Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   96 / 193
(#) Joe_001 válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 22, 2016 /
 
Üdv!
Bocs hogy most szólok én 32-ért vettem ilyet, igaz ebajon, használtan. Plusz hegy kellett hozzá, az idehaza 8 felett, de tartós. Igaz be kellene duplázni ólmos-bleifrei párosításban. A cégnél JBC-t használtunk, az egy picit jobb. A lényeg, hogy ezek a vékony hegyű pákákból minimum 80W ami kell, és ezeknél a pákáknál a gyors hegycsere kb 8 másodperc ami elsőre nem tűnik fontosnak, de néha kellhet ez a "szolgáltatás" is. Ha vákuumos szippantó is van az még nagy segítség kiforrasztásnál.
(#) bbalazs_ hozzászólása Máj 22, 2016 / 6
 
Hulyenek fogtok nezni, de en csinaltam egy pakat.
Ugyanis rettenetesen zavartak a pakak HOSSZU melegitopatronjai, hogy miatta nem tudok elegge kozelre menni a kezemmel a finom munkakhoz.
Aztan lattam a neten par piciket direkt erre a celra, ezek viszont jo dragak voltak.
Az en megoldasom jelenleg ezer forintnal tart beruhazas szempontjabol (ket kilo samottpor es egy uveg vizuveg).
A cucc lenyege egy tomor rez MM falvezetek, talan olyan 1.5-os lehet. Ebbol egy ket es fel centis szakaszt korbetekertem a sajat anyagaval ugy, ahogy a vekony furokat szoktuk a tokmanyyal kompatibilisse tenni. A hegye kilog persze.
Utana a samottport vizuveggel megkeverve, sutoben kisutve majd gazlangon atfuttatva kapott egy hoallo szigetelot ezen a vastagitason. Hosugarzobol kitermelt futoszalbol egy dupla csavart korbevittem, amennyi elfert. Nem tul szorosan, de azert nem esett le.
Utana ez kivulrol szinten kapott egy samottos-vizuveges kopenyt, hogy rogzitse. A ket kilogo szarat egy halogen rugos porcellanfoglalataba eroltettem (egyszer visszahajtva), majd kartonbol tekertem egy fogantyut, ezt szinten kiontottem ezzel a keramia-alapanyaggal. Suto, hokezeles.
A vegeredmenyt latjatok a kepeken, 1.6 Ohmos lett a fej, egy PC tap 5V-jarol hajtva kb 16W-os igy a fej, szepen lehet vele a finom munkakat csinalni. 40mm a tavolsag az ujjam es a csucs kozott.
Tervezem majd a hofokszabalyzast (sima PIC+FET lesz majd) es a keszenletet allomasra visszatetelkor, valamint a boost modot egy mikrokapcsoloval (pl. fold forrasztasahoz extra kakao) egyelore azt probalgatom, hogy birja-e majd a nagyobb feszrol valo gyors felfutest, nem reped-e meg a keramia. Jelenleg hideg allapotbol 30 sec mulva lehet vele dolgozni.
A kepen az a hasab egy keramia probatest, amin korabban kiserleteztem. A masik patronfej folotte egy korabbi mintadarab.
Felmerulhet meg a kerdes, hogy hogyan cserelheto a hegy: sehogy, ez bizony egybe van ontve. Az en munkaintenzitasom mellett nem fog tul hamar elfogyni. Ez a rezvezetek mar regebb ota bevalt egy hagyomanyos paka vegen, innen a hurraoptimizmus.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
(#) Balázs válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Mindenképpen figyelemreméltó munka, nekem tetszik. A képen látható panel ezzel lett beültetve?
Ha esetleg mégsem válna be, ajánlom figyelmedbe a Weller WMRP pákát. Nem sokkal nagyobb a tiédnél, nagyon precízen lehet vele dolgozni. Beültetéshez én már csak ezt használom, nekem nagyon bejött. (Az viszont sajnos tény, hogy nem ezer forint.)
(#) bbalazs_ válasza Balázs hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Koszonom, lattam a neten, tenyleg gyonyoru darab. Talan ceggel meg lehet vetetni, magancelra sajnos nem engedhetem meg magamnak.
(#) kameleon2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Szia! Nincs baj az új ötletekkel, de némi számolás és gyártási kultúra nem árt ha társul hozzá. Lehet, hogy magamra vonom a népharagot, mert az ötletet díjazom - sőt támogatom, de bevallom őszintén, hogy nem tetszik a végeredmény. Ugyanis ugyanennyi munkával talán egy kicsit kiforrottabb és szebb munka is lehetett volna belőle, amire minden nap jó ránézni. Nálam ez az érzés most elmaradt.
(#) bbalazs_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
A gyartasi kulturaval kapcsolatban teljesen igazad van, tulajdonkeppen ez az elso probalkozas, csak az eletkepesseget szerettem volna igazolni, a felszines kulcsiny talmi csillogasa ezuttal nem volt szempont.
De nem ertem, mire utalsz a szamitasi igenyeddel, kifejtened?
(#) kameleon2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Szia! Ha szigorúan vesszük - létrehozol egy konstrukciót. A konstrukciónál mindig van valamilyen elképzelés, ötlet. Már azt is érdekes megoldásnak tartom, hogy 5V-ról táplálod a pákát. Az ötletszerű fűtőszál tekercselés is elég meggondolatlan dolog, ráadásul nem reprodukálható, javítható. A mechanikai kialakítás is jócskán hagy kívánnivalót. Ennél még az is életszerűbb lett volna, ha a "reverse engineering" jegyében egy meglévő konstrukcióra hajazna a megoldás. Én - ha már az ergonómia a cél és a rövid hevítő rész, először kitaláltam volna egy kényelmes markolatot, amihez megfelelő anyagokat keresek (lehet ezt is fiókból). Ha megvan a méret, a kubatúra (ez is igényel számolgatást nyilván), akkor jöhet a hegy, mint kívánalom és annak a fűtés megoldása. Nyilván eldöntendő a fűtendő tömeg, mert ez nagyban meghatározza a fűtőteljesítményt is és ezzel összhangban a tápfeszültség is könnyebben biztosítható irányba kell hasson. A 24V-os fűtés sok helyen nem a véletlen műve - ha már kitalálták és jól bevált - ehhez igazodtam volna. Ha már páka, akkor nyilván az ESD szempontok is figyelembe veendőek lennének. De nyilván mindez szerinted túlgondolkodás - pedig lehetne még sok dolgot sorbavenni. Igaz, sokan mondják, hogy a gondolat a tett halála. Az arany középutat azért nem tilos keresni. Én kicsit úgy látom ezt a konstrukciót, mint egy végletet. Biztosan működik valamilyen szinten, de nem szeretnék minden nap ezzel dolgozni. Többet nem is szeretnék foglalkozni a kérdéssel, mert az ötletet továbbra is becsülendőnek tartom, hogy újragondolsz valamit. Nem ártani szerettem volna a hozzászólásommal.
(#) bbalazs_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 23, 2016 / 1
 
Koszonom a hozzaszolasodat, termeszetesen nem vettem bantasi szandeknak, hanem joindulatu kritikanak, amit meg is fogadok.
Egyreszt tapasztalatlansagommal, masreszt az anyagokkal valo elso talalkozasommal magyarazhatok ezek a hianyossagok.
Bizom benne, hogy hamarosan elo tudok allni olyan valtozattal, ami mar tetszetosebb es funkcionalisabb lesz.
(#) kameleon2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Most tettél igazán kíváncsivá
(#) almaf1231 hozzászólása Máj 29, 2016 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Építettem egy digitális forrasztóállomást SOLOMON IRON-N típusú pákához (K hőelem ugyebár). Nos a szerkezet nagyon szépen muzsikál, azonban ez a páka, hogy is mondjam: bitang nagy. Olyan pákát keresek, termisztorral, vagy hőelemmel, ami teljesítményben hasonló (minimum 48W), de a kialakítása könnyedebb, kissebb. Tudnátok nekem ilyesmit ajánlani?
Köszönöm a segítséget előre is!
(#) siletto válasza almaf1231 hozzászólására (») Máj 30, 2016 /
 
Hali! Úgy tudom a Hakko és klónjai ilyenek. Egyszer forrasztottam valami Voltcraft nevű hakko 936 klónnal, elég kézreálló volt
(#) sector99 hozzászólása Jún 2, 2016 /
 
Sziasztok !
Tudja valaki ennek a hőlégfúvónak a bekötését ? (nem találtam a neten, de lehet, hogy csak én voltam ügyetlen...)
(#) xNorbi válasza eSDi hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Helló, tehát nem sietem el a vásárlást jelenleg ezt néztem MX-500P ki:

http://tinyurl.com/hwqs2bf

Ehhez a jövőben szeretnék beszerezni egy MX-DS1 kiforrasztó pisztolyt, kérdésem erre irányulna csatlakoztatható ez hozzá? Valahol azt olvastam hogy MX-500 szériával kompatibilis tehát tudja valaki hogy is van ez?

Illetve ha jól értem ehhez a kiforrasztó pisztoly csatlakoztatható az MX-500Phez csak kell pluszban valamilyen kompresszor ami vákuumot csinál neki. Ugye? Ezt szintén a Metcal forgalmazza?
Köszi!
(#) Zsora válasza xNorbi hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
A pisztolynak egy sima RF- és egy levegő csatlakozója van. Az RF csatlakozót rá dugod az MX-500 forrasztóállomás kimenetére, a levegőcsövet pedig a sűrítettlevegő rendszerre, vagy tartályra. (Nem vákuum kell neki, hanem túlnyomás! Kb. 5,5 bar-t ajánlanak.)
(#) BarnaPili hozzászólása Jún 15, 2016 /
 
Sziasztok!
Mai napon megérkezett a kiforrasztó páka,amit rendeltem. Solder Peak SP1010 típusú. Kicseréltem vele két mérleg LCD modulját(50 láb,furatgalvános panel). Idáig kellemes a tapasztalat vele,hobbi szintre használhatónak tűnik. A szűrő tisztítása kissé körülményes,az összerakás nehézkes,szokni kell. A szívóerő
elégnek tűnik,még ott is ahol a másik oldalon telifólia van.
Befelé egy Wellerrel forrasztok,meg van egy Solomon SL10-s is(ez utóbbi több mint 15 éve szolgál,még az első páka van vele).
Kiforrasztó
István
(#) BarnaPili hozzászólása Jún 17, 2016 / 1
 
Sziasztok!
Tibicsek kolléga kérésére lemértem a hőelem kimeneti feszültségét a hőmérséklet függvényében.A mérést a páka (Solder Peak SP1010DR kiforrasztóállomás) saját hőmérője alapján végeztem,a kijelzett értékek által. A páka 160 foktól kezdi a fűtést. Ellenőrizni nem tudtam,mivel a kontakthőmérőmet nem találtam meg(a multiméter K-típusú hőeleme) az lézeres hőmérőt meg a csillogó pákahegy megbolondította. A feszültségmérést egy UNI_T 890 multiméterrel végeztem.
A környezeti hőmérséklet 25 Celsius fok volt.
Kérdés: Milyen hőelem lehet ez,ami benne van?
István
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
(#) Tibicsek válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 18, 2016 /
 
Köszönöm, hogy foglalkoztál a dologgal! a termoelemek csak anyagban és mérési tartományban külömböznek vagypedig más-más elemek külömböző feszültségeket adnak vissza bizonyos hömérsékleteken?
(#) b-max hozzászólása Jún 22, 2016 /
 
Kollégák valakinek van tapasztalata HAKKO T12 klonokkal ?

Bővebben: Link

Elvileg egybe van a hegy a betéttel, legalábbis az eredeti verzióba, igy jobb hőátadás stb.. az előnyei.
(#) nandika76 hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Bővebben: Link
Szia én ezt használom már elég rég és szerintem jó. Az ára ver mindent.
(#) Zsora válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 23, 2016 / 1
 
Azért érdemes olyan pákát választani aminek jó az ergonómiája. Pl.:
- Könnyű
- Kicsi markolat-hegyvég távolság
- Vékony és hajlékony vezeték
Emellett persze ugyanúgy fontos (ill. fontosabb) a funkcionalitás:
- Gyors felfűtés
- Könnyű, gyors hegycsere (vagy több csatorna)
- Megfelelő hegyválaszték

A mellékelt képeken látható hogy milyenek is a mai modern és ergonómikus pákák.
(#) nandika76 válasza Zsora hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
OK. Ez hobbi, nálam.
(#) Zsora válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Nem arra céloztam hogy ezeket kell megvenni hobbi célra, hanem hogy az olcsó pákák között az ilyen kialakításúakat kell keresni.
(#) nandika76 válasza Zsora hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Köszi, csak ezek nekem álmok.
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Bocs ha nem megy át a hangvétel a szövegen.
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Ne értsd félre.
(#) Zsora válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
"Merjünk nagyot álmodni!"
Bocsi!
(#) nandika76 válasza Zsora hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
ÍGY VAN!!!
(#) sector99 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Melyiket használod SMD-hez, a D, vagy a K jelűeket ? Táblázat
(#) sector99 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Köszi !
Nos nekem is pozitív "csalódás" volt a páka. Bár én még nem merültem bele az SMD- be - lehet, hogy már öreg fejjel nem is fogok... Először egy "occsó" kínai vezérlőt vettem hozzá, no az teljesen használhatatlan volt. Nagyobb forr-szemnél látszott a kijelzőn, hogy hűl a páka és marha lassan fűt vissza. Aztán én is olyant vettem, amit az általad említett fórumtárs is használ. Én azt mondom, hogy így már - hobbi célra - egy tökéletesen használható páka lett belőle. A hegy cserét egy mm vastag kis szilikon lappal oldom meg. A csere idejére csak épp langyos lesz. Igaz még én se tudom hova tenni a forró hegyet, de majd fakockába fúrok pár lyukat és kész. (majd egy kis pákatartó - fémszivacs - hegytartó valamit építek...egyszer...)
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) Zsora válasza sector99 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Én T15-ös hegyeket használok (HAKKO FM-203 állomáshoz), amik kialakításra olyanok mint a T12-esek. Szerintem kis SMD cuccokhoz a D08, D12 és D16 hegyek jók, de a BC1 és BC2 hegyek is jól használhatók a közepes vagy nagyobb alkatrészekhez.
Következő: »»   96 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem