Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   73 / 82
(#) Töröcsik Tibor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2016 /
 
Rendben,de csak egy hét múlva fogom,Nemsokára indulunk Horvátba.
(#) kadarist válasza uniman hozzászólására (») Jún 19, 2016 / 1
 
Igen, igazad van! Érdemes kivinni a szabadba a fotózás tárgyát, mert ha elég fényt kap, akkor a rövid záridő miatt a bemozdulás sem lesz látható. A "záridő" a mobiltelefonoknál is létezik!
(#) kovacspista hozzászólása Jún 28, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit! Én is ilyen gondal küzdöm. A szentesi torony adását fogom - az a leg jobb - Kiskunfélegyházán! 2 egység van. Először úgy gondoltam , hogy a wayteq - mindig tv-s - hátulján lévő RF in és out arra szolgál, hogy felfűzhetők legyenek az eszközök! Nem így van!! Először mikor próbálkoztam, kitörölték egymás memóriáját, alig tudtam helyre hozni! Mivel az "akadozások" jelentkeznek, úgy döntöttem, felrakok egy jel erősítőt, egy antenna erősítőt 2 kimenettel! Egy nagy lepke van fent, ennek a jelét erősítettem, és osztotta el az erősítő 2 felé. Az akadozás megmaradt. Mint ha misem történt volna. Nézem a jel szintet, 80 % vagy fölötti, de egyik pillanatról a másikra 0% - ra esik!! Persze rögtön gond van!! Mit lehet tenni még? Mind a két készülék ugyan azt játsza!! Van ötlete valakinek?? Az analóg lehet, hogy hangyás volt kissé, de nézhető volt!! Ez így nem nézhető!! Főleg a TV2 multiplexén van ilyen gond!!
(#) Action2K válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Szia! Kicsi az antenna nyeresége. Már azt is csak belső erősítőjével tudja elérni, amit most produkál. Egy jóval nagyobb és irányítottabb antennával sokkal többre mennél, mint a "...ból várat építeni" elv alapján agyonerősítgetni azt a "szemcsés" jelet. Nem csak a jelet erősíted, hanem a zajt is.
(#) kovacspista válasza Action2K hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Kössz a választ! Yagi, vagy a mindig TV-s "3 orrú" a jobb?
(#) Action2K válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
A "3 orrú" is "Yagi". Pontosabban, a Yagi az egy márkanév, gyártó cég. Mondhatnánk akár Hirschmann-t is. A lényeg, hogy olyan UHF antenna legyen ami olyan sávban (21-69-es csatorna) ad jó nyereséget, ami nekünk kell.
Az említett "3 orrú" UHF antenna már ilyen. A képen lévő meg még nagyobb nyereségű, még irányítottabb.
(#) Joe_001 válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Szia!
A jelszint (80%) az addig rendben. Szerintem kontakt hibás a balun (toldózd be próbára, ha nem csinálja akkor az osztó) de az antenna bekötését, is megnézheted. Az a típus általam nem kedvelt, de jó jelszintet ad. hibája a kb 45° nyílásszög ami reflexiót hozhat be, de ha nincs előtte semmi (kilát Szentes felé), és irányba áll, bekötés, balun OK akkor nem lehetne nagyobb gond. Ha "lepke" névvel a Hirschmann 2 v 4 dipolos síkreflektoros antenna van illetve volt egy szériája ami kontaktos volt a dipólokat összekötő tápvonal és a balun panelja közt, össze forrasztás után nem hívtak vissza. De ez a széria kb 15 éve kifutott. (Részemről azért nem volt kedvenc mert teljesen le kellet bontani, ha a felette lévő antennákhoz akartam hozzáférni.) Ha erősítős akkor dobd ki az erősítőt, és csak UHF balunt bele, annak is elégnek kell lennie átlagos vételi helyen, szabályos szerelési körülmények közt.
(#) Joe_001 válasza Action2K hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Az 1926-ban szabadalmazott antenna típus Yagi- Uda feltalálók által. Nem tom céget kreáltak e egyáltalán. A Hirshmann egy kicsit később kezdte "utángyártani" ezt a rendszert, de vannak Német antenna gyártó cégek is, (WISI. Kathrein)
(#) Inhouse válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
A lepke nem túl szerencsés, örülök, hogy lecseréltem egy "3 orrú" Triax-ra. Ami gond lehet, hogy valamilyen reflexiót kaptál el és ez okoz zavart. Próbáld meg finoman arrébb fordítani!
(#) kovacspista hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget! Figyelembe veszek minden tanácsot, de hajlok az antenna cserére!
A kontakt hiba nagyon is lehetséges, éppen a jel drasztikus leesése miatt! Nem 60 vagy 30 % lesz, hanem egyből 0! Raktam fel a Nővéreméknél egy "3 orrút" ami 8 vételi helyre van elosztva egy nagyobb triax erősítővel. Mindenüt 80 %, ami változik +- irányba, de sohasem 0 a szint!!
(#) Inhouse válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Nálam egy apró fordítás segített ezen a hibán, ezt teszi a reflexió, kiakad tőle a tuner. A kontakt hiba nem egyfolytában, szabályos időközönként jelentkezik. Meg ha eddig nem volt kontakthiba, akkor kisebb a valószínűsége, hogy pont most lett.
Itt írtam erről a hibáról nemrég...
(#) pucuka válasza Action2K hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Mester! A Yagi, az nem márkanév, gyártónév, hanem egy antenna típus, alkotójáról elnevezve. Áll egy dipól, néha hajlított dipólból, mögötte reflektor(fal) előtte direktor(ok)ból, mint parazita sugárzó(k)ból. Ezek adják az antenna irányultságát, és ezzel a nyereségét.
(#) kovacspista válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Egyet értek! És ismereteim szerint a Yagi karakterisztikája leginkább "tűnyaláb" és erősen orsugárzó, csak viszonylag kicsi oldal szírmai vannak, hátrafelé pedig alig van sugárzása. Vannak ennél irányítottab antennák is, de nem a közforgalomba, és nem vételre. Az emlegetett "3orrú" is egy fajta
yagi, csak specifikusabb frekire van tervezve. A kompromisszumokkal épített antenna, mint szélessávú antenna, kissebb nyereséggel tud dolgozni egy adott frekin, mint erre az adott frekire, speciálisan hangolt antenna! Következtetésképpen az esetemben a 470 - 860 Mhz vételére alkalmas, kevésbé szélessávú antenna a célszerű!!
(#) pucuka válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Már csak 470 - 690 MHz. 700 MHz felett már mobiltelefon szolgáltatás van.
(#) Joe_001 válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Valóban. Egy jó parabolának is 1-2° vagy alatti a karakterisztikája és közforgalomban is járatos.(És szélessávú is, mivel csak két dologtól függ a nyeresége, de mindkettővel egyenesen arányos.)
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) kovacspista válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
500 megára jó nagy parabola kéne, hogy legyen valamire való nyeresége.
(#) pucuka válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Egyenlőre.
(#) kovacspista válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Föld felszíni adásokra gondoltam, valóban a parabola és benne a fókuszpontjában lévő antenna kissé más!
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Nem így van.
(#) StMiklos válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Szevasz!
Akad azért adó ma is, feljebb is.
Budapest, C mpx, 770, Gerecse C mpx 778, Tokaj C mpx 786 MHz
Nehezen adja le bárki az "ősi jogú" frekvenciákat.

Üdv: StMiklos
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ja. 11GHz-n is 4-6 m átmérővel kezdtük.
(#) Joe_001 válasza StMiklos hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Szentes is 750...
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Kissé elírtam. nem 690, 790 MHz től van rádiótelefon, 700 MHz től csak tervezés alatt.
Bővebben: Link
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 29, 2016 /
 
Ilyenkor a jelszint nem stabil, a BER ugrál?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
A BER ugrálása nem igen mérvado, mert azt a müszerek jelentös része csak számolgatja (ki tudja miböl), de nem méri. A MER már jobban mérhetö, igy arra jobb lenne hivatkozni, de a reflekciokat az sem mutatja pontosan (azaz nehéz rá hivatkozni).
A jobb müszerek eléggé bonyolult technikával ki tudják mutatni az egyes reflekciokat söt azok távolságát (idejét) is. A visszavert jelek ugyanis hibátlanok csak "rosszkor" jönnek.
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Nincs műszerem, csak a TV által kijelzett értékre gondoltam. Az meg igen szabatosan van elnevezve, gyártónként más és más megoldásban. Egy Samsung TV a minőség feliratnál csinálta az ugrálást, a jelerősség jó volt. És csak egy MUX-nál volt ez, a többi jó volt.
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Mi az a "MER"..? melyik TV írja ki..? csak BER kijelzést láttam tvn.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Hát néphülyitésre a BER éppen jo ( remélem decimálisan irják ki....a fél képernyöt kitölthetik nullával. ).
A MER (Modulation Error Rate) vagyis a digitális jel/zaj viszony, ami jol mérhetö, igaz nem TV-vel.
Egyik másik TV-n valami minöségi indikátor van ( %-ban) ami még nagyobb átverés, mert a rengeteg hibakorrekcio miatt a minöségromlás egyáltalán nem lineáris (lavina effektus) - azaz egy lineáris skálán (%) kizárt, hogy láthato....
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) BI-AMP hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
Sziasztok!
Ezt a fajta rádió antennát Bővebben: Link lehet használni DVB-T vevőhöz?
Következő: »»   73 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem