Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 120
(#) Erick válasza latyakosa hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Szia! Itt van pár kép. Kicserélgettem az elektrolit kondenzátorokat, de magától még mindig nem indul el.
(#) latyakosa válasza Erick hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Szia, hol van az itt?
(#) Balabmw hozzászólása Szept 1, 2016 /

Hálózati laptop töltőm elkezdett halkan sípolni. Ez egy átlagos, 65W-os LITEON töltő.
A sípolást akkor adja, amikor fel van töltve az aksi és a gép alvó állapotban van. Ha ebből az állapotból bármerre kimozdítom akkor elhallgat. Ha terhelem vagy kihúzom csendben van.

A kérdésem az lenne a szakértő Urakhoz,hogy érdemes-e rajta bármi megelőző műtétet végrehajtani mielőtt elfüstöl?
(#) Dante válasza Balabmw hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Ahogy én tudom (nem biztos, hogy jól), a terheletlen sípolás az esetleges kellemetlenségén túl nem jelent kimondottan hibát (a használódásból ered), elfüstölni pedig nem fog emiatt (már amennyiben szó szerint értetted és nem csak arra, hogy szimplán meghibásodik). Az enyém terhelés alatt is "zenél" már jó ideje (sőt még maga a laptop is), de az ilyen tápok többségét szerintem nem lehet maradandó roncsolódás nélkül szétszedni, ezért ameddig a használatát nem zavarja kimondottan a tünet, én személy szerint inkább nem nyúlok hozzá.
(#) Dante válasza Dante hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Építettem egy Arduinos kapacitás mérőt (Bővebben: Link) és jelentem sikerült megjavítani a terhelésre lehaló tápot, köszönet az útmutatásért. A problémát az 5V-os kimenetnél a 2 párhuzamosan kapcsolt 470 µF elko okozta (jobb szélen). A 700 µF körüli együttes kapacitásuk volt gyanús. Először párhuzamosan rájuk forrasztottam egy kisebb kapacitásút, ekkor már elindult róla minden újra. Aztán a két bűnöst kiforrasztva az egyik totál halott volt, a nagyobb érték csak a másikból jött. A teljesen rossz helyére egy újat téve azóta is mennek róla a kütyük.

A sípolósokon viszont látszólag minden jó.
A nagyobb, 4 USB-sen mintha segített volna a tekercs lábainak újraforrasztása (legutóbb már terhelés nélkül sípolt és terhelésre nem). Illetve a 230V-os bemenetnél a puffer (2 db 400V 6.8µF párhuzamosan) lenne egy THT és egy SMD ellenállás (szintén párhuzamosan). A THT mérve 5-6 Ω, de színkód alapján 33 Ω kellene legyen). Ráadásul kipróbáláskor elfelejtettem, hogy az még nincs visszatéve és a vele párhuzamos SMD pár perc után eldurrant (pont amikor bekapcsolták a lakásban a porszívót, nem tudom lehet-e hozzá köze vagy véletlen), amiről nem tudom milyen értékű lehetett, csak az alkatrész oldalt fotóztam.
Vajon ez lehetett a sípolás oka? A fentiek fényében mit javasolnátok, elég lesz a megmaradt, csökkent értékű THT vagy mekkorával próbálkozzak? Van jelentősége, hogy párhuzamosan legyen kettő vagy elég, ha egy marad?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016

DSCF2029.JPG

(#) 13_Balu50 válasza Dante hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Nekem egy pici sipolást, egy tápban a primer oldalon lévő nagy méretü kondenzátor okozza.
(#) Erick válasza latyakosa hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Sziasztok!

Elrontottam a melléklet feltöltését... De közben meg is oldódott a probléma. Egy szakadt ellenállás volt a ludas az egyik kapcsolóelem mellett. Az ott található néhány ellenállást újra cseréltem, így remélhetőleg megint sokáig működni fog.

Köszönöm szépen a segítségeteket!
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Szept 4, 2016 /

Sziasztok!
Egy kapcsoló üzemű tápegységet én úgy szeretnék megcsinálni, hogy van 2 kondenzátor amik ellenállásokon keresztül töltődnek fel és a kondikba lévő feszültséget OP07C komparátorok nem invertáló bemenetére tenném és a kondenzátorok feltöltődésének az idejétől függően változna a frekvencia és a kitöltési tényező.

Ez az elgondolás jó így?

A képen az U2 és az U5 lennének a komparátorok.
(#) dani9228 hozzászólása Szept 26, 2016 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a step down konverter kimenetén lévő tekercs vasmagjának, lehet e használni a PC tápegység kimenetén lévő folytó ( sárga ) vasmagját? Jelenleg azt használom, de valami miatt 60%-nál nem megy feljebb a hatásfok. A tranzisztor melegszik benne, már 500mA terhelésnél.
A bemenő feszültség 18V. A felső áramkör 14V-ot, az alsó a felső kimenetére kötve 5V-ot ad le.
Köszi!

DSC_0093.jpg

(#) ferci válasza dani9228 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Szia!
Az a vas ( fojtó ) nem ide való. Az Al értéke 60-80 körül van, mérettől függően.
(#) dani9228 válasza ferci hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Értem köszi. Akkor ide is ferrit kellene?

Igen.
(#) dani9228 válasza ferci hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Köszi, akkor vadászok azt hozzá .

Jobb lenne oda egy AL= 400...630 körüli fazékvasmag, vagy pici cérnaorsó forma.
(#) Kovidivi válasza dani9228 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

A tranzisztor miatt rengeteg a veszteséged. Ki kell cserélni rendes FET-re, és máris feljebb uhrik a hatásfok. A tranzisztoron mindig esik legalább 0.6V, ez túl sok.
A magokkal pedig próbálkozzál, esetleg vastagabb dróttal több menetet megtekerve, légréssel, vagy anélkül, el lehet játszadozni. Ha másik maggal sem lesz jobb hatásfokod, akkor nem a mag a hibás!
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Azért az Ube feszt ne keverd össze az Uce(sat)-tal.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Az Ube 18V, az Usat 0.6V. Rosszul gondolom?

Más az Ub és más az Ube.. az előző pl. a gnd vagy Ut és a bázis közötti fesz, az Ube pedig a bázis és az emitter között értendő.
Uce(sat) az a teljesen nyitott tranzisztorra értendő, amikor még több bázisárammal sem nyit ki jobban a tranyó.

Nem értem mi a gond. Ube-t csak azután írtam, miután a keverésről írtál, előtte nem. Ubejövő (18V) és Ucollector-emitter (0.6V), de nem tudom mi volt a gond az első hsz-ommal. Segíthetnél.

Nincs nekem gondom, csak az a baj, hogy általánosítottál:
Idézet:
„A tranzisztoron mindig esik legalább 0.6V”
és általában ezt egy kezdeti Ube feszre értjük.
A rövidítéseid így pedig zavaróak.. Uce az a mindenkori kollektor-emitterközötti fesz, ami a két elektróda között mérhető. Ezt viszont itt nem hinném, hogy 0,6 voltként mérhetnéd.
A többi nem téma.

Már értem. Köszi a kijavítást. Tehát az Ubázis-emitter a 0.6V, az Uemitter-collector pedig az Usat, ami kisebb is lehet, mint Ubázis-emitter. Bocsi a kavarodásért.
(#) petikkkeee hozzászólása Okt 2, 2016 /

Lehet egy elég analfabéta kérdésben kérném a segítségeteket. A csatolt képen látható táp 12V 1A leadására képes. Hogyan tudnám a kimenetet legalább 18V 2A-ig feltornázni? :/
(#) Ge Lee válasza petikkkeee hozzászólására (») Okt 2, 2016 /

Sehogy. A feszt meg tudod emelni R6 vagy R7 módosításával, de az IC 20W-os (inkább kevesebb), és meg fog főni. Meg ha a trafó is az 1A-re van méretezve, nem fog örülni kétszer akkora áramnak.
(#) teszti hozzászólása Okt 23, 2016 /

Sziasztok!

Primer oldali puffer kondi forrasztási kontakthibája okozhatja a primer oldali tranzisztor tönkremenetelét, és ezzel együtt a biztosíték kimenését?
(#) (Felhasználó 116521) hozzászólása Nov 1, 2016 /

Jó reggelt!
A mellékelt fotón látható tápegység 12V 150 VA kimenetén bekapcsoláskor 2,8 v jelenik meg, kontroll LED gyengén világít,majd szép lassan 1,5-1,8 v közelébe csökken. halogén lámpák üzemeltek róla kb. 100w összteljesítménnyel.mindkét biztosíték jó
van esetleg valakinek ötlete,hol keresgéljem a hibát???
(#) 13_Balu50 válasza (Felhasználó 116521) hozzászólására (») Nov 1, 2016 /

A leggyakoribb hibák, ebben a sorrendben, szekunder oldali kondenzátorok, diódák /zénerek is/ fet-ek, vezérlő ic, szakadt kis értékü ellenállások, opto, forrasztási hiba stb, vagy bármi más. Egy ilyen tápot kapcsolási rajz nélkül, főleg ha szkópod sincs, eléggé reménytelen vállalkozás javítani. A kondenzátorokat ESR mérővel kiforrasztás nélkül is le tudod ellenőrizni, meg a szakadt ellenállást, a többit már nem nagyon. Ha jól látom van benne egy különálló smd technológiás panel rajta egy IC-vel valószínüleg, ez a vezérlő panel a vezérlő ic. -vel. Ha esetleg az adta meg magát, nem sok indent tudsz majd kezdeni vele, főleg ha az IC száma nem látszik.Reménykedj valami kisebb hibába, és megtalálod a hibás alkatrészt.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /

Most , hogy jobban megnéztem a középső kép jobb felső sarkában van egy Ic, úgy néz ki mint amelyik "megsült" volna, de lehet csal a kép.
(#) (Felhasználó 116521) válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /

köszi az infót, ! nem sült meg az IC, le van csiszolva a jelölése
esetleg érdekel téged így hibásan, valami jelképes összegért?? van 3 db
(#) HL84 hozzászólása Nov 13, 2016 /

Sziasztok. Irtózatosan amatőr kérdés: Adott egy monitor tápegysége. A trafó primer oldalán mérhető feszültség, a szekunder oldalon nem. Kiforrasztás után mérve a trafó nem szakadt, 0,4 ohm mérhető a két szekunder páron. Hol lehet a gond?
(#) 13_Balu50 válasza HL84 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Milyen trafó 50Hz-es vagy nagyfrekvenciás, és mivel mérted és milyen értéket ?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
Következő: »»   68 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem