Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2605 / 3584
(#) Action2K válasza Norberto hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Senkit, semelyik műfajt nem akartam megsérteni! Nem is szándékom! Ha valaki így érezte, bocsi!

CD-n azért nem kapsz olyan koncertfelvételt, mint az "élő", mert kozmetikázzák azokat is, főleg dinamika-kompresszorral. Mert szerintük úgy szól jobban. Természetesen az élő koncert hangulata persze hogy jobb, nem is akarom ezt vitatni.

Azt már talán az AAET talikon beszéltük, hogy a tuc-tuc és bármely ilyen kategória is lehet jó. Nem is itt a gond, hanem az, hogy ezekben alig van dinamika. No meg az okostelefonos jampi megy az utcán és csutkára nyomott hangerővel, csutkára nyomott EQ-vak visítatja. Persze hogy nincs benne basszus, torz mint állat, de legalább zúg valami. Ja és mindenki őt nézi... Ha ölni lehetne a nézéssel!
Egy nagy dinamikájú zenét nem is lehet zajos környezetben hallgatni. Még autóhifin sem, még ha márkás, jó is.

Valahogy erre akartam utalni a műfajok kihangsúlyozásánál, s nem bármelyik lenézésére. Én is van amit szeretek, van amit nem. Mások akár fordítva és ez jól van így. De a műszaki háttérben mi történik az sajna sokszor beskatulyázott dolog.

Megesett, hogy egy, ma már ismert zenekar jött stúdiózni hozzám, s nagyon nem tetszett nekik a hangrendszeremen a zenei alap. Kiderült, hogy a "zeneszerzőjük" egy gagyi hangkártyás laptopon, szétkonfigurált EQ-val komponálta meg a zenét. Mindezt a fejhallgató kimeneten másolták ki kazettára. Akkoriban egy CD író drágább volt mint egy gamer PC. Miután pár órás újrakeverés után ismét meghallgatták a zenei alapot a rendszeremen, el voltak ájulva tőle.
Ma is ugyanez van. Valaki vagy ért hozzá vagy nem. Vagy ért, de nem kap annyi fizetést, hogy a szaktudását brillírozza és ekkor születik a "jó lesz az nekik" mű. Ezeket hallhatod azokon az adathordozókon. Sajnos.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Jó... Akkor nem exportálom ki, mert a stúdió szoftveremnek megvan az androidos felülete is, azon is lejátszhatnám, de... minek, mikor itt az a lényeg, hogy a lejátszó eszköz hardvere ami limitál. Ennél a telónál nem is nagyon, sőtt. A sztenderd kiexportálás nálam a 24bit/48kHz WAV. Nem MP3-ra gondoltam.
Frequency response a képen, Noise level: -82.8, Dynamic range: 82.6, THD: 0.010, IMD + Noise: 0.022, Stereo crosstalk: -80.5
Szerintem ez hallgatható eszköz.
(#) zenetom hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Na döntöttem, valószínűleg ez lesz az.
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Praktikus szempontból gondolkozva, a konyhában hová teszed?
Konyhapulton kevés a hely, és csupa trutyi lesz...
Akkor inkább a konyhaszekrény teteje. De ott meg nehéz kezelni
Ebből a szempontból akkor inkább valami "mikro hifi" lenne jobb, de a konyhaszekrény alá tehető megoldás is jó lehet.
Műhelyben nálam egy "ingyen vihetős" autórádió zörög, hasonló módon.
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Hát, mivel nem találtam olyan megoldást, ami tudja ezeket, és nem foglal helyet (mert gondolom arra gondoltál, hogy elrejteni egy feketelyukban, ahonnan valami féregjáraton át kijön a hang, most így hirtelen más ötlet nem jut eszembe), ezért marad ez.
Illetve, a mikrohifi e szempontból jobb lenne talán, mert ott a hangszórókat lehet rakosgatni, csak olyat meg nem találtam, ami relatíve olcsó, és minőségi lenne.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Az autórádió nem csak azért jobb megoldás mert kisebb helyet foglal, hanem általában a rádiója is érzékenyebb, a CD része pedig jóval strapabíróbb. Ha meg van rajta SD kártya vagy USB hely akkor még az sem kell. Csak ahhoz kell egy tápot fabrikálni (vagy venni), meg két hangdobozt.
(#) zenetom válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ha eljöttök 2 befőttért beszerelni, akkor felőlem...
(#) pjg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Köszi. Kérhetnél, de még egy évig inas vagyok. Amúgy nem nagy pukkanás megcsinálni egy ilyet. Csupa furnérozás.
(#) szamóca válasza pjg hozzászólására (») Jún 29, 2016 / 1
 
A jó furnérozáshoz azonban kellenek eszközök, és hozzáértés is.
(#) pjg válasza szamóca hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Természetesen. Tanulás és gyakorlás teszi a mestert.
(#) kérdező válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Köszi, működik.
(#) Petyaa hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Szép estét mindenkinek! Van egy 19 éves járgányunk amiben a klímát szeretném feltöltetni. A kompresszor bekapcsol, de semmi hideg nem jött, így ki is nyomtam nehogy besüljön. Találtam is egy közeli kft-t ahol töltik, plusz tisztítják is a rendszert majd ehhez jön még egy hónap garancia, hogy ha a gáz elvész akkor ingyen újratöltik. Ebből nekem az jön le hogy előtte nem csinálnak szivárgásvizsgálatot. Vagy tévedek?
(#) Bakman válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ha szivárog, egy hónap alatt elveszik a gáz. Valószínűleg nyomáspróbát csinálnak, különben nem vállalnának rá semennyi garanciát. Mennyit vártál? Több évig ingyen javítják a klímád akármi baja is van?
(#) Buvarruha válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ebből épp az következik, hogy megnézik a rendszert rendesen. Te vállalnál garanciát a munkádra, ha tudnád, hogy jó eséllyel gond lesz?
(#) Petyaa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Semennyit, máshol nem láttam még ilyet hogy ingyen újra töltik az idő alatt ha gond adódna. Ezért kérdeztem meg
(#) Petyaa válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Persze hogy nem vállalnék rá garanciát. Úgy bő 10 éve egy akkori 124-esen töltettük fel, a szezont kibírta
(#) Ge Lee válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Sehol sem hallottam még ilyet hogy garit vállalnának rá, nem is érné meg nekik. Volt egy öreg olasz autóm, abba magam bontottam a klímát egy donorból, és magam építettem be az autómba. A digit vezérlővel persze nem bírtam, így manuális lett belőle. Mivel nem voltam rutinos a klímabontásban nem is sikerült úgy kivenni hogy egyben maradjon, sőt az alu hűtő is megrepedt a bontás közben, így egy más típusú rézhűtő került bele és hát töltetni is kellett.
Körbekérdeztem a töltési árakat, és egy fickó lett a nyerő aki otthon a garázsban töltött klímákat. Úgy kezdődött a dolog hogy vákuum, majd túlnyomással (üzemi fölé) feltöltötte nitrogénnel a rendszert, és egy érzékeny órával figyelte a nyomást úgy 30-40 percen keresztül. Mivel nem változott tehát jól raktam össze a rendszert, újra vákuum, majd ment bele a gáz.
Mikor kész volt beröffentettem és hűtött, úgy is adtam el.
(#) kérdező válasza Action2K hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 1
 
Annak ellenére, hogy nagy hanglemezrajongó vagyok, véleményem szerint egyáltalán nem elítélendő a digitális technika. A probléma -mint ahogy sokan már írták- a tömörítésekkel, és a kevésbé jó minőségű alaplapi hangkártyákkal van.
Ehhez jön, hogy a számítógépek, és "minihifi-k" többsége nagyon gyenge minőségű hangszórókkal rendelkeznek, amiket a lehető legrosszabb akusztikájú műanyg dobozokba építenek be. A végfokok is hagynak némi kívánnivalót maguk után...
Ezzel párosul, hogy a digitális hangot szinte mindig ilyen készülékeken játsszák le.
(Mármint egy átlagos lakásban.)
Régen is voltak ugyan rettenetes magnók, (és kristályhangszedős barázdavéső, torz hangú) lemezjátszók, de pl. még a mezei Videoton TV-ben levő TBA 800-as végfok IC viszonylag egyszerű hangszóróval is "iszonyat jól szól" a mai készülékek többségéhez képest.
(#) szamóca válasza kérdező hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 1
 
Valóban létezett, létezik jó hangú analóg technika, de azért nem volt régen sem annyira fenékig tejfel azokkal sem az együttlét. A vinylpörgettyűk skating, rumpli, tűzörej, gerjedékenység, érzékenység, kopás stb problémái, a magnók nyafija szalagzaja, dinamikahiánya, elérési idő és egyéb bajokkal küzdöttek. Ezekből sok mindent próbáltak minimálisra csökkenteni, javítani az akkori mérnökök, de nem mindig tudtak. Persze voltak akkortájt is jól megkonstruált készülékek, de azok olyan drágák voltak, mint a mai digit cajgok felső kategóriásai. A jót régen is, ma is meg kell(et) fizetni. Egy akkor nagyra tartott Orion Hi-Fi-torony egy melós egy éves keresete volt. A mini hifi meg egy húszasba került akkor mikor ötezret kerestünk. És ezek nem a csúcsot képviselték sem kivitelben, sem hangzásban akkortájt. Nyugatnémetből behozott márkás dolgok a bizományikban annyiba kerültek, hogy oda csak nyálat csorgatni járt a pórnép, de megvenni már nem tudta, mert éves fizetéseket kellett darabjáért kifizetni. Egy TDK SA-X 90 kazettáért 280Ft-ot kértek akkor, mikor az órabéred 17Ft volt! A mai éves fizudért is tudsz jó hangú, a kornak megfelelő minőséget vásárolni manapság is.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) kérdező válasza szamóca hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Egyetértek, ma is lehet komoly cuccokat kapni, sőt nemcsak külföldről. Kb. egy-két éve gyártják az APX 200-as erősítőt, az kb. 700 000 Ft. (És ehhez kellene lemezjátszó, jó hangkártya, hangdobozok, stb.)
Persze ma már inkább érdemesebb egy 30-40 évvel ezelőtti, akkor nagyon jónak számító készüléket (akár hibásan) venni. (Sokszor fillérekért lehet, és a javításuk többnyire megoldható.)
Így is sokkal jobb az eredmény, mint egy mai olcsó "kacsalábon forgó hifi".
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) nagym6 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 1
 
Ott lehet a különbség, hogy régen kb. 4-5e Ft. havi-ból sokan átlagemberek megvették a kb. 30-40e Ft.-os HI-FI összeállítást, ismeretségi körömben soknak volt, egyébként legalsó szint. Ma a komolyabb digi ismeretségi körömben senkinek nincs, én nem is láttam ilyet. De még egy normális hangfalat sem sehol, senkinél.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) kérdező válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Talán az (is) lehet ennek az oka, hogy ma már sokkal kevesebb idő jut zenehallgatásra, "kimegy a divatból".
Sokan a "házimozit" dübörögtetik, mert az menő. A hangja meg mint a hordóba szerelt hangszóró, katasztrofális akusztikai jellemzők vannak.
(#) nagym6 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Jórészt anyagi oka van. Akkor régen jobban jutott erre is pénz, ma sokkal szegényebbek vagyunk.
(#) Buvarruha válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 2
 
Változnak az igények és a lehetőségek is, a mai világban nem sokan tehetik meg, hogy hátradőlnek zenét hallgatva, elég nekik egy ájfon meg egy füles és akkor hallgatják a buszon, a vonaton, meg sétálás közben és kész. Otthon is maximum van egy TV meg egy laptop és ennyi. A TV azért van, hogy legyen mire elaludni, a laptoppal meg játszanak a gyerekek.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) szamóca válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 1
 
Ez szerintem igényfüggő. Ha valakinek van igénye a minőségre manapság, akkor kifizeti az összeget érte. Ha megnézed az akkori , sokat emlegetett 70-es évekbeli 3,60-as kenyérárat a 800-1200Ft-os akkori átlag fizuhoz,(takarítónő, segédmunkás) akkor ~277kg kenyeret vettél rajta, ma ez 70-80ezres keresetet feltételez. A műszaki cikkek régen is nagyon sokba kerültek. Apám megvette 72-ben KST-ből a Pacsirtát 1700Ft-ért, ma ez annyi mintha >100000Ft-ért vennél valami hangosítót, csak ma már nincs rá igénye az emberek többségének. Mindenki rohan mobilról (amit igényel, és megvesz hitelre, hiába 100ezer feletti tétel) tecsőről hallgat zenét, és elvan vele, mert nem is igényel a rohanó világunk mást. Régen pl több volt a szabadidő is. Kiültünk esténként a ház elé a padra, ment a pletyka, Feri bácsi kihozta a citeráját olykor-olykor, és kezdődött a party-time, És DJ Feribá volt a sztár. Manapság ilyet el sem lehet képzelni.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) Petyaa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Gondolom vevőcsalogatás is benne van, na meg így hogy garit vállalnak rá bátrabban elmerik vinni. Lett egy ki-be kapcsoló a klímának?
(#) gkari válasza szamóca hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Nagyjából igaz, kivéve a Pacsirta, mert az bizony már 1960.-ban is 2800.- Ft volt (tudtommal `72.-ben már nem gyártották) nekem is van ilyen, a hátlapján ott virít az árcetli; de az is igaz, hogy OTP, KST.-re könnyebb volt részletre megkapni - nudli kamatra.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) szamóca válasza gkari hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Azt hiszem 68-ig gyártották. Amit az öreg megvett, az valami nyugati exportból visszamaradt készletből származott. Olyan is volt, mert a szerelő mire kiért a kapun, már jöhetett is vissza, mert elromlott újra. Már a gari ceklit sem állította ki, hiába haladta meg a javítások száma az ötöt. Mikor a gari idő lejárt, az öreg el is cserélte.
(#) Petyaa hozzászólása Jún 30, 2016 /
 
Az analóg technikának van egyfajta varázsa, hogy amikor kicsit hallod a tű sercegését, szinte kézzel fogható az amit hallunk. Placebó hatás vagy sem, de amikor hanglemezről szól egy operett vagy musical sokkal élethűebben hallom.
(#) Gj hozzászólása Júl 1, 2016 /
 
Üdv!

Jövő héten megyek ki ESE-re, ahol angolul kell előadnom és beszélgetnem elektronikával, illetve informatikával kapcsolatos dolgokról. Tudtok ajánlani offline szakszótárat, lehetőleg Androidra, amiben ilyen témájú kifejezések vannak?
Következő: »»   2605 / 3584
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem