Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   580 / 731
(#) ptesza válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

20% de maximum 25%-al lehet kevesebb az impedancia minimum pontja mint a névleges. Például 8 ohm esetén 6.4 ohm. Ezt csak impedancia méréssel lehet biztosan megtudni. Főleg, hogy ez egy komplex hangsugárzó, és három hangszóró valamint a hangváltója alkatrészei jelentősen összekócolják az impedancia menetet. A csatolt képen 2db 8 ohm-os hangszóró impedancia menete látható egymáson. Ez esetben az impedancia mélypontja 232 Hz-nél van , ott ~ 6.94 ohm az impedancia.
(#) Buvarruha válasza ptesza hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Nálam ilyen a komplett doboz. De akkor mi a frász ez a 4-8ohm amit álandóan látnia gyári dobozokon?

2way.jpg

Talán arra utal, hogy az a doboz 4 vagy 8 ohm-os erősítőre is köthető.

Van valami különleges oka annak, hogy a hangsugárzód Fs alá van hangolva? Lehet, hogy kellene egy kicsit vágni a csőből, hogy a két első púp egyforma magas legyen, vagy inkább a hátsó egy kicsit alacsonyabb. A két púp közötti völgy mélypontja a hangolási freki. Kicsit feszesebb lenne, és talán mélyben is többet hozna 1-2 Hz-el, de semmiképp nem árt.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016

Ezek a hangszórók ilyenek, nagyon magas a rezonanciafrekvenciájuk, akusztikailag lett beállítva 40Hz-ig egyenes. Miután áttúrtam az elméleteket azt hittem, hogy borzalmas lesz a rezonanciafrekvencia miatt, de a legjobb eddig mélytartományban amit csináltam. A mérések szabadtéren (két ház között, ez látszik is) történtek a reflexnyílással szemben, 19mm és 40mm hosszú csővel.

Hát ha szándékos akkor nem szóltam. Az első kép kb 40 Hz es F3 pont. Az már azért tényleg jó.

Ha szabadtéri méréseknél vannak a közelben reflektáló felületek akkor esetleg meg lehet próbálni a kapuzott méréssel.

A 40mm-ssel használom az 40Hz alatt van, a 19mm (cső nélkül igazából falvastagság) már emelt, az sok volt úgy, így viszont lemegy jó mélyre és nem is emel.
(#) Action2K válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Idézet:
„De akkor mi a frász ez a 4-8ohm amit álandóan látnia gyári dobozokon?”

Marketing!
Ez olyan mint amikor azt írják, hogy Hi-Fi, DIN... Azaz, azt jelenti, hogy az átlagosan használt hangtartományban, a frekvencia függvényében 4 és 8 ohm között mozog az impedanciája. Egyébként meg csak sima 4 ohm.
(#) P_Laszlo válasza Action2K hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Nyilván nem létezik olyan, névleges impedancia hogy 4-8 ohm. Vagy 4 vagy 8, vagy hat, vagy 5, valamibe mindenképp belefér.

A gyártók általában nem szeretik a valóságot. Ők eladni szeretnek. Ahhoz meg ez kell.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Tehát akkor tényleg nincs ennek a jelölésnek valami objektív oka?
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

És nyilván ilyen átvitel sem létezik mélytartományban. Amíg nem jó a mérésed, addig nem feltétlenül érdemes támpontnak használni.

Mindenképp rosszabb műszaki szempontból nézve, ha egy rossz T-S arányú hangszórót, magas rezonancia ponttal, túl alacsony frekvenciák lesugárzására használsz. Viszont neked így tetszik most, de ez ugye nem annyira egzakt dolog.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Miért mi a baj és miért ne létezhetne?

Objektív az is, ha ettől eladhatóbb. Más, műszaki, fizikai, vagy szabványból következő oka nincs.

Idő, és szűrőkarakter.
(#) jocko hozzászólása Júl 14, 2016 /

Sziasztok!Szereztem olcsón egy JVC házimozi mélyládát, 20 literes bassreflex kivitelű,és 200 mm-es hangszóró megy bele. Keresek hozzá való hangszórót ami nem túl drága,de mégis jól szól. Annyi a kritérium ,hogy 8 ohmos legyen és 10 e forint alatt legyen az ára.A hangváltó már megvan ,egy sal HVS 14 típusú váltó,már csak hangszóró kéne bele.
Tudnátok valamilyen hangszórót ajánlani? SAL-nak van az SRP2030 meg az SBX2030 amit találtam a neten, ezekről van valakinek valamilyen tapasztalata?A sal-on kívül ebben a méretben csak autóba való hangszórókat találtam ,de azok ugyebár 4 ohmosak.(Az erősítő amivel hajtanám az hídban 150 wattot ad le 8 ohmon.)

SAM_4292.JPG

(#) Inhouse válasza jocko hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Könnyen lehet, hogy az a doboz a gyári hangszóróhoz lett hangolva, a kicsi méret miatt nagy szükség lehetett erre ahhoz, hogy valahogy szóljon a szub tartományban. Egy másik hangszóróval, főleg egy SAL gyártmánnyal kérdéses a végeredmény...de hátha valakinek van pozitív tapasztalata.
(#) jocko válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Helló!A gyári hangszóróval alig ad ki valami hangot,az is megvan.Csúcsra hajtom az erősítőt, 4 ohmon 75 wattot ráküldök és inkább csak halk morajlás jön ki,pedig biztosan nincsen leégve a hangszóró,csak éppen elenyésző a hangerő.Vagy talán a passzív váltó viszi el a teljesítményt?..Mondjuk az egész ládát hangszóróval 2e forintért vettem ,csak azért mert JVC.De amúgy nem olyan kicsi a láda,volt házimozim és az ennél lényegesen kisebb volt...
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Buvarruha válasza jocko hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Pedig ebben csak autós mély tudna csinálni bármit is, ilyen árkategóriában. Az SRP és az SBX sem lenne jó bele.
(#) jocko válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Értem.Akkor tudnál ajánlani valamit autós kategóriában?
(#) uniman válasza jocko hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Szub-láda max. 150 Hz-ig sugározná le a hangokat...
(#) jocko válasza uniman hozzászólására (») Júl 14, 2016 /

Igen ,ezzel nagyjából tisztában vagyok.Volt már pár szubládám,autós is és szobai mélyláda is...Visszatérve a kérdésre,még mindig nem tudom ,hogy milyen alternatívái vannak a SAL-nak.Én nem high-end hangzást szeretnék ezt hangsúlyozom.
(#) voodoo válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Szia.
Buvarruha ajánlása akár még járható út is lehet, viszont ha 8 ohm a minimális illesztés akkor arra ügyelned kell, hogy az autós dübörgők ha jól emlékszem 4 ohm körüliek.
(#) voodoo válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Közbe észre vettem, hogy akkor mégsis csak mehet neki a 4 ohm ? Ezt is olvastam, csak később.
(#) ptesza válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Hali.
Mekkora a kivágás átmérője?
Ami benne van cső az mekkora?
(#) uniman válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Hello!
A "címke" leesett róla? ...csak mert annak alapján minden kideríthető a "doboz"-ról!:
Subwoofer SP-WA30, 110 W/4 Ω
Frequency Range: 25 Hz to 200 Hz
Dimensions (W × H × D): 249 mm × 404 mm × 335 mm
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016

cimke.jpg

(#) jocko válasza ptesza hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Helló!A kivágás 183mm,és a reflexcső 195mm hosszú és 60mm átmérőjű.
(#) jocko válasza uniman hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Helló!A címkén csak annyi van hogy 110watt ,4 ohm, a doboz belső mérete : 260mm mély,375mm magas,205mm széles ,ebből számoltam ki a 20 litert.

20 literben nehéz lesz rendes szubládát építeni, főleg a vékony anyagvastagság miatt is. Felesleges egy kompromisszumos hangszórót megvenni és pénzt beletenni. Abból az összegből inkább építeni kellene egy olyant ami illeszkedik a 150W/8 ohm erősítőhöz. Olyan hangszórót keress ami >=30cm átmérő és a QTS 0.4 körüli ,de ne menj 0.5 fölé. Az érzékenységben a 90 dB már nagyon jó. A jó (és olcsó) szubhangszórók 87-90 dB környékén keresendőek. A doboz 60 liter környéke.

Ebbe a dobozba esetleg bele lehetne próbálni egy HA20-569-et. 180W-ot az sem fog tudni ,de legalább elég érzékeny ahhoz ,hogy az említett sal típusoknál hangosabb legyen. Sub hangok ebből sem fognak jönni ,mint az eredeti hangszóróból sem, de legalább mély igen. Kb 60~70Hz közé tenném az alsó határt. De inkább nem ajánlottam semmit.
(#) telnagyapo válasza voodoo hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Szia!
Vannak olyan autós mélyek amelyek 2x4 Ohm-osak. A két tekercset sorba és kész. Vagy szerezz bele egy leégettet, amit át kell tekerni 8 Ohm-ra.
(#) jocko válasza ptesza hozzászólására (») Júl 15, 2016 /

Értem.Köszönöm a választ.Az az igazság,hogy építeni ládát nem áll módomban.60 litereset meg végképp nem.Régebben volt autós szubládám,egy -magnat xpress 3000- ,ebben 30 cm-es hsz. volt,ezt egy -Heco Superior sub 20a- aktív házimozi szubládából kivett erősítővel hajtottam SZOBÁBAN, az nagyon jól szólt.Viszont még azon gondolkodtam,hogy van-e a Tesla-nak 20 centis mélyhangszórója? A videoton HA20-569 az mélyközép ha jól látom,biztos erre gondoltál?Én közben találtam egy autós hangszórót ami dupla tekercses ,2x4 ohm amit lehet sorba kötni és akkor 8 ohm lesz, Monacor Carpower CRB 200-TCR,csak már nem gyártják,talán használtan lehetne szerezni egy ilyet...

Igen arra gondoltam.
Az autós hangszórók többsége 1 vagy az feletti teljes jóságúak ami teljes mértékben alkalmatlanná teszi arra, hogy dobozba építsék. Ha nincs megadva a qts akkor valószinű ,hogy free air hangszóró. Egy autóban még jól szólhat a cabin-gain jelenség miatt de szobában esélytelen. Ez nagyobb baj mint az, hogy 4 vagy 8 ohm-os.
Az említett Monacor hangszóró még akár jó is lehet.
Következő: »»   580 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem