Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   87 / 182
(#) zsoltee0001 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Ez egy kültéri led reflektor, amit átmenetileg szerelőlámpának használtam a műhelybe, sajnos az eredeti beépítési stádiumát meg se érte (vicc), símán dugvilláról ment, amúgy a led része döglött meg, ez 100%, a lóvét visszaadták.
Mondjuk dobtak egy hátast amikor elővettem a 1,5 éves blokkot
(#) zsoltee0001 válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Egy ilyen áramkört kéne az áramgenerátor elé rakni és akkor az ükunokám cserélné a lámpát?
(megjegyzem led-nél ez lenne a normális)
Üdv
(#) gerleimarci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Nem, hanem lecserélni az áramgenerátort erre. Bár a motorkondi nem biztos hogy elférne a helyén, de az mehet kívülre is
(#) antikzsolt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Helló

Nem egy ilyen lámpa amiről szó van? Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Igen, valami ilyesmi, csak ezen van mozgásrzékelő.
Üdv
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2016
(#) antikzsolt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Igen a legnagyobb átverés. Olcsó de annyit is ér. Ezért is van nekem márkás de megbízható ledek a lakásban. Igaz "drágábbak" de 2 éve szolgálnak megbízhatóan.
(#) aramis hozzászólása Jún 25, 2016 /

Sziasztok!Tudna valaki segíteni ,vettem egy reklámozott riasztós ledlámpát, police 5000W.
hatalmas fényerő este a holdra is elért a fénye szinte nappali világítás már egy éve ment most alig világit de nagy fesz az van rajta nukleárisan mi a görcs lehet vele ha ugyan világít de nem teéljesen
üdv
(#) zsoltee0001 válasza aramis hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Szerintem ugyanaz mint az enyémmel, elérte a vegyél újat üzemórát ( a led föltalálója forog a sírjába, pedig a csávó még lehet, hogy meg se halt)
Vidd vissza, mert biztos, hogy garis.
Üdv
(#) antikzsolt válasza aramis hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Nem kellő hűtés és a túlhajtás eredménye. Ha nem garis már cseréld ki ha van kedved. A benne lévő elektronikát meg érdemes egy kicsit visszafogni hogy a led bírja tovább.
(#) steelbird válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

De akkor nem lesz elég nukleáris és nem látják majd a Holdon az UFO-k.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2016
(#) antikzsolt válasza steelbird hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Az egyik lehetőség az, hogy a LED fényereje lecsökkent. Erősen meghajtva hamar veszít a fényerőből, főleg, ha Cree LED van benne (spórolósak a fényporral). Lehet, hogy a hűtés sem áll helyzet magaslatán. A réteghőmérsékletet nem tudjuk, így ez sajnos lehetséges. További hibaforrás a meghajtó áramkör. Ha AMC7135 klaszter (analóg) állítja az áramot, akkor megadhatta, vagy kiforraszthatta magát közülük akár több darab. Ha más, kapcsolóüzemű szabályzó van a lámpában, az áramérzékelő ellenállás is megnyúlhatott, ami a kimenő áram csökkenését eredményezi.
(#) Urbiferi hozzászólása Júl 11, 2016 /

Sziasztok!
A régi de tökéletes Maglite MiniMag 2xAA elemes izzós lámpámat szeretném LED fényforrásúra átalakítani. Tudok segíteni, hogy tudnám ezt megoldani???
(#) gerleimarci válasza Urbiferi hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Szia!
Én a két elemet lecserélném egy db AA méretű akksira. Ehhez kell töltő is. A másik elem helyére menne a meghajtó és az elejébe egy 3W LED aminek még kéne alumíniumból egy minimális hűtést faragni. Nem egyszerű, de profi lámpát kapsz végül, nem csak kamu teljesítményűt.
(#) Urbiferi válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Köszi!
Jól hangzik, ezzel a leddel biztos szép teljesítményű lenne. Cserébe tényleg sok munkával, amit nem biztos, hogy meg tudnék csinálni.
Ilyen megoldáson is gondolkoztam. A Te megoldásodhoz képest sokkal drágább, kisebb fénnyel.
Valami egyszerűbb megoldás nem létezik?
Pl. nincs olyan led dióda ami egy az egyben betehető az izzó helyére és hasonló fényerőt biztosítana mint eredetileg tudott a lámpa?
Nem kell nekem nagy fényerő, van egy 3W-os LED lámpám, ez csak úgy tartalékba kellene a horgászládám mélyébe. Szeretem, mert megbízható, és sajnálnám besuvasztani örökre a polc mélyére.
(#) nedudgi válasza Urbiferi hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Lehet kapni készen átalakítót, nagyjából 20$ feletti nagyságrendben.
A probléma ott van, hogy a LED:
- szereti megsütni magát, az átfolyó áramot korlátozni kell.
- 70oC feletti hőmérséklet már károsítja, hűteni kell.
(#) Urbiferi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Erre gondoltál?
(#) nedudgi válasza Urbiferi hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Körülbelül. Pár éve néztem utoljára.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2016

Én 30-40 Lumennel nem mennék horgászni. Amit linkeltél, annak szinte semmi hűtése és semmi ármgenerátor nincs mellette, ezért elég hamar tönkremenne.

Fogadni mernék, hogy nagyobb fényt produkálna, ha rendesen megcsinálnád, mint a gyári "3W-os" (ami kb. 1W) lámpa. De ha nem kell nagy fény, akkor beállíthatod az általam linkelt lapkán kisebb áramot is, és akkor tovább bírja az akksi.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2016

Így viszont kicsit újragondolom a dolgokat, ugyanis van egy Maglite 3D lámpám is, egy kezdetleges "nite ize led upgrade" LED modullal, csekély fénnyel. Abban már sokkal több hely lenne szerelni mint a Miniben. Gonolom a linkelt LED és áramgenerátor abba is jó lenne, nem probléma, hogy abban 3 db góliát elem van. Ehhez akkut meg töltőt nemigen vennék, 3 minőségi góliát sokáig bírja.

Úristen, te ennyit fizettél egy ... LED-ért?
Igen, működne a dolog, de én abba is inkább raknék 18650 cellákat, amennyi csak belefér.
Ha mégis akksi mellett döntesz, akkor használhatsz komolyabb áramgenerátort és nagyobb teljesítményű ledet is. Egy zseblámpa méretű reflektort kapnál.

Régen igen.......... vettem 3 db Maglite lámpát, még izzósakat. Aztán a nagyhoz ezt a ledet amikor bejött. Kicsivel több fényt ad mint a kripton, de sokszorosát bírta az elem. Azt hittem nincs feljebb .
Most 8-10 évvel később negyedakkora lámpa tud ötször annyit. De nincs szíven megválni ezektől a Maglite lámpáktól. Mindent kibírnak.
Érdekelne a nagyobb teljesítményű megoldás is.
Köszi.

Kezdjük az akksikkal: valami márkásabb 18650.Nem a kínai, amikre ráírnak 6-8000mAh-t. Valami samsung, lg, panasonic, stb. Pl: 4db samsung Legalább(lehet több is) 4 cella kell ehhez a 10V-os nyitófeszültségű ledhez. Ha kisebbfeszültségűt veszel, ahhoz nem muszáj ennyi.
Akksi tartó: legegyszerűbb, ha egyesből veszel többet, és akkor jobban variálhatsz az elrendezéssel pl: 5db
Akksi védő/balancer: Pl: 4 cellához
Áramgenerátor:Bővebben: Link
Led:10db 10W (jó lehet későbbi projectekhez./olcsóbb a több) Léteznek már jobb fény/fogyasztási értékkel rendelkezők is, de azok drágák.
Töltő: Bővebben: Link
Hűtés: jobb lenne, ha te csinálnál valami ütőset(minél nagyobbat, ami elfér), de használhatsz kis ventilátorosat is, de akkor ugrik a vízállóság, mert ki kell furkálni a burkolatot. Bővebben: Link A hűtést a legnehezebb megoldani, de ha jól sikerül, akkor tartós lesz a lámpa. Ha nem olyan jó a hűtés, akkor kompenzálhatsz azzal, hogy lentebb veszed az áramot a meghajtón, hogy 60 fok alatt maradjon a led.
(#) Massawa válasza Urbiferi hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Sok boltban kapsz a régi Maglitetöl sokkal jobb ( és olcsobb lámpákat). Nemrég a fiam vett az egyik raklapos boltban 9 gomboc fagyi áráért 5W-s Cree ledes lámpát változtathato lencsével és 20 m vizhatlansággal. Ennyi pézböl még a jo akkut sem lehet kihozni, és tényleg nagyon jol világit a Maglitetel összehasonlitva.
(#) nedudgi válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Egy tényről elfelejtkezel. Egy izzóval megtervezett Maglite szintű lámpa házi átalakítása LED fényforrással meg se fogja közelíteni az eredeti szórásképet.
(#) Sinike hozzászólása Júl 23, 2016 /

Üdv Néktek!
Segítségre volna szükségem. Álmennyezetet készítek, amiben egyszerű fehér LED izzók lesznek. A megrendelő kívánsága, hogy tudja változtatni a fényerejét. Eddig nem jelent gondot, akár 12V, akár 230V-os verzió kialakítható dimmelhetőre. A 12V-os rendszer előnyei a szép fali szabályzó, a távirányíthatóság; a 230V-os rendszer pedig sokkal könnyebben beszerezhető, és olcsóbb - de ez most nem érdekes amúgy!

Amiben a segítséget kérem, hogy összehozható-e egy olyan rendszer, ami kapcsolható és változtatható a fényereje:
- fali vezérlővel ÉS
- távirányítóval vagy mobilos aplikációval.

Teljesen mindegy, hogy 12 vagy 230 voltos kialakítású!
12 darab 5W vagy 6W izzó - azaz maximum 72W lesz.

Köszi előre is!
(#) Bakman válasza Sinike hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Nem tűnik nagy feladatnak. Vezérléshez kell egy mikrokontroller és igény szerint Bluetooth/Wifi/IR egység. A 12 V-os rendszer annyiban egyszerűbb, hogy elég csak PWM-et használni. A 230 V-os is megoldható, csak a fényforrásoknak dimmelhetőnek kell lenniük.

Távirányító: Bővebben: Link, távirányító + vevő: Bővebben: Link (és társai) Esetleg kész megoldás: Bővebben: Link.
(#) Sinike válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Igen, ezeddig egyszerű is. Ám a falról is szeretné kapcsolhatóvá tenni, pontosabban szabályozhatóvá. És a kettőt én még nem tudtam összehozni...
(#) Bakman válasza Sinike hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

El lehet könnyen menni akát a szines kijelzőkig is. Nyílván ilyenkor egyszerűbb a vezérlést mikrokontrollerre bízni.
(#) Sinike válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Igen, tulajdonképpen "házilag" meg lehet oldani mindent, de most - ha lehet - nekem kész és gyors megoldás kellene. Persze nyitott vagyok hestore-s modulokra, de nincs időm sem tervezgetni, sem építgetni. No és rendkívül dekoratív (azaz gyári) kivitelezésre van szükség. Gondoltam arra, hogy a 12V-os dimmer készen (pl.: dimmer) és a távvezérlős szabályzó (pl.: wifi dimmer összehozható valahogy. Erre valami panel, átalakító, bármi megoldás érdekel - csak ne "zavarják" egymást...
Következő: »»   87 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem