Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Köszi. T1-el már küzdök egy ideje. Próbáltam vagy 6 tranzisztort a helyén. A lábkiosztás és a tranyók is jók voltak. Saját NYÁK és saját panel. Rakjak fel képet? Vagy milyen metódussal próbáljam meg a hibát feltárni?
Mindkét T1-en látszólag folyik a kollektor áram, úgy, hogy azt semmi nem indokolja.
Kép a panel mindkét oldaláról, beültetett tranzisztorok típusa és egy link a NYÁK-tervhez, hogy legyen mihez ellenőrizni.
Bővebben: Link
Helló! Köszi az eddigi segítséget. A tranyók : BD139 vagy MJE340 BD244 BD249 BC012 NE5534 Diódák és tranyók elvben rendben vannak.
A panelek nem, hogy rendesen, de egyáltalán nincsenek letisztítva. Denaturált szeszt, vagy nitro hígítót ajánlok.
Milyen eljárással készült a nyomtatott áramkör? Érdekes, hogy a felirat egészen kivehető, a vezetősávok pedig csak hellyel-közzel képeznek egyenletes felületet. Látom temérdek ónnal próbáltad menteni a helyzetet.
Vasalással készültek a panelek. Sajnos ezt a minőséget tudom elkészíteni itthon. A paneltervet is megnézted a mellékletben? Ha eleve hibás a panelem , akkor hiába minden... Egy átkötés van alul, mert az "A" osztályú végtranyó bázisa nem kap a panelen vezérlést. A BC212-k is fordítva vannak a terven.
Letakarítom a paneleket. A takarítást követően milyen lépéssel lehetnénk közelebb a megoldáshoz?
Teljesen értetlenül állok a problémád előtt, hiszen lentebb található egy sokszorosan lepróbált panelterv. Miért nem azt választottad?
A BC tranzisztorokat helyesen ültetted be, az MPSA56 más lábkiosztású, azért áll fordítva. Alapos takarítást követően jelentős javulást várok, mérj újra feszültségeket, abból tudunk irányt mutatni.
Quad 405 komplementer darlington ha valakit érdekel:
Az a diac-os triacos csoda ott a végén mi? Még nem találkoztam vele erősítő kimenetén.
Mindig tanul az ember. Egy ilyen megmenthette volna a hangfalam.
Szia!
Kicsit késve de letakarítottam a Quadokat és megismételtem a mérést. A probléma, hogy ugyan azokat az eredményeket mértem most is. (Bővebben: Link) Kérdés, hogy T4 emitterén a 0,7 feszültségesés nem vezérli nyitásig a T7-et? Mert ha igen, ezért nyit a pozitív oldal és kerül a pozitív táp a kimenetre és ezért kerülhet a feszosztó "közepére" a 0v körüli érték? Az IC 6-os lábán hogy mérhetek -7v körüli értéket? Forrasztási hibát nem találok....
Szia! A T1 vezet, mint egy darab drót. Feszültségmentes állapotban, szakadásvizsgálóval nézd meg a lábait egymáshoz képest!
Szia!
Ok! Köszönöm. Megvizsgálom a szituációt.
Nem 6mA kollektor áramra tervezték, abban a tartományban kérdéses a linearitása.
Sziasztok!
Quadnál T7 és T8 is azonos hűtőbordán van a végtranyókkal? Vagy elég csak a T8-at feltenni a nagy tranyók mellé?
Mind a négy tranzisztor hűtőbordán van. (Természetesen fémesen szigetelővel elválasztva a bordától.)
Oké , de AZONOS bordán kell lennie a T7 és T8 -nak is a végtranyókkal? Vagy elég csak T8-nak ugyan azon a bordán lenni?
Szia. Nyugodtan lehetnek külön bordán.
Bővebben: Link
Szia, valami rosszat írtam? Csak mert az enyémen külön bordán vannak az A osztály tranyói.
A "rossz" helyett inkább a "szokatlan" lenne a találó jelző. Ha nálad így van, ez számodra fontos szempont, de alapvetően eltér a sorozatban gyártott, és végtelen számban utánépített konstrukcióktól.
A lényeg a túlzott melegedés elkerülése, amit többféle módon is el lehet érni, de van számos egyéb szempont is, ami ebben a kategóriában már jelentőséggel bírhat. Konkrétan arra gondolok, okoz-e valamilyen működést befolyásoló változást, ha a külön bordák hőmérséklete eltérő? Erre én sem tudom a választ, de a "gyári" felépítés garantáltan jól bevált, ezért talán érdemes lehet követni. Az esetek többségében a termikus együtt futás stabilabb működést eredményez, mint a külön bordák.
Üdv. mindenkinek.
Az lenne a kérdésem hogy a zenekaromnak van egy Kiso 600q végfoka, és egyszer csak elhallgatott zenélés közben. Levettem a fedlapját, és belenéztem hátha látok benne valamit ami elszállt, de semmi. Az ellenállások viszont nagyon felforrósodnak ha bekapcsolom az erősítőt. Multiméterrel kimértem a to3 tokozású tranzisztorokat azok elvileg jók. Esetleg ha valaki tapasztalt hasonlót és tud tanácsot adni, mi lehet a baj azt megköszönném! Előre is köszönök minden segítséget.
Ha már egy adott dologra hivatkozol akkor nem ártott volna legalább egy képet csatolni, mert ahogy neked sincs röntgenszemed hogy beleláss a tönkrement tranzisztor belsejébe, úgy az olvasóknak sincs olyan jó képzelőerejük, hogy kitalálják melyik ellenállás(ok)ról is van szó. A 400-as az egy az egyben Quad belső, a 600-ast nem ismerem.
Bocsánat még nem vagyok jártas a fórumok körében. Itt vannak a képek. Pirossal bekereteztem az ellenállásokat melyekről beszéltem.
Azok melegedése természetes, azért is nagyobb teljesítményűek. Ha visszaolvasol néhány oldalt találsz olyan rajzot amin mérési eredmények is vannak, jók rosszak egyaránt, amiből már el lehet indulni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |