Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   328 / 400
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2016 /

Szia!

Köszi.

T1-el már küzdök egy ideje. Próbáltam vagy 6 tranzisztort a helyén. A lábkiosztás és a tranyók is jók voltak. Saját NYÁK és saját panel. Rakjak fel képet? Vagy milyen metódussal próbáljam meg a hibát feltárni?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 19, 2016 /

Mindkét T1-en látszólag folyik a kollektor áram, úgy, hogy azt semmi nem indokolja.
Kép a panel mindkét oldaláról, beültetett tranzisztorok típusa és egy link a NYÁK-tervhez, hogy legyen mihez ellenőrizni.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 20, 2016 /

Bővebben: Link

Helló!

Köszi az eddigi segítséget.

A tranyók :
BD139 vagy MJE340
BD244
BD249
BC012
NE5534

Diódák és tranyók elvben rendben vannak.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 20, 2016 /

A panelek nem, hogy rendesen, de egyáltalán nincsenek letisztítva. Denaturált szeszt, vagy nitro hígítót ajánlok.
Milyen eljárással készült a nyomtatott áramkör? Érdekes, hogy a felirat egészen kivehető, a vezetősávok pedig csak hellyel-közzel képeznek egyenletes felületet. Látom temérdek ónnal próbáltad menteni a helyzetet.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Vasalással készültek a panelek. Sajnos ezt a minőséget tudom elkészíteni itthon. A paneltervet is megnézted a mellékletben? Ha eleve hibás a panelem , akkor hiába minden... Egy átkötés van alul, mert az "A" osztályú végtranyó bázisa nem kap a panelen vezérlést. A BC212-k is fordítva vannak a terven.

Letakarítom a paneleket. A takarítást követően milyen lépéssel lehetnénk közelebb a megoldáshoz?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Teljesen értetlenül állok a problémád előtt, hiszen lentebb található egy sokszorosan lepróbált panelterv. Miért nem azt választottad?
A BC tranzisztorokat helyesen ültetted be, az MPSA56 más lábkiosztású, azért áll fordítva.
Alapos takarítást követően jelentős javulást várok, mérj újra feszültségeket, abból tudunk irányt mutatni.
(#) zorro41 hozzászólása Szept 5, 2016 /

Quad 405 komplementer darlington ha valakit érdekel:
(#) kameleon2 válasza zorro41 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Az a diac-os triacos csoda ott a végén mi? Még nem találkoztam vele erősítő kimenetén.
(#) reloop válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 2

Szia! DC védelem.
(#) kameleon2 válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Mindig tanul az ember. Egy ilyen megmenthette volna a hangfalam.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Szia!

Kicsit késve de letakarítottam a Quadokat és megismételtem a mérést. A probléma, hogy ugyan azokat az eredményeket mértem most is. (Bővebben: Link)
Kérdés, hogy T4 emitterén a 0,7 feszültségesés nem vezérli nyitásig a T7-et? Mert ha igen, ezért nyit a pozitív oldal és kerül a pozitív táp a kimenetre és ezért kerülhet a feszosztó "közepére" a 0v körüli érték? Az IC 6-os lábán hogy mérhetek -7v körüli értéket? Forrasztási hibát nem találok....
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Szia! A T1 vezet, mint egy darab drót. Feszültségmentes állapotban, szakadásvizsgálóval nézd meg a lábait egymáshoz képest!
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Szia!

Ok! Köszönöm. Megvizsgálom a szituációt.
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Szia!

Kicseréltem a tranzisztort. Működik a panelem. T1 esetében mit mond a tapasztalat? Én eddig BD139,MJE340,BC300 tranyókat használtam. Van valami "voodoo varázslat" a T1 tranzisztort illetően? Gondolok itt a hangzásra zajra stb stb... ?

Köszönöm a segítséget!
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Szia!

Kicseréltem a tranzisztort. Működik a panelem. T1 esetében mit mond a tapasztalat? Én eddig BD139,MJE340,BC300 tranyókat használtam. Van valami "voodoo varázslat" a T1 tranzisztort illetően? Gondolok itt a hangzásra zajra stb stb... ?

Köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Az eredeti ZTX304 nem teszi túl magasra a mércét, BC182, BC546, MPSA06 jöhetnek szóba. Amiket próbáltál azok közül a BD139 az amit mellőznék.

Köszi!

Mi a probléma a BD-vel?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Nem 6mA kollektor áramra tervezték, abban a tartományban kérdéses a linearitása.

Ok! Köszi!
(#) frissadam hozzászólása Szept 24, 2016 /

Sziasztok!

Quadnál T7 és T8 is azonos hűtőbordán van a végtranyókkal? Vagy elég csak a T8-at feltenni a nagy tranyók mellé?
(#) 769gregory válasza frissadam hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Mind a négy tranzisztor hűtőbordán van. (Természetesen fémesen szigetelővel elválasztva a bordától.)
(#) frissadam válasza 769gregory hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Oké , de AZONOS bordán kell lennie a T7 és T8 -nak is a végtranyókkal? Vagy elég csak T8-nak ugyan azon a bordán lenni?
(#) nandika76 válasza frissadam hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Szia. Nyugodtan lehetnek külön bordán.
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

--???--
(#) nandika76 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Szia, valami rosszat írtam? Csak mert az enyémen külön bordán vannak az A osztály tranyói.
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 26, 2016 / 1

A "rossz" helyett inkább a "szokatlan" lenne a találó jelző. Ha nálad így van, ez számodra fontos szempont, de alapvetően eltér a sorozatban gyártott, és végtelen számban utánépített konstrukcióktól.
A lényeg a túlzott melegedés elkerülése, amit többféle módon is el lehet érni, de van számos egyéb szempont is, ami ebben a kategóriában már jelentőséggel bírhat. Konkrétan arra gondolok, okoz-e valamilyen működést befolyásoló változást, ha a külön bordák hőmérséklete eltérő? Erre én sem tudom a választ, de a "gyári" felépítés garantáltan jól bevált, ezért talán érdemes lehet követni. Az esetek többségében a termikus együtt futás stabilabb működést eredményez, mint a külön bordák.
(#) Szenti80 hozzászólása Szept 28, 2016 /

Üdv. mindenkinek.
Az lenne a kérdésem hogy a zenekaromnak van egy Kiso 600q végfoka, és egyszer csak elhallgatott zenélés közben. Levettem a fedlapját, és belenéztem hátha látok benne valamit ami elszállt, de semmi. Az ellenállások viszont nagyon felforrósodnak ha bekapcsolom az erősítőt. Multiméterrel kimértem a to3 tokozású tranzisztorokat azok elvileg jók. Esetleg ha valaki tapasztalt hasonlót és tud tanácsot adni, mi lehet a baj azt megköszönném! Előre is köszönök minden segítséget.
(#) Ge Lee válasza Szenti80 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Ha már egy adott dologra hivatkozol akkor nem ártott volna legalább egy képet csatolni, mert ahogy neked sincs röntgenszemed hogy beleláss a tönkrement tranzisztor belsejébe, úgy az olvasóknak sincs olyan jó képzelőerejük, hogy kitalálják melyik ellenállás(ok)ról is van szó. A 400-as az egy az egyben Quad belső, a 600-ast nem ismerem.
(#) Szenti80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Bocsánat még nem vagyok jártas a fórumok körében. Itt vannak a képek. Pirossal bekereteztem az ellenállásokat melyekről beszéltem.

1.JPG

2.JPG

(#) Ge Lee válasza Szenti80 hozzászólására (») Szept 29, 2016 /

Azok melegedése természetes, azért is nagyobb teljesítményűek. Ha visszaolvasol néhány oldalt találsz olyan rajzot amin mérési eredmények is vannak, jók rosszak egyaránt, amiből már el lehet indulni.
Következő: »»   328 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem