Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 182
(#) Primary válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Nem néztem még ki konkrét típust, de valami hasonlóra gondoltam.
(#) Bakman válasza Primary hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Igen, ezek normál LED-ek, tehát lehet őket PWM-mel vezérelni.
(#) rewox hozzászólása Ápr 16, 2016 /

Szervusztok! Tizenkét voltos akkumulátorról működne egy tizennyolc kék színű ledekből álló világítás,ehhez kellene egy működőképes kapcsolást amivel lehetne a fényerőt szabályozni! Előre is köszönöm!
(#) pocok2000 hozzászólása Ápr 17, 2016 /

Sziasztok ! Kellene nekem egy egyszerű kapcsolás . Akváriumba akarok egy éjszakai fényt . 5 db UV ledet akarok bekötni, normál méretűek a ledek. A ledeket már megvettem, jó pár éve . Egy régi telefontöltőt gondoltam használni tápként ( 5 V 0,4 A ).

Köszönöm szépen előre a segítséget.
(#) proli007 válasza pocok2000 hozzászólására (») Ápr 17, 2016 /

Hello! A választ itt találod..
(#) qwertz0 válasza qwertz0 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Látom nincs megoldás a kérdésemre!
(#) steelbird válasza qwertz0 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Skori kapcsolása nem csak ledek vizsgálatára jó, hanem tranzisztorok és kondenzátorok "megy/nem megy" tipusú vizsgálatára is.

Ha neked csak ledek tesztelésére kell, akkor felesleges ilyen bonyolult kapcsolás.
Szabályozható tápegységgel és egy soros ellenállással tesztelhető az smd (vagy egyéb más) led.

Ha pedig nincs, vagy nem megfelelő az áram-szabályozási lehetősége a tápnak az 1A alatti tartományban, akkor építs hozzá egy szabályozható áramgenerátort.

Ha tranzisztor vizsgálatára is használnád a skori-kapcsolást, akkor semmiképpen nem javasolt 50mA -re növelni a led áramát, mert az már egyes tranzisztoroknál túl nagy bázisáram.
Egyébként pedig -mint ahogy már leírták előttem- az 50mA nem azt jelenti egy lednél, hogy pont annyi kell neki, hanem azt, hogy az a maximális áram, amit károsodás nélkül még kibír. Világít az kisebb ármnál is, csak legfeljebb nem max. fényen. De a "jó/nem jó" tipusú led vizsgálatnál szerintem mindegy, hogy mekkora a fénye.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
(#) qwertz0 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Köszönöm a részletes választ.

Én az alap megvalósítás miatt szerettem volna módosítani a kapcsolást,
az a legjobb tulajdonsága, hogy 1-2 db AA akkuról/elemről tudok ledet működtetni vele.

Ezek alapján nem led tesztelésre használnám, hanem mintegy feszültségnövelő kapcsolást.

Mivel a boltokban kapható IC-s kapcsolások bekerülési költsége drágább, mint ezen áramkör teljes költsége, ezért szerettem volna módosítani.
(#) zoka hozzászólása Jún 12, 2016 /

Sziasztok!

Mi a véleményetek Ezekről a retro izzószál hatású égőkről? Én kipróbáltam egy ilyet és jelenleg azt mondhatom, hogy a legjobb helyettesítője a hagyományos villanykörtének. Tudtok ennél jobb LED égőt, ami ennél jobban hasonlít egy 60-as égőre mind fényerőben, mind kinézetre? Igaz nem túl olcsó, bár relatív, mert szerintem megéri beruházni egy ilyenre, mert vastagon behozza az árát. Itt legalább valóban tudja a ráírt fényerő értéket az égő. Sőt, még erősebbnek is tűnik mint a 60-as égő, és kellemes melegfehér színű fényt ad. A kérdésem az lenne, hogy van jelenleg ennél jobb technológia?
(#) bbalazs_ válasza zoka hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Kicsit jobban körbe kellene járni a technológiát. Ránézésre eléggé lüke megoldások vannak. Szemmel látható, hogy hiányzik a hűtés teljesen, ráadásul zárt búrában vannak, a hűtés még rosszabb. Ránézésre semmifele elektronika nem látszik az izzó nyakában, ami az áramot bármilyen módon korlátozná.
Kellene ebből egy döglött példány szétszedve.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) uniman válasza zoka hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Idézet:
„"vastagon behozza az árát"”
E sorod kivételével mindennel egyetértek...bár vannak nagyobb, jobb (W/lumen) hatásfokkal működő LED-ek...
(#) zoka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Én néztem nekem úgy tűnik, hogy a foglalat részbe van beleintegrálva egy kis áramkör. Valószínű hogy nincs maxra járatva a LED chip a magasabb hatásfok és kevesebb hőtermelés miatt. De szét nem szedem ahhoz drága
(#) zoka válasza uniman hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Na igen, bár ennyi pénzért már elvárhatná az ember hogy ne égjen ki egyhamar. Az tetszik, hogy nem vet árnyékot feleslegesen, olyan egyenletesnek tűnik a fénye. Ahogy mondod max a hatásfokot lehetne még tovább növelni, esetleg a színvisszaadást javítani (bár nekem nincs vele gondom). Messzemenően megveri ezeket az olcsó kínai gagyi égőket.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Idézet:
„ennyi pénzért már elvárhatná az ember hogy ne égjen ki egyhamar.”
Ezt majd az idő eldönti.
(#) Balázs válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Itt van egy videó egy hasonló lámpa szétszedéséről, valóban a foglalatban van a meghajtó. (Az illető egy őrült skót fazon, LED világítás iránt érdeklődőknek nagyon ajánlom a csatornáját.)
(#) Csupasz válasza zoka hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Készítettünk belőle (filament led) hétszegmenses kijelzőt, és egycsöves óra lett belőle.
(#) daddy hozzászólása Jún 13, 2016 /

Sziasztok!

Az alábbi problémára keresek megoldást, minden ötletet megköszönök.
Van két teljesen ugyanolyan mennyezeti lámpánk (KIKA). Mindkettő halogén izzós volt, amíg az egyikben meg nem adta magát a transzformátor, ezért úgy döntöttem, átszerelem ledesre.
„LLTMINI1A12W” tápegységet, G4 foglalatokat, és jó minőségű led izzókat vettem, átszereltem, és tökéletes lett, erősebb és szebb fénnyel, mint a halogénes eredeti.
Amikor a másik halogénes is tönkrement, ezt is átszereltem, ugyanazokkal az eszközökkel, mint a másikat.

A probléma a következő:
- mind a 4 izzó világít, de mindegyik nagyon gyengén, szinte sötét van a lámpa alatt
- lekapcsolás után még kb. 1 másodpercig világít a lámpa (a másik ezt nem csinálja).

Eddig amit próbáltam:
- glimm kapcsoló volt a falon, ezt kicseréltem hagyományosra
- a led tápegységet is kicseréltem egy újra, nem változott a helyzet

A jól működő és a halvány lámpa nem egy körön van, de ezen kívül minden feltétel ugyanaz. Lehet, hogy „gyengébb az áram”?
Mindkét lámpában párhuzamosan vannak kötve az izzók. A soros kapcsolás változtatna valamit a gyengébb lámpán?

Köszönöm a segítséget!
(#) gerleimarci válasza daddy hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Mérj feszültséget a táp bemenetén, kimenetén és a ledes fényforrások foglalataiban.
A "led izzó" kifejezésért még a modiktól lehet kapsz
(#) Digitalpimp válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Nekem ezekkel a filament LED "izzókkal" kapcsolatos marketing szövegből valami olyasmi rémlik, hogy olyan gázzal van töltve a búra, ami nagyban hozzájárul a hőleadáshoz.Meg hogy a kialakított kis LED rudak is azért olyanok, amilyenek.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jún 23, 2016 /

Sziasztok
Lenne egy érdekes kérdésem: gyári led reflektorok üzem (20w körüli) élettartalmát, hogy lehet meghosszabbítani, úgyértem milyen trükkök vannak erre?
Pl hűtőborda megnövelése, + kondenzátor beépítése... stb
1,5 évet bírt egy ismert áruházláncba vásárolt livarno márkanévre hallgató refi, szerintem ez nem megengedhető, én ha ledet veszek, szeretnék hátradőlni lámpavásárlás letudva értelmében
Üdv
(#) antikzsolt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Ha nem tévedek az áramcsökkentéssel is lehet növelni az élettartamot.
(#) zsoltee0001 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Ebbe egy beépített és gyantába kiöntött áramgenerátoros táp van, gondolom.
Nem sok beleavatkozási lehetőséget hagytak.
Üdv
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

A benne lévő tápegységet kell úgy átalakítani, már ha ésszerű keretek között lehet, hogy a LED kevesebb (-15 - -20%) áramot kapjon. Az ilyen lámpák többnyire határig vannak terhelve a jobb fényhatás kedvéért, ami viszont jelentősen csökkenti az élettartamot.

Ha az átalakítás nem megy, másik tápegységet kell bele szerelni.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) antikzsolt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Legjobb ha teszel fel róla képet. Ami segíthet az a hűtőborda mindenképp.
(#) zsoltee0001 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Holnap viszem vissza, mivel garis, tehát szét se szedhetem, max a betáp részéig, azt lefényképezem.
Üdv
(#) gerleimarci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Mi megy benne tönkre? A táp vagy a LED? Amit én láttam, abban a táp volt a rossz, de néha a ledet is magával viszi.
Én azt csinálnám, hogy fognék egy üzemi motorkondit, egy graetz-hidat, némi pufferkondit és csinálnék bele kapacitív meghajtást.
(#) zsoltee0001 válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Csak gyanítom, hogy a led, mert kiad kb 40 voltot a táp, gondolom próbálná a megfelelő áramfölvételt biztosítani, a led pedig nagyon gyengén ill sehogy nem világít, bizonyos időközönként felvillan, tehát nem az a klasszikus ütemre villogós pusztulat előtti állapot.
Ezt a kapacitív meghajtásos dolgot nem értem, kifejtenéd bővebben?
üdv
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) gerleimarci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Valami hasonlóra gondolok.
(#) Massawa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Valoszinüleg nem. Legalábbis az én LED-s reflektoraim (20-50W) kb 1 kHz-s impulzusokkal vannak meghajtva. Eddig még egy sem ment tönkre, de az ilyen technikában benne van a hiba lehetösége is. Eddig a lakásban ( csakis LED fényforrások vannak már >5 éve) egyetlen villanykörte formáju LED ment tönkre, abban is az elötét kondi dobta be a törülközöt.
Valoszinü, hogy a te eseted is egyedi lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) nedudgi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Véletlenül nem egy glimmes kapcsoló miatt villog?
Következő: »»   86 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem