Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Sziasztok! Van egy ilyen 5V 2A micro USB-s kapcsolóüzemű dugasztápom, ami újabban (egyik napról a másikra) nem ad le elég áramot (nagyobb fogyasztású kütyü nem indul el róla, a telefon pedig egy nap alatt sem tölt fel). Szétszedve nem látok benne semmit púposnak, égettnek, kifolytnak vagy eldurranva (talán a tekercs adta meg magát), viszont mégis olyan szaga van, mint amiből kijött a füst. Lehet vagy érdemes ezzel szerintetek kezdeni valamit a javítását illetően vagy kuka?
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Minden kapcsolóüzemű táppal érdemes foglalkozni, ne zavarjon a Pireuszi győzelem lehetősége, az motiváljon, hogy tanulhatsz belőle .
Az a primer oldali puffer elég furán áll, mennyire tölti fel? meg van benne a 320V körüli érték? Szerintem ez az ic nem is tud akkora kraftot kiadni, hogy megpirítsa a tekercset. Lehet, az én tapasztalatom a kevés, de még nem is találkoztam megégett trafóval kapcsolóüzemű tápoknál Üdv
Ha nincs ESR mérőd amivel végig tudnád mérni a kondikat, akkor én azt csinálnám hogy a D6 fölötti elkót (talán C2) mindenképpen kicserélném, meg végigmérném a diódákat. A C1-re meg forrasztanék párhuzamosan egy ugyanolyan feszültségűt de kisebb kapacitásút, és megnézném hogy úgy jó-e. Ha igen, akkor azt is cserélném.
Persze ha egyébként működik, azaz az IC jó.
Amennyiben a fentiek jók, akkor ott van még egy optocsatoló, ha jól látom.
Köszi az ötleteket, de sajnos nem sikerült megjavítani. ESR mérőn nincs, csak egy középkategóriás multiméterem. Időközben lemértem mit tud a táp, 200 mA-rel töltögeti a telefont, így gondolom az IC az csak jó. Egy USB ventilátornak viszont épp csak megrándulnak a lapátjai. A diódákat többször is végigmértem, csak az egyik irányba nyitnak és nem zárlatosak.
A primer oldali C1 elko csak azért áll furán, mert így tudták beleszuszakolni a házba. A 320V megvan benne. Párhuzamosan ráforrasztottam egy kisebb kapacitásút, de úgy sem lett jó. A C2 elko cseréje sem segített. Utolsó lehetőségként azt optocsatoló cseréjétől reméltem javulást, de nem lett jobb, igaz csak bontott alkatrészekből találtam megfelelőket. Egyébként ezek vannak rajta konkrétan: Reactor Micro RM6206 TF TL431 Orient 817C, amit csak ilyenre tudtam cserélni: EL 817 A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Akkor mi a probléma az a 200mA es töltés nagyjából megfelel annak amennyivel egy telefon aksiját tölteni kell. Az USB ventillátor nem mérvadó én kerülném,ott más probléma is lehet, pl :nem sima az egyenáram,hanem pulzál. Tegyél rá egy pillanatra egy 6V(10...15W)-os égőt és úgy mérd meg.
Ha fényesen világit még mérni se kell, mert annak kb 2A kell.
A 200 mA biztos, hogy kevés töltőáramnak (majdnem le van merülve a telefon), mert egy teljes nap alatt is alig néhány %-ot töltött a telefonon. A mai okostelefonokhoz már 1-2A adaptereket adnak, gondolom szükség is van rá. Az 1500 mAh kapacitás körüli 18650 Li Ion akkuimat is 1A körül kezdi el tölteni a töltőm. Illetve az USB ventillátor (5V 1A) korábban üzemelt róla. Eredetileg egy Raspberry PI számítógéppel volt használatban, annál jelentkezett először a probléma, hogy mindössze felvillant az üzemi LED-je, de nem indult el.
Kipróbáltam amit javasoltál, bár csak egy hagyományos kerékpár első izzót találtam (6V 2.4W), de annak is csak egy mákszemnyi része izzott fel éppen, a mérés szerint 0.11A. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Akkor csak gond van a táppal.Van még benne egy TO-92 tokozásű fekete alkatrész, ami lehet tranzisztor , fet, de akár egy 5v stab kocka.Kérdezném el tudod e olvasni mi van ráirva.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Igen, ez áll rajta:
TF TL431 A818 Feszültség referencia, ezt az adatlapot találtam hozzá: Bővebben: Link Annyira nem értek hozzá, hogy pontosan milyen szerepe van, de az 5V kimeneti fesz. az stimmel, ezért nem foglalkoztam vele különösebben. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
Bocs, de nem tudom mi az , A818 az akár lehetett volna 2sa818. de igy tanácstalan vagyok.Okosabbak hátha tudják és segítenek.
Az referencia (ha a nevében 431 van, csak az). Méréssel egyszerűen meggyőződhetsz.
Lehet, mégis az lesz a probléma forrása, ugyanis a 6V-os izzós próbálgatásnál tűnt fel, hogy csak terhelés nélkül van meg az 5V feszültség, amint rákapcsoltam az izzót, leesett 0.5V-ra. Ugyanez lehet a helyzet a többi eszköznél is, ezért nem indulnak el róla. Holnap megnézem közelebbről ezt az IC-t. Bár nekem nincs bele másik, ilyen kisvárosban nincs elektro bolt, ha meg rendelek, akkor a posta miatt annyiért már mindegy és biztosabb is, ha inkább veszek egy új tápot helyben. Aztán majd ha rendelek mást vagy lesz bontott, visszatérek hozzá.
Ilyet szinte bármelyik elektronikus berendezésben, pl. tápegységek lelhetsz.
Biztos lehetsz benne, hogy nem a TL431 a hiba okozója. Ha terhelés nélkül megvan az 5 V, azt a TL431 biztosítja. Ha terhelésre eltűnik, az valahol előtte van.
Hever már a fiókban 3-4 távol-keleti tápegység, gugli számára is ismeretlen IC-vel. Terheletlenül éppenhogy lüktet a LED, terhelésre ütemesen változó kimenő feszültséget ad. Meg lehet rendelni az IC-t Ali Babától, csupán 0,98 $. Meg is érné, de min. 10 db-ot kell rendelni és ilyen IC-vel szerelt táppal az életben egyszer találkozik azt ember.
Sziasztok!
Egy kis segítségre volna szükségem. Egy kedves ismerősöm elektromos kerékpárjának töltője megszűnt tölteni az akkumulátort. A mellékelt képeke látható, hogy szemmel látható hibája nincs, de 230V-ra kapcsolva semmi nem történik, a sarokban található két színű led nem világít. A panelon található két IC (KA7500C és LM358) nem kapnak tápfeszültséget. Ha az LM358 tápfeszültség lábaira külső 12V-ot kapcsolok, a táp elindul, a led zölden világít, kimeneten 55V DC feszültség mérhető. Ha két sorba kapcsolt 24V-os izzót rákapcsolok, a feszültség lemegy 24V-ra, az izzók parázslanak, tehát a táp elvileg működik.... Viszont hálózati feszültségről lekapcsolva majd vissza újra csak akkor indul be a táp, ha 12V-ot kapcsolok az LM IC táplábaira. Milyen gondja lehet egy ilyen tápegységnek? Köszönöm a segítséget előre is!
A kép pixelessége miatt nem látható, keresd meg a KA7500 12-s lábát (VCC) és kövesd végig a primer oldalon milyen előtét fokozatok adják az induláshoz a tápfeszültséget. Általában egy vagy több soros ellenállás, de előfordul félvezetős stabilizálás is.
Szerintem sincs nagy baja, amit az előző hozzászóló is írt, ott kéne lennie egy 50V max 100µF kondinak, az ic tápjának, ezt kéne mérni és kideríteni, miért nincs fesz.
Üdv
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni egy nagyon érdekes probléma megoldásában. Megépítettem egy 12V-os tápegységet, MP2359-ből. http://www.monolithicpower.com/DesktopModules/DocumentManage/API/Do...id=269 Az adatlapon leírják, hogy 4.5V-24V-ig tart a bemeneti tartománya, illetőleg 26V az abszolút maximum bemenet. Referenciarajzot építettem, ami az 1. oldalon található. Az ellenállásaim 2K és 24K, ebből állítódik elő a 12V. 24V-os a bemenő táp, és összesen kb 10-15mA terhelést veszek le róla. A hiba: konkrétan már 3 ilyen tápIC is elhalálozott, ami úgy történik, hogy a kimenete egy idő után nem 12V, hanem a bemenetre adott feszültség, tehát jelen esetben 24V lesz. Gyakorlatilag rövidre zárja a kimenetet a bemenettel. Holott van benne túláram védelem, és termikus shutdown is az adatlap szerint. Gondoltam egyet, és a 24V helyett adtam neki csak 20V-ot, viszont ezzel is elhalálozott az IC. Mi lehet a gond? Mit nézek el? Másik érdekesség, hogy egy ideig (kb 2perc) tökéletesen beáll a 12V, csak utána történik valami. A kimeneten nincs semmi, csak egy LED. Dolgoztatok már ezzel az IC-vel? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Szia!
Azt nem írtad, milyen diódét raktál rá, mert a sémán csak egy 20 voltos szerepel, azt pedig kevesellem ide. Min. 40 voltos célszerű és szupergyors. A fojtó minősége se mindegy, mert 1.4 MHz-re akármi nem jó. Ha 2 percig bírja, tegyél a tetejére egy hőmérő IC-t és nézd fél percig, aztán stop.
Szia, köszönöm!
A diódával nincs probléma, ilyen van rajta: http://lomex.hu/pdf/(yet)_ss24a.pdf SS24, 2A 40V. A fojtó pedig ez: http://lomex.hu/pdf/(tcl)_pcd_serie.pdf 4.7uHy 5.8x4.9mm 20% 0.035R PCD0504MT4R7 Ami nagyon érdekes, hogy ugyanezen a bemeneten van egy másik, ezzel teljesen megegyező kapcsolás, ami 5V-ot állít elő, és az nem hal meg. (már hónapok óta megy, csak eddig a 12V nem kellett, azért nem vettem észre). Viszont most az jutott eszembe, hogy igazán nagy terhelés nincs ezen a 12V-on, mert összesen egy 1k-s ellenállás van rajta. Reléket fogok vele kapcsolni, szóval az idő túlnyomó részében szinte "no load" lesz rajta. Szerinted ez okozhatja a halálát? (Az 5V-oson van mikorvezérlő, tehát konstans terhelve van). A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
Ha elveszed a 12V-os külső tápot, akkor leáll a tápegység, vagy addig működik amíg ki nem kapcsolod? Érdemes lenne az IC-k tápján levő elkót kicserélni (22....220µF körüli 16...25V-os kondit keress a panelen) ez filléres dolog, és van esély, hogy megjavul. Előfordulhat, hogy a panelen vannak további alkatrészek ennek a segédtápnak az előállítására ezt is ellenőrizni kellene.
Nem szép megoldás, de ha másképp nem megy akkor akár a külső segédtáp is beépíthető fixre.
Próbáld meg a FB lábra menő osztót módosítani fokozatosan, 6-7-8-9-10-11-12 kimenő feszre.
Mást messzről nehéz mondani. Terhelést pedig vmi közepest tegyél rá, amit nyugodtan elbír az ic.
A múltkori sztorim után találtam még két USB-s hálózati adaptert félretéve. Ezek rendben működnek, viszont ciripelnek és túl jó a hallásom, ha csend van körülöttem, olyankor igencsak zavaróak (pont elég, hogy a laptop és a tápja is sípol, de azok nem legalább ennyire). Nem rögtön kezdik ahogy bedugom őket a konnektorba (vagy csak nem vártam velük elég sokáig), hanem amikor megkapják a terhelést, akkor is mintha a terhelés függvényében változva fütyörésznének.
Lehet ez ellen tenni valamit? Nem igazán találtam visszamenőlegesen erre megoldást. Régen csendben voltak, ezért a tekercs melletti elko cseréjére gondoltam (feltételezem a tekercsből jön a hang), ha az számítana valamit és ha lesz ilyen viszonylag kis kapacitásúm. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
Szia! Amíg ki nem húzom a hálózati dugaljból, addig működik is. Két 24V-os sorba kötött izzót hajt kb. fél fénnyel, kimeneti feszültség 55V-ról 24-re esik le, gondolom ez más sok terhelés neki.
Jobb minőségű képet tudsz lőni az áramkörről ?
Pár napja volt nálam egy ismerősöm digitális képnézegetője, mert sistergett.
Azt hittem valahol áthúz a nagyfesz, mire rájöttem, hogy egy kis hangszóró sistergett, mert, hogy zenét is le tud játszani. Kiderült, hogy az inverterbe lévő 220µF kondi értéke leesett 40µF körülire... ennyin múlik.
Holnap megpróbálok csinálni majd pár jobb képet.
Mint korábban is tanácsolták, ha kihívásnak tekinted és végére akarsz járni, cserélj ki minden alkatrészt egyesével, amikor megjavul az volt a ludas . A javasolt sorrend, a meghibásodás valószínűsége szerint, kondenzátorok, diódák, ellenállások, IC-k, tekercsek . Ilyen kevés alkatrészből álló nyák esetében ez is lehet megoldás. Egyébként ki forrasztás nélkül, a hálózatra kapcsolás nélkül meg tudod mérni a diódákat, az ellenállásokat, és ESR mérővel a kondenzátorokat, induktivitásokat is. Az IC-k az már más tészta, de ha megvan a kimenő feszültség én se hiszem, hogy azzal lenne gond.
Szia, koszi.
Igazabol az a kerdes, hogy hibas-e a koncepciom. Az IC adatlap szerint 4.5-24 ig fogad bemenetet, es 0.81-15 ig eloallit max 1.2A-rel. Viszont nekem a masik irany a kerdesem, hogy okozhat-e halalt, ha nem teszek ra terhelest egyaltalan. Nem szivesen terveznek muterhelest kore.
Mivel nincs ilyen ic-m, kipróbálni sem tudom.
Azt vedd figyelembe, hogy az átalakítás hatásfoka függ a terhelő áramtől is. Terhelést legalább a tesztek idejére tegyél rá, párszáz mA-t. Nem kell különös tervezés oda. Azért kell jópár be-és kimenő fesz verzióval kipróbálnod, hogy tudd, mire kényes, ha egyáltalán az-e a minősége, amit az adatlap ír. Ha az applikáció szerint rakod össze ( nyák ), menni kéne neki rendesen. 2 perc alatt pedig meg tud főni, ha nem tetszik neki vmi és figyelsz oda. Azt nem tudom megmondani, hogy a lomexes fojtó jó-e 1.4 MHz-en. Gondolom, az ajánlottakat pedig nem tudod megszerezni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |