Fórum témák
» Több friss téma |
Haver egyszer tápegységet akart építeni egy erősítőhöz. Kezdjük az alapoknál: rajzolj fel annyi kapcsolási rajzot hozzá ahányat tudsz. Őt nem érdekli csak rakjuk már össze. De ha nem vagy tisztába az alapokkal hogy akarsz bármit összerakni? Arról nem is beszélve ( csak egy példa), hogy a 20 wattos trafóból akart százat kivenni. Mondom sok sikert. Meg a 23 voltot emeljük fel 35-re. Minek? Amit én raktam össze szól akkorát, hogy anyám átszólt, hogy nem hallja a tévét. Összeraktam ahogy sikerült de minek méricskéljek még mellette?
![]()
Sziasztok!
Régóta szeretnék építeni egy SMPS tápot PC trafóból. A nagyok meggyőztek, hogy rezonáns legyen. De ehhez tudnom kellene a trafó szórt induktivitását, és ezzel vagyok bajban! Rendeltem egy a képen látható panelműszert. Occó kínai, de alap dolgokra kiváló és amit kell, teszi, nem is ez a lényeg, hanem hogy rövidre zárt szekunderrel csak ellenállásnak látja a trafót, nyitott szekunderrel meg semminek. Mert automatikusan vált mérés típus között, nem tudom induktivitás mérésre kényszeríteni. Induktivitást mér egyébként, mert kipróbáltam egy zavarszűrővel. Más induktivitás és freki mérőm nincs sajna. Hogy tudnám mégis megérni a szórt induktivitását a trafónak? Sajnos ötletem sincs, hogy akár a trafót szétszedve, hogy mérhetném meg?! Ha a primert külön mérem meg, letekerem a szekundert, az valós értéket ad? Vagy mag nélkül megmérni és utána a mag mágnesezhetőségét, és a kettő érékéből kiszámolni valahogy? ![]() ![]() Teljes a homály... Ötleteteket és segítségeteket előre is köszönöm! ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Nem a témába vág de a panel bal alsó részén nem tudom mi az a kék foglalat de véletlenül nekem is van olyan.
Mivel ez egy műszer, oda kell behelyezni a mérendő alkatrészt.
És?.. Egyébként Textool zárható-nyitható foglalat.
Nézz meg videókat a használatáról: Bővebben: Link.
A szórt induktivitást úgy kell mérned, hogy a szekundert tőben rövidrezárod ( nem vmi mérőzsinórral ) és méred a primert.
A pc-táp trafója szoros csatolású és ha azt méred, nagyon kicsi, 5-7 uH és valszín nem birkózik meg vele a műszered. A 230-as topikban találsz egyébként útmutatást, hogyan kell "megnyújtani" az induktivitást, hogy rezonánsat csinálj.
Erre a célra nem ilyen műszert kellett volna venni hanem kifejezetten LC mérőt, de ezt nagyon sokszor leírtam már szerintem a kapcsitápos topikba is, úgy látszik hiába. Ez gondolom valami alkatrészteszter, az ebbe a tartományba nem is mér pontosan, vagy egyáltalán nem, ami nekem van az pl. a 90uH-t úgy tudja csak kiírni hogy 0,09mH.
A PC táp trafójának 5uH körüli szórását (mert hogy annyi) azt azzal a műszerrel sosem fogod megmérni. Építs egy LCM2-t, nem nagy összeg, én hirdettem régebben itt az apróban egyet ami komplett készen volt, 1%-os kondihoz kalibrálva 2500Ft-ért, és még azt az árat is sokallták érte, aztán az egyik haverom szó nélkül megvette itt helyben.
Köszönöm a választ!
Az lehet, hogy sokszor leírtad, de én nem követem ennyire a topikot. Arra meg, hogy végig olvassam, nincs idő kapacitásom. Az LCM2 kapcsolását hol találom meg?
Üdv!
A tanyán rákeresel, találsz, de a srác nem reagált rá ezért az ebayon keresvén viszonylag jó áron rendelhető, én is ilyet vettem. Van in circuit (áramkörbeni) vizsgálatra is változata, ez gyorsabb egy kicsit néha ki se kell venni a kondit a panelból. (Bocs,Valamiért a link gomb nem működött) A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Az LC témában már keresgéltem, és találtam is valamit, de ahogy tájékozódtam, kiderült, pic-kes. Nekem meg nincs fejlesztőm, így nem foglalkozok vele. Nem vadászgatok forráskód és olyan után, aki felprogramozza.
Készítek egy tekercset, minek mérni tudom az induktivitását, és majd azzal sorosan hátha ki tudom mérni. Vagy újra teketem a trafót. Apropó trafó tekerés. Szétszedéséről már informálódtam, de az összeragasztásáról nem. Mivel lehet jól összeragasztani, hogy ne keletkezzen nagy légrés a ragasztó nagy viszkozitása miatt?
Marad az "e". 3,5 - 20 ezerig válogathatsz kb két hét alatt itt van.
Úgy tudom híg sellakba mártják szoros szerelés után.
Hát lakkom nincs, de asztalos ismerős igen. Hátha neki van. Majd megnázem az ebay-t. Csak kvázi így ez a műszer feleslegessé vált.
Nos ha jól számolok vissza, a műszer adatlapja szerint 10uH az induktív mérés alsó határa, mert 0,01mH-től mér. És ha ezek a trafók 5-7uH-sek, akkor már valóban nem tudja megmérni.
Ferci: a teljes szekunder kivezetést tövön ketesztben rövidre zártam egy darab dróttal átforrasztva. De ennek a trafónak tized akkora szórt induktivitása van, mint ami kekkene. Tehát szét kell szednem.
Ezért írtam, hogy megnyújthatod egy soros 50-60 uH-s induktivitással, akkor nem muszáj szétszedned - ha teljesítményre megfelel.
A jelzett topikban találsz ilyen rajzot, vagy Skori oldalán bővebben.
Szétnézek. Teljesítményre megfelel, sőt feszültség értékekben is, sokan 1:1-ben építenek vele. De ez biztos nem új infó számodra.
Ezen az oldalon megtalálod a leírását a beégetendő hex-el együtt. Az LCD kb. 800Ft, a PIC üresen meg még annyi sincs. Vannak jumperek az ellenőrzéshez, kalibráláshoz, bár utóbbihoz kell etalon kondi, olyan pontos lesz a műszer amilyen pontos az etalon. A szöveg angol, nekem vagy hozzá magyarra fordított csak sajnos gagyi égetőm van ami ki még kiolvassa ugyan, de fájlként nem tudom már elmenteni.
A trafó szórását soros tekerccsel is tudod növelni, vagy marad az a mód hogy nagyobb kondit teszel bele, ekkor viszont nem árt ha van külön áramkorlát is, mert nagyobb lesz az árammeredekség.
Folytassuk az LC témában, mert a további kérdéseim oda kapcsolódnak.
Egyenlőre áramkorláttal nem akarok bajlódni, mert a hely is szűk lesz, meg annak még jól utána kell járnom, mert annyiféle van. Valami egyszerű és nagyszerű kellene. De ez meg a kapcsoló üzemű tápos téma. Azt tudom, hogy soros induktivitással lehet megnyújtani a szórt induktivitást, hisz a szóban forgó tápnál is ez a módszer van alkalmazva. A gond csak az, hogy "lekalibráltam" a műszert ismert induktivitás értékkel, és 100uH-re 0,01mH jelez ki, ez egy ferrites mini induktivitás, egy hangváltó légmagos 0,35mH tekercsére meg 0,08mH jelez ki. Szóval messze nem pontos. Ennek alapján kérdéses, kapacitás mérésben mennyire pontos? Ezres tételben pár µF-ot téved, elko esetén, de ott a tűrésbe belefér.
Sziasztok.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy példaképp hozva fel a finder időrelét,milyen tápegységet epítenek bele,mert 12-240v-ig lehet tapotadni neki és a belsejében pic dolgozik. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Szia! LNK 302, 304, 306-al is szép áramok érhetőek el. Alig kell hozzá alkatrész. Nekem is ilyen adja most a tápot a pwm szabályzómhoz. Adatlap. 85-265V AC-ig használhatod, jó mintakapcsolások vannak hozzá. Nekem ugyan elég volt a kisáramú változat is egy 555-höz, de gondolom a PIC sem eszik túl sokat. Csak egyenirányítod a 230V-ot és rávezeted a chipre... - szinte.
Aztán becsúszik valami zavar(tüske, stb) és 230-nál 24V-ot érez és költözik a másvilágra... Érdekes módon kevés füsttel - de a proci halott lesz.
Valaki tudna ajánlani egy ilyen kapcsolást?
Így néz ki a relé belseje. Valaki felismer belőle valamit?
Nézd meg a mellékelt pdf adatlapot. Én azt építettem meg 12V-ra és tökéletesen működik egy éve. Igaz - nálam csak 110-115V a betáp oldal. Azonban vásároltam régebben kínai távirányító paneleket, ami 4 relét tartalmazott. Ugyanaz a táp van rajta . Valami hasonló mint ez.
Ez nekem egy sima kondis, zeneres tápnak tűnik innen. Az is elegendő, ha kicsi a fogyasztás. Gondolom a relé árama a legnagyobb a körben, az meg katalógus adat.
Sziasztok!
Van egy régi xbox-ból bontott kapcsitápom, működik ahogy kell, 5 és 12V-t ad le, de powerled-hez szeretném használni, ahova kb. 35 V kellene. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e hasonló módon az átalakítás, mint egy PC tápnál? Az is eszembe jutott, hogy az 5 és 12V-os tekercseket sorba kötni, csak ahhoz át kellene alakítani a vezérlést, és fogalmam sincs, hogy hogyan. Előre is köszönöm, képeket csatolom!
Powerledhez áramgenerátoros tápegység kell. Nézz utána a PC-táp átalakítása és LED meghajtó témakörökben!
LED driver 10-50W Ha megnézed, a tápfesz -tól-ig, a tápáram stabil.
Tudom hogy áramgenerátorosan kell hajtani, áramgenerátorom van, csak megfelelő feszültségem nincs.
Néztem már az átalakítós témában, de ez teljesen másnak tűnik nekem, mint a PC táp, ebben más a vezérlő is, ezért kértem inkább itt segítséget.
Nem. Lefele tudnál menni a fesszel, talán felfele is 10-20%-ot de többet nem. És mivel ez flyback táp, még a feszkétszerezés sem játszik.
Akkor marad a PC táp, azzal megoldható ez a feszültség, nem? Olvasgattam a témát és tudom, hogy ez nem ide való, át is térek oda hamarosan, de az lenne a kérdésem hogy ott a feszültség kétszerezés is játszik? Mivel van benne -12V, gondolom ha azt az ágat is nagy áramú diódával egyenirányítjuk, máris van +-12V, amit sorbakötve 24, ehhez képest ha a 12V-ot csak 18V körülire emelem, máris megvan a 36V-om, amin kb. 3-3,5A kellene. (100W-os RGB powerled)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |