Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   275 / 383
(#) zamatőr válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Így már értem az autótrafót.
Köszönöm.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Közben eszembe jutott egy másik megközelítés is:
Ugyan maga a trafó, csak ~ 300 W-os, ennél nagyobb vasmag kell neki, mert a szekundert (2.tek) a nagyobb áram miatt nagyobb keresztmetszetű huzallal kell tekercselni. De még így is jóval kisebb, mint ha nem autótrafó lenne (a vékonyabb primer (1.tek) miatt), valamint hogy a szekunder tekercsből sem kell a teljes menetszám.
(#) otvenkilenc válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

"1.3 A * 2.3 V = 299 W ekkora teljesítmény fog tulajdonképpen átvinni a transzformátorod, a többi csak átfolyik a 2. tekercsen.
"
Neki 760 W kell. Hová lesz a többi? (760-299= 461?) Ekkora veszteség nem jellemző a transzformátorokra.
(#) granpa válasza zamatőr hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Summa, summarum: Ahogy Gafly írta, A 230 V, és 400 V közötti tekercsrészt ~2 A-ra kell méretezni, a 230 V-os tekercset ~1.3 A-ra. Ez J=3-mal: 230 V-os tekercs, 0.75 mm-esből, a 400 V-ig menő rész, 0.92 mm-esből. A menetszámnak megfelelően kiszámolni az ablakméretet. Ha elbírja, lehet 0.8, ill. 1 mm-esből (ez 2.55 A/mm2). Mekkora a vas oszlopkeresztmetszete, ablaka? 1-2 elírás van Gaflynál, de az elv helyes.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) granpa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

"1-2 elírás van", de az elv helyes. Nincs itt semmiféle extra veszteség.
(#) otvenkilenc válasza granpa hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Így van 230Vés 400 között 2A a vezeték terhelése. De ha 230V-on csak 1.3 A -re akkor az csak 1.3x230 = 299 W teljesítményt fog átvinni. Összesen pedig 800 W kell. Ha ezzel (800W) terheli meg a 230V -s tekercset az melegedni fog. Nem kevés az az 1,3 A? ( A 299 W az nem a delta P?)
(#) otvenkilenc válasza erbe hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Valóban az akkumulátor jobban szereti a pulzáló feszültséget. De ha bikázni akar akkor a nagyárammal megrángatott, megterhelt nagy a belsőelllenállású transzformátornak lefog esni a feszültség. Tehát izmosabb tekercselés kell. A kondenzátor nem arra a feszültségre fog feltöltődni mint amennyivel táplálom? Ha a töltőfeszültség 14 V akkor miért emelkedne meg a feszültsége?
(#) Gafly válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Idézet:
„Összesen pedig 800 W kell.”

Igen.
Idézet:
„Nem kevés az az 1,3 A? ( A 299 W az nem a delta P?)”

Tökéletesen összefoglaltad az autótranszformátor lényegét.

@ granpa:
Idézet:
„"1-2 elírás van"”

És tényleg:
Idézet:
„1.3 A * 2.3 V = 299”

Bár csak tizedespont és zérus cserélt helyet
Ha valakinek nem jött volna le: 2.3 az 230 "Gafly-ul...
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Talán azzal még tudok segíteni, hogy a "hiányzó" áram, nem a "Tek 1.-en folyik "alul", hanem trafón kívül...
(#) otvenkilenc válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Automatikusan javítottam 230 V-ra mert gondoltam, hogy elírás van Nem jegyeztem meg, hogy nem helyes. Mert nem feltételeztem, hogy ennyire nem tudna számolni.
(#) granpa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Némely elektromos törvények szerint (ahogy Gafly mester írta) kivonódnak egymásból az ellentétes irányú áramok. Ezért is hívják takaréktrafónak ezt a megoldást.
(#) otvenkilenc válasza granpa hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Rendben van. Így fogok számolni.
(#) zamatőr válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Üdv! Az EI vas középső oszlopa 45x58mm.Bővebben: Link
Ebben a leírásban lévő trafót kel kiváltani mert nagyon melegszik . Fórumokon olvastam ,hogy a mikrótrafó alapból ilyen de a primer méretezéssel csökkenthető a nyugalmi áram (itt 2A -t mértem)
Köszönöm, hogy ennyien foglalkoztok a problémámmal,
(#) granpa válasza zamatőr hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

A feladathoz bőven elég a vas, át kell tekercselni. 1T gerjesztést elbír. 1.73 n/V-tal számolhatsz. Ha bőven marad az ablakban hely, akkor 1.92 n/V (0.9T). 1. eset: 692 menet, 400 V-ra. Ezt arányosan elosztva 230 V-hoz 399 menetnél van az átmérőváltás. Illetve némi veszteséget számolva, a 387. menetnél. A 230-400 V közötti menetek 1 mm-esből (J=2.55) kb. 3.5 cm2, a 230 V-os rész 0.8-asból, 3 cm2. Ha ennél nagyobb az ablak, akkor az összes menetszám (2. eset 0.9T-val)768. Ezt kell hasonlóan felosztani. 6% veszteséggel számoltam.
(#) erbe válasza zamatőr hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

A motor 360 W-os teljesítménye nem oka a melegedésnek. Mint írod, a primeren kell változtatni. Azzal kellett volna kezdeni, hogy a primer tekercset 10-15 menettel megemelni és ehhez hozzátekerni 380 V-ig. Sok megcsapolást látok, lehet, hogy azok között találsz megfelelőt az üresjárati áram csökkentéséhez. Terhelés nélkül bekötöd a jelzett helyre a 230 V-ot és méregetsz. Ahol 240-250 V-ot találsz, ezentúl az lesz a 230 V-os bekötési pont. Ha a szekunder kevesebb lesz 380 V-nál, még nem túl nagy probléma.
Egykor (~11 éve) ugyanezzel a megoldással fix csillagba kötött gabonafúvó ventilátor 2,2 kW-os motorját kötöttem be. Még ma is használják.
(#) borbirol hozzászólása Aug 28, 2016 /

Sziasztok!

Kaptam egy TÖRPE fantázianevű trafót, amit a TRAF-EL gyártott, ránézésre kb. 20 éve. A trafó 190-220-380 voltos hálózati feszültségről üzemeltethető. Sajnos nincs a bekötéshez rajzom, ezért próbáltam a primer oldal tekecseit kiméregetni. Azon gondolkodtam el, hogy 10-15 ohm ellenállásokat mértem, ami nekem elég kevésnek tűnik.
A kérdésem az lenne, hogy ismeri-e valaki ezt a típust, és tudja-e, hogyan kell 220 voltra bekötni.

Köszönöm a segítséget előre is!

Üdv.: BL
(#) ferci válasza borbirol hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Szia! Nincs semmi gond azokkal az ellenállásokkal.
A legnagyobb értékű két szálra kösd rá a 230-at , mérj feszültséget.
Arányosan számolj vissza és ahol a legnagyobb feszt méred az egyik vég és egyik köztes között, az lesz a majdani 230 voltos rész.
Ha látod a kivezetések helyét, általában a legbelső a kezdet és onnan a 3. lenne a 230.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
(#) Toth Attila hozzászólása Aug 30, 2016 /

Sziasztok!
Adott egy bontott Unitra TS 60/12-es transzformátor amely ikertekercses. A primer oldali tekercsek sorba kötve, a szekunder oldalon a végek szabadon vannak. A primer oldal ellenállása 34 ohm körüli (a két tekercs sorba kötve). Feszültség alá helyezve üresjáratban több mint 2 amper az áramfelvétel a primer oldalon. Természetesen pár másodpercig volt csak feszültség alatt. Mi lehet a baj? Menetzárlatos lenne vagy valamit én nem tudok erről a transzformátorról?
Üdv: Attila
(#) Gafly válasza Toth Attila hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Vagy zárlatos, vagy szembe van kötve a két primer.
(#) Toth Attila válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Szia!
Köszönöm a gyors választ! Közben kutakodtam az interneten trafó ügyben, valóban rosszul kötöttem sorba a két tekercset.
Kipróbáltam fordítva és így teljesen jó lett.
Üdv: Attila
(#) Tomi111 válasza borbirol hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Üdv! Csatoltam egy rajzot a bekötésről. Valószínű hasonló. A kivezetések más sorrendben lehetnek, ezt mérd ki. Értelemszerűen a nagyobb ellenállású a 190v-os, a kisebb a 30V-os tekercs. A névleges terheléshez a két tekercset kösd párhuzamosan a rajz szerint! ( csak az egyiket bekötve is működik, de fél teljesítménnyel) . A szekunder tekercselése is hasonló lehet, ha több feszültségre készült.
(#) GmS hozzászólása Szept 11, 2016 /

Üdv!

Van egy ilyenem , szeretném életre kelteni , segítséget szeretnék kérni .
/Egy Hifiből lett kibontva /

1, kérdésem , miért van a primer oldalon 5 vezeték ?
2, Hová kössem a hálózati áramot ?
3, a szekunder oldalon a vezeték színenként lehetnek párban ?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
(#) Gafly válasza GmS hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Szerintem ahol "hármasban" vannak a színek, ott középkivezetéses tekercsről van szó, kettős tápfeszültség és/vagy kétutas egyenirányítás céljából.
Ezek a:
piros/kék/piros
barna/fekete/barna
fehér/fekete/fehér (ami nagy valószínőséggel szintén szekunder).
A narancs/narancs az szintén szekunder (már csak azért is, mert a többi között van).
Tehát primernek marad a külön csatlakozós fekete/fehér.

Fogsz egy ellenállásmérőt, megkeresed a legnagyobb ellenállású tekercset, ami a fekete/fehér várhatóan. Erre (izzón keresztül) rákötöd a hálózatot, és megméred a szekunder feszültségeket...
(#) GmS válasza Gafly hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Köszönöm !

Az izzót azt párhuzamosan kötöm ugye ?
(#) GmS válasza GmS hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Megmérten .
2 vezetékesen 8.4 Ohm
3 vezetékesen /fekete-fehér/ 1.1Ohm mindkét oldalon

Idézet:
„Az izzót azt párhuzamosan kötöm ugye ?”

Természetesen a primerrel sorban, hogyha valamit elnézel, akkor ne legyen nagyobb baj.
Idézet:
„2 vezetékesen 8.4 Ohm”

A narancs/narancs kétvezetékesen, vagy a fekete/fehér kétvezetékesen?
Akár még jó is lehet...

Értem .

Idézet:
„A narancs/narancs kétvezetékesen, vagy a fekete/fehér kétvezetékesen?”

A fekete fehér két vezetékesen .

Akkor fogsz egy 60-as hagyományos izzót és hajrá.
Azért ne rázasd meg magad...

Össze is raktam egy Mikróból bontott belső izzóval .

Szép halványan világít.

A 3 vezetéken /fehér fekete fehér/
- fekete fehér 22,5V
- fehér fehér 45,7V

a másik csatlakozón
- piros kék 16.6V
- piros piros 33.8V

-narancs narancs 12.8V

-barna fekete 1.5V
- barna barna 3.4V

Azt hogy tudom megmérni hogy a 45V-os ágon hány ampert tudhat ?
(#) boti2 válasza GmS hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Megméred a huzalátmérőt, ebből kiszámolod huzalkeresztmetszetet, ha nagyon pontos akarsz lenni akkor még levonod a szigetelés vastagságát is. Visszaszámolsz J=2,5-2,7A/mm2 áramsűrűséggel. Ha nem folyamatos üzemre akarod, akkor esetleg számolhatsz max. 3A/mm2-rel is.
Következő: »»   275 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem