Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor mi a hiba?

Témaindító: Szpidi, idő: Jan 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 42
(#) erbe válasza joci.kun hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Akadt már, aki kísérletezett vele. Reméljük, él még.
Nem ajánlható. Soros motor, terheletlenül nagyon nagy lehet a fordulata. Az asztali körfűrész üresen nagyon visítana, megégetné a fogakat (kivéve keményfémlapkás). Fogáskor belassul de nagy nyomatéka miatt vissza is vághat. Balesetveszélyes.
Ha megoldható a fordulatszámkorlátozása, akkor elfogadható.
(#) Tomi111 válasza joci.kun hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Üdv! A hajtást nem tudod levenni, abban van a motor egyik csapágya is. Inkább hagyd rajta és még így is lassítani kellene, hisz kb 6600-at forog a kihajtás.
(#) Hene hozzászólása Jún 22, 2016 /

Sziasztok!

A medence keringető szivattyúnk víz alá került a gépészeti aknában. Ez idő alatt nem működött, áram alatt sem volt. A víz eltávolítása után nagyjából egy napot száradt, majd beindítottam. Azóta bizonyos idejű működés után (10-15 perc) levágja a FI relét. Mit lehet vele csinálni? Szétszerelés, szárítás megoldás lehet?
(#) Bakman válasza Hene hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Belső vizesedés esetén szerintem azonnal jelentkezne a hiba. A melegedés (hőtágulás) hatására érhet oda valamelyik tekercsszál, amihez nem kellene.
(#) Hene válasza Bakman hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Közben szétszedtem, volt benne víz. A tekercs így néz ki Bővebben: Link száradás után jó lehet még?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2016
(#) zolika60 válasza Hene hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Próba szerencse. Tedd ki a napra, az sem baj, ha több napig szárítod. Veszteni valód nincs. Kár volt vizesen kipróbálni.
(#) Bakman válasza Hene hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Ha csak egy mód van rá, sűrített levegővel fújd át a tekercseket alaposan. A hajszálcsövesség miatt több napig lehet víz a tekercsek között.
(#) Hene hozzászólása Jún 22, 2016 /

Köszönöm, sűrített levegőt kipróbálom. Sajnos nem számítottam rá, hogy belemegy a víz, ha tudtam volna, nem indítom be. Esetleg megéri újratekercselni? Csak mert egy új szivattyú 63 ezer lenne.
(#) zolika60 válasza Hene hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Reménykedjünk egyenlőre, hogy jó maradt. Egyébként a tekercselés olcsóbb mint az új szivattyú.
(#) Hene válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Reggel óta folyamatosan megy gond nélkül. Szerintem rendben lesz. Köszönöm az ötleteket mindenkinek.
(#) zolika60 válasza Hene hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Szárításra mostanában kiváló az időjárás.
(#) Jancsi bacsi hozzászólása Aug 8, 2016 /

Szép napot!
Adott egy Kukorica daráló, egyfázisú, eredeti 1974. gyártás..
Egyik napról a másikra nem indult. Először a kapcsolóra gyanakodtunk - egy régi háromfázisú kapcsolón (piros-zöld gombos) megy be a rendszerbe a fázis és a nulla is. Úgy tűnt, hogy a kapcsolóban az egyik ág szakadhatott meg, ezért azt átkötöttük a harmadik, eddig használatlanra.
Úgy tűnt így jó.. 2 napon belül megint nem indult és elkezdte a beleépített 10A biztosítékot leverni, ha próbáltuk indítani. Megbontottuk, kiszedtem a két kondenzátort belőle(2db 16µF 400V), multimétert rájuk raktam. Az egyiknél rövidzárat sípolt egyből. Boltba el, hoztunk 2 újat (16µF 450V), beleforrasztottuk a régi helyére. Első indításra megy, aztán a következőknél megint nem.
Csak búg a tekercs és ha előtte lendületet kap, aztán ráindítok, már megy, de gyenge teljesítménnyel, szóval mintha nem is lenne segédfázis ?! (bár még főfázis se). Illetve most már a kapcsoló old ki 6,2A-nél egy kis szenvedés után, nem pedig a biztosíték.
További szép napot!
(#) Gafly válasza Jancsi bacsi hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

Nem akarlak elszomoritani, de a leirásod alapján arra gyanakodnék, hogy a zárlatos kondenzátor miatt valószinűleg leégett a segédfázisa a motornak. Ha van a közelben normális tekercselő, akkor én elvinném hozzá, lehet hogy nem is kell teljesen újratekerni. Viszont igy ne nagyon próbálgasd, mert jobb nem lesz tőle...
(#) Jancsi bacsi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 8, 2016 /

Rendben, köszönöm. Nem kínzom én feleslegesen, csak próbálkoztunk ezzel-azzal. Közben megnéztem a tekercseket, egyik sem mutat szakadást. Bár lehet ez pillanatnyilag van csak így.

Akkor vagy csere lesz vagy újratekercselés.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Valamint széthúzva azonnal látszik, ha van "sültebb" része....
(#) ezermester1 válasza Jancsi bacsi hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

A segédfázis tekercsed menetzárlatos. Sajna de újra kell tekercselni a motort.
(#) pityuli hozzászólása Szept 16, 2016 /

Elpumps CP 207 tip szivattyú forgórész tengelye tönkre ment/ szimering helye, ékpálya,/
Tengely csere megoldható, vagy kompletten lehet kapni???
(#) VIM válasza pityuli hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Szia! Futtasd fel (rakasd fel) rézzel és szabályoztasd le esztergályossal, talán még egy darabig tudod használni a normál szimering mérettel.
(#) doberman hozzászólása Szept 17, 2016 /

Szervusztok!
Kedvenc aszalógépem megállt. Miután kihült bekapcsoltam, az időzítő működik, a hőszabályozás működik, de a ventillátor áll. Kb 1 éves - igazából nem sokat ment. Gari már nincs, szétszedtem.
Az rendben, hogy hogy a motort tápláló triak nem ad áramot, hétfőn cserélem.
De gondoltam a motort is vegyük szemügyre: 15Mohm-ot mértem a két kapocs között. Ez normális?
Ránézésre 2 tekercs, nagyon vékony drótból.
(#) Bakman válasza doberman hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Az sok, szinte biztos, hogy szakadt a tekercs. Általános méret: 120 x 120 mm. Az ilyenek nem is olyan drágák. Nem fér be a régi helyére? Sőt, kissebbek és nagyobbak is vannak.
(#) doberman válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Köszönöm a válaszod, megerősítettél abban, hogy nem csak a triak szállt el, hanem a motor is defektes - a manóba. Körül nézek mivel helyettesíthetném. A triak cseréje után kiderül, hogy hány volt-tal is táplálták ( bár valószínű, hogy 220 volt-al, az egyik szál a panel testjén, a másik szál a triak MAC97A6 mt2-es lábára megy. a triak mt1 lába meg a 220-as bemeneten.)
(#) doberman hozzászólása Szept 19, 2016 /

Végigmazsolázva és átmérve az elektronikát -triak teszterrel megmérve- motor nélkül, megjelenik a kapcsolt feszültség -220v- .
A motor viszont biztos rossz. A kérdésem az lenne, hogy hol lehet ilyen villany motorokat vásárolni?
ez 220v 20w.
(#) doberman válasza doberman hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

A motorra ragasztott cimkén ez áll:

H16/58
FD1000.006
BIANOR
25/15

Italy

hol lehet ennek a lelőhelye?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
(#) erbe válasza doberman hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

1. őskőkorszaki szalagos magnókból
2. lemezjátszókból
3. valamivel "újabbkori" mikrosütők ventillátora
4. stb. (a pincében hányódik 5-6 db, a többit már kidobtam. )
(#) doberman válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Köszönöm a válaszod!
(van is otthon rossz mikró) De egy gyenge pillanatomban betértem egy motortekercselő szakihoz, aki 10 perc alatt kiszedte belőle a hővédőt. Olyan pici volt, hogy a ráhúzott zsugorcső alatt nem is sejtettem, hogy van ott még valami a forrasztáson kívül. - A "tanulópénz" néhány sör volt - megint tanultam valamit.
Egyébként a családot kifaggatva, a szerkentyű egy vastag pokrócra lett letéve és a légáramlás már kevés volt neki, túlmelegedett.
(#) Fidel hozzászólása Okt 6, 2016 /

Sziasztok!
Van egy porszívó motor, fordulatszám szabályozós. Kicseréltem benne a csapágyat, mert az előző tönkrement, és nem pörgött rendesen a motor. A javítás után használtam, majd állt pár hetet. Most mikor elővettem, max fordulaton kb fél perc után elkezdett amperszagot adni, dadogni, meg ívhangot hallatni a szénkeféktől. Szétszedtem, és piros szikrákat hányt, alacsonyabb fordulaton nem csinálja intenzíven. Letörtem a szénkefék sarkát, megnéztem, hogy elég lazán járnak e a tartóban, esztergán felcsiszoltam alaposan a kommutátort, összeraktam de nem lett sokkal jobb. Alacsony fordulaton nem tapasztalok lényeges szikrázást. Mi lehet ilyenkor a probléma? Menetzárlat van már valamelyik szegmensen, vagy nem jó a kontakt a szénkefe és a kommutátor között?
(#) zolika60 válasza Fidel hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Ha nem a szénkefe rugóerővel van a baj, akkor valószínű a menetzárlat.
(#) Fidel válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Majd szétkapom még egyszer, és megnézem, hogy a szénkefe rugóin érdemes e feszíteni, vagy sem, de úgy érzem, hogy azok rendben voltak!
(#) vanegyvillanymotorom hozzászólása Okt 11, 2016 /

Üdv Urak! Van egy 220v-os villanymotor ami egy oszlopos fúrón van és az a probléma, hogy rá kell segítenem kézzel az elindulására mert csak búg ezután elindul de ha fúrok vele nagyon gyengének tűnik és megáll és aztán elindul visszafelé. mi lehet a gond?
(#) vargaf válasza vanegyvillanymotorom hozzászólására (») Okt 11, 2016 /

Azért ennél többet kellene tudnunk, mert nem csak egyféle oszlopos fúró és villanymotor létezik. Egy jó felbontású fénykép a villanymotorról, az adattáblájáról segítene abban, hogy segíthessünk. Ennyi információ alapján egyet tudunk, nem indul a motor és gyenge. Valószínűleg kondenzátor hiba, de nem szeretnék találgatni.
Következő: »»   20 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem