Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1873 / 2208
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2016
Idézet:
„Valamiért végül mégis a vezetékes sokcsatornás átviteltechnikában mégis pentódákat használtak tömkelegével.”

A válasz egyszerű és logikus: HATÁSFOK !
A triódás fokozatokkal igazából csak egy baj van, a (még illesztve is nagyon rossz) hatásfok és a torzítás között fordított jellegű arányosság áll fenn. A célirányosan fejlesztett pentódák éppen ezt küszöbölték ki: torzításminimumuk kb. egybeesik a teljesítményillesztéssel. Illesztett esetben bizony, pentódákkal érhető el kisebb össztorzítás...

Hangvégfoknál más a helyzet, triódát ott véletlenül sem használunk Rb=Rt (Ra) beállításban, továbbá felbukkan (már ahol...) a trafós fokozat egyik legfontosabb kérdése: hogyan hajtjuk a (kimenő)trafót? Az áramgenerátor jellegű hajtás nem csak a sávszélességet nyirbálja meg, hanem a vastorzítást is szabadjára engedi, míg egy feszültséggenerátor azt gyakorlatilag lenullázná...
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) Ronen válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 2, 2016
Nálam szerencsére nem nagyon volt ilyen durva a helyzet óvodás-kiscsoportosnak karácsonyra villanydrótot , lapos elemet meg villanykörtét kértem akkor kezdődött minden! (most meg ha véletlen nagyobb áramfelvételem van nem zavar senkit, egymagam vagyok csak a hálózat gyenge 10A a megengedett max )(Több OFF NINCS)

Node a jelen.: PP-végfokot nem tudok összehozni, annak még kell egy jó pár év (készüljön el a ház, amit magam építek, mert a mostani lassan rám omlik) Legyen benne egy műhely, ami fel van szerelve rendesen! Emiatt csak SE.-be tudok építgetni, Most épp kimenőt próbálnék meg tekergetni. PCL86SE , PL500, 6p45sz, és ha sikerül kergetni valahonnan akkor GU50 -hez. Nameg a külalak .....
(#) csibai válasza csibai hozzászólására (») Aug 3, 2016
Örömmel üdvözlöm az itt fórumozó Társakat!

Nos, sajnos egy picikét hosszabbra nyúlt távollétem a tervezettnél.
Mostanra már szerettem volna a kis erőlködőt teljesen felépíteni, de az élet közbe szólt.
Annyit haladtam, hogy átellenőriztem a panel rajzát, és megcsináltam az ültetési rajzot amit ide felteszek hátha jól jön valakinek.
Sajnos úgy érzem egy időre félre kell tennem a "bütykölgetést". Nem érzem olyan állapotban magam, hogy tudjak sokáig ülni, görnyedni. Talán majd egyszer....
Minden esetre továbbra is várom segítő szándékú ötleteiteket, javaslataitokat.
Minden esetre nagyon köszönöm az eddigi segítségeiteket is!!

Üdvözlettel, jó építgetést kívánva: csibai

A kifogásolható tartalmú képet kivettem.
Jobbulást kívánok!
Üdv: Moderátor
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) Gafly válasza csibai hozzászólására (») Aug 3, 2016
Hú bakker. Jobbulást!
(#) JZoli válasza csibai hozzászólására (») Aug 3, 2016
Ebbe alaposan belenéztek! Én is jobbulást kívánok!
(#) csibai hozzászólása Aug 3, 2016
Jó kívánságaitokat köszönöm!

Sajnos nem csak benéztek, hanem ha már ott voltak egyúttal ki is dobáltak néhány apróságot...
(fél gyomor, fél hasnyálmirigy, patkóbél, vékonybélből, meg ilyen apróságok.)
De igyekszem nem feladni, és folytatni a bütykölgetést.

Üdvözlettel: csibai
(#) küzmös Gergely válasza Ronen hozzászólására (») Aug 3, 2016
Bővebben: Link Olvasgasd el.. Kimenőnek két darab Junoszty táptrafót kell összemókolni. Mindenki azt hiszi az elején hogy a PP végfokot isten tudja mennyivel bonyolultabb összedobni mint egy PCL86SE-t. Megsúgom, azt amire a fejlődés során majd rájössz.. kb semmivel.
(#) CIROKL válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 3, 2016
Sőtt vannak olyan se erősitők amik sokkal bonyolulabbak mint egy csutka pp.
(#) bta válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 3, 2016
Sőt, én nagyon megnézném, ki milyen átvitelű 8kΩ/8Ω-os PCL86 kimenőt teker a sufniban! Talán nem egyből a mesterfokkal kellene kezdeni, mert annak mérhetetlen (akarom mondani, nagyon is mérhető...) csalódás lesz a vége. A PCL párba válogatva (párhuzamos üzemhez ugyanúgy párba kell válogatni!) sem drága, ugyanakkor 4kΩ-ra elmondhatatlanul könnyebb jó trafót csinálni, és a duplázott teljesítmény is nagyon meghálálja magát. /Mindezt nem egy konkrét személynek írom, hanem bárkinek, aki a jó hangminőség reményében választja az ECL vagy PCL86-ot./
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) mofesa válasza bta hozzászólására (») Aug 3, 2016
Idézet:
„Talán nem egyből a mesterfokkal kellene kezdeni”


Honnan tudod? Van, akinek nincs tíz éve ugyan arra az erősítőre. Még az is lehet, hogy elsőre, esetleg másodikra sikerül. Tekertetni sem szégyen, szerintem. Ismerek olyat, aki ha nem is a sufniban, de otthon a szobában tekeri a kimenőket, és még ultra profi gépe sincs hozzá, és meg lehet nézni az átvitelt, ami egyáltalában sem szégyenletes. Én magam nem kínlódom vele (egyenlőre).
(#) Sam Seed válasza mofesa hozzászólására (») Aug 3, 2016
Mostmär ugyerzem nekem is hozzä kell szolnom. Volt itt a minap egy sräc akinek elment a kedve a kommentelestöl mikor pennäba vetödött a Gu50. Eleg vermesen irogatott, de ugylätom csendbefagyott. Utäna ismet felkerült palettära az ECl szoci TV csö.
Azota megint megy a diskurzus rola ,mint, akär a paks egyik IPE gerendäjärol.
Idézet:
„Tekerjek, ne tekerjek. Milesz ha nem eleg a drotom ami itthon van. Milesz, ha belevägok, es kontaktos a foglalat. JAjj, milesz akkor.”

Sokan mondtäk mär, semmi. A lenyeg, amiert ide irtam, hogy 20 forinton megy a diskurzus. Nem 20 forint ami hiänyzik valakinek, hanem 20 forintba kerül - ha tönkremegy (Tiz deka vörösrez). Tök uncsi.
Ezt a välaszt azert irtam, mert en szegyellem, hogy "mofesa välaszolt.

HA valaki tanulni szeretne, akkor kezdje az elejeröl. Ha valaki hasznälni szeretne amit epit, es azert akar tanulni, akkor kezdje utänepitessel. Egyik sem megvetendö.

A dragasag ott kezdödik, mikor mär megtanult mindent, es nemhiszi el, hogy ez csak ennyi volt.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) bta válasza mofesa hozzászólására (») Aug 3, 2016
Idézet:
„Én magam nem kínlódom vele (egyenlőre)”


Addig jó neked - és okkal maradt le a mosoly. Arra gyakorlatilag nincs esély, hogy 34x menetáttételű SE kimenőtrafó csak úgy, véletlenül nagyon jóra sikerül... akinek hiányos hozzá az elméleti tudása, annak inkább a szerencsejátékokat szoktam javasolni. Ekkora áttételnél már a tankönyvekben ill. szakkönyvekben tárgyalt szórt reaktanciás helyettesítő kapcsolás is necces, úgyhogy a próbadarabok méréséből, meghallgatásából levont tanulságokat semmi sem pótolja. Apropó, meghallgatás... a hangfrekis trafók a leglassabban bejáratódó alkatrészek.
(#) mofesa válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 3, 2016
Azért, mert írtam, vagy azért, ami(ke)t írtam?
(#) Sam Seed válasza mofesa hozzászólására (») Aug 3, 2016
Ahogy Granpa mondanä, mondta is- sokat kerestem a tema kepei között.
"En szegyellem, hogy mofesanak valszolnia kellett"
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) bta válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 3, 2016
Sajnálom h ezt kell mondjam, butaságot butaságra halmozol! Kezdve azzal, hogy az ECL
nem "szoci" cső, és főleg nem tévécső! A húszforintozásoddal (→ nullához konvergáló empátia) mindenesetre szépen bemutatkoztál a kispénzű hobbisták fórumán...
(#) Sam Seed válasza bta hozzászólására (») Aug 3, 2016
Elnezest, a fogalmazasom miatt. A leragott csontot nemtudom elöröl kezdeni, mivel sokan rägtuk le (Nemcsak itt, es nemcsak kispenzü hobbistäk köreben.) NEmtudom miert kellene empätia. Kerlek magyarazd el.
A "huszforintosommal" csak arra celoztam, hogy egy 200 wattos hajszärito motorjänak megtekerese több gondolkozäsba, es nagyobb anyagi hatterbe kerül, mint egy ugyanakkora sulyu illesztötranszformätor kivitelezese. Tenyleg. Ottvan a vas mindenki fiokjäban. Sorzigeteles mindenhol van., meg a Doktor ötker sütöpapirbol is. HA ennyire Szoci ECl, Es ennyire bontott ECL - Nem az ebayröl 300EUR-ert. - akkor miert nem pereg a sütöpapir.
Ezt nemhiszem, hogy a kispenzü hobbistäkon mulik. Vannak juhok, es vannak akik szeretnek terelgetni.

Elnezest, nemvagyok itt regota, de lassan atolvastam az egesz forumot okuläskepp. NEharagudj - megegyszer.
(#) bta válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 3, 2016
Idézet:
„A "huszforintosommal" csak arra celoztam, hogy egy 200 wattos hajszärito motorjänak megtekerese több gondolkozäsba, es nagyobb anyagi hatterbe kerül, mint egy ugyanakkora sulyu illesztötranszformätor kivitelezese.


... és a hülyeség csak hatványozódik
Egy átlagos 200W-os hajszárító nem nagyon több fél kilónál, tehát a motorja lehet vagy 30 deka. Normális ECL86 kimenő vajon mennyit nyom? Fogj a kezedbe egy EAG TK233-at, ha egyáltalán tudod, mi az... a többi szóra sem érdemes.

Idézet:
„Ottvan a vas mindenki fiokjäban”


Ha valóban átolvastad volna, nem írnál ilyeneket.
(#) Sam Seed válasza bta hozzászólására (») Aug 3, 2016
Ismetlem. Vannak bäränyok, es vannak aki szeret terelgetni - elöitelet nelkül. Nem fogom, mert nincs ilyenem. NEm is butasäg a köbön. 20 deka rez megtekerese igyis- ugyis 20 deka. MAx soronkent kivezetödik. Több gondoskodäs kell neki, de egy hobbistänak ugyanolyan nehez megtekerni egy ilyet, mint egy mosogep motort. Nemkell beletukmälni minden ember fejebe azt, hogy egy ilyen trafoba a rezdrot a paks mäsik vegen er veget. Teis erted biztos, csak nagy az elöitelet.
Ätolvastam. Ez a forum a csöves erösitö evoluciojät tärgyalja, azon kivul amit Dj, CH, Cir, Mo, Ron, Gran, Gaf, Gerl, Tub, Küz, Puc, meg härom ember (nemjut eszembe a nevük) csinälnak itt.
Terveket raknak be, idetevednek, ha tanitani szeretnenek. Az iskoläsok nemigen tevekenykednek a doktor ötker sütöpapirral. Hivhatod ezt akärhogy.

Neki kell kezdeni, es nem csodaszarvaskent regelni rola. (mer az nem 20deka, hanem 50 deka.
(#) bta válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 3, 2016
Idézet:
„20 deka rez megtekerese igyis- ugyis 20 deka.”

Kedves bülbülszavú "Sam Seed"! Az előző posztodban érdekes módon még a motor és az illesztőtrafó súlyát mondtad egyformának, nem a rézsúlyokat. Sajnos ezzel is beégtél, mert rézsúlyban is a kimenőtrafó "nyer", mégpedig nem kis különbséggel.

Idézet:

Nemkell beletukmälni minden ember fejebe azt, hogy egy ilyen trafoba a rezdrot a paks mäsik vegen er veget.”

Nem kell, dehát hol olvastál ilyet ebben a topikban? Beszélt arról valaki, hogy mennyire nehéz, mekkora munka megtekerni? Ha nem, akkor valójában mivel, és miért hadakozol?

Idézet:
„Ez a forum a csöves erösitö evoluciojät tärgyalja”

Kérlek, itt és most, a csúcson hagyd abba, mert ezt már aligha lehet fokozni
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Aug 4, 2016
Részemről kívánatosabb az egymás "rongálása" helyett a másik építő gondolatait kibővíteni.
Elolvasok, "meghallgatok" mindenkit és nem hiszem, hogy bárkinek itt kizárólag egyedül van birtokában a Szent Grál. Igenis el kell kezdeni trafót (is) tekerni, én egy komolynak tűnő sortekercselővel is 3 tekercset bontottam vissza, mire kezdett tetszeni, amit csinálok - és még fogok is, szerintem. Kidobott idő, anyag? Hobbi ez kérem, nem lóverseny. Inkább súlyemelés... Van, aki nagyobb súlyoknál lép a versenybe és van aki elöl, a biztoson kezdi. Egy utánépítés is lehet jó, nem kell a Yale-n tanulni ahhoz, hogy sikerélmény legyen, vannak itt is, akiktől át lehet venni a bevált projektet, "csak" kitartás kérdése.
Amúgy meg meg lehet mutatni - ezt építettem, így néz ki, ezt mértem, stb.
Valahol azt írták, kritikusok azok a lábatlanok, akik futni tanítanak másokat.
Nem teljesen igaz, de van benne csipetnyi.

P1160786.JPG
    
(#) gerleimarci válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 4, 2016
Miért szégyen az, ha valaki nem tud kimenőtrafót tekerni? Valahol el kell kezdeni. Vagy csináltatni olyannal, aki ért hozzá, ami nem két forint, de arról legalább tudom, hogy jó.Én rendeltem toroidokat, mert megtehettem

CIROKL képei között is ott vannak a kész trafó tervek, csak meg kell valósítani.
(#) djcaveman válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 4, 2016
A CIROKL által épített GU50 PP-t én is utánépítettem, és igazán jól szól... Magam sem tekerek kimenőtrafót, nem értek hozzá, és lusta is vagyok. Van itt aki ért hozzá, és szuper kimenőket gyárt,. Per pill egy ARC M60 klónt hallgatok, és annak a kimenőit is tekertettem... nem szégyen az, ha valaki aki jobban ért valamihez ....
(#) gerleimarci válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 4, 2016
Egy ECL86 SE-től nagyon el tud menni az ember kedve a jövőbeli csöves építéstől. Rádiókba tökéletes, erősítőként nem használnám.
Egy PP (lehet akár ECL86 is) sokkal dinamikusabb, nem az "semmilyen" a hangja. Most beszélhetünk a nagyobb torzításról, de fölösleges.
(#) Mate78 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 4, 2016
Idézet:
„Egy ECL86 SE-től nagyon el tud menni az ember kedve a jövőbeli csöves építéstől”

Ezt nem mondod komolyan.Ha tisztességesen meg van építve,nem.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) bakos13gab hozzászólása Aug 4, 2016
Hehe. A fórum kezd elmenni titánok harcába. Egymás fejét harapdáljátok...

Az ECL86 SE szép meg minden. Ha van hozzá megfelelő hangrendszered és környezet. Nekem a KEF hangfalakon 1,5W semmire nem elég. Megint kiragadott dolgokon megy a herce hurca, amikor elfelejtitek, hogy az erősítő csak egy láncszem. Egy panelszobában 1/8W-is jól szólhat, de egy 5x5-ös szobában légyfing esetleg ugyanazon a hangsugárzón.
(#) bta válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 4, 2016
Dehogy szégyen... nem a tekeréssel van gond, hanem a hazai "DIY" gyakorlattal, amelyben persze vastagon benne van a csöves végfok Achilles-sarka, az illesztőtrafó is.

Milyen hangszóróra kötötted a 3W-os ECL86SE-t, és az milyen keretek között tudott 3W-ot? Nem lehet, hogy a rosszul avagy igénytelenül méretezett kimenő miatt 100Hz alatt még másfelet sem...? Visszafogta valami a pentódásra jellemző magas vastorzítást (= volt benne szekunderről induló NVCS)? Minek a hangjáról beszélünk akkor...?

A maga idejében sem éppen színvonalas néprádióból kioperált kimenővel megépítve, tényleg csodálkozni kell a vérszegény, sávhatárolt "rádióhangon"?
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Aug 4, 2016
Nem személyeskedés, saját tapasztalatom alapján is kérem/remélem, hogy bárki, bármilyen alkatrészekkel, minőségben csöves technikával hobbizik, nem szabad (le)minősíteni.
Jelezni persze lehet, kell, mi lenne a lehetőségek szerint jobb és még jobb. Mindenkinek megvan a maga gyönyörűsége ebben a hobbiban is, vagy fillérekből, bontványokból alkot (nagy betűvel) és van aki jó, vagy nagyon jó minőségre törekszik. Tényleg saját, korábbi hozzállásom, érzetei alapján írom, a jószándék, segítőkészség a fontos. Hibáztam, amikor másként álltam a DIY-hez, mások munkájához. Elfogadás -> a kulcsszó.
(#) bta válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 4, 2016
Idézet:
„Ha tisztességesen meg van építve”

Vajon hányan tekertettek TK233-at a ECL86SE-hez, eredeti műhelyrajz alapján? A régi jó 0.35-ös "ropogós" trafoperm, vagy annál jobb minőségű (Waasner) vasra? Felnőtt, az átlagnál hozzáértőbb(?) emberek mit várnak, miben hisznek, mit produkál 3W a meglévő, átlagos érzékenységű hangdobozukon?
(#) Sam Seed válasza bta hozzászólására (») Aug 4, 2016
NAjo, az iment vicceltem. Van itthon ilyen vasam. ECL SE-m is, igaz azt a bayen hirdetem mär. NEm azert mert rossz lenne, csak mär nemfer el a polcon. Szep, jo, de pici.
Volt egy idö, hogy azert järtam ocskapiacra, mert regi nagyerzekenysegü dobozok utän kutattam. LEtt pär darab, de ezekkel a dobozokkal egy nagyobb teljesitmenyü csö is csodäkat müvel, akkormeg minek "Félwattozzon az ember. MEgmagyaräzhatatlan.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 4, 2016
Idézet:
„Nem személyeskedés, saját tapasztalatom alapján is kérem/remélem, hogy bárki, bármilyen alkatrészekkel, minőségben csöves technikával hobbizik, nem szabad (le)minősíteni.”
Félreértesz... sebaj, próbálkozzunk egy szemléletes hasonlattal:

Bizonyára bennem van a hiba, de én csak bámulok elképedve, amikor az embereknek lenne értelmes választási lehetőségük a rosszízű, egészségtelen (legalja) élelmiszeripari hulladék helyett, ráadásul az nem is kerülne sokkal többe. Ugyanakkor, mivel az erősítő nem létszükségleti kérdés, itt a spórolásban nincs időkorlát, nem halunk közben éhen

Szerintem is méltányolható, ha valaki a fiókjaiban heverő alkatrészekből próbál működő elektronikákat összerakni, dehát mikor volt itt utoljára ilyen? Nem inkább a "melyik a legjobb hangú ECL/PCL?" nyitókérdés utáni megdöbbentő, filléres kompromisszumok jellemzőek?
Következő: »»   1873 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem