Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Ez bennem is felmerült, mert múltkor láttam a kínaiaknál nagyon jó árban - és az én autómon is jól mutatna
![]()
Hol árulnak ilyen tükörmatricát? Boltot gondoltam.
Sziasztok.
Már napok óta nézek egy napelem cellákat az ebayon és ki akartam számolni hogy mit is tud ha összekötöm egy tizenkét voltos rendszerré. Nyolcvan darab van a csomagban. Így háromszor tizenkettő volt lesz a végeredményem. Gondolom nem egyszerűen megszorzom háromszor. Előre is köszönöm a segítséget. Egy cella adatai. Átlagos Teljesítmény (Watt): 0,34 Wp Átlagos áramerősség (A): 0,68 Imax Átlagos Feszültség (V): 0,5 Vmax
A soros és párhuzamos kapcsolás alapszabályait kell figyelmbe venned. Semmi egyéb. A gyártók tesznek be bypass diódákat is többynire a részleges árnyékolási problémák csökkentése végett.
Azért az fontos, hogy a kapocsfeszültséget okosan válaszd meg. Ha ettől eltekintünk akkor. 12V x 0,5V =24 cella 3x24 cella = 12Vp 2,04A = 24,48Wp Amúgy ez megéri? 25W ennyi munkáért. De ebben a formában ez nem az igazi. Én inkább 2x40 cellával építeném: 2x 40 x 0,5Vp = 20Vp -> 1,36A -> 27,2Wp A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
12-szer, 0,5 mióta 24?
Hulyen irtam le amit mondani akartam.
De ertheto azert ha az a cel.. 12V-hoz 24cella kell. Mar nem tudtam modositani mikor ujraolvastam...
Miért akar mindenki 12V-os rendszert barkácsolni??? A leglehetetlenebb rendszer. Alacsony feszültség, nagy áram, problémás, vacak inverterek. Mit kell ellátnia?
Ledes lámpákat akarok meghajtani róla. Éjszakai fényként mozgásérzékelővel egybekötve. És az akkumulátor 12voltos.
Szia
Nálam 36 cellás vált be 12V-os aksira, de a 40 cellás is megfelelő. A lényeg hogy az aksinak 13,8V kell hogy töltődjön, és borús időben is kell ezt tudnia. Plusz veszteségek miegymás. De 0,34Wp ? Ezek nagyon pici celláknak tűnnek, egy panel csak 13Wp körül lesz.
Ezek szoktak lenni a napelemes kerti lámpákba és hasonló helyeken. 58x39mm
Jobb a 40 igazad van. Nem árt ha van egy kis plusz. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
Felmehetsz akár 30-35 V-ig is. Ráteszel egy PB137-et és kész a töltőd. Sok a veszteség? Kit érdekel? Ingyen van
![]()
Hello! Azért a kimenetére tett ellenállás nem egy jó ajánlat. Mert 1.37A rövidzárlatban lesz! De nem azt töltene vele, hanem aksit.. Ha 12V az aksi, akkor 170mA-al töltene, és ha 13V az aksi, akkor pedig 70mA-el. Az életben nem tölti fel, még 13,7V-ra sem. Pedig ott az aksi kapacitása, kb. csak 60%-a a névlegesnek.
Akkor mit ajánlasz. Szeretném azért feltölteni maximálisra az aksit mert cinkes lenne hogy 5 perc és lekapcsolna.
Azon felül hogy kint világít ha mozog valamit de bent vészvilágításnak is használnám ha elmenne a villany.
Szia
Én Step-Down konvertert használnék. Mondjuk egy 3A-os simán elég, és szabályozni tudod a kimeneti feszültséget is. Ha nem teszel a panelbe diódát akkor kell elé tenni egyet. Drágább megoldás a töltésvezérlő , viszont védi az aksit a mély kisüléstől.
Az IC folyamatosan 2.5W-ot tud eldisszipálni 25fokC-on, amit elég nehéz tartani, tehát számoljunk 2W hővel. Legjobb esetben 90%-os a hatásfok, ebből következik, hogy kb. 20W a teljesítmény korlát, de ennél semmiképpen sem több. Ehhez nagyon jó hűtés szükséges.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
Hello! Azt írtad, hogy maximum 20V-ot és 0,5A-t tud a napelem. Az még azért nem egy erőmű. Ha 20V mellet is adná a 0,5A áramot, és az aksi 12V-ra van lemerülve, akkor 8V a feszültség különbség, és 4W a termelt hő. Ezt egy tenyérnyi bordával elfűti a 137-es, ha nem a tűző napra teszed azt is.
4-5 év megy így a kapum.... Csak télen 1-2 napig okoz gondot, de az is csak azért mert monokristályos a napelemtáblám.
Én készséggel elhiszem neked, de nem tudni hogyan fog alakulni itt a fogyasztás. Mert ugye az energia mérlegnek pozitívnak kell lenni. Ha 70..170mA között tudjuk tölteni az aksit, akkor gondolom felesleges az 500mA-t tudó napelem..
Ha csak papíron van a teljesítmény azt 25-30%-al kevesebb lesz ténylegesen. Ne sajnáld,hogy nagyobb a napelem teljesítmény papíron. Az ténylegesen jóval kevesebb.
Szerintem bármit írsz, építsd meg előbb. Nálam már működik, nem csak papíron. A rövidzár védelem pedig muszáj volt, mivel 20A-t vesznek fel a kapumotorok induláskor, azaz korlátoznom kellett, mit engedhet át a töltő a PB137 1,5A-es maximális terhelhetősége miatt. Igaz mindössze 8mp-ig forognak a motorok és az üzemi áramuk már csak 4A. Egy PB 137 2-300Ft. Senki nem mondta, hogy ne lehetne akár párhuzamosan több darab is. Mindegyik felszerelhető a napelem profilsinére is, mivel aluminium és szép nagy felület - azaz lesz hűtés bőven. Nekem alu dobozban van évek óta, hogy ne rohadjon szét.
A PB137-nek belső áramkorlátja van. Akármennyi többletet kér a motor, azt az akkuból kell vennie. Ezenkívül a napelem árama is korlátos. Persze ha 250 W-os, 8 A-es napelemet teszel a PB137-re... De akkor meg életbe lép az első szabály (mondat).
![]() Egyébként a PB 137-et is meg lehet fejelni, mint a többi stabkockát. Hiszen ez is az végeredményben. Adatai alapján az LM317-et alakították hozzá. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2016
A belső áramkorlát nem védte meg . A múltkor egy töltőbe tettem gyors megoldásként PB137-et és úgy elszállt a védőellenállás nélkül, mint a győzelmi zászló rövidzárnál. A 10 Ohm 20W TO220-as tokban nagyon jó megoldás. Nekem bevált, hűthető is, olcsó és egyszerű. Nyilván az akkuból veszi a többletet a motor, de megpróbálja a töltővezetékről is kiegyenlíteni a fogyasztást. Most nem tudja, így csak az akksi dominál.
"Szerintem bármit írsz, építsd meg előbb." Remélem ez utasítás volt nem tanács. Mert ha utasítás, akkor értem. De ha csak tanács, akkor nem fogadom meg..
![]()
Ha rám hallgatsz - azt csinálsz, amit akarsz. antikzsolt kérdésére válaszoltam - te eddig nem adtál egzakt segítséget - én igen. Olyat, amit azonnal használhat. Ha tudsz jobbat - tedd közzé, lássuk, hogyan csinálják ezt a profik?
Én nem is akartam tanácsot adni, csak leírtam Neked, hogy amit javasoltál, annak mik a hátulütői..
Sziasztok. Sikerült szereznem egy napelemet.
Nem tudom hogy van e benne védelem. Mert a közepén rá van ragasztva egy doboz abból jön ki a két kábel. Ha esetleg lenne sülhet valami? Egy 12v 7Ah aksit töltenék vele. Esetleg védi az aksit a túl töltés/merítéstől? 3.5W 18V polycrystalline silicon Operating voltage: 18V Max work current: 0-180mA A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
Szia
Szerintem nincs benne még dióda sem, max. 180mA-ra nem kell semmi. Ilyen kicsi árammal kb. 40 óra teljes napsütés kell mire feltöltöd az a 7Ah-s aksit. Töltésvezérlőt ilyen kis áramra még nem kerestem de biztos létezik. Mit szeretnél vele meghajtani, mert ez kb. egy mobiltelefonhoz elég.
Kb tíz ledet akarok meghajtani róla és egy mozgásérzékelőt. Irányfényként használnám.
Jól sejtetted. Ez egy napelemes telefontöltő egyik része. Természetesen olyan mozgásérzékelőt keresek ami lekapcsol nappal.
Sziasztok. Milyen napelem lenne célszerű egy 100Ah-s akku töltéséhez? Töltésvezérlő. akksi megvan, szigetüzemben működne, 70-80W fogyasztói teljesítmény.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |