Fórum témák
» Több friss téma |
Maradhat a 12V és a motort mindkét oldalról egy 3V stab kockával megtáplálom?
Sziasztok!
Van egy 24V-os univerzális motorom, ezt régen egy tirisztoros kapcsolás segítségével lehetett fordulat szabályozni, ezt ki lehet váltani valami modernebb tranzisztoros vagy FETes kapcsolásra? Ha az állórész állandó mágnes lenne akkor nem lenne kérdés, de így hogy gerjeszteni kell mindkettő tekercset, így most nem tudom mit lehetne? Köszönöm
Szia!
A gerjesztést alapban beállítod az adattábla szerint és a főáramkört szabályzod pwm-mel, fetes kapcsolással. Arra találsz sok kapcsolást a képek között. Term. a gerjesztéssel is játszhatsz kis határok között, de azt már ne pwm-mel.
Ha alapban sorban van a gerjesztőtekercs és a forgórész, akkor meg úgysincs gond - sima pwm-mel mehet.
Sziasztok !
Vásároltam egy nagy teljesítményű DC motort melyen négy szénkefe van ,ugyanakkor az adattábláján az van 12 V 800 W ez így rendben is van, de akkor miért van az is az adattábláján,hogy 94,4 A az áramfelvétele.Nekem ez valahogy nem stimmel mert ha 12 V 800 W akkor 67 A-nak kell lennie az áramfelvételének nem pedig 94,4 A -nak . Üres járatban rátettem a lakatfogót és 45 A -t mutatott ,terhelve nem próbáltam,lehetséges,hogy terhelve 94,4 A-t vesz fel .
A DC motor amikor indul nagyságrenddel több áramot igényel mint amikor már pörög. ( az a névleges áramfelvétel).
Az biztos,hogy nagyobb áramot vesz fel ,akkor ezek szerint a 94,4 A az az induláskor felvett áram,mert nem azt szokták megadni hanem az üresjárati áramfelvételt ! Nekem sajna ez nem "gömbölyü" valahogy !
A DC motoroknál fontos az indulasi áram - ennyit kell kibirnia a biztositéknak vagy az elektronikának. A nominális áramfelvétellel mit lehet kezdeni? (Legfeljebb egy akkus hajtásnál a kapacitás meghatározására használhato.)
Szerintem az a 94,4 A azt jelenti, hogy mekkora maximális árammal lehet inditani (ezt alapul véve kell pl az áttételt a terheléshez számitani) ( erre a terhelésre vannak méretezve a kefék meg a kommutátor stb.) Egy autostarternál több 100 amperre pedig az üresjárási áram talán még 20 A sincs. Induláskor az ilyen DC motor sima rövidzár ( kevesebb mint 1-2 Ohm az ellenállása - ha ezt egyböl rákapcsolod a kemény 12 V-ra terhelés alatt leég minden kábel. Ezert kell korlátozni az indulási áramot). A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
Így van! Én sem bírom az autómat 55Ah-s akksival betekerni, pedig 2L, benzines, de akkora a kompresszió, hogy kell neki a 75Ah, meg a 680A CCA.
Szia!
Ha lefényképeznéd az adattáblát, akkor lehet hogy egyértelműbb lenne a helyzet. Szerintem a motorokra a névleges adatokat írják. A névleges áram érték attól lehet olyan nagy, hogy rossza a motor hatásfoka, kb. 70%. Az üresjárási áramfelvétele azonban túlságosan nagy, valószínűleg valami baj van azzal a motorral.
Szevasztok!
Nekem az a véleményem, hogy ez a nagyobb áram a motor tekercselésén folyamatosan átfolyó áram értékét adja meg, amit még a "tekercselés" maximálisan el tud viselni leégés nélkül (tulterhelés). A kevesebb áram (adattábla) pedig a "valós áram", amit a motor a "névleges terheléssel" tartósan képes elviselni. Amit Te mértél, az pedig lehet egy üresjárati, vagy az általad használt terheléshez tartozó áram. Üdv. M.
Modellmotoroknál szokás a Max. feszültség/tekercsellenállás által számítható áramot megadni. Ezzel lehet számolni a vezérlő elektronika méretezésénél. Kevésbé tájékozott emberkék összeszorozzák a két értéket, így lesz 2 kW-os a hüvelykujj méretű motor.
![]() Esetedben ez még egy elfogadható érték. Akár normál üzemi áram is lehet, mert nem túl jó az ilyen kis feszültségű kefés motorok hatásfoka. Üresjárati áramfelvételt sehol nem adnak meg, hanem vagy az üzemit, vagy, mint a modellmotoroknál az indulás pillanatában elérhető maximumot. Jó esetben melléírják a névleges teljesítményhez tartozó üzemi áramot. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
Az adott motorra azonban a gyárto már felkaparta, hogy 12V 800W - ami már egy komoly motor (aligha modellmotor), és ez a névleges teljesitményt jelenti. A kolléga is irta, hogy a kefék is duplázva vannak (egész biztosan nem véletlenül).
Várjuk meg majd a képet rola, manapság sok ilyen motor forog közkézen az autoiparban, a robotikában, egészségügyi berendeźsekben stb. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
Sziasztok ,Így néz ki az általam vásárolt motor amit csónak meghajtására használok .
Viszont vásároltam hozzá egy PWM 60 A-os szabályozót és azzal gyönyörüen működik ,vagyis szabályoz úgyhogy nem veszít az erejéből,pedig mindig azt hittem,hogy minden motor veszít az erejéből . A motornak meg állandó mágnes az állórésze !
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
Szerintem nem lehet vele semmi baj mert új ,én csomagoltam ki és az ára is elég borsos ,megközelíti a 80 -et ,tehát ennyi pénzért csak nem adnak rosszat ,legalább is bízok benne !
Ez egy nagyon jo motornak néz, beépitett áttéllel. A csonakhoz a 3000 ford jo. Valoszinü, hogy még annyi áramot sem igényel ( a csonakhoz) amit mértél. A mai ilyen motorok majdnem mind permanens mágnessel jönnek. Csak a nagyobb feszültségüeknél szokott tekercselt állorész lenni.
Szia!
Az a 800 W a mechanikai teljesítményt jelenti. Ha megnézed a nyomatékot és a fordulatszámot, akkor ez ki is jön. (P=M*2*pi*f/60) Az áram is névleges áram lesz, ez kb 1130 W villamos teljesítményt jelent, tehát ilyenkor a motor hatásfoka 800/1300=70%. Fontos adat az is, hogy S2 üzemmódot adtak meg. Ez rövid idejű üzemmódot jelent, tehát ezt a 800 W mechanikai teljesítményt csak rövid ideig bírja, utána hagyni kell kihűlni. Gyártói adatlap: Bővebben: Link
Ahogy írod áttétel !, nincs benne áttétel mert megnéztem ,szétszedtem !egyenesen a tekercselt forgórész tengelye ki van hozva ennyi.
A rövid idejű üzemmód mit jelent ? , két percet , mert ha így van akkor alaposan ráfáztam,megvettem és akkor nem tudom használni mert 2 perc kevés !
Viszont a cimkén modular gearmotor irtak, ami áttételt jelent. ( ezekszerint ezeknél nem).
Probáld meg a munkapadon 12V-ra kötni és mérd le az idöt kb hány perc alatt melegszik üresen kb 60 fokra ( ennyit mindenképpen ki kell birnia). Ebböl tudod, hogy kb mennyit lehet a motorbol kihozni. Ha tul hamar ( perceken belül), akkor a 12V sok neki, 6V-l kell üzemeltetni, vagy ventillátorral ( vizhütéssel a csonakban) hüteni kell.
Biztos,hogy nincs benne áttétel ,mechanika ! Ki fogom próbálni,hogy mikor kezd melegedni.
Ezt az S2 üresjáratra írhatták vagy terhelt állapotra ?
Az S2-t csakis terhelésre lehet értelmezni. Ha valoban nincs benne áttétel akkor viszont megadott fordulatszáma gyanusan alacsony, lehet hogy üresjáratban sokkal több lesz.
Biztos,hogy nincs benne áttétel ,ezért nem értem az egészet ! A 3000 -es fordulat szerinted alacsony !
Attol függ hogyan mérik. Ha a megadott 800W terhelés esetén, akkor rendben van, de akkor üresen ettöl joval gyorsabban fog forogni.
Attol függ hogyan mérik. Ha a megadott 800W terhelés esetén, akkor rendben van, de akkor üresen ettöl joval gyorsabban fog forogni.
Most nézem az adatlapot, eléggé kézbentartitt motorrol van szo 23. Oldal. A fordulatszám stabil az egész tartományban, de meglehetösen nagy áramot igényel még üresen is. Kb 25A-nél éri el a jo hatásfokot. Efölött a hatásfok már nem annyira nö, csak az áram. Az adatlapban ott a pontos leirás is az S2-re. 30 percig lehet 800W-l terhelni és ilyenkor 115 fok meleg lehet. Ezek az ittakák ezek szerint arra értik az áttételt (gearmotor) hogy van rajta egy pontos flans meg a tengelyen egy nut - igy be lehet épiteni egy mechanizmusba, A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Adatlapból mellékeltem két képet. Itt írják, hogy ha 600 W vagy kevesebb mechanikai teljesítményt szedsz ki belőle, akkor használhatod folyamatos üzemmódban. A rövid idejű üzemmód időtartamaira nem találtam információt, egy olyasmi adat kellene, hogy max működtetési idő/hűlni hagyási idő.
A második képen pedig látható, hogy terheléssel és terhelés nélkül is szinte alig változik a fordulatszám. Szóval a lényeg, hogy nyugodtan használhatod, ha elég az a 600 W. A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Idézet: „A rövid idejű üzemmód időtartamaira nem találtam információt” A táblázatban az utolso, ill alulrol a 3. sor irja, hogy S2 30'. Ez azt jelenti hogy S2 üzemmodban (800W) 30 percig mehet, ha közben nem lépi át az F kategoriára megadott 115 C fokot ( az meg az adatlap elején van). Ha eléri a 115 fokot, meg kell várni amig ujra alaphömérsékletre ( ezt 40 fokban állapitották meg - szintén az adatlap elején) hül.
Általában az szokott lenni, itt a 800W a lényeg, lehet a 94,4A tényleg a max indulási áram, de ha PWM-ről hatod meg, lágy indítással azt sohasem fogja igényelni. Ráadásul mindennek jót tesz, motornak, aksinak, áttételnek. mechanikának...
![]()
Igen 60 A-os PWM-ről mivelhogy csónakmotort hajt és hirtelen indítás nagy fordulattal kizárt dolog mert az akár baleset veszélyes is lehet .Egész lassú fordulattal indúl és ahogy a potmétert forgatom feljebb úgy gyorsúl ,ez kell nekem.Üresjáratban legalább félórát hajtottam teljes fordulaton de nem melegedett nagy örömömre de még a PWM sem,de majd mikor a vizben a csigát forgatja akkor derül ki igazán .Valójában holnap fogom vizre vinni ha az idő is engedi .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |