Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1194 / 1385
(#) siemenstaurus válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Valószínűleg az az.
Ismeretlen kollégával beszéltem kb. 10 perc erejéig aki napi szinten készít nyákot, ő adta a tippet, de csak a fonetikus infó maradt meg sajna.
Erre a filmre nyomtatod az áramkört és ezzel a spray-vel fújod le, megszárad és utána világítod le. Feketés színe lesz elvileg és a nyomtatott részen kevésbé engedi át az UV-t.(?) Elmondása szerint 100as TQFP-t tudott vele készíteni gond nélkül, és nekem is lenne egy elég zsúfolt részlet a terven...
Nekem mindig megmarad egy leheletvékony réteg a fotólakkból az előhívás után és ott nem tudja a marató levinni. Sosem sikerült eltalálni a világítási idő előhívó-arány kombót és inkább lépek minőségben egy szintet ha sikerül mint h megint elfújok egy palack lakkot...

De ez alapján megtaláltam egy januári hozzászólásodat.

Megkérdezhetem így neked mennyi volt a levilágítás? 36Wos a szerkezetem.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) kaqkk válasza siemenstaurus hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Én dry fóliával 45s es időt használtam . (de gyengébb filmnél votl 5s es időm is) . Ki kell kísérletezni !
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) siemenstaurus hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Aaaz igen! Nekem minden esetben minimum 8 perc kellett és volt hogy 10 perc után is maradt még fotolakkréteg.
Vagy vastag a lakk vagy rossz az irasvetitofolia vagy a levilagító mem jó? Ilyen uv kompakt fénycsövek.
(#) attika válasza siemenstaurus hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Ilyen baromi kevés levilágítási időt akkor érsz el ha sok UV ledet használsz ami nagy teljesítményű vagy levágott búrájú HGMI lámpát használsz de ez szerintem nem ajánlott csak kellő odafigyeléssel mert ha abba belenézel direktbe akkor rövid idő alatt csúnyán károsodhat a szemed. Én is HGMI-t használok és 7perc a levilágítási időm 30cm-ről de a búrát még nem mertem levágni róla, inkább kivárom türelmesen minthogy valami baj legyen.
Erre gondoltam de szerintem ne próbáld ki.
(#) siemenstaurus hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Nem is szeretném.
Lényeg h aminek fedve kell lennie fedve legyen jól aminek át kell eresztenie eresszen át jól így 10 perc alatt sem világít alá reményeim szerint. Köszönöm!
(#) attika válasza siemenstaurus hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Legközelebb használd a válasz gombot, hogy tudjuk kinek szól a hozzászólásod.
(#) kaqkk válasza attika hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Idézet:
„Ilyen baromi kevés levilágítási időt akkor érsz el ha”
Vagy ha nem p20at ,hanem DRY fóliát használsz (mint írtam a hsz elején)
(#) siemenstaurus válasza attika hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Rendben, elnézést!
(#) attika válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Igen HgLi akart lenni.
Köszi az észrevételt.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 9, 2016 / 1
 
Lassan most már a lézeres CNC-k általunk is elérhető árszintet ütnek meg:
Bővebben: Link
Na ezzel kellene nyákot gyártani.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
80+50 az 130 az azért nálam nem az elérhető, és fúrni nem fog.
A támogatott bemenet:
This machine supports any kind of model printer, the scanner.Be compatible with TIF international standard fonts and BMP/JPG/JPEG/WMF/EMF/PLT.
Gyakorlatilag nyomtató, hogy ebből hogy tudod vezérelni, hogy hol vágjon és hol csak gravírozzon azt nem igazán értem.
Van rajta egy tekerő lehet azzal lehet a lézert erősíteni először gravírozol utána feltekered és vág. Gyanítom a nyák rézleégetéséhez a csutka kell.
(#) RoliNyh válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Arra azért számolj, hogy ha egy ilyet berendelsz, erre simán ráteszik a 27% áfát, és esetleg még vámot is...
(#) RoliNyh válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Lehet elszomorítalak, de ezzel nyákot nem lehet gavírozni, arra kevés a 40W lézer...
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Itt van egy összesen 108000Ft-ért:
Bővebben: Link
De 83000Ft-ért plusz 28000Ft postaköltségét van egy csomó az Ebay-en.

Én sem értem pontosan hogyan működik de kb úgy szerintem mint egy nyomtató. Beraksz valamit és ráégeti a képet. Idáig tökéletesnek tűnik, csak kérdés mit szól a rézhez.
Azt nem hiszem hogy vágna is bár lehetséges. Mindenesetre ha már a rezet le tudja szedni a hordozóról, én már nagyon boldog lennék. A vágást már megoldanám.

Egyébként nem azért mutattam most ezt hogy na kérem ez itt a tuti nyákgyártó gép, nem biztos hogy lehet vele nyákot készíteni. Ki kellene próbálni. Csupán arra próbáltam rávilágítani hogy milyen elérhető áron vannak már ilyesmik. Pár évvel ezelőtt is már találtam hasonló gépet de az 6,5 millió Forint volt... Na a 6,5 millióhoz képest ez egész elérhető.
(#) Attila86 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Ez itt 20W-os:
Bővebben: Link
Ez meg nem tudom mekkora teljesítményű, de azt írja hogy 90mA-t fogyaszt:
Bővebben: Link
Ez itt hivatalosan is nyák-gyártásra alkalmas és 3,73W-os:
Bővebben: Link
Ugyan ez így dolgozik a 3,73W-jával:
Bővebben: Link
(#) KBal76 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Itt abban van talán a trükk, hogy borzasztóan picire van összehúzva a lézer fókuszpontja, 0.015mm (a 3. linken írja a specifikáció) "házilag" ezt meg se tudjuk közelíteni. Tehát erre a pici pontra összpontosul a teljes energiája (mintha impulzusteljesítményt írna, nem átlagban ~4W, nem véletlen vesz fel a gép 1.4kW energiát), amit nem tud a környezetének leadni így elpárolog az anyag (pl. réz). Valamint galvo (mozgó tükrös) rendszerû a nyaláb mozgatása, másként szétkopna a gép ekkora felbontás soronként kirajzolásakor. Ez egy nagyon ügyes konstrukció, az ára is ennek megfelelô.
(#) RoliNyh válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Én igazából abból indultam ki, hogy megkérdeztem egy olyan kínai 40W os lézer forgalmazót, hogy lehet -e vele PCB-t készíteni. A válasz egyértelműen "NO" volt, a "kis" teljesítményére hivatkozva.

A házi gyártásu lézer a videóban pedig fényérzékeny nyákra vitte fel a rajzolatot, amit utána szintén maratni kell, tehát ott sem arról van szó, hogy a réz réteget párologtatja el.

Az ipari gép amit mutattál, az pedig egyáltalán nem hobbi kategória, és gyanítom, hogy milliós tételnél kezdődik az ára.

Ettől függetlenül, elképzelhető, hogy létezik már olyan is ami így működik (a gyáriak amit mutattál úgy néz ki) én régebben érdeklődtem, ki tudja azóta hová feljődött a technológia, és milyen lézereket használnak erre a célra).

De igazi megnyugvást csak akkor találhatunk, ha valaki vásárol egy ilyen készüléket, és bepróbálkozik, aztán publikálja a tapasztalatokat...

Egyébként a kínai lézergravírozóval én is szemeztem sokáig, de letettem róla, mert épp a PCB gyártásra nem volt alkalmas, a forgalmazó szerint
(#) gulasoft válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
A 40 vatt egyébként elég combos, ha jobban belegondolsz a gravírozás nem fotóérzékeny anyag levilágítását jelenti, hanem igen is valamyilyen szinten anyag elpárologtatását. És ez alapban egy gravírozó gép, csak itt arról beszélünk, hogy nyákgyártásra jó e.
Itt alul egy táblázat hogy mi kell a vágáshoz:
wikis cikk
Ebben 1000 wattos CO2-t ír egy fél miliméteres alumínum lemez átvágásához, itt meg mikronokról beszélünk
35 μm az átlag réz.
a fél mm az 500μm, az 500/35-el az 14 azt megszorzom 40-el az 560. Lehet 2*3* át kell menni rajta, a matematika szerint talán működhet.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Hmm most nézem, hogy 2mm-hez is 1000W-ot ír az meg azt jelenti, 2000/35=57*40 az 2280-nak felel meg, ami bőven több mint az 1000W, lehet egy menetben is leviszi. Jelszem direkt van egy luk rajta a füst elszíváshoz, és vízhűtéses a cucc, tehát ne temessük az ötletet.
(#) RoliNyh válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Féreértés ne essék, én senkit nem akarok lebeszélni semmiről, csak azt az információt osztottam meg, amit a gyártóval beszéltem anno...
Tőlem akár kettőt is vehettek...

Attól hogy vágógépnek hirdetik, még nem következik belőle, hogy a kemény anyagokkal is elbánik.
Fát, plexit, műanyagokat és hasonló anyagokat elvág és gravíroz is.

A fém az már más tészta. Attól, hogy gravírozni lehet vele, még nem biztos, hogy a szó szoros értelemben vett anyagelpárologtatásról van szó a fémek esetében, hanem a koncentrált hő által elszineződés jön létre a felületen (de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen kis mennyiségű anyagot is elpárologtat az eljárás folyamán).

A másik dolog meg ezzel kapcsolatban az, hogy ilyen szempontból a réz a legrosszabb, ugyanis annak a legnagyobb a hővezető képessége. Acélhoz és alumíniumhoz is elegendő kevesebb bevitt energia ugyanolyan vastagság elpárologtatásához, vagy vágásához. Ebben a sorrendben az acélhoz kell a legkevesebb, aluhoz már több, rézhez meg mégtöbb energia azonos vastagsághoz.

Épp ezért írtam, hogy ki kell próbálni, akkor lehet konkrétan eldönteni, hogy megfelelő e vagy sem. Persze elképzelhető, hogyha végig mész rajta 27 -szer, akkor végül is sikerülhet, de erre sincs garancia.

Amúgy meg ha perfekt angolos vagy, inkább vedd fel a kapcsolatot a gyártóval, és tőle informálódj, ne rám halgass.

Hidd el, ha nem maga a gyártó bizonytalanított volna el engem is ezzel kapcsolatban, akkor valószínüleg már rég itt figyelne egy ilyen gép mellettem az asztalon...
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) kameleon2 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Szimpatikus gépek, csak a szállítási költségek nem azok. Már régen rendeltem volna Kínából is sok gépet - de a szállítás több, mint maga a gép
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Nem értünk egyet. ez sokkal kisebb lézer, csak más a technológia. Levilágítja a fényérzékeny réteget és mehet a maratóba. Pontos és használható megoldás. Jó - tudom, hogy ez a gép meg 5 milla, de azért mert fúrni is lehet vele és 32 szerszámot tud cserélni. No és messze nem hobbi kategória. Az elv azonban sokkal kisebb lézert igényel. 40W!!! Úristen! Mi mindent meg tudnék vele csinálni, amit most nem! Még 4Wattal is!
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Szerintem ha lefújod fekete festékkel, vagy lematricázod - simán mehetne lézerrel a nyák készítés. Akár úgy is, hogy a felesleges festéket távolítod csak el és maratod. Most is van ilyen megoldás, csak bele kellene olvasni a CNC-s fórumba kicsit .
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Attól tartok, te félreértettél...
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Én erre reagáltam:
Idézet:
„Lehet elszomorítalak, de ezzel nyákot nem lehet gavírozni, arra kevés a 40W lézer...”
Ezen nincs mit félreérteni,
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Én ezt a sima nyákra írtam. A fényérzékenyt szerintem megoldja egy menetben is, aztán maratni kell, de ezt említettem is...

A sima nyákról a rezet elpárologtatni lesz kevés (érzésem szerint) így nem kellene maratni...
(#) RoliNyh hozzászólása Aug 10, 2016 /
 
Mondjuk még arra lennék kiváncsi, hogy az 1000-1300 óra után elhasználódott lézercsövet cserélni kell benne, vagy utántölthető -e?
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Ha feketére van festve a réz - akkor nem. Legalábbis a lézeres tapasztalat ezt mondatja velem. 35 mikron nem a világ. ráadásul olyan keskeny sávban, ami nem is nagy anyagmennyiség. Igaz, ha nagyobb az izoláció - ott sok a réz. Én a cnc-s nyák marás felől közelítem meg, ahol teleföldes a nyák és minimális az izolációs réteg. Ergo kevés rezet kell eltávolítani. Mint ennél is.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Legyen igazad...

Ha valaki vásárolna egy ilyen készüléket, mindenképp osszon meg egy NEM fényérzékeny nyákgyártási videót róla, mert ha működik, én leszek a második, aki venni fog egyet...
(#) Attila86 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Nem-nem! A második én leszek! Te lehetsz a harmadik.

Amúgy beszélgettem én már nem is egy emberkével (innen a fórumról is) aki bőven elköltött már 110.000Ft-ot házi nyákgyártási kísérletekre, furatgalvanizálási próbálkozásokra stb. Hátha vesz valaki egy ilyen lézeres gravírozógépet is.
Én is vennék egyet de így hogy nem biztos az eredmény nem merek. Viszont ha valaki venne és sikerül vele lepörkölni a rezet a nyákról komolyan mondom én még fizetnék is érte ha végignézhetem ahogy egy ilyen géppel elkészül egy nyák. Aztán rendelnék is egy gépet magamnak azonnal.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Következő: »»   1194 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem