Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   172 / 1320
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Rendben köszönöm, megpróbálom.
(#) bbalazs_ válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Nagyon koszonom, watt, tanulmanyozni fogom.
(#) tomi134 hozzászólása Márc 16, 2008 /

Sziasztok
Épitetem egy PIC égetöt de nem tudom eldönteni hogy most én rontotam el valamit épitéskor vagy valami másal van gond az ic-prog-ot használom és egy ilyen hibát dob ki a végen, csatolok képet.
UI: csatolok képet az égetöröl is.
(#) watt válasza tomi134 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Biztos, hogy 7404 volt a kapcsirajzon?
(#) tomi134 válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

UUUUUUUUUUU (7407)
Köszi
(#) levii hozzászólása Márc 16, 2008 /

Sziasztok.
Szeretném megkérdezni hogy Piceket lehet-e C++ vagy C# -ben programozni?
Vagy csak 'sima' C-ben lehet?

Üdv!
(#) potyo válasza levii hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Mondjuk úgy, hogy ha lehetne, akkor is felesleges, sőt hülyeség.
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Hát sajnos ez teljes kudarc egyelőre. Nem megy se 19200 on, és úgysem ha a soros illesztők nincsenek a PIC és a modul között. A PIC ről viszont tudok küldeni a PC felé 19200 on is. És ami idegesít az az hogy a modul DEBUG portján nem jön adat akármit is csinálok. Így viszont nem látom hogy mit küld vissza a modul a PIC felé (ha egyáltalán küld valamit...)
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Namost ha PC-ről tudtál küldeni a modulnak úgy parancsot, hogy a modul azt vette is, akkor gondold már végig légyszives, hogy milyen jelszintre van szüksége a modulnak! Amíg nem tisztázod le, hogy kell-e szintillesztő vagy sem, addig ne is állj neki a program írásának!
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

A modul közvetlenül nincs a PC re kötve, egy fejlesztői panelen ül amin van egy soros illesztő (nem MAX232)

Én a következőképpen próbálkoztam:

Ami működik:

PC -----> fejlesztői panel RS232 illesztővel ----> GSM modul

Ami nem működik:

PIC -----> MAX232i ------> fejlesztői panel RS232 illesztővel -----> GSM modul

És úgysem működik a dolog ha a PIC és a GSM modul az illesztők nélkül (egy tápról járatva) van összekötve.
(#) levii válasza potyo hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Kösz!

Üdv!
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Vagy nagyon "elmegyek valami mellett", vagy az AT parancsot küldöm nem megfelelő formában a modul felé. Az ASCII karaktersorozat után kell valami ENTER - t vagy valamit küldeni? Vagy egymás után veszi az adatokat és ha érvényes AT parancs fut be akkor végrehajtja? Hogyan szokot ez működni? Csak általánosságban kérdezem, nyílván nem ismered ezt a modult....
(#) szilva válasza menyus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Hát a sima modemeknél kellett az enter - pontosabban a CR karakter (13 decimális kóddal). Amit én láttam eddig GSM telót, annak is kellett, ugyanúgy működött, mint egy modem.

De ha már itt tartunk: RX/TX csere nem fordulhat elő? Amikor PC-ből küldtél a modulra parancsot, akkor láttad a terminálban az echo-t, amit a modul küld vissza? Látod a PIC-en is ezt az echo-t?
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

A PC vel jól működik, ha küldök egy érvényes AT parancsot akkor a modul visszaküld egy "OK" - t. Ha lekérdezek egy paramétert az is rendben megjön. Hogy a PIC felé mit küld vissza azt nem tudom (szerintem semmit) mert a PIC nél a vétel nincs is felkonfigurálva, lévén hogy én csak és kizárólag küldeni szerettem volna a modul felé. A #196400 HSZ ben van az az egyszerű program amivel küldeném az AT parancsot a PIC felé. A program által küldött parancsot a PC veszi (hyperterminal) is, a modul viszont nem. A CR (carriage return) karaktert is próbáltam már de így még a PC sem veszi.
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Hála Neked megvan a hiba...Az RX/TX valóban fordítva volt bekötve...Elnéztem a csatlakozón a számozást. A PC ---> modul kapcsolatnál egy gyári kábelt használtam ezért működött, a PIC ---> modul kapcsolatnál egy soros kábel egyik vége tüskesorra van kötve így adott volt a hibalehetőség... Köszönöm a segítségedet!!! Ja, és mégis kellett a "CR" a karaktersorok a végére.

Még egyszer köszönöm mindenkinek aki segített!
(#) menyus hozzászólása Márc 17, 2008 /

Nem tudom mi van ezzel a PIC16F628A val de a 10 Mhz es kvarccal egyszerűen nem működik. A program futása közben leszakad a rezgés és nincs órajel. Most átírtam 4 Mhz es belső oszcillátorra a programot és átkonfiguráltam ehhez az órajelhez az UART ot. Lévén hogy nem annyira stabil a belső oszcillátor mint a kvarc lehet ebből gondom? Jelenleg működik rendesen a belső oszcillátorról, de attól félek, esetleg hideg / meleg változásra...stb elmászik frekiben az oszcillátor, ettől elállítódik baud rate és nem fog menni az átvitel. Bár a GSM modul automatikusan felismeri a baud rate et, de gondolom csak a szabvány sebességeket ismeri...
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Elég toleráns a BaudRate értékére a soros kommunikáció. Csak nagyon hosszú adatcsomag és akkor is csak jelentős eltérés esetén van gond. Számold ki a feltételezhető belső oszci mászáshoz az értékeket, látni fogod, hogy nem vészes az eltérés. Nekem még soha nem volt ilyen jellegű gondom, a belső oszcival.
Viszont a 10Megás kvarcnak is mennie kéne! HS oszci van beállítva? 22p-s kondik kellenek. Ha nem megy vegyél megfelelő forrásból, megfelelő kvarcot!(pl. chipcad)
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Köszi, akkor marad a 4 MHz es belső oszcillátor. A 10 Mhz es kvarc a chipcad től van, tipusa SX5032 SMD. 10 Mhz es van nekik meg 25 Mhz es. Egy alkalmazásban PLL referenciának a 25 mHz est használom hónapok óta, semmi bajom vele. A PIC nél HS re van állítva az oszcillátor tipusa, és eredetileg pont 22p - t tettem mellé. Működött egy darabig, aztán elkezdett szórakozni hogy 3,3 V ról nem rezgett be csak 5 V ról. Sebaj kicseréltem a stab IC t 5V ra, lábkompatibilis volt. Aztán elkezdett egy idő után szórakozni 5V ról is, ekkor kezdtem játszani a kapacitásokkal. Próbáltam több értéket szimmetrikusan aztán asszimetrikusan beletenni, de ekkor meg csak kapacitás nélkül működött. Tegnap éjjel már úgysem, erre mérgemben átírtam inkább a programot...így legalább megy...

sx-5032.pdf

(#) bbalazs_ hozzászólása Márc 17, 2008 /

Sziasztok!

Bocsanat, hogy trivialis dolgot kerdezek, de amennyiben belso oszcival szeretnek 10400 Baudon kommunikalni, akkor mit hogyan allitsak? Valami kalkulaciot lenne kedves adni valaki ugy, hogy megertsem?

Elore is koszonom.
(#) potyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Az adatlapban benne van a számítás és a beállítás menete...

Nagyon érdekes! Ez olyan, mintha fokozatosan leépült volna a kristály. Persze nem tudom, hogy ez hogy lehetséges, még nem láttam ilyet. Érdemes lenne egy másik, akár bontott példányt kipróbálni, hogy kizárjuk a PIC hibáját. Én nem lennék nyugodt, a végén még a belső oszci is megáll!

(#) bbalazs_ válasza potyo hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Csak titkon azt remeltem, valaki megkimel tole...
(#) watt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Attól, hogy ugynazt kell olvasnod itt is? Helyetted ne olvassuk el? (23)

A PIC et már kicseréltem, ugyanaz a jelenség az újjal is, valószínűleg a kristály lehet hibás. Talán jobban megmelegítettem a kelleténél...? 20 - 30 db ot már beforrasztottam ebből a tipusból és nem volt még ilyen jelenség... Nem tudom mi lehet a gond, de már nem is lényeges ha a belső oszcival is stabilan működik a dolog.

köszi

Okés, én csak kiváncsi voltam mi lehet az ok. De akkor biztosan a kvarc halálozott el...

Talán megérne egy próbát a kvarc csere, majd holnap kicserélem. Nem szeretem a bizonytalan dolgokat...
(#) Sendi hozzászólása Márc 18, 2008 /

Helló MIndenkinek.

A következő kérdésem van az MPLAB használatával:
Debugger módban, ha van kettő darab 8 bites regiszterem, (pl. ADRESL, ADRESH) a Watch ablakban megtudom őket jeleníteni decimálisan, de együtt?
Tehát mint egy 16 bites számot?
Ha nem akkor van e erre valami mód?

Köszönettel
(#) potyo válasza Sendi hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

18F sorozatnál egymás után vannak a memóriában, így jobbkatt-->Properties, és a Size-nál kiválasztod, hogy 16bit legyen, a Byte Order-nél meg esetleg a sorrendet megcseréled.

16F-nél nem egymás után vannak, így ott nem hiszem, hogy megoldható. Tedd egymás alá őket, és nézd egybe...
(#) Sendi válasza potyo hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Helló potyo

Köszönöm a válaszodat. 16F-t használok.
Az a baj, hogy pl. az ADRESH első bitje már 2 a 8.-on és nem 2 a 0.-on. Tehát nehéz összehozni, hogy mennyi is az a két 8 bites szám decimálisan.

Azért köszönöm.
(#) potyo válasza Sendi hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Akkor átmásolod egymás utáni memóriacímre őket, és úgy nézegeted.
Következő: »»   172 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem