Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   218 / 281
(#) voodoo válasza SPORE hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

Igen, az 1R-esen egy oldalt vannak a chip-ek, a 2R-esen mindkét oldalt vannak.
(#) SPORE válasza voodoo hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

És ezt miért tüntetik fel?

Az alatlap application-notéjéba kéne utánna olvasni, támogatja-e az adott procit. Mert hiába egyezik a lábkiosztás stb, elépzelhető, hogy nem támogatja. (bár ez ritkán fordul elő, és olyankor az szokott történni, hogy elindul a gép minden oké vele, de Unknown CPU ként üzemel.)

Idézet:
„És ezt miért tüntetik fel?”

Nem tudom, ez kb olyan, mint amikor veszel egy fejhallgatót és oda írják: sztereó fejhallgató.
(#) p_kowa válasza luluzulu hozzászólására (») Júl 18, 2016 /

A leállítás nem elegendő, az indítási tipusnál add meg hogy kézi és ne automatikus, mert akkor mindig újra fog indulni.
(#) attika hozzászólása Júl 19, 2016 /

Sziasztok.
Olyan problémám lenne, hogy az egyik pillanatról a másikra elhalálozott a gépem.
Az egész úgy indult, hogy kb 1 órára magára lett hagyva a gép és a képernyő kímélő bekapcsolt.
Mire újra használni kezdtem volna és megmozgattam az egeret kifagyott a kép.
Újraindítás után már se kép se hang nem volt.
Amikkel próbálkoztam eddig.
-Kiszedtem a HDD-t és úgy próbáltam indítani de semmi
-Kiszedtem az egyik memóriát,utána kiszedtem a másikat,fel is cseréltem de semmi változás.
-Kihúztam belőle a WLan kártyát de úgy se indult.
Bekapcsolásnál a power led világít és a HDD-t is pörgette,de a ventilátor nem pörgött fel.
Kiszedtem belőle a ventilátort és kint asztalon lepróbáltam és működik rendesen.
Vissza téve a gépbe nem indul el,megmértem az alaplapon a ventilátor tápját és megkapja az 5V-os feszültséget.
4 vezetékes ventilátor van benne és ha kihúzom belőle a kék vezetéket és visszadugom az alaplapra akkor bekapcsolásnál maximumon pörgeti de úgy se csinál semmit.
Kérdésem az lenne, hogy olyan létezhet,hogy ha az alaplap nem érzékeli, hogy forogna a ventilátor akkor el sem indul? és letilt mindent.
Gondolom a kék vezeték lenne a PWM és a sárgán ad információt az alaplapnak, hogy forog.
A gép egy dell 1555-ös.
(#) eSDi válasza attika hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

Üdv!

Ventilátor miatt nem csinál ilyet, maximum, csak reklamál, hogy nem forog. Rosszabb esetben túlmelegszik és lekapcsol. Első körben ki kellene szedned az alaplapon található elemet (előfordulhat, hogy forrasztani kell), majd megméred mekkora fesz van benne. Ha 2.5V felé konvergál akkor csere. Ez mellett én mindenképp hagynám egy éjszakára elem nélkül, hadd törlődjön egy-két dolog. Ha ezután sem megy, akkor valamelyik BGA megadta magát, vagy az alatt a forrasztás. Ha jól látom van dedikált ATI VGA kártya benne, az lehet a ludas első sorban.
(#) attika válasza eSDi hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

Köszönöm a gyors válaszodat,az elemet már kiszedtem csak el is felejtettem leírni,meg is mértem és 3V fölött mértem egy kicsivel. Pihentetni pihentettem már sajnos volt rá ideje.Igen jól láttad egy AMD Ati Radeon van benne 512-es.
Első sorba én is BGA-ra gondoltam de nem akartam elfogadni.
A ventilátorra tudsz valamit, hogy az miért lehet, hogy 3 vezetékkel elindul de ha mind a 4 rá van dugva akkor meg se nyekken? Egyedül akkor reklamál ha kijelző nélkül indítom el, ha le van húzva róla a kijelző és úgy indítom akkor 8-at sípol és utána kis szünet és megint 8.
Se memóriára,se billentyűzetre se se másra nem reagál ha le van húzva vagy nem érzékeli.
Még amikor működött akkor még a billentyűzetre is sípolt ha nem megfelelően tettem vissza a szalagkábelt egy nagytakarítás után.
(#) attika válasza attika hozzászólására (») Júl 19, 2016 /

Közben történt egy kis változás most, hogy írtad te is, hogy BGA ra gyanakszol bátorkodtam hőlég pákával óvatosan rámelegíteni egy kicsit amíg hallhatóan nem reccsent egyet
Utána megvártam míg visszahűl es összeraktam és láss csodát el is indult.
A ventilátor továbbra sem hajlandó elindulni de szerintem ez lehetett a hiba oka is, hogy túlmelegedhetett és ez adhatta meg a végső lökést neki.
Annyit kérdeznék még tőled, hogy olyan elképzelhető, hogy a ventilátor PWM meg a fordulatszám kivezetése esetleg zárlatos és azért nem indítja el?
Most egyenlőre kikötöm az egyik szálat és akkor maximum fordulaton forog,nem merem így járatni nehogy megforralja megint.

Ezeket a ventilátorokat szabvány szerint lehet használni 3 vezetékes csatlakozóról is. Ezért a PWM bemenet egy ellenállással fel van húzva tápra a ventin belül, hogy ilyen esetben mindig 100%-on menjen. A gép pedig lehúzza 0V-ra, így az nem fog megmozdulni. Ha hagyod kicsit melegedni, lehet bekapcsolna. A sípolást nem tudom mire ráfogni, laptopoknál nehéz kideríteni, mikor mit kell sípolnia.
Nekem is ugyan ez volt a régi notimmal (3év gari lejárta után 2-3 hónappal), az AMD CPU + ATI VGA kombós volt (lassú, melegszik és sokat eszik). El is halálozott, BGA csere (30eFt, nem érte meg) után 2 hónapot még kibírt. Utána akkor kapcsolt be, amikor éppen olyan kedve volt. El is adtam inkább alkatrésznek.

Igazad lett ebben is, hagytam kb 2-3 percet és be is kapcsolt a ventilátor és szabályoz is szépen.
Köszönöm a segítségedet.

Minden lehetséges, de ha az eset előtt ment, akkor nem hinném. Most elindult, de lehet hogy ma, vagy holnap, de az is lehet, hogy egy hónap múlva megint beadja a kulcsot. Ha szerencséd van akkor jövőre, de ebben nem bíznék. Amúgy is már egy öregecske gépezet, én elkezdenék befektetni egy újba. Minimum i3, vagy i5 + valami nVidia kártya és sokáig jó lesz.

Sajnos tisztában vagyok ezzel, hogy ezzel nem sok időt nyertem és csak ideig óráig lesz jó.
Magam szerettem volna rájönni a hibára és nem rohanni a szervizbe vele, hogy lehúzzanak.
Sok jót nem olvastam a BGA-ról meg a Reball-ról és garanciát se sokat vállalnak rá csak akkor ha a kártyát is cserélik,meg ahogy írtad sajna nem egy mai darab ez a gép de ürültem volna ha még jó pár évet kibírt volna.

Visszatérve arra, hogy írtad az Nvidiát.
Az is el tud válni évek folyamán az alaplaptól mert az is BGA tokozású.
Itt nálam ebben az esetben nem maga a kártya a hibás hanem a sok éves használat és a sok felmelegedés lehűlés.Ez esetben szerintem teljesen mindegy a gyártó ha nem tévedek.
Ebbe a gépbe legalább a proci még foglalatos és cserélhető ha arról van szó.
Az újabb gépekbe már az is az alaplapra van integrálva.
Szerintem ha a VGA is olyan foglalatba lenne mint a CPU akkor sose lenne vele gond mert jobban viseli a hőingadozást.
Javíts ki ha esetleg tévednék és hülyeségeket írtam volna.

Igen, de ez talán nem melegszik annyira, illetve ki tudja (Amióta AMD az ATI, azóta nem preferálom. Még asztaliban is bizalomvesztett lett nálam). Intel + Nvidia kombóra nincs panaszom, pedig ezt már több, mint két éve nyúzom. Mondjuk többnyire a prociban lévő VGA van használatban. Én is cseréltem az eredetileg Intel B960-at egy i5-re. Amiben nem lehet cserélni, az valószínűleg 15.6"-nál kisebb, vagy nagyon vékony. Annak idején voltak cserélhető VGA-s notik, szerintem horror áron, lehet most is akad ilyen. Emlékeim szerint vastag és nehéz szerkezetek voltak 17" körül.

Na mondjuk ez igaz a melegedésük az AMD-nek.
Ha most az enyémbe AMD proci lenne már rég kijött volna a füst belőle mert a próbálgatásoknál be be kapcsoltam hűtőborda meg venti nélkül.
És állítólag az AMD procik képesek pár mp alatt izzásig hevülni
Én se szeretem az AMD-et épp a megbízhatatlanságuk meg a melegedésük miatt.
Ha megnézed a mai konfigurációkat akkor csak pislogsz, hogy milyen hülyén vannak összeállítva.Csak egy példa,szinte egyikbe sincs Gigabites Lan 10/100 amivel lehet kapni.
Ami meg cserélhető lenne benne az a wifi, abból meg beleteszik az AC szabványt
Nem tudom milyen üzletpolitika lehet ebbe az egészbe de egy biztos, hogy agyamentek állították össze. eSata már egyikbe sincs,gondolom lejárt az idejük, nagy előszeretettel hagyják el a HDMI csatlakozást is és tesznek be helyette VGA kimenetet
Csak érdekesség képen is érdemes felmenni pl a notebook.hu-ra és megnézni pl ,hogy miket kínál a dell. Na de nem offolom tovább a topicot mert ez már nem igazán a javításról szól végképp nem a tuningról Még egy a végére még,manapság már nem hiszem, hogy létezik cserélhetős VGA-s noti, a napokban átnéztem több száz gépet meg be is jártam pár boltot és ha lehet hinni az eladók hozzáérthetőségének akkor manapság már nem lehet ilyet kapni sajnos.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) didyman válasza attika hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Az AMD procikban is van hővédelem és működik is. Amit említesz, az 15 évvel ezelőtt történt, az akkori K7-es CPU-knál volt ez probléma, már rég a múlt, a maiak nem hevülnek izzásig, hanem az Intelhez hasonlóan leszabályoznak, a rájuk jellemző biztonsági korlát elérésekor pedig az alaplapok leállnak. Ettől függetlenül van baj az AMD-kkel, de ezek is már a 6-7 éves gépekre jellemzőek, az akkori CPU-ik kizárólag a mobil gépekben olykor hajlamosak spontán tönkremenni (saját szervizes tapasztalat 10-ből egy CPU). A melegedés sem igazán fedi a valóságot, bár az Intel messze energiahatékonyabb az erősebb CPU-k mezőnyében, az AMD is nyugodtan vehető. Ha némi játékról van szó olcsó kategóriában, akkor Intelt nem is érdemes nézni, i3 alatt azok is vérszegények GPU oldalon és CPU részről is.
LAN chipből a gigabit az általános és a nagyon olcsójános gyártók raknak 10/100-asat, meg sokszor akkor is GBE van benne, ha a termékhez 10/100-at írnak. A wifire és a HDMI-re ugyanez igaz. Az eSATA nem alap szolgáltatás, legtöbb embernek nincs rá szüksége, na meg az USB3 mellett nem is sok értelme van. A VGA kapcsán, 95 %, hogy nem az alaplapi BGA-val van baj, hanem a chip és a hordozó közötti BGA sérül. Azt nem lehet újragolyózni és a hevítéssel csak időlegesen oldódik meg a baja, látszólag persze a reballtól gyógyul meg, de nem. Mindegy, hogy foglalatban van-e a GPU, vagy sem, nem is értem, mi lenne más akkor.
(#) didyman válasza eSDi hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Sajnos ma nagyon sok gépben az alaplapra van forrasztva a CPU. mert így vékonyabb lehet és mert átlag felhasználó nem cserél CPU-t. Idiótaság, de ez van.
(#) attika válasza didyman hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Idézet:
„Mindegy, hogy foglalatban van-e a GPU, vagy sem, nem is értem, mi lenne más akkor.”

Én ezt úgy értettem/gondoltam, hogy én abban a tudatban vagyok/voltam, hogy az évek folyamán a sok felmelegedés/lehűléstől a hőingadozástól a VGA chip és az alaplap közötti rész válik el vagyis a kis óngolyócskák(reball) elválik az alaplaptól és ez okozhat bizonytalan működést és egy újragolyózás oldja meg a problémát.
És ha ez így van (de ezek szerint nem) az állításod szerint akkor teljesen értelmetlen dolog és pénzlehúzás a szervizektől az a kijelentés, hogy elválnak a Pad-ek az alaplaptól és reball-al orvosolható.Sok szerviz a raball-ra nem is vállal garanciát csak akkor ha cserélik újra a GPU-t és ezt azzal magyarázták, hogy a GPU alján lévő kis Pad-ek gyárilag aranyozva vannak és ha az elválik azt ők nem tudják pótolni csak csere.Ha cserélik 1év gari ha csak reball akkor 1 hónap de munkadíjba ugyan annyi ugye mert nekik mindegy, hogy a régit vagy egy újat raknak vissza.
Mivel én ebben a tudatban voltam, hogy ez így működik azért írtam azt, hogy ha foglalatban van és vannak lábai mint a CPU-nak akkor jobban el tudja viselni ezt a hőingadozást mert a foglalatba lévő alkatrész nem annyira mereven illeszkedik mint egy alaplapra forrasztott alkatrész főleg ha viszonylag nagy a felülete.
Lehet most sok baromságot írtam le vagy rossz a megfogalmazás de majd te kijavítasz
(#) didyman válasza attika hozzászólására (») Júl 20, 2016 /

Ja, értem. De foglalatos GPU szinte sosem létezett. Az MXM-es kártyákon is BGA-val van felvarrva az IC. Igen, jól látod a dolgot, ezért nem is adnak rá garanciát, pláne sokat. A golyózás megoldja a maradék 5 (vagy legyen inkább 10) % hibáját biztosan, a gyártási hibával küszködő GPU-t meg ideig-óráig megjavítja (olykor akár évekre is), egy kis tuning (sok esetben BIOS frissítéssel oldja meg a gyártó, hogy a hűtés ne legyen túl meredek fel-lefutású hőmérsékletek tekintetében), illetve a hűtés rendbetétele elég a tartósnak mondható eredményhez. Felszakadt padet GPU oldalon még nem láttam, ha elég kíméletes a leszedés, szerintem ilyen elő sem fordulhat, alaplapon mondjuk előfordul, de ott már a működés során történő mechanikai igénybevétel (Amilo laptopok.. ) tűnik a fő kiváltó oknak, nem maga a javítás. Jó biznisz ez, egyszeri beruházás és gyorsan megtérül, alacsony munkaigénnyel, de egy minőségi berendezés ára és a szakértelem azért igen fontos része ennek is, úgy meg sajnos kevesen csinálják. Én Bp és vonzáskörzetében összesen 3 ilyen helyet tudok, bennük vakon lehet bízni, a többit én nyugodt szívvel nem merném ajánlani (biztos van persze más jó hely is), velük tartunk szakmai kapcsolatot, eszmecserélünk, tudjuk, hogy jól dolgoznak.
(#) Laca13 hozzászólása Aug 2, 2016 /

Szevasztok!
Talán van valakinek ötlete.
Van egy Toshiba Setellite L750 laptopom. Eleinte villogott a kijelzője, pontosabban szerintem a háttér világítása. Mozgatásra hol helyre állt hol eltűnt. Gondoltam LVDS kábel cserével megoldom. Vettem is az ebay-en és kicseréltem. Úgy tűnt a probléma megoldódott, ám egy hónap múlva ismét jelentkezett a hiba. Szétszedtem, hogy nem csúszott -e szét valamelyik csatlakozó a szerelés után. Megigazgattam a csatikat vezetékeket, és kipróbáltam, megint hibátlanul ment. No persze nem tartott sokáig az öröm, mert egy hónap múlva ismét bedöglött. Szétszedtem,csatlakozókat, vezetéket átnéztem, kipróbáltam, de ettől kezdve egyáltalán nem volt fénye. Külső monitoron tökéletes. Teszteltem a fedél kapcsolóját, az jól működött. Az LCD háttér ledjének kipurcanására tippeltem, így megnéztem hogy mennyi egy új LCD (mivel a háttér LED állítólag nem javítható) és mivel nem sokkal találtam olcsóbbat mintha szervízben kicserélik, elküldtem egy pesti laptop szervízbe. Nos, ők kiderítették, hogy szerintük az LCD -nek semmi baja, szerintük az alaplapon volt valami táp gond. (konkrétan nem árulták el hogy mi.) Közölték hogy huszonegynehány ezerért megjavítják. Beleegyeztem és vártam. Három hetet. Én hívtam őket, mire közölték, hogy az alaplapi hibát kijavították, de még mindig nincs fény, talán az LVDS -kábel. A lényeg, hogy most hívtak, kicserélték a kábelt is, bár szerintem így utólag nézve nem is ezek voltak a probléma forrásai, ugyanis közölték, hogy ugyan mostmár működik a háttérvilágítás, csak éppen nem lehet a fényerőt szabályozni. Na ennél a pontnál voltam úgy, hogy már eleget volt náluk, kifizetem a "javítást", küldjék vissza.
A lényeg. Ha valaki tud némi infóval szolgálni, hogy a fényerő szabályzása hogyan történik ennek a laptopnak, azt megköszönöm. Bár az a gyanúm, hogy a szervízben trükkösen oldották meg a Led -ek tápellátását, ezért nincs fényerő szabályzás azért én megpróbálom megjavítani. Vagy ha nem megy, akkor teszek bele egy Led dimmert. Ha valaki csinált már hasonlót, adhatna némi tanácsot.
Üvd!
Laca13
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) Ktulu válasza Laca13 hozzászólására (») Aug 2, 2016 / 1

Szia. Csatoltam a laptopod rajzá. A 22. oldalon találod a kijelződ bekötését.
Az LVDS_VADJ lábon egy PWM jelnek kellene lennie, ami a féyerőt állítja.
(#) Laca13 válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Szia!
Köszönöm a rajzot és az inforációt, egyelőre várom hogy visszahozza a futár a laptopot és aztán megnézem mit alkotak a szervízben.
(#) zoli0078 hozzászólása Aug 3, 2016 /

Sziasztok,

Segítséget kérnék egy HP 6730b laptoppal kapcsolatban. Igazából nem tudom, hogy valóban hibás-e a lényeg a következő. Hozzám kerülő laptopon újra lett telepítve a rendszer és a Wifi-t nem tudom bekapcsolni és ahogyan néztem a leírását és a youtube-on videókat a billentyűzet feletti érintőgombos panelen lévő Wifi kapcsolóval lehetne ki be kapcsolni valamint ezen a panelen van még pár funkciógomb is . A probléma viszont az, hogy hiába nyomkodom a gombokat semmi sem történik illetve ahogyan néztem ezeknek a gomboknak kéken világítani is kellene de az én gépemen minden sötét (az újratelepítés előtt sem világítottak ezek a gombok). A power gomb melletti led időnként világít időnként sötét de kábel mozgatásra nem változik tehát talán nem kontakt hiba. A mellette lévő wifi gombot is tartalmazó gombsor kábel mozgatásra sem reagál akkor sincs változás. Elképzelhető driver hiányosság vagy valami más a probléma?

Segítségeteket előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) gyeneratus94 hozzászólása Aug 3, 2016 /

Üdv! Az lenne a kérdésem , hogy egy laptopnak a monitorját rá lehet e kötni egy másik laptop monitorkimenetelére? Csak az lcd van meg semmi más. illetve a kábelei.
(#) bbalazs_ válasza gyeneratus94 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Ha a kerdest ugy erted, hogy a VGA vagy a DVI vagy a HDMI kimenetre, akkor a valasz egyertelmuen nem.

Ha ugy erted, hogy belul a regi helyere (pl. a regi eltorott, akkor nem lehetetlen, de nagyon maceras. Ha nem ertesz hozza, mindenkeppen szakembert igenyel, mert tonkreteheted barmelyik oldalt.

Eloszor is az elvnek stimmelnie kell, tehat ami LVDS-es (szerencsere a mostani laptopok tobbsege mar az), az elsore mehet. Csak abbol is vannak 3 vagy 4 paros atvitelek.
Az atvitel lehet egyszeres vagy dupla, errol a vezetekszam, illetve a kiosztas tajekoztat.
Szerencsere a csatlakozok kiosztasa ma mar elegge szabvanyos, de itt is lehet elteres.
A kiosztas mindenkeppen egyeztetendo, raadasul ez csak a kepernyo oldalra vonatkozik, a kabelre mar nem, szoval csak a pucer kijelzo javasolt.
Aztan a tapfesz, a hattervilagitas modja (csoves vagy LEDes), a fizikai meret: mind-mind stimmelnie kell.
Szokott lenni a tipusjel legvegen par betu/szam, ezek a kivitel modjat jelentik, pl. hol vannak a furatok. Enelkul csak ragasztassal vagy mas trukkel lehet tartosan a regi helyere betenni egy akar tipusazonosnak TUNO kijelzot (ilyenkor a sokadik felnyitasnal altalaban vagy elreped a kijelzo vagy a rogzites muanyagai adjak meg magukat).

A felbontast mar meg sem emlitem, mert elvileg azt szoftverbol lehet korrigalni, viszont ha a BIOS-t ilyenkor nem irod at, akkor egeszen a windows felallasaig szemetes lesz a kijelzo.

Szoval ha nem sikerul egy szinte mindenben megegyezot szerezned, akkor nagyon huzos.
(#) Szabolcs95 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Idézet:
„Ha a kerdest ugy erted, hogy a VGA vagy a DVI vagy a HDMI kimenetre, akkor a valasz egyertelmuen nem.”

Önmagában nem, de valószinűleg lehet az lcd-hez találni vezérlő panelt amin van vga/dvi bemenet (pl. ebayen), az más kérdés, hogy megéri-e vele foglalkozni.
(#) gyeneratus94 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Értem! Köszönöm a segítséget!! Azt hiszem ennyi macerát nem ér az egész.
(#) zoli0078 válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Sikerült megfejteni a problémát, kiderült, hogy még is az alaplapra menő kábel csatlakozója kontaktos volt. Kicsit megtisztítva és visszarakva minden életre kelt.
(#) Laca13 válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Szia! Megkaptam a laptopot, kipróbáltam, még szét nem bontottam. Jelenleg úgy működik, hogy a boot képernyő után, az oprendszer betöltéséig kétszer, háromszor full fényerő mellett, fehéren fölvillan. A felállt oprendszernél teljes fényerőn megy, lejjebb venni sehogyan sem lehet.
Mivel csak amatőr szinten foglalkozok elektronikával, oszcilloszkópom nincs. A PWM jel meglétét oszcilloszkóp hiányában tudom valahogyan detektálni? A szerviz azt írta a javítási számlára, hogy tápköri hibát javítottak, meg LVDS kábelt cseréltek, de a fényerőszabályzást csak alaplap cserével lehetne javítani, amit nem teljesen értek, mivel úgy gondolom, hogy a PWM jelet nem valamelyik nagyon integrált alkatrész (videokártya) állítja elő. Na mindegy, ha máshogy nem megy, akkor belekókányolok egy ledsor szabályzót.
Üdv.
Következő: »»   218 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem