek egyúttal kimeneti csatoló kondenzátorként is szolgálnak, tehát nem fenyegeti a hangszórót jelentős árammal is bíró egyenfeszültség.
PA erősítőknél elterjed ez a topológia, bizonyos hátrányai azért akadnak. Csatornánként külön szekundert, egyenirányítót és puffer igényel az előbb említett ok miatt. Elég rossz hatékonyságú áramkör biztosítja a testhez képest előállított ±15V-os tápot. Ahhoz, hogy elfogadható tranziens viselkedése legyen, alacsony maradjon az intermodulációs torzítás, igen magas slew rate-ű műveleti erősítő kell az elejére.
Egy pár végtranzisztorral építettem meg a kapcsolást, különösebb elragadtatást nem váltott ki belőlem.
Megjegyezném, a clip jelzése nagyon szellemes, kihasználja a műveleti erősítő túlfutását torzításkor.
(#) krisz69 hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
Sziasztok rajzoltam egy ,,clipp" jelző áramkört . Rá pillantanátok ? minden jóhelyre kerűlt e... A ledeknek a helye fix ottafurat a dobozon.
(#) Klorid válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
A clip jelzést én is néztem és nem értem hogy nem szól bele a hangba....
(#) Klorid hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
Marshall gitárerősítőknél van egy ilyen FDD (Frequency Dependent Damping) mód, ami tulajdonképpen egy visszacsatolás a hangszóró és a test közé kötött ellenállásról. Próbálta ezt már valaki más erősítőnél? Sehol máshol nem találkoztam még vele. A gitárnál sokkal dinamikusabb hangzást produkál, kíváncsi lennék milyen hatása ha zenét hallgatnék rajta.

FDD.jpg
    
(#) reloop válasza Klorid hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Normál üzemben a műveleti erősítő kimenő jele messze az egyenirányító híd és a LED együttes nyitó irányú feszültsége alatt marad. Clippeléskor a bemenő és a visszacsatolt jel aránya durván felborul, az IC kimenet a maximumra lendül, mivel nyílt hurokban erősít.
(#) reloop válasza Klorid hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
A damping ügyen lentebb törtem lándzsát, az álláspontom azóta sem változott.
Tény ami tény, az áramkör erősítésének mértéke a hangsugárzó impedanciájával egyenesen arányos, ami pedig valóban frekvenciafüggő. Rezonancia frekvencián jelentősen kiemel.
Úgy emlékszem a TDA2030-ban írtam erről.
(#) bboy123 hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy Sherwood AI-1210-es típusú erőlködőm.Az lenne a gondom, hogy nagyon halkan szól!Hol kezdjem a hibakeresést?
(#) MikulaSan hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
Sziasztok! Megépíttettem a fentebb linkelt erősítőt viszont, az egyik kimeneti oldalon 230mv körül mérek viszont a másikon csak 61mv körüli értékeket. Megpróbáltam másik vezetékkel is illetve más más 3.5 jack csatlakozóval és több eszközzel. Az eredmény hasonló. Eddig bármely erősítőt is építettem mindig jelentkezett ez a hiba. A kapcsolásba pontosan mindeből olyan értékeket használtam melyeket leírt. Továbbá a a bemeneten az oldalak felcserélésével is ugyan ez az eredmény, csak fordításnak megfelelően. A különbség fülel is jól hallható. A problémát milyen módon tudnám fixálni? Illetve az eszköz egy 3.7v 3a Akkumulátorról megy amely teljessen fel van töltve. Kontaktok többszörössen ellenőrizve.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) reloop válasza MikulaSan hozzászólására (») Máj 26, 2016 / 1
 
Szia! Merre is van az erősítő linkje?
Jól értem, a bemenet felcserélésével is a kimeneti egyenfeszültségek is felcserélődnek?
(#) MikulaSan válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Igen és itt . Egyenlőre nem nyákra építettem hanem csak ""lengőbe"
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) reloop válasza MikulaSan hozzászólására (») Máj 26, 2016 / 1
 
Az erősítőre menő jelvezetékre tégy DC voltmérőt és mérd meg a feszültséget mindkét csatornánál!
(#) MikulaSan válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Igen mind2 bemeneti oldalon meg egyezik a fezsültség érték.
(#) reloop válasza MikulaSan hozzászólására (») Máj 26, 2016 / 1
 
Mekkora ez a feszültség?
Következő: »»   1860 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem