Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia!
Köszönöm a gyors választ. Ha beszereztem, pontosan hogyan csatlakoztatom a rádióhoz? Találtam egyet, azon egy kábelpár van, ezeket kellene a rádióhoz csatlakoztatnom, ha jól értem. Üdv!
Két vezeték: az egyik a saját antennája, a másik a kimeneti vezeték. Azt bedugod az FM antenna egyik bemenetébe, +táp. Kész.
Használd a "Válasz" gombot!
Gyermekkormban épitettem egy ilyen kisméretű csöves rádiót,egy ECL 82-vel,az anódfesz dirrekt a 220 voltos hálózatbol volt és a fűtéshez pedig átalakitottam egy csengőtrafót 6 voltra,a doboza egy orosz vezetékes rádóhangszoró volt,egy ilyesmi mind itt a képen,a rádiófrkvenciás része eleinte egy detektoros vevő volt,aztan egy egytranzisztoros vevő került belé (RF erösitő),aminek a tápját a fűétsfesz egyenrányitásábol és szűréséből nyertem,igy egy hibrid rádió lett belőle,ezért szeretnék egy ilyen kis csöves rádiót a gyüjteményembe
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
Találtam a vaterán valami hasonlót,valami Tihany elnevezésű rádiót lehet ez jó lesz,látom,hogy valami szuper reflex,valaki ismeri e ezt a készüléket ?
Szia!
VT R822 Tihany
Igen,köszi szépen,látom,hogy ez már nem szuper reflex,mint a Badacsony,hanem egyenes,mint az én uttörő rádióm,annyi,hogy reflexes, de gyüjteménybe nagyon jó lesz
Érdekes ez a kimenőtrafó primer tekercs; 2700 menet, 0. mm átmérőjű huzallal.
Azt hittem elsőre hogy csak nekem adta ki rosszul az adatlapot.
Biztos, hogy ugyanabból van, mint a hálótrafó primer (minek csinálták volna másikból?).
A hál trafó 110V-ig 0.28as 110-220.ig 0.18as huzalból van. A kitrafó meg 0.15-ből. Rajta ugyanis csak a végcső anódárama folyik át, a hál trafót meg terhelik a csövek (+ skálaizzó) fűtő áramai.
110-es állásban meg még az anódáramok egy része is.
Igazan izgalmas ilyen doksikat olvasgatni igy ~80 ev tavlatabol Radasul igen hasznos is par keszulek eseten..
A helyi vateran lottem egy dossziet 10 dolcsiert, amiben 38 ilyen doksi lapult.
Ha régi rádió rajz kell ,itt majdnem mindent meg lehet kapni ingyen,persze az ingyenes felhasználónak csak két rajz jár naponta,de igy is lehet összegyüjteni azt ami kell
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Koszonom, de en mar inkabb csak az eredeti rajzokra/doksikra vadaszok
Azokat szeretnem megmenteni az enyeszettol. Hasznalni persze inkabb digitalizalt formaban hasznalom, hisz joval praktikusabb.
Szia! A Tihany a Badacsony, illetve a Pajti édestestvére. Mint írtam, a Badacsony csak összehasonlítás végett került a képre, mert a mellette lévő Wundercart Jolly készülék még ennél is kisebb. Egyenlőre a rajzát nem találom, de működik, és így nagy jelentősége nincs is. Jó szűk helyen 4 db cső van benne. 3 db F5E, és 1 db F5J. Ezeket még nem kerestem katalógusban.
Ilyenre gondolsz? vagy Ilyenre? esetleg Inkább ilyenre? A google elég sok találatot dob rá. De ha nyákból alakítod ki például szigetelőszalag segítségével - az sem tűnik eretnek megoldásnak. Ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor réz szegecs vagy csőszegecs - befurkálva bakelit lapba és ha igazán ki akarsz tenni magadért - rézlemezből kivághatod a klasszikus mintát. Esetleg cnc-vel is kivágathatod pont olyanra amilyenre szeretnéd - utána kis melegón-fürdő, fogkefe és izopropil alkohol - olyan lesz mint az új aztán csőszegeccsel mehet a helyére. Ha jól csinálod árulhatod is. Ez a jó a régi technológiákban, hogy reprodukálhatóak.
Én valmit kaptam,nem tudom ez e a rajz ?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Ez a link nem működik
Tudok adni ilyet: l. melléklet. Privátban írd meg, hogy mennyi kell!
Hát, tényleg tévedtem.
Itt annyi van, hogy még el is adnak belőle:
Forrlécek De ha sokallod az árat, meg a postaköltséget,akkor egy darab panelszélből, meg forrfülből gyárthatsz ilyen egyedit, mint Én.
A minap tettem szert a képen látható, elég kis méretű csöves rádióra. A gyártó a dán Herofon cég. A tipusa Petite. Valaki tud valamit erről a cégről?
Dán rádiógyár, a 70-es évekig működött, ha jól emlékszem. De a Gugli a barátod, üst be, hogy Herofon Rádió, és vagy 5000 találatot dob ki egy pillanat alatt.
Mégis az én uttörő csöves rádiom volt a legkissebb,ha nem is volt szuper,csak egyenes mint Tihany,de annak csak a fele nagyságban,megkaptam a dobozát ,gondolkozom ,hogy újra épitsem,egy érdekes példány volna.
Ha újra építed adsz egy kapcsolási rajzot? Nekem is van egy ilyen dobozom.
Ki akarok póbálni egy reflexes két hangolt rezgőkörös rádiót egyetllen ECL 82-el,a trioda része RF erősitő és egyben HF előeröstő lesz,a demodulálást egy diodával fogom megoldani,az anód táp egyenesen a hálózatrol , a fűtés 6V 1 A trafóval lesz,valai ajánlotta nekem a PFL 200-as csövet,de ahoz nem kapok foglalatot
Régi csöves TV-k sasszéjáról bonthatsz akár kettőt is.
Itt van a RF része a rádiónak az ECL 82-es trioda részével,a tekercsek menetszáma kb 100 menet 0,1-es huzallal 3 mm-es ferritmaggal ,a trimmerek 30-50 pf,a forgó 2x5oo pf, tovább jön a klasszikus végfok a pentóda résszel , 1 megás poti és kimenő trafóval
|
Bejelentkezés
Hirdetés |