Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 182
(#) Petyaa válasza Sinike hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Régen a hifiknél volt olyan a hangerőszabályzás, hogy amikor távval vezérelted a hangerőt, akkor a poti is mozgott. Nem tudom hogy lehet e ehhez hasonlót kapni erre a célra, de hátha.
(#) norbert1980 hozzászólása Júl 23, 2016 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretnén kérni a következő dologban.A led-es helyzetjelző világítás beázott és ennek az elektronoka nem igazán örült.A ledeket tartalmazó panel teljesen korrodált,így az kuka.Ezt a panelt szeretném kiváltani egy házi készítésű 4 ledből álló alkalmatossággal.A ledeket a a fényszóró megfelelő helyére ragasztva sorba kötve szeretném telepíteni,mert a gyári is így volt.Azonban több elektronikai elem is volt a lapon,amit nem tudtam beazonosítani a korrózió miatt.Hogyan kellene összekötni a 4 led-et és mi kell még hozzá.Egy kapcsolási rajzzal vagy egy érthető leírással segíthetnétek.Gondolom a feszültséget is stabilizálni kellene,illetve azt sem szeretném ha vibrálna vagy leolvadna valami.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza Sinike hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Parancsolj: Bővebben: Link.
(#) pjg válasza Sinike hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Ez nem gyors, de ócó. Bővebben: Link
(#) gerleimarci válasza norbert1980 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Szia!
A ledeken kívül volt még ott egy ellenállás. A 4 led valószínűleg sorba volt kötve.
Ha ugyan olyan ledet használsz, akkor ugyanolyan értékű ellenállás kell. Ha más fajtát, akkor add meg a led nyitófeszültségét és az áramát és kiszámolom neked.
(#) devergo74 hozzászólása Aug 2, 2016 /

Sziasztok.
Autó műszerfalban, szeretném kicserélni a sima izzókat ledekre, mivel sehol sem kapok hozzá megfelelő típusú izzót. Kérdésem, 3db ledről lenne szó, amelyeket sorba kötnék, ezek 12v-ról üzemelnének.
A ledek elé érdemes, vagy kell ellenállást tenni?
Tudnátok ledet, és hozzávaló foglalattal ajánlani?
Köszönöm a segítséget.
(#) gerleimarci válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Ebayen szokott lenni készen, csak tudni kéne az izzófoglalat típusát.

Ha te csinálod, a led elé feltétlenül kell ellenállás.
(#) devergo74 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Az izzófoglalat egyben van az izzóval, opel műszerfalba kellene. Nem tudom, sima ledekkel megtudnám e oldani? Mekkora ellenállást érdemes elé tenni?
(#) Gafly válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Idézet:
„sima ledekkel megtudnám e oldani?”

Szín, átmérő, típus
(#) devergo74 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Sárga, 5mm, L 53 YD-12V ezt néztem ki. De ha tudtok ajánlani jobbat, szívesen veszem a segítséget.
(#) gerleimarci válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Annek alig van fénye, de nem kell előtét ellenállás hozzá.

Ajánlom:
Sárga
fehér
Szerintem fehér jobb lenne.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) devergo74 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Köszi a linket.
A fehér led 3,5v-os, az nem fog kiégni, ha nincs előtte ellenállás, és rákapcsolom 12v-ra?
(#) pjg válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Abban a pillanatban! Villan egyet és kész.
(#) devergo74 válasza pjg hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Szerintem is.
De ha visszább olvasol, akkor van aki azt mondja, nem kell ellenállás.
(#) nedudgi válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Az "L 53 YD-12V" integrált alkatrész, ami beépített előtétellenállást tartalmaz. Arra tervezték, hogy visszajelzőfény legyen, világításra alig használható. 20mCd semmire sem elég.
Konkrétan melyik hozzászólásban olvastál olyan sületlenséget, hogy valaki azt mondta, nem kell előtétellenállás?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) devergo74 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Igazad van, félreértelmeztem gerleimarci válaszát, ő is a L 53 YD-12V-értette hogy nem kell hozzá ellenállás, mivel az már tartalmazza, csak éppen nem világításra szolgál.
Viszont, ha ezt a ledet EVL-50-905-WHITE tenném 12v-ra sorba kötve 3db, akkor mekkora ellenállást tegyek eléjük?
Azért kérdeznék konkrétan egy ellenállásra, mert nem akarom kiégetni a ledeket, ha nem jól számolok.
(#) csapeter válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Szia! Ott van a LED előtétszámoló a segédprogramok között.
Az szerint 14,4V-al és 18 mA-el számolva, 3-at sorbakötve 270 Ohm-os kell.
(#) devergo74 válasza csapeter hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Köszi, megtaláltam, 12v-al 10mA-el számolva, 3-at sorba kötve 330 Ohm-os jött ki.
(#) didyman válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Az autóban 14,4 V van, nem 12, azzal számolj.
(#) gerleimarci válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Akkor így minden világos? Nekem is 270 Ohm jött ki 16,6mA-re.
Szerintem vegyél többet abból a ledből, mint amire épp szükséged van, mert jó lesz az másra is és nem vagyok biztos, hogy nálad túléli a mutatványt.Nem sértésből akarom írni.
(#) devergo74 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Igazad van, többet vettem a ledekből, biztos ami biztos. Az eladó mondta hogy mindegyik led elé tegyek egy ellenállást ha sorba kötöm őket. Nem elég csak egy ellenállást tenni a három led elé?

Elég egy ellenállás a LEDekkel sorba. Nem kell feleslegesen fűtenie az ellenállásoknak.
Én visszakérdeztem volna, hogy a ledszalagnál miért nem úgy csinálják

Nézegettem a neten én is ilyen jellegű kapcsolásokat, és ott is csak egy ellenállást használtak. Nekem is furcsa volt, de neki az üzletet kell szemelőt tartania, ezek szerint.

Meg lehet úgy is csinálni, de akkor 3X annyit fogyaszt, és ezt a többletet hő formájában bocsátják ki az ellenállások

Megpróbálom egy ellenállással sorba kötni, hátha nem lesz fényjáték.
(#) xxxjjjkkk hozzászólása Aug 7, 2016 /

Sziasztok

Van egy tcp pákám, amihez van egy 130VA-s 24AC trafóm. Szépen dobozba meg minden.
Ehhez szeretnék tenni egy lámpát. Arra gondoltam, hogy 1m led szalag meg is teszi. A váz kész. Viszont, nem szeretnék ehhez külön tápot tenni. Arra is gondoltam, hogy simán egy diódát ráteszek a szalagra, meg ellenkező irányba is egy párhuzamos védődiódát, csak nem tudom, hogy akkor nem-e vibrálna. Végül is elvetettem a dolgot. Ahogy, a sorba kötést is.

Egy 7812 es IC, ha jól értelmezem a leirását 35V ot még elbír úgy ahogy, max kell rá borda.
Ez elméletileg működne? Egyáltalán kell kondi a led szalagnak? Anélkül egyszerűbb lenne a helyzet.
Vagy van valami jobb megoldás?
(#) Csupasz válasza xxxjjjkkk hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Nem javaslom, mert a 7812 igencsak fog izzadni. Ha 5050-es szalagod van, az 1A-t vesz fel méterenként. Jelentős teljesítményt kell elfűtenie. Inkább használj egy step up convertert.
(#) diamik válasza xxxjjjkkk hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Szia!

Esetleg egy DC/DC konverter? A Linear-nak nagyon sok megoldása van. Simán elérhetsz egy 80-90%-os hatásfokot. Tudod szimulálni is a kapcsolást.
A graetz után tudod bekötni, mert ugye DC kell, hogy legyen a bemenete.

Gyorsan rákerestem úgy kb: Linear kapcsolóüzemű IC-k
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Egész pontosan step down convertert. A probléma ott van, hogy a 24V váltóból akkora egyenfeszültség keletkezik, ami már nem minden konverternek ízlik.
(#) diamik válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Egészen pontosan 32,54V (24V*1,41-1,2V). Ez nagyon jól kezelhető feszültségtartomány. Ezer meg egy IC van, ami képes kezelni, a kért teljesítmény mellett.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Következő: »»   88 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem