Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   418 / 581
(#) hobbyjani hozzászólása Szept 14, 2016 / 2

A kezdőknek pedig ezt a kész konvertert ajálom,drágább de rajta van minden és nem kerül egy Pacsirta árába.
Bővebben: Link
(#) Gobe54 válasza granpa hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Írtam privit...
(#) Gobe54 válasza granpa hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Tüzetes átnézés után nyilvánvalóvá vált, hogy nem Pacsirta. Bolgár (ha jól tudom), Budapest a neve. A Pacsirta kávámba nem építhető bele, de az ellenütemű végfoka menthető, a kimenőtrafója jónak tűnik. Hálózati trafót majd tekerek vagy tekertetek hozzá, mert az nincs meg. A maradékot meg majd továbbadom valakinek, donornak még elmegy.
(#) granpa válasza Gobe54 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Sorry, akkor mindhárman tévedtünk (az is, akitől kaptam; vagy én emlékeztem rosszul ). Tedd fel az elvihetőbe, hátha lesz "kapás".
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) udvardi89 hozzászólása Szept 17, 2016 / 2

Sziasztok!

Nem rég egy Philips 404A Jóbarát került hozzám. 4 éven keresztül egy pincében állt.
A következő hibák lettek rajta kijavítva (nincs restaurálva): be volt szorulva a skálameghajtás, el volt szakadva a skálahúr (véletlenül én szakítottam el), kontakthibák lettek javítva, egyes csőfoglalatok lettek cserélve, ki lett "nagyjából" tisztítva.
Rövidhullámon be lehet vele fogni több külföldi rádióadót is 2m antenna dróttal. Középhullámon meg a Kossuth-ot lehet befogni.

Szerintem igazán gyönyörű darab, gondoltam veletek is megosztom a képeket (egyes képek a húgom szobájában készültek, mert ott jobbak a fényviszonyok).
(#) udvardi89 válasza udvardi89 hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 2

És még képek:
(#) szikorapéter válasza udvardi89 hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1

Az egyenirányító csöve még jó? Furcsán fehéres a szine a kép alapján. Egyéb iránt szép kis project,mindigis szerettem az olyan rádiókat amiben EM4 vagy társai a hangolásjelző cső.
(#) udvardi89 válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Hát remélhetőleg jó, de ez nekem is feltűnt már. Amikor megmozgatom az AZ1 egyenirányító csövet akkor nagyon picit mozog a búra a foglalatban.....kezdtem én is arra gyanakodni, hogy esetleg levegős, de működik a készülék, bár középhullámon nem olyan tiszta a vétel, viszont rövidhullámon nagyon szépen szól. Egy RTV műszerész (elektroncsöves rádiók javítását is vállalja) javította a készüléket 10000 Ft-ért....remélhetőleg nem vert át.
(#) fecameca válasza udvardi89 hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1

Érdekes. A Philips mikor tűnt el Magyarországról, 1945-ben, amikor a ruszkik bejöttek?
(#) zoly15 hozzászólása Szept 17, 2016 /

Sziasztok!
Valaki segítsen legyen szíves!
Ismerős hozott javításra egy "Böhm-Verstarker Regent 30" típusú gitárkombót, ez ugyebár csöves készülék...
A jelenség az, hogy bekapcsolás után, amint felfűtenek a csövek borzasztóan búg a végfok, lehúztam róla az előfokot, úgy is búg.
Ahogy melegszik még egy kicsit, alábbhagy a búgás, de nem múlik el, viszont az erősítő érzékenysége az bajos, ha bemenő jelet adok rá, csak suttogást lehet hallani.
Az alkatrészeket multiméterrel mértem hibát nem találtam (de mégis van valahol) az anódfeszültség 320V körül van.
Valaki már matatott az erősítőben korábban, az anódfesz biztosítéka 4A-es van betéve a 0.8A helyett.
Az átfolyó áram 350mA körül van, betettem egy 0.8A-est és eldurrant, bár lehet hogy gyors kioldásút tettem bele.
Valaki tudna mondani valamit mi lehet a hiba, merre induljak el?
A csövek mintha túl lennének terhelve, de lehet hogy csak nekem tűnik úgy, borzasztóan melegszik több mint 100C fokosra felmelegszenek a végfokban (2X EL34).
Előre is köszönöm a segítséget!
Szerk.:
Először nem találtam kapcsrajzot, de most igen, így könnyebb lesz a dolgom
Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Valószínüleg a szűrő elkók hibásak, csak 450V-os jó bele!
(#) zoly15 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

A nagy, csavaros elkók?
A kapcsrajzon is +360V ot mutat, de nekem csak 320 körül van, plusz vannak odabent olyan ellenállások amik a rajzon nincsenek.... kókányolás....
Innen szép győzni
Normális hogy a csövek ennyire melegek?
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1

A PHILIPS cég magyarországi érdekeltsége 1931-ben kezdte el a rádió gyártást, és az egyik legjelentősebb gyártó volt a II. világháború végéig illetve az államosításig (1948) az ORION mellett. Az államosítás után még néhány évig működött RÁVA (Rádiótechnikai Vállalat) néven, így fordulhat elő hogy a Mestermű és a Jóbarát mindkét "felségjelzéssel" megtalálható..
(#) Janó bácsi válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Igen a nagy csavaros elkók. Mai "modernet"is lehet bele rakni, de csak nagyfeszültségűt, a 350V-os nem használható, fel fog robbanni. A csövek melegek, ameddig nem piros az anód lemez, nincsenek túlhajtva.
(#) zoly15 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Köszönöm a választ!
Van itthon nekem vadonat új, ugyan ilyen csavaros elkó a 70-80 as évekből, mikor utoljára nézegettem őket kiváló állapotban voltak, megnézem, hátha van ilyen kapacitású is..
(#) fecameca válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Ugyanezekkel a csövekkel működött a vasúti hangos erősítő rendszere, csak ott 840 V volt az anódfesz. A 80-as években javítottam ott őket. Emlékeim szerint rengeteg elkót elhasználtunk, csövet csak főleg akkor kellett kidobni, ha valamiért vörösen felizzott az anódja, vagy nagyon torz volt a kimenő jel. Mindig oszcilloszkóppal néztük, műterheléssel teljes kivezérlésig hajtottuk. Amúgy ezek a csövek eléggé fűtenek akkor is, ha jók.
(#) zoly15 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Köszönöm a válaszodat!
Ennyire fűtenek, a hőterelő lemezből én is gondoltam hogy fűtenek, no de ennyire?
(#) Robin2 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

A katód kb. 800-1000°C-on izzik. Azért ebből a melegből jut mindenhova. Plusz az elektronáramlás is melegedést okoz. Szóval egy cső tud meleg lenni, ezen ne lepődj meg.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Milyen csövek voltak amik 840 volttal működtek?Én a legnagyobb csöves erősitőt 807-sekkel épitettem ,4 darab és 200 W,azok meg 640 volttal üzemeltek.Aztán az EL34 úgy tudom,hogy 840-et nem bir ki.
(#) Gafly válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Kösd le a két 47nF egyik végét. Lehet hogy átvezetnek.
Közös katód ellenálláson mekkora a feszültség (azaz nyugalmi áram)?
Végcsövek hogyan néznek ki? Nem gázosak (2x470 KOhm rövidre zárva)?
(#) zoly15 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Köszönöm a tippeket, ma DU fogok bűvészkedni kicsit vele.
A végcsövekben a vákuum megfelelő, nincs elfeketedve sem, ha erre gondolsz.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Közös katód ellenállás, az a 140 Ohm os amire gondolsz?
(#) Gafly válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Idézet:
„nincs elfeketedve sem,”

Annak feketének kell lennie, fehér szélének viszont nem.
Idézet:
„Közös katód ellenállás, az a 140 Ohm os amire gondolsz?”

Igen.
Az első csövet pedig nyugodtan kihúzhatod, a próbák idejére. Akkor szólni ugyan nem fog, de a "mitől búg" kérdésre többlet információt adhat...
(#) zoly15 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Rosszul fogalmaztam, a vákuum benne van a cső ezüstös feketés, de úgy nem feketés hogy agyon lenne használva.
Itt egy kép róla, az idő nem kímélte, poros koszos, de még működik
(#) _BiG_ válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Valami használhatóbb formátumba tedd fel a képet, kérlek. Az a guglis akármi nem a legjobb.
Csatold be inkább a hozzászólásod mellé.
(#) Gobe54 válasza Robin2 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Most vettem észre, hogy hibás a 3V4-fetron rajza! A BS170 gate-je és a G2-es pont közé be kell tenni egy 1,1 Mohm-os ellenállást. Remélem nem sok fet-et reptettél el.
A másik nem hiba, fejlesztés: A BF245 source-a és a katódpont közé 820 ohm kötendő. Így egy hangyabokányival kisebb lesz a hangerő, de megszűnik a hang fokozat gerjedékenysége.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

De azok annyiról mentek az EL34-ek Nem tudom miért, talán így bírtak 80 W-ot kihozni belőlük 100 V-os kimeneten. 2 db 450 Voltos elkó volt sorba kötve, és ellenállásokkal áthidalva. Szerintem még ma is azok üzemelnek, a vasútnál nem csereberélnek olyan sűrűn dolgokat.
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Az elkók cseréje megvolt? Azokon kívül minden más, ami okozhatja a búgást, pl. fűtés-katód zárlat valamelyik csőben, stb. kimérhető. Kapcsolási rajz meg van hozzá, a többi rajtad múlik.
(#) Puklee hozzászólása Szept 18, 2016 / 1

Üdv! Rég foglalkoztam ezzel a témával, de most a kezem közé akadt egy készülék, épp színesfémhasznosítás céljából akarták szétverni. Nos elég rossz állapotban van, de nincs fizikai sérülés, kivétel a hangszóróselyem. A beazonosítás nem ment zökkenőmentesen, mivel nincs meg a hátlap. Nekem Orion 331-re hasonlít a legjobban, 1953.novemberi dátum van benne. Elektronikailag épnek tűnik. Egy gomb és a hátlap hiányzik, skálaüveg fele lekopott, még a hálózati kábele is eredeti szövetburkolat (kivétel a dugasz). Egy első csiszolást elvégeztem, ahogy az egyik képen látszik. Hogy érdemes fényezni? Csak politúros módszerrel ? Esetleg valami más? Ha valaki megerősítené, hogy ez tényleg Orion 331 akkor az nagy segítség lenne.
(#) color válasza Puklee hozzászólására (») Szept 18, 2016 / 1

Annak tűnik szerintem az is.
Ezt nézd meg:

ezt]Itt [/url]
Következő: »»   418 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem