Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm!
Sziasztok!
Egy kis problémába ütköztem, mégpedig van egy GSM modulom aminek a tápigénye 3.4V -4.4V-ig terjed én ezt szeretném belőni 4V-ra. Az eszközt egy autóba szeretném használni így 11V -14.4V-ig tejed a tápforrás feszültsége. A modul max 2A vesz fel. Segítségeteket előre is köszönöm!
Pár alkatrész és LM2576-ADJ
Sziasztok, egy kérdés: jártas valaki SHUNT szabályozók terén az audiotechnikában (DAC)?
Lenne egy kipofozandó kapcsolás másolatom...
Hello! Tényleg hű vagy a nick nevedhez. Minek ez a sallang? Nem lett volna egyszerűbb egyből feltenni a kérdésedet?
Hehe...
Nos akkor itt van, kérnék véleményeket, javaslatokat. Jó-e ez így, hogy kell méretezni, stb... 3,3V kimenö fesz. a cél, mondjuk 100mA.
Az eredeti és a másolat...
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Te most találós kérdéseket szeretnél feltenni? Mert a rajz egyértelműen nem jó..
Akkor kérnék szépen javítást... (a diszkrét elektronika nem az erösségem)
- A két tranyó kollektorának össze kel lenni kötve. De hogy ekkor a C3-at hova gondolták, azt nem tudom, mert ekkor rövidzárba kerül.
- A J-Fet-nél is lehet valami gubanc. De a típusa és a két ellenállás értékének ismerte nélkül nehezen deríthető ki a szándék. Vagy is, hogy miért így.. Mert az eredendően áramgenerátor lenne a referenciák számára. - A bementi feszültséget sem említetted, de a rajz alapján a kimenti feszültségnél is kétes a 3,3V. - Az egész, egy "kis zajú stabilizátor" varázslás lesz. De hogy ez egy akárminél mennyivel jobb, azt én nem igen látnám be. Vannak kimondottan kis zajú stabik manapság..
Köszi!!
Lehet hogy nem kondi a C3 hanem egy ferrit, nézd meg a képet mit saccolsz? Igen vannak kiszajú stabik, de valamiért mégis sokan használják a söntöt. Nem mindig mutatható ki méréssel az eredmény, viszont annál inkább hallható... Mellékelve a "gyári" kézikönyv. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Tekercset még el tudnák fogadni. De én meg a kép, az kettő.. Azt látom, hogy a Fet jóízűt balettezik az eredeti képen is.
Elözö hsz kiegészítve!
Balettezés magyarul?
Egyébként a felsö résznek (opa "A", BCP53) mi a szerepe? Azt nem értem egészen...
A "C3" az tényleg ferrit... A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
- Látszik, hogy vagy nem az a Fet (esetleg nem az a lábbekötésű) volt eredetileg tervezve, vagy eltolták és utólag van bebarkácsolva a Fet a forrpontokra.
- A felső OPA és BCP egy áramgenerátor, vagy is a munkaellenállása az alsó söntszabályzónak. Ha nem ilyen szerencsétlenül lenne lerajzolva az egész, akkor jobban érthető lenne az áramkör.
Szerintem is gányul néz ki úgy forgatva, azért rajzoltam én normálisan...
A kapcsirajzot meg átszerkesztem majd, köszi. Aztán megpróbálom a TINA-ba bedobni, hogy lássam hogy is műkszik...
Üdv!
Max 4A terhelés mellett 12 volton mennyit ehet 24 óra alatt egy számítógépes tápegység?
Ez függ a tápegység hatásfokától, de jó közelítéssel ~1.2 kW. ~10%-os veszteséggel saccolva. Ez egyszerű matek, alapképlettel. Gondolom, ennyi megy.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
közben megtaláltam, 1700 forint egy hónapra.
Találtam egy írást: Bővebben: Link
Igen ezt olvastam. Valami olyasféle elemzésre gondoltam, hogy itt konkrétan mi a szerepe a diódáknak, mi a különbség a k és c multiplier között, hogyan méretezzük stb. Nekem vannak elképzeléseim a működéséről de kezdőként nem mennék bele meg nem is látom át teljesen.
Sziasztok!
morgoelektronika.hu-n találtam a következő kapcsolást (mellékeltem is): http://i.imgur.com/nOsuqs8.jpg Pontosan ilyen kellene nekem, feltételezem ha 12VDC-ből képes 2x10VDC-t produkálni, akkor működik a 9V -> 2x5V ill. a 15V -> 2x12V is (nekem ezekre lenne szükségem). Tudnátok segíteni, hogy megértsem, hogy működik a kapcsolás pontosan? Egyáltalán egyen-, vagy váltakozóáram kell a bemenetre? Milyen tranzisztorokat érdemes használni, hogyan kell trimmelni, mekkora a kimeneti áram áganként (minek a függvénye?), stb. Limitált ismereteimhez kevés a siteon megadott info. Köszi előre is, szép napot!
Ez egy - műveleti erősítővel felépített négyszög-generátor, ami a kimenetére kapcsolt komplementer tranzisztorpárt ellenütemben ki-be kapcsolgatja. A megjelenő - ellentétes polaritású - négyszögfeszültséget a két - viszonylag gyors - diódával az elkókra vezetve áll elő a kettős tápfeszültség, ami a bemenőfesz stabilitásától, nagyságától függ. Azért nem a duplája annak, mert lejön belőle a tranzisztorokon, diódákon eső feszültség (ahogyan írja is). A kimeneti áram elsősorban a tranzisztorok terhelhetőségétől függ, azonban kapcsolóüzemben - mint itt - az áramerősítési tényezőjük elég alacsony (béta kb 10...20), ami azt jelenti, hogy a kimeneti áramnak a tizede...huszada kell a vezérléshez a bázisban. A műveleti erősítő nem tud kb 20mA-nél többet, tehát - legjobb esetben max 400mA áganként.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
Köszönöm! Bármilyen általános műv.erősítőt használhatok?
Egyébként a 400mA elég (ami azt illeti most áganként 200mA is elég), de ha nagyobb teljesítményű tápot szeretnék belőle csinálni a jövőben, akkor elég beraknom egy combosabb műv.erősítőt és tranzisztorokat? (mondjuk 2x12V (2x1A) - reális lehet, vagy ezzel a kapcsolással nincs esélyem?) 2955-3055 pár megfelel ide?
Elméletileg jó a következtetés, de műveleti erősítőt nem tudok, ami nagyobb áramot tud a kimenetén.
Két dolgot lehet tenni: - ha megelégszel azzal, hogy még kevesebb a kimeneti feszültség (ez persze pótolható a bemeneti növelésével), akkor darlington tranzisztorok kellenek a kimenetre. (Létezik ugyanolyan tokozással, vagy darlingtonba kötsz a meglévőkkel egy-egy tranzisztort. Így megnövekszik az áramerősítési tényező, de a teljes nyitáshoz nem elég 0,7, hanem 1,4V kell) - nem műveleti erősítővel keltesz négyszögjelet, hanem diszkrét tranzisztorokkal építesz teljesítmény-multivibrátort, ami képes meghajtani a végfokot. Igazából ilyen kapcsolás akkus táplálásnál szokott kelleni, mert ha már van trafó, abból mindent elő lehet állítani...
Aki beírta az alkatrészeket, nem túl sokat tudott róluk. BA157 400 V-os, BY299 800 V-os dióda. Ennek megfelelően nem túl kicsi a feszültségesése. Ha 5-10 A-es, akár PC tápból kiszerelt Shottky diódákat használunk, ~fele a feszültségesés. 200-400 mA-en még elég jó áramerősítésű tranzisztorokat találni. Még a 15-20 A-es teljesítménytranzisztorok között is akad, ami ezen az áramon 20-szoros erősítést produkál. Nem írt tranzisztortípust, de a bázisellenállásokat se méretezte be. Jó lenne megtalálni a kész rajzot, de meg lehet találni a megfelelőket. A szövegben Darlington párokat ír. Mellékes a bázis nyitófeszültség, a földelt emitteres kapcsolásból következik, hogy a kollektoron az áramterhelésnek megfelelően akár 150 mV-ra is lemehet a nyitófeszültség.
Trimmelni nem lehet (bár inkább hajat vagy szőrt szoktak ). Ez csupán egyszerű kétszerező. Ha kicsi a terhelés, egy-egy stabilizátorral (7805-7905) lehet beállítani a pontos kimenő feszültséget.
Hello,
Valaki tudna segíteni egy kapcsolásban, ami +9 vagy +12V-ból csinál nekem ~300at? (300-320) Olyan 5-8mA-en lenne terhelve.
Hello! Vicsys cikkében itt találsz, ha ez megfelelő számodra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |