Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1874 / 2500
(#) Massawa válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 30, 2016 / 1
 
Akkor kösd fel az alsonemüt.....
(#) Adam692 válasza latyakosa hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Pedig 2 kimenete van 2 hangfalat lehet rákötni
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) szamóca válasza Adam692 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Egy sztereó felépítésű integrált áramkörnél aminek hidaltak a csatornánkénti kimenetei, ez természetes. De két hidalt kimenetű csatornát hogyan is akarnál még hidalni?
(#) Buvarruha válasza Adam692 hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Mert valójában 4 darab végfokozat van benne.
(#) kistee hozzászólása Júl 1, 2016 /
 
Sziasztok!

Nemrég építettem egy VF-2 Conductor végfokot. Az élesztéshez és a próbaüzemhez az elkók elé egy-egy 10 ohm-os ellenállást tettem, hogy az áramfelvételt beállíthassam. Tehát trafó-Graetz-10 ohm - elkó a sorrend. Ezek a 10 ohm-ok azóta is benne vannak..

Az lenne a kérdésem, hogy okoz-e bármilyen hátrányt, ha bent hagyom őket, illetve okoz-e bármilyen előnyt, ha kiszedem? Csak itthoni zenehallgatásra használom, hangos-zenés bulit nem tervezek vele. Kikapcsoláskor még 1-2 másodpercig rendesen szól a zene, utána torzulva elhalkul.

Azért fontolgatom a bennhagyásukat, mert igen jó koppanásgátló hatásuk van.

Kösz: Tibor
(#) zotya1983 válasza kistee hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Ha neked így megfelelő a teljesítmény és megfelelően szól,akkor benn is hagyhatod.Az előny annyi hogy azt a pár mA t nyered vele amit az ellenállások most elfűtenek (Sajnos ez elég tetemes is lehet) pláne mikor feljebb veszed a hangerőt.Egyebekben ha valami okból túlságosan megnőne az áramfelvétel pl zárlat akkor biztosítékként működnek.Tápfesztől függ mennyi is esik rajtuk és átlagos áramfelvételtől..Mérj rá max...
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2016
(#) Adam692 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
Nem nagyon értek hozzá, azért kérdeztem. Annyit tudok, hogy autós erősítőnek a 2 csatornáját hidalni szokták. Azért kérdeztem ezt is lehet-e.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) steelbird válasza Adam692 hozzászólására (») Júl 1, 2016 /
 
4 végfok ban benne, ebből 2-2 hidalva van gyárilag.
Így, mivel ez már hidalt erősítő, tovább nem hidalható.
(#) janikukac hozzászólása Júl 2, 2016 /
 
Sziasztok!

Nagybátyámnak van egy 31 éves ISP Stereo Amplifier Serie 200 erősítője, amit kb. 10 éve a másik nagybátyám megtörölgetett vizes ronggyal kívülről, és tönkrement. Az elmondottak alapján a következőket csinálta: csak csavarhúzóval benyúlkálva, valami drótokat nyomogatva szólt néha. Két hangszóró volt rákötve, de össze vissza, az egyik az A a másik a B felébe. Minden röcsögött. Ekkor el lett víve egy mesterhez, aki azt mondta, hogy a benne lévő STK463 ment biztos tönkre. Idén lett elhozva a nagy mestertől a felszerelés, mert 10 év alatt nem volt képes beszerezni belevaló alkatrészt, vagy egyáltalán hozzányúlni. (azért lehetett volna noszogatni azt a szakit...) Most arra gondoltak a családban, hogy majd a "Janika" belenéz.

Az internetről szereztem belevaló IC-t, bele is raktam. Minden ugyan olyan, mint előtte. Feltételezem nem is volt rossz a régi IC. (persze azt nem adta vissza a mester, az "elkallódott). Amiket tapasztalok: az A oldali, felső aljzatban lévő hangszóró szól, a B oldali felsőbe dugott meg csak recsegősen. (a hangszórók fix, hogy jók). Nem mindig ad hangot, mert a hangerő poti is beteges, össze vissza csavargatva, mozgatva produkálja csak magát, néha recsegtet, néha viszont egész tisztán szól a zene. Továbbá: találtam egy leszakadt fekete drótot, amit meg nem tudok fejteni, hogy hova mehet, mert sehonnan sem hiányzik, főleg nem onnan, ahova nagyjából elérne. A jobb oldali kis panelen lévő elkókra is gyanakodtam (4700µF / 35V) kicseréltem őket, illetve mellettük volt 2db. megégett ellenállás (a csatolt képen láthatóak), amelyeknek a színkombinációját ki nem lehet venni. Mérésre néha összevisszaságot kapok, de nagyjából 480 OHM-ot mértem mind a kettőn. Ezeket is cseréltem 2-2 db sorba kötött 330-asra, mert nem volt 480 közeli ellenállásom, ami 0.5W-tól combosabb lett volna. Javulás nem történt, illetve felfigyeltem arra, hogy az egyik ellenállás melegszik ezek közül, illetve mintha az egyik kondi is melegedne. (polaritások rendben vannak).

A neten semmilyen segédanyagra nem bukkantam, kivéve a radiomuseum oldalát, ami fizetős, és nem ad semmit se ingyen. Bárminemű segítséget elfogadnék!!!
(#) lukacsp válasza janikukac hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Amiket már biztosan tudsz, hogy nem megfelelően működnek (hangerőszabályzó poti, hangszóró kimenet választó kapcsoló) azokat cseréld ki jóra, aztán ha attól nem javult meg akkor lehet tovább keresni. A bemenetválasztó kapcsolókat is érdemes lenne megvizsgálni, hogy nem kontaktosak-e.
Annak viszont nincs sok értelme, hogy mindent ami melegszik kicserélünk más értékű alkatrészre mint ami benne van. Az ilyen készülékekben az áteresztős feszstabok és azok előtét ellenállása melegszik, ez természetes dolog.
A fekete kábel tipikusan a házra viszi az áramkör földpontját az ilyen készülékekben, ilyen csatlakozást keress.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) janikukac válasza lukacsp hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Köszönöm, kiindulásnak nem rossz. Viszont ilyen sztereo potméterrel sosem volt dolgom: egy kék és egy piros vezeték is rá van kötve a feneke részére. (nincs beépítve kapcsoló a potiba, mert nem kattan) Hogy az mi lehet, nem tudom.
A hangszóró kimenet választó az igazából szerintem jó kell legyen, a gond máshol keletkezhet félúton. Nem is tudom,hogy olyan kimenetválasztót honnan tudnék szerezni.
(#) videoton6363 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Üdv Minden Kollégának!

Kiműtöttem a Blaupunkt A5800-as erősítő végfok tranyóit, méregettem én dióda, és 2k ohm állásban is a multival, de semmit sem jelez a műszer. Dióda állásban csak egy 1-est mutatott. Amikor hozzáérintettem a krokodilcsipesz végű mérőkábelt, akkor hirtelen mutatott valami ezres nagyságrendű számot, de azonnal vissza ugrott 1-re.
(#) reloop válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Üdv! Így vagy így méregettél?
(#) videoton6363 válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Üdv! Skory weblapja szerint. Akkor ezek szerint nem is jól mértem. Ki fogom próbálni a másik weblapot is.
(#) reloop válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Itt ugye azzal kell tisztában lenned, hogy a bázis-emitter és a bázis-kollektor diódákat vizsgáljuk, tehát be kell őket azonosítanod és mindkét polaritással vizsgálnod kell őket.
Megnézted, hogy nem darlington?
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2016
(#) tothbela válasza kistee hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Ha benne hagyod, akkor nagyon le fog esni a tápfesz pár wattos kivezérlésnél. Ha kiveszed, akkor hirtelen indul, tehát koppan. Ha meg akarod tartani a lágy indulást, viszont nem akarod, hogy pár vatt után elvérezzen a táp (mert az fog történni), akkor bekapcsolás után zárd rövidre a 10 ohmokat. Ezt megteheted akár két áramkörös kapcsolóval is, amit később kapcsolsz be, vagy rábízhatod egy relére, amit késleltetve indítasz. Viszont sokkal jobb lenne, ha ez a lágyindító átkerülne a primer oldalra.
(#) videoton6363 válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Jó estét!

A dióda állásban való mérés eredménye az lett, hogy a 4 végtranzisztor közül, 3 jó, de egyikük, PNP, 2SA1302 típusú tranzisztor, bázis-kollektor irányban 50-es értéket mutat. A weblap szerint ez zárlat. Egyébként az erősítőben az egyik csatorna (sztereó) erősítő áramkörében túlhevül egy ellenállás. Persze kikapcsolom az erősítőt mielőtt kigyulladna. Még nem vizsgáltam részletesebben ttanyós erősítőt, ilyenkor mekkora az esély, hogy a meghajtók és egyéb tranyók tönkremennek? Gondolom jól teszem, ha kiméregetem az összes félvezetőt és zener diódát.
(#) krisz69 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Ilyen esetben . Érdemes végig mérni figyelmessen. Mindent. És ha tulhevűlt ellenállás van .Akkor ott nem csak egy darab lesz ,ennek nagy az esélye. Kapcsolási rajz után azokat is végig kell méregetni.és cserélni a (nyúlott ,égett ) alkatrészeket.
(#) reloop válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 / 1
 
A zárlatos tranzisztor meghajtóját feltétlen mérd ki!
(#) videoton6363 válasza reloop hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Kedves Krisz69 és Reloop!

Sajnos nem tudom hogy melyik tranyó lehet a meghajtó, mivel a komplementer előtt több, látszólag egyforma tranyó is van, szám szerint 4 db, melyből 2 nagyobb, 2 kisebb. Eddig még csak Videoton Ra6363s végfokját javítottam, abban csak 2 meghajtó volt csatornánként. Miből állapíthatom meg, hogy a Blaupunkt erősítőnek melyek a meghajtói?
(#) zotya1983 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
A legközelebbi bd-k a meghajtói. A bc k a meghajtók meghajtói.Azokat is ellenőrizd.Azok a legkisebbek.
(#) videoton6363 válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Heló! Ebben a Blaupunktban nem bd és bc van. De végül is mindegy, mert kimérem akkor a meghajtót és annak meghajtóját is. Egyébként a munkapont vagy nyugalmi áram potinál is van 3 tranyó és két kicsi FET. Azokat ne bántsam?
(#) zotya1983 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Akkor bf 472,mindegy azokat is mérd ki.A munkaponti áteresztőket is mérd csak ki ha már ott vagy.Ha jól látom van ott stabilizátor is,azt is nézd csak meg.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) videoton6363 válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Van 2 stabilizátor egymás mellett külön bordán. A képen a jobb oldali nagyobb meghajtót most mértem, ez szintén bázis-kollektoros. 97-es értéket mértem, míg bázis-emitter ágban 589-et. Az a 97-es érték mindenképpen rosszat sejtet, mindegy hogy PNP vagy NPN. Ha jól tudom.
(#) zotya1983 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Az kuka.
(#) videoton6363 válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Azt vettem észre, hogy a mérések által jónak tűnő jobb oldali csatorna két pár meghajtóinak feliratos része egymással szemben van gyárilag, és egyik bázisa össze van kötve a vele szembe fordított meghajtó emitterével. Gyárilag. Viszont a rossz bal csatornánál ez nem így van, a két meghajtó nincs egymással úgymond szembe fordítva, és nem is ugyanaz a típus van beleforrasztva. Egy szervizes úr "javította" évekkel ezelőtt, nem jött rá miért nem sikerült neki. Lehetséges volna, hogy véletlenül rosszul tette bele az egyik meghajtót, így a bázis emitter kivezetések rossz helyen vannak, és emiatt a meghajtók s egyik végtranzisztor is bázis-kollektor irányban rövidre zárultak? Bocsánat, ha valamit rosszul írtam.
(#) zotya1983 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Látom kékkel jelölve vannak a régen cserélt alkatrészek.Fordított polaritásnál zárlatot lehet előidézni igen.Nincs hozzá valami kapcsolási rajzod?Jobb ha ott az egész kört átméred akkor.
Rajz szerint könnyebb lenne behatárolni hogy csak másféle meghajtóval szerelték e kiváltásképpen a javított (nem gyári) oldalt,vagy eleve nem volt vele tisztában hogy oda pl nem jó az úgy.Ha nincs rajz legjobb a gyári oldalt lekövetni és úgy az szerint cserélni mindent.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) videoton6363 válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Szerencsére van teljes szervizkönyv hozzá. A kékkel jelölt alkatrész egy ellenállás ami füstölt amikor megkaptam az erősítőt. Azt is másikra cserélte a műszerész úr, a színkódja szerint csak 10 ohmmal volt nagyobb impedanciájú, tehát az oda való 390ohm helyett 400ohm. Ez nem hinném hogy bajt okozott volna.
(#) krisz69 válasza videoton6363 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
5% os türésben benne van igy az nem gond.
(#) tothbela válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Legegyszerűbb egy panelmérőt tenni a hangerőpotira. Akár ez:panelmérő
Következő: »»   1874 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem