Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2642 / 3575
(#) Sam Seed válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 / 1
 
Bovdenes alapjáratot beállitod. VAn egy High, Low csavarod. Teljesen betekered őket. Ha nincs felrajzolva a burkolatra mennyi fordulatot tekerj ki rajtuk, akkor kitekersz egy -egyet. Igy elfog indulni. Low csavart addig tekered, még nem érzed hogy a maximumon van az alapjárat. innen visszatekersz negyedet. (ha tul magas, visszábbveszed a bovdenes - folytószelep - csavarját. Addig csinálod még nemjó az alapjárat.). Utána jön a High csavar. Ez a maximális fordulat keverékösszetételének csavarja. NYpomsz egy kövér gáz, és ugyanugy jársz el ezzel a csavarral is, mint az alapjárati keverékösszetételűvel.
Ilyenkor szokott még lenni, hogy lassan pereg fel a motor max fordulatra. Rugalmatlan lesz. Ekkor játsz a low csavarral terhelés alatt.

MAnapság gond van az üzemanyagok minőségével, és el szoktak dugulni a fúvókák. 1900Ft hozzá egy javitókészlet. Kifeszigeted a lezáródugókat a kaprbiban, kitisztitod, visszakalapálod. Új töbitéseket raksz bele, szűrőt, membránt, és újra beállitod.

Lehet még gyertya hibád is. Gyertyahézag, 0,4mm. gyujtótrafó 0,2-0,4.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) vizor válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Köszi mindenkinek a választ!

Zolika60, Ge Lee, Sam Seed: hát sajna az ilyen fizikai szereléseket nem tudom/merem megcsinálni, nehogy rosszabb legyen. Akkor elviszem egy kisgépszervízbe és helyrerántják. Esetleg megpróbálhatom a keverék állítását. Úgy vettem észre, hogy folyamatosan gyengült a gép és nem hirtelen lett ilyen.

Most annyit csináltam, hogy leengedtem az összes üzemanyagot, hagytam állni a gépet függőleges pozícióban és tiszta benzinnel lemostam a karburátor környékét. Annyi volt a változás, hogy most már nem fullad le max gázon, de ugyanúgy nem olyan erős mint régebben. Nem bír el azzal a fűnagysággal amivel régen nevetve elbírt.
(#) Sam Seed válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
GYertyát cseréld, meg rakjátok bele a karbi javitószettjét.
KEveréket feleslegesen változtatod. NEm az a gond.
(#) mineral válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Volt nálam egy gép. Hasonlót produkált. Alapjáraton ment szépen. De nagy gázadásnál leállt. Kiderült, hogy csak fel volt lazulva a karburátor és farsot (vagy fals nem tudom. )szívott.
(#) vizor válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Sam Seed: A keveréket nem változtattam. A gyertyát kivettem, de nincs másik, így csak megdrótkeféztem, hézag jó. Pöccre indul, fel is lehet pörgetni, már nem áll le, de úgy érzem hiányzik a végéről még egy kis fordulatszám, egy kis teljesítmény. Nem vágja úgy a füvet ahogy régen. Most a bokáig érő kategóriával elboldogul de régebben a térdig/derékig érő gaz se volt ellenfél.

Mineral: Hát ez már olyan szerelési dolog amire nem tudok vállalkozni.

Az lesz a legjobb ha elviszem a kisgépszervízbe, majd ők belerakják azt a javítószettet. A Robi kapámat is nagyon jól és olcsón megcsinálták. Sajna a gépészet nem az erősségem, hamarabb beforrasztok egy SMD IC-t mint kicsavarjak 8 csavart aztán ne tudjam ki kivel volt.

Köszi mindenkinek a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) Sam Seed válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Sok sikert! Vigyázz rá! Örülök, hogy nem csavargatsz össze-vissza.
(#) vizor válasza Sam Seed hozzászólására (») Szept 23, 2016 / 1
 
Hát srácok, csak megoldódott ez a probléma!

Mielőtt elraktam a gépet, még ránéztem egy kicsit. Akkor vettem észre, hogy a gázbowden nem viszi ki maximális állásba a gázkallantyút. Na mondom, király, megnyúlt a bowden. Leakasztottam, kézzel nyomkodva hang alapján jónak tűnt. Akkor vettem észre, hogy amibe beleakasztjuk a bowdent, egy csapszegszerűség egy tengelyen amit ha átfordítunk 180 fokkal, ugyanazt kapjuk. A régi helyén ki volt kráteresedve, átfordítva minden jó, a kallantyú kimegy maximumig. Úgy látszik a gyár gondolt erre is.

Ennek örömére le is kaszáltam a magas gazt a hátsó kertben, minden a régi, aztán belekaszáltam egy adag friss macskasz@rba, na mondom a kitüntetés is megvan, öröm, boldogság, hiába a plexi az a biztos ha megyünk hajat mosni. Bónuszként rájöttem, hogy a fejnél a terelőlapról valamikor eltűnt a damilvágó penge, de ez már a legkisebb dolog.

Köszi mindenkinek még egyszer a tippeket! Végül is ezek is rávezettek mert ezek miatt közelről is megszemléltem a dolgokat. A bowden nyúlását és a tartójának a kopását fel lehet venni a tippek közé, ha legközelebb valakinek hasonló problémája van.
(#) Sam Seed válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Amiket irtunk mind megoldások. Nekem is az egyik kaszám már 10+. Azon is minden alátétezve van. Tényleg a bovden is. Ha még jót akarsz magadnak, akkor nem alapjáratja lövöd be a legnagyobb teljesitményt, hanem kicsit feljebb. Igaz nem fog indulni melegen. Nálam kevesebb az üzemanyagfogyasztás, és épphogy átég a dugó minden gépen. Igaz ez a megoldás már nem házkerti.
(Az üzemanyag mostanában tényleg macerás. Négy stihl-emel szivtam idén, mert beragadt a tűszelep a membránháznál. Nem lehetett kimosni, pedig molt tankoltam. (trutyisodott a tüzelőanyag.) 9 stihlem van. Privátok.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) Robin2 válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Legalább nem kellett önbarnító krémre költened
(#) (Felhasználó 112967) hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Üdv!

Tudja valaki hogyan tudom innen törölni a felhasználói fiókomat?
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Van köztetek gyakorló gázszerelő?
Úgy adódott hogy a gázbojler helyére villanybojlert kell felraknom. A gázcső viszont útban van neki, és mivel már úgysem lesz ott többé gázkészülék azt le akarom onnét vágni. Megkérdeztem 2 gázszerelőt is a dologról, homlokegyenesen mást mondtak. Az egyik azt mondta hogy macerás a dolog, mert mivel meg van bontva a csőrendszer azt mindenképpen engedélyeztetni kell, a véget le kell hegeszteni, óra le-fel, nyomáspróba stb. meg kb. 50000Ft.
A másik erre azt mondta hogy marhaság, nem kell engedélyeztetni mert nem átépítés hanem bontás (rövidítve lesz az egyik csővég), főcsap elzár, gáz kienged, vasfűrész, menetmetsző, karmantyú, dugó és kész is van.
Most akkor hol van az igazság? Jelenleg ott tartok hogy bemegyek a szolgáltatóhoz és keresek valakit aki korrekt választ tud adni a kérdésre, mielőtt komolyabb következménye lenne az egésznek és esetleg megbüntetnének utólag.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Magad elvileg nem tudod, a Topinak vagy valamelyik modinak kell szólnod. De hagyd a csudába, ha le akarsz lépni nem írsz többet és ennyi.
(#) cupika97 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Nálunk mikor kikötötték a gázkazánt -> le az óra, levágták, beforrasztották a végét, és kész... Én is csak csodálkoztam rajta.
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Az elsőnek van igaza, ha szabályos akarsz lenni.
Mivel átalakítás, módosítani kel la tervrajzot, óra le- fel, új nyomáspróba stb stb...
(#) szamóca válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Ha a gázkombit cseréled le, akkor is kell módosítani a tervrajzot? Az órát egyébként a nyomáspróba miatt veszik le?
(#) zoly15 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Gázkombit, más típusú készülékre?
Ha hivatalos szeretnél lenni akkor is módosítás.... de sokan nem jelentik be nem tudják/ nem akarják.
A szerelő megoldja akár a cső átalakítást is, vagy a készülék cserét.
A te esetedben ha flexibilis csővel van bekötve a készülék, könnyű dolgod van
A gázmérőt, azért is veszik le, hogy a szerelés ideje alatt nehogy gázszivárgás (pl áteresztő csap vagy bármi) miatt tűz, vagy robbanás keletkezzen, így kiszellőzik a csőrendszer.
(#) szamóca válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Mert a tervrajzon szerepelnek a végkészülékek típusai is. Mondjuk már akkor sem azok lettek beépítve, de mégis átvették.
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Ez már csak annak fényében is érdekes, hogy az mondta ennek az ellenkezőjét aki maga is benne van egy olyan brigádban akik ezeket a felülvizsgálatokat vagy mit végzik...
Valaki ferdít, vagy nem nagyon van tisztában dolgokkal a saját szakmáját illetően. Be kell mennem és személyesen megkérdezni, most már biztos.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2016 / 2
 
A jó válasz: gáz elzár, cső levág, menet, (tömítés, gázos műkóc; piros, zöld, stb.)sapka/karmantyú-dugó. A sapka jobb, csak 1 tömítés van. Ezt magad is meg tudod csinálni, kis odafigyeléssel. Ha nem akarsz/tudsz vele vesződni, azzal csináltasd meg, aki ezt ajánlotta (a másik lehúzásról szól). A sapkázás előtt ki kell nyitni a gázt, s ha jön a merkaptán szaga, rátekerni a sapkát. (Közben azért szellőztess, ne dohányozz, stb )
És ne menj a "szolgáltatóhoz", mert nagyon lehúznak. Ha nem lenne minősíthetetlen rablás, amit csinálnak, azt mondanám röhej az egész. Nekem be akarták dumálni, hogy milyen jól járok, ha bevezettetem a gázt, így frankó, úgy jó: mikor kiszámoltam nekik, hogy PB-vel 10 évig fűtök abból a költségből, amibe kerülne csak a tervezés, engedélyezés, bekötés, lapos lett a pofájuk. És még 10 év, mert nem kell új készülékeket vennem!
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) Robin2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Vágd le vagy vágasd le nyugodtan. Lehet, hogy nem szabályos, de senki nem foglalkozik vele. Nálam is így van, a fürdőben is és a konyhában is. A konyha súlyosabb, ott van benne egy toldás és két könyök is, menettel, kóccal. A tűzhelyt bekötő garis szaki csak lesett, hümmögött, de nem tehetett semmit, nem ez a dolga. Voltak már órát cserélni is, nem néztek körül, csak kérdezték mekkora a kazán. Ha vetted a lakást, akkor mondhatod, hogy az elöző tulaj csinálta meg így, te így vetted. Nekem átírásnál sem néztek körül.
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Kételyek eloszlatása végett: Öcsém gáz(víz, csatorna, épületgépész)szerelő, és az előbb említettek miatt hagyta ott a szakmát. Már csak zárt körben dolgozik, ha kell, mert másra ("szolgáltató") nem bízzuk az ilyesmit.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Te sehogy. Kérj meg egy moderátort, ha mindenképp muszáj.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Örülök hogy itt a fórumon is ekkora az egyetértés, vagyis le lett írva az egyik véglet, meg annak az ellenkezője is, pont ugyanúgy ahogy azt nekem is mondták.
Én is e mellett vagyok, csak nem szeretnék úgy járni hogy kijönnek elvégezni azt a kötelező felülvizsgálatot amit erre az évre ígértek, és meglátván a művemet a nyakamba akarnak majd akasztani egy szép kis összeget büntetés gyanánt.
Még azt sem tudom hazudni majd hogy fogalmam sincs hogy ki csinálta, mert friss lesz a dolog, nem évekkel ezelőtti. Most kötik majd be a vezérelt mérőt, meg húzzák át az egész bejövőt 32A-re, mert a társasházat annak idején a 16A-es lakásokra méretezték, meg gázbojler volt mindenhol.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Csak zárójelben kérdem: miért "kell" villanybojlerre váltani, gáz helyett; sokszorosan többe kerül, és bármit csináltok, lesz olyan, hogy nincs meleg vized. A villany bővítés miatt nem kell bojlert cserélni.
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Csak azért, hogy legyen ellenvélemény. A villanybojler kevesebb törődést igényel, mint bármelyik gázkészülék, azt a kevesebb munkát is egyszerűbb elvégezni. Nem vagyok biztos abban, hogy sokszorosan többe kerül, nem számoltam utána. Természetesen számolva az első beruházási költségekkel is. Hőtárolós rendszernél pedig, mindegy mivel fűtöd, nincs az a háztartási mennyiség, amennyit ne lehetne elhasználni.

Mindkettőnek van előnye, hátránya és mindkettőnek megvan a maga helye a piacon.
(#) Robin2 válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Kinek a pap, kinek a papné. Nekem eddig két helyen is volt szerencsém a régi átfolyós gáz vízmelegítőkhöz. Lehet, hogy rosszul voltak beállitva, de ha nem nyitottam meg eléggé a csapot, akkor nem lobbant be, ha belobbant meg olyan forró víz jött, hogy forrázott. Nekem egy rémálom volt mindig. Kisgyerekek mellé egy ilyen kész életveszély. Méréseim szerint, az őrláng napi egy m3 fogyasztású, az 100Ft-os gázzal 3eFt/hó. A villanynál csak beállítom azt a 40-45°C-ot és kész. 3-5 évente vízkővezés, kb. 2-3eFt-ból megvan. Ha a Hajdú termékekből indulok ki, a gázbojler ára közel másfélszerese a villanyénak. Nincs vele macera, szellőző és különféle légbeeresztők. Az üzemeltetési költsége lehet, hogy magasabb, de valamit valamiért. De persze ez csak egy magánvélemény.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Idézet:
„nincs az a háztartási mennyiség, amennyit ne lehetne elhasználni”

A gáz azonnal kezd fűteni használat után, villany nálunk csak éjjel. Pld. 16 órai kiürítés után 20 órakor teljes vízmennyiség felfűtése megvan gáznál.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Értem én, de itt nem erről van szó, hanem erről: "bármit csináltok, lesz olyan, hogy nincs meleg vized".
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Úgy-e nem mostani villanybojlerokra gondoltál, mert a 3. megy 12 év alatt az exemnél, pedig negyedannyira sincs használva, mint az előző lakásuk gázbojlere, amihez a szokásos 2 évenkénti (nem évente, mert az már tényleg felesleges lett volna, mivel jól volt beállítva: lmf.) tisztításon kívül hozzá nem kellett nyúlni 22! év alatt. Ugyanígy a gáz-cirkó kazánjához sem. Tökéletesen működő állapotban adtuk át az új tulajnak. Magyar V-4-es, KV-6-os. (Öcsémnél min. 40 éve megy az A-10-es, hengeres, gázbojler, 2-3× fél órás munka volt vele ez idő alatt!, pedig sokat ment, mert sokan voltak.) Barátomnál 3 év alatt 5×! javítottam a villanybojlert, úgy, hogy közben cserélve lett újra! Azt is javítani kellett. És nem vízkő miatt! És persze többszörösen drágább az üzemeltetése a villanybojlernek, ki lett számolva.
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Általánosságot írtam, nem pedig pár példából levonva következtetést, de azt is írtam (más szavakkal), hogy mindenki olyat üzemeltet, amilyet akar. Ellenpéldákat én is fel tudok hozni. Csupán arra akartam rávilágítani, hogy mereven elzárkózni az elektromos bojlertől, és az egekbe magasztalni a gázzal üzemelőt, butaság.
Következő: »»   2642 / 3575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem