Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Koszonom a rajzot, rajta van a radio aljan. Csak az enyem 1957-es gyartmany, ez a rajz viszont tisztabb. A radio amugy mukodik, FM-en nagyon gyenge a vetel, ez mitol lehet? Csohiba? Megkiszonnem ha valaki tudna segiteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Hogy az FM kiogástalanul működjön,szükség van a KF behangolására, ahoz meg kellenek komoly műszerek de megpróbálhatod azt is,hogy jelt adjál a KF -be egy másik rádió tunerjábol,lehet az például egy jól működő táska rádió is. Ha igy nem megy, akkor meg kell keresni a hibás fokozatot,lehet ott hibás csattoló kondi is,de lehet az aránydetektornál csőhiba is.Ha megy ,akkor a tunerbe kell keresni a hibát.Még az is előfordulhat,hogy mocskosok a hullámváltó kontaktjai,és be kell sprayezni.
Szia! Koszi a valaszod, az adokat rendben fogja, viszont nagyon gyenge hangerovel, maximumra hangositva is epp hogy hallhato. A kozep es hosszuhullam ordit ezen a hangeron.
Endre
Ha a hang tiszta és nem torzit,az adók mind bejönnek,akkor audio hiba van,ellenálás, kondi,vagy kontakthiba a hullámváltónál.
Köszönöm, ezt én is megtaláltam. Nagyon hasonló, de az enyém négy csöves. Nagyon nem merültem bele az átnézésébe, mert működik. Érdekes, hogy ezzel a tipusjelzéssel, hogy Jolly, nem jön be semmi.Amit a Janó bácsi feltett, az az A 59, ezt a rajzot tetted te is fel. A képekből látható, hogy az én készülékem egy kicsit más fazonú. A működési elve szerintem ugyanaz.
Rendben, atnezem oket, amikor kaptam hangosan szolt az fm is, kb 2 ora mukodes utan halkult el, es azota halk.
Ha csak az FM halk, annak lehet oka az is, hogy az aránydetektor kondijai szivárgósak (C37, 38, 39), UABC gyenge, vagy a foglalat kontakthibás.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Azt vettem eszre, hogy ha allomasra hangolom, kikapcsolom, majd ujra bekapcsolom, akkor 1-2 masodpercig az elejen hangosan szol ahogy jon meg a hang, aztan egyet pattan s elmegy a hangja az FM-nek. Otlet?
Nekem egy kondihibának tűnik,egy valami hasonló volt a pacsirtámba és a detektor körüli kondi volt,miután cső csere után se ment,végűl megkaptam a hibás kondit
Szép korai estét mindenkinek .
lehet hülye kérdésem lesz ? ha felveszem a kapcsolatot még üzemelő Videoton Orion gyárakkal régi rádiók stb végett fognak segíteni ?
Hello!
Szerintem abból a gárdából már alig van valaki A cég csak nevében az egyezik. Ha segítség kell,itt tudsz leghamarabb hozzájutni. Csak jól kell kérdezni! Üdv! István
Elég tipikus kondihiba-jelenség: a szivárgóáram melegíti, aztán még jobban vezet, a cső másik munkapontba kerül, én a helyedben azt a 3 kondit tuti jóra cserélném.
Sziasztok! Kaptam egy telepes rádiót tipusa B 137 F tranzisztoros rendszerü. Ez most orion vagy esetleg más gyártmány?
Tisztelet Mindenkinek! Minerva Minerdyn W (1956) kapcsolási rajzot keresek. Ha valaki megosztja nekem, azt megköszönném.
A "Radiomuseum.org."-on több osztrák gyüjtő neve szerepel. Próbáld tőlük mail-ben elkérni, nekem már volt, hogy sikerült.
Én is csak ezen a portálon találkoztam a rajzzal. Egyszer próbálkoztam német gyűjtőtől rajzot kérni, de még válaszra sem méltatott. Gondoltam hátha itt valakinek meg van.
Meg egy kerdesem lenne. A fent emlitett Herofon radioban sok bitumen papirkondi van, amelyikbol a ho hatasara teljesen kifolyt a fekete tomites. Ezeket celszeru cserelni? Milyen kondikat ajanlott rakni helyette?
Koszonom.
Igen szinte kivétel nélkül mind szivárog ennyi idő után a kátrányos kondikból, valószínűleg az általad leírt jelenségért is ők a felelősek! Ha hallgatni is szeretnéd a rádiót mindet cseréld le mert ha most nem is de nagyon rövid időn belül el fognak halálozni. A csere vetett már itt fel vitákat, ha restaurálni szeretnéd, akkor a papírcsőből ki kell olvasztani a kátrányt, kondit kihúzni, valami méretben és értékben passzolót beletenni és vissza szurkozni a két végét, de ez borzasztó pepecselős munka mondjuk egy kb 30db kondit tartalmazó gép esetén. A másik megoldás ha csak felújítani/javítani szeretnéd a gépet, (kívülről nem látszik) akkor viszont a kocka kivitelű beöntött fólia kondikat javaslom cserealanynak, mivel széles értéktartományban (kapacitás és feszültség) kaphatóak és kiváló minőségűek. Ilyen kondik mint a képen.
Személy szerint ezeket ajánlom:
kondi Jobban illik a régi sassziba, esztétikusabb. Ha nagyon igényes vagy, még le is festheted a megfelelő színre. A "kocka" kondik,(Wima és hasonlók) jók, de elütnek egy régi elektronikában, nem igazán autentikus.
En is ezeket hasznalom javitasra/felujitasra. (Amugy restauralasra is jo ha teszel ra egy impregnalt papirreteget.)
Jol neznek ki, mondjuk eleg borsos aruk van ha tobb darabot szeretnel venni. Esetleg a Stiroflex kondik is jok? Ilyenek mint a kepen. Ezeket konnyen bele lehetne bujtatni a regi papir hazba.
Jók ezek is, de a névleges feszültségre figyelni kell! Átlag csöves rádióba illik legalább 630V névleges feszültségűre cserélni.
Ezek a kondik méregdrágák,láttam nagyobb feszültségűeket es jóval olcsóbbakat más oldalakon,de ha van egy jó műszered,kapacitásmérőd, ,lehet bontásbol is szerezni fillérekért.
Látom ,hogy román oldalakon keresgélsz,nekem is van egy tippem,láttam ott 1500 voltos kondikat kb olyan 30 forintért ,a gond,hoy mennyi lehet a szálitás onnan Magyarországba,használhatod a google forditót,és úgy tudom, hogy egy román lej kb 65 ft.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Roman oldalakon keresgelek, mivel Romaniaban elek, ha erdekel kondi, akkor meg tudom rendelni es elkuldeni neked, ugy tudom a Mivarom nem szallit kulfoldre. Nem rosszak ezek a kondik, csak sehol nem jelzi a meretuket.
Azt veszem észre,hogy ez az Európa legolcsóbb elektroniai alkatrész üzlete,olcsóbb mint a lengyel TEM ,kár,hogy nem szállit külföldre
Ezek is jók, de a feszültségtűrésre figyelni kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |