Fórum témák
» Több friss téma |
![]()
Sziasztok! Viszonylag kezdő vagyok a témában, kérlek segítsetek a következőkben:
Egy nyomtatót szeretnék használni, amihez nincs ARM driver, de kaptam egy library-t, amit meghívva lehetne nyomtatni. Hogyan lehet a library-t használni? fájl szinten szükséges bemásolni? (libNPrint.so.1.0 a fájl neve) Szükséges egyéb beállítás? HA az integrálás sikerült, akkor, meghívhatóak a funkciót Python-ból a library használatával?
Üdvözletem!
Most ismerkedem a málnával. Korábbról arduinos tapasztalataim vannak. Úgy látom ez merőben másként működik. Segítséget kérek az első kimeneteket kezelő program megvalósításához. A Pythonnal már ismerkedem. Viszont nem találok egyértelmű leírást hogy miként futtassam a megírt programot.
Szia!
Python program futtatására több lehetőség is van: - Python shell: run menül=>run module (F5) - terminal ablak: sudo python xx.py - rendszeri indításkor hátérben futtatás, szerintem ez majd később, ha jobban megismered a raspi-t I/O kezelő kezelő program: javaslom python thinkert, (grafikus felületű) Küldj elérhetőséget küldök példa programokat.
Sziasztok!
A múltkor lyukra futottam az rs485-tel, ezért vettem egy másik usb-rs485 átalakítót. Ez most Windows alól tökéletesen működik, mind olvasni, mind írni. Ha a raspberrybe dugom, írni ír tökéletesen, viszont olvasni csak néha olvassa az érkezett adatokat, és ezt a "néhát" nem tudom semmihez kötni Logikailag... Létezne, hogy driver gond? Előre is köszi!
Sziasztok
Nem bírok az ntp vel. Rpi3 és rapsbian az összeállítás. Kb 20 éve linuxot használok, de úgy látszik ez kifog rajtam. Teljesen új telepítés, megy a wifi, van ip stb, de az ntp nem műkszik. Van valakinek ötlete mit rontok el?
Nem frissíti a rendszerdátumot. Az ntpd ezt írja a demon.log ba:
Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[870]: ntpd 4.2.6p5@1.2349-o Mon Jul 25 22:35:28 UTC 2016 (1) Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: proto: precision = 1.042 usec Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntp[853]: Starting NTP server: ntpd. Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listen and drop on 0 v4wildcard 0.0.0.0 UDP 123 Aug 18 19:56:02 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: Start NTP daemon. Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listen and drop on 1 v6wildcard :: UDP 123 Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listen normally on 2 lo 127.0.0.1 UDP 123 Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listen normally on 3 wlan0 192.168.1.50 UDP 123 Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listen normally on 4 lo ::1 UDP 123 Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listen normally on 5 wlan0 fe80::fa4e:2758:8ab:4e61 UDP 123 Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: peers refreshed Aug 18 19:56:02 raspberrypi ntpd[881]: Listening on routing socket on fd #22 for interface updates Az ntpdate kimenete pedig: Aug 18 19:55:54 raspberrypi ntpdate[550]: Can't find host 0.debian.pool.ntp.org: Name or service not known (-2) Aug 18 19:55:54 raspberrypi ntpdate[550]: Can't find host 1.debian.pool.ntp.org: Name or service not known (-2) Aug 18 19:55:54 raspberrypi ntpdate[550]: Can't find host 2.debian.pool.ntp.org: Name or service not known (-2) Aug 18 19:55:54 raspberrypi ntpdate[550]: Can't find host 3.debian.pool.ntp.org: Name or service not known (-2) Aug 18 19:55:54 raspberrypi ntpdate[550]: no servers can be used, exiting Persze a x.debian.pool.ntp.org megvan, pingelhető.
1. A "dig 0.debian.pool.ntp.org" mit mond?
2. Mit csinal ha kicsereled a default configot? (google dns servers?) 3. ntpdate parancs mukodik?
Szerintem keress másik NTP szervert. pl itt
A dig nem csinál semmit.
![]() A DNS szerintem működik. Most is a málnásról írok. Az ntpdate -d 0.debian.pool.ntp.org parancs kimenete: Legközelebb csatold szövegként! Javítottam. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2016
A heten kaptam par rpi3-at konfiguralasra de egyelore scak a fiokomban lapulnak
![]() Hetfon mar be kell uzemelnem okat, akkor megnezem az ntp-t is. Eddig csak a rpi2-ket hasznaltunk tartosan (a megjelenes ota) az rpi3-at csak epp megneztuk. Erdeti konfiguracioval hasznalod? Ugy ertem a hozza adott rendszerrel vagy toltottel le valami mast? Verziok?
A csatolt kimenet alapjan nem erkezik vissza egyetlen csomag sem. Tuzfal es/vagy router config hibara gyanakszom inkabb.
Ha feltelepited a dnsutils csomagot, akkor lesz dig-ed. Az azert fontos mert lehet vele tisztan UDP kereseket is tesztelni. (ntp az UDP 123-as porot hasznalja) A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2016
A dig kimenetét csatoltam. A router mögött öt darab számítógépen működik, még az egy darab windows is tudja. A router nincs betűzfalalva és szerintem a rapsbian sem.
Kifogytam az elmeleti tanacsokbol
![]() Hmm, elvileg itthon is van egy pi2 es egy pi zero valahol, csak elo kellene turnom ![]()
Egy picivel beljebb jutottam. Az nmap az mondja hogy a 123/tcp és a 123/udp closed.
De ki a penész zárta be? Tudtommal alapból nem települ tűzfal a rbiannal. A host.allow és a host.deny nem lett piszkálva, tehát üres. Az apache, samba, postgres kis reszlés után hiba nélkül elérhető akár a neten keresztül is.
No,ma jutottam el a tesztig, nekem elsore mukodott, minden beallitas nelkul.
Verziok: root@nzme-pub-dash-5:~# ntpd --version ntpd 4.2.6p5 root@nzme-pub-dash-5:~# cat /etc/os-release PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 8 (jessie)" NAME="Raspbian GNU/Linux" VERSION_ID="8" VERSION="8 (jessie)" ID=raspbian root@nzme-pub-dash-5:~# uname -a Linux nzme-pub-dash-5 4.1.18-v7+ #846 SMP Thu Feb 25 14:22:53 GMT 2016 armv7l GNU/Linux A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2016
Nagyjából nálam is ez van jessi. Hogy nálad külön beállítgatás nélkül megy az jó , de sajna nálam nem ketyeg. Mint írtam nem most látok először linuxot, de nem jövök rá a hibára. szerintem egy ilyen szolgáltatásnak alapból menni kéne. Nálad wifin vagy dróton működik? Közben egy másik sd re fölraktam az ubunt mate- t. Azon sem ment, meg használhatatlanul lassú is.
En ethernet-en hasznaltam.
Erdemes lenne tcpdump-al megnezni mi tortenik. A log-bol egyertelmuen latszik, hogy csak egyiranyu a kommunikacio, az ntpd nem kap valaszt nalad.
Sziasztok! Raspberryt szeretnék megtáplálni 12V-ról, egy 7805-re gondoltam egy bordával, az elég lenne neki? Előre is köszi!
Szerintem nem. inkább egy autós USB töltő.
A sima 7805-ös stabilizátor általában csak 1A-t tud, így kevés lesz a Pi-hez, ráadásul az eldisszipált 7-10W elég sok lesz, még hűtőbordával is jelentősen melegedni fog.
Ha 1A-nál kisebb az áramfelvétel (pőre PI, A,B 700mA körül vesz fel) akkor elbírja a 7805 is, de nagyon fűteni fog.Célszerű kapcsolóüzemű DC/DC konverterrel megoldani.
Nálam 24V-ról kellett megoldani a PI táplálását, én Traco TEN családból választottam 24/5V-os konvertert, épp csak langyos.
Üdv! OSMC alatt néha semmi hibát nem ír és egyszerűen csak egy szomorú fej jön elő és újraindítás után működik megint mitől lehet ez a hiba? Esetleg valamit lehet beállítani, hogy logolja ezt a hibát?
Sziasztok!
Valahol olvastam, hogy a raspberry csak 2 soros portot tud használni egyszerre, ez igaz? Mert hármat szeretnék, egy az uart, és kettőt usb-n. Viszont nem kell egy időben olvasni mind a háromról. Illetve, hogy usb elosztót támogat-e a raspberry? Előre is köszi!
Tehát a Raspi beépíttett UART-ját - /dev/ttyAMA0
és további kettő USB-UART-ot szeretnél használni. /dev/ttyUSB0 , /dev/ttyUSB1 Fog menni. Több USB-UART is kell, hogy menjen, esetleg a max áramfelvétel korlátozhat.
Köszi szépen, és nyugodtan dughatom őket usb elosztóba is?
>Köszi szépen, és nyugodtan dughatom őket usb elosztóba is?
Igen, főleg, ha tápfeszt is ad.
Sziasztok! Statikus ip-t szeretnék beállítani a raspberrynek, de nem sikerül
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |