Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Ezt tudom javasolni: "Ahova nem érdemes helyezni:
Soha ne tegyük fűtőtest közelébe! Ablak vagy ajtó közelében sem célszerű elhelyezni! Ha olyan helyiségbe helyezzük, ahova gyakran süt be erősebben a napfény, azzal csökkenthetjük a termosztát hatékonyságát, ugyanis a készülék a napsugárzás okozta felmelegedést is a fűtőtestnek tulajdonítja, így előfordulhat, hogy nem aktivizálja a rendszert, amikor az szükséges lenne. Ahova érdemes helyezni: Az északi tájolású elhelyezéssel kizárhatjuk a napsugarak manipulatív hatását. A rádióadóval ellátott és felszerelt termosztátokat a lakás bármely pontján elhelyezhetjük. Igyekezzünk kiválasztani azt a helyiséget, ahol sok időt töltünk, a lakás központi helyét, és ide szereljük fel! Ahova a szobai termosztátot helyezzük, oda ne tegyünk a fűtőtestekre termosztatikus fejjel ellátott szabályozó szelepet, mert előfordulhat, hogy a fűtőtestek lezárnak, mielőtt a helységben elérnénk a szobai termosztáton beállított hőmérsékletet!" http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-valasszuk-ki-es-hova-szereljuk-...ztatot
Üdvözlök minden kedves fórumozót.
Segítséget szeretnék kérni. Vaillant szobatermosztát VRT 40 helyett vásároltam egy Vaillant VRT35- tip. digitális termosztátot. Viszont más a bekötése és nem hőfokmodulációs, mint a VRT 40. Használhatom-e a kazánhoz, /VUW242/2-3 turbó falikazán/, ha igen hogyan kössem be. Mert a VRT 35 -nél 2 bekötés van és 230V a feszültség. míg a réginél 7,8,9, bekötési pontok és 24 V. Nem megye-e tönkre hamarabb a kazán ezzel a termosztáttal? Vagy vigyem vissza a szaküzletbe 3 napon belül és mást típust vásároljak? Elre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Itt olvasd át, mindenkit lebeszéltek róla eddig...
Elolvastam a hozzászólásokat. Visszaviszem 3 napon belül és pénzvisszafizetést kérek.
Hi Mesterek!
Szeretnék fütést korszerüsíteni. Kinéztem a kazánt bosch kondens 3000 zsb 22-3c. Ehez a kazánhoz már időjárás követőt illene rakni. Én viszont szeretnék internetes elérhetőséget is. A boschnal ez a szett FW100 + procontroll gateway140 e ft lenne. Ennyi pénzem nincs rá. Első kérdésem az lenne hogy a gyári buszon kommonikáló termosztát hogy vezérli a kazánt? Pl. Ugy mintha egy NO erintkezőt zárnánk s kazánba épitett heatronic vezérlő intéz mindet vagy maga a thermosztát csinál mindent pl. 20% on inditsa a heatrinic belső vezérlőt. Ez azért lenne fontos mert vannak az "okos" thermosztátok pl a nest s ennek az ára fele annyi mint a bosch- é, viszont ezek csak NO- t kapcsolnak. Vagy buszra is köthetők? Válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
A termosztátban van a program és egyedi kódrendszerrel kommunikál.
Tehát a termosztát vezérli ki a kazánt, 10%, 40% - on stb. Köszönöm.
Nem... A termosztát kazán előremenő hőfokot küld a kazánnak.
Sziasztok vásároltam egy computherm Q7 termosztátot
Kazánunk Vitopend 100 Nem tudjátok h melyik kábelt hova kell kötni ?
Az attól függ, hogy a kazánba melyik hova van kötve.
Hello! Látom a szakik nem válaszolnak a kérdésedre, így megpróbálok én általánosságban felelni. De a kazánodat (bekötését) nem ismerem.
Ha eredetileg a három vezetékre egy mechanikus termosztát volt kötve, akkor ott két vezetéken ki volt vezetve a 230V is. De ennek a termosztátnak nincs szüksége a 230V feszültségre. Így a három vezetékből, csak kettőt kell bekötni a termosztát 1-es és 2-es pontja közé. A harmadikat pedig el kell szigetelni, bár célszerűbb kikötni a kazánnál. (A két "jó" vezetékből mindegy hogy melyiket kötöd az 1-re vagy a 2-re, mert az között csak egy galvanikusan elválasztott kontaktus van.) De a három vezeték gyakorlatilag bárhogy be lehet kötve, mert a kábel színei szerint azt szabványosan bekötni nem lehet. De ha egy 230V-os izzót rá kötsz két-két vezetékre, akkor azt a kettőt kell bekötni a termosztátba, amelyikre rátéve az izzó nem világít, de elindul a kazán. Ha teljes fénnyel ég az izzó, akkor azt jelenti, hogy azon volt eredendően a 230V feszültség tehát abból a kettőből szükségtelen lesz majd az egyik. Viszont ha a kazánod szabályzója olyan, hogy speciális termosztát szükséges hozzá, akkor nem lesz semelyik állapotban 230V a vezetékeken. Ebben az esetben viszont nem lesz ez a termosztát jó a kazánhoz.
Nem akarlak kijavítani, de a 3 variációból kettőnél nem fog világítani az izzó. Nem jó módszer az izzós módszer még ha 230-as se. Meg némelyik előtétellenállásos, akkor még meg is pirul.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
Nyugodtan javíts ki, nem fogok megsértődni, hiszen nekem "nem ez a pályám", de jobb ötletet nem tudok adni olyannak, aki tanácstalan egy ilyen témában. Mert sajnos sokan belevágnak ilyesmibe, mindenféle gyakorlat/tudás nélkül. Anélkül, hogy megnéznék az eredeti bekötést, mert elég nyilvánvaló, hogy volt ilyen előzmény..
Köszönöm a választ. Nem próbáltam égővel 1 esre a barnát 2 esre a kéket kötöttem.
így működik a kazán, és bekapcsol a fűtés is.
Oké! De egy ilyen próbának annyi a veszélye, hogy ha ne adj ég, a barnán és a kéken a fázis és nulla lett volna kivezetve, kapásból kinyírod a relét..
Kedves Fórumozók!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van egy pelletégőm aminek van egy vezérlése, ehhez a vezérléshez keresnék egy rádiós szobatermosztátot ami programozható és ez irányítaná a égőt a hőmérséklet függvényében. Csatoltam egy leírást és két képet a vezérlő belsejéről. Előre is köszönöm
Ebben a tekintetben az Index fórumon tudom ajánlani neked Gmkievet. Szervizesként nagyon sok embernek segített és segít a pelletégős problémában. A pellet fűtés témában keresd Tisztelettel: Jani
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
Hello!
Az "egy pelletégő" helyett inkább pontos típust kellett volna írnod! Addig is válogass a hozzávaló vezetékesek közül.... A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
Kedves Fórumozók!
Egy Vaillant VUW 242-3-as kazánhoz szeretnék egy Honeywell BDR91 relé modult kapcsolni. A BDR91-es bekötési útmutatójában szereplő bekötést próbáltam megvalósítani. A kazánban a VRT320-as termosztát 7-8-9-es pontjait lekötöttem, a 3-4 rövidzárat kivettem, és a 3-asra az L a 4-es re az N vezetéket kötöttem. A termosztátot a mellékelt fotó szerint kötöttem be (kazán L a B-re, kazán N az N-re, A és L összekötve a BDR-ben), de teljesen mozdulatlan minden. Volt kérdés ebben a témában korábban is a fórumon, azokat olvasva nem jutottam tovább sajnos. Tudnátok segíteni, hogy is kéne ezt?
Aazta... Hogy sikerült kisilabizálni ezt a bekötést? Szerencséd van, hogy totál rosszul kötötted be és emiatt a vezérlés nem nyekkent meg.
A kazán úgy tűnik, még működik... A kazános fotó a VRT320-as bekötése. BDR-nél a 21V-os bemenetek lekötöttem, és a BDR a korábbi piros hurkos két pontra ment. Vagyis inkább nem ment...
Helló!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, a pelletégő típusa egy Pellas X mini égőfej, szerintetek egy univerzális kétvezetékes rádiós szobatermosztáttal működtethető?, és ha igen akkor hova kellene bekötni? Köszönettel
Sziasztok
Van egy Mika 6E Turbó kazánom Computherm Q7RF termosztáttal van vezérelve. Jól működik, de azért még sem vagyok teljesen megelégedve vele, mert a termosztát elég lomhán működik. 24,5 fokra van beállítva, itt le is kapcsol, de utánna felmegy 25 fok fölé a szobában a meleg, és 24,4 en kapcsol vissza. Ez egy kis panel lakás, 45 m2, körben védett a szomszéd lakásokkal, 55 fokos az előremenő víz hőfoka. Kisérletezgettem több hejre is rakni a termosztátot, az érzékenységen is állítgattam, de nem sok eredménnyel, a víz hőfokon is állítgattam le-fel de semmi. Olvasgattam a témában, de mivel ehez laikus vagyok, nem merek belevágni addig, még meg nem kérdezek valakit, aki ebben járatos. Ha lecserélném a termosztátot mondjuk ezt a két tipust néztem ki hozzá: Honeywell CM927 RF, Siemens REV24 RF, a pontosságát nézve, melyik lenne a jobb. Meg egyáltalán működne e az én kazánommal. Azt előre is megköszönném ha valaki adna ebben tanácsot, mert azért 40 ezer körüli összeget nem adhatok ki csak úgy, meg ha ráadásul a komfort érzeten ez nem sokat változtatna, akkor meg pláne. Csak rádiós lehet, mert a lakás már teljesen fel van újítva, fúrás faragást nem akarok itt csinálni. A mostani termosztát https://drive.google.com/file/d/0B-NyGW85wxhvR2dMNWJhUlVPMnM/view?u...haring[b][b]így van[/b][/url][/b] bekötve, szakember csinálta. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2016
Idézet: „felmegy 25 fok fölé a szobában a meleg, és 24,4 en kapcsol vissza.” Életedben ennél komolyabb problémád ne legyen. Tényleg ott figyeled egy hiteles hőmérővel a tizedfokokat napokon keresztül és írod excel táblába?
Hello! A hiba alapvetően nem a termosztátban van, mert nem az a lomha, hanem a rendszer hőtehetetlensége nagy. Minden kétállású szabályzásnak van túllendülése. Ezt úgy próbálják kivédeni, hogy PI vagy PID szabályozást építenek be és öntanuló programot fejlesztenek hozzá. Tehát ez idővel felismeri a rendszerállandókat és próbálja azok hatását előreszabályozással csökkenteni. A szabályozások alkalmával, változtatja a paramétereket, és ha az, jobb szabályozási algoritmushoz vezet, akkor azt alkalmazza. Tehát itt a kulcsszó a Fuzzy Logic. A Honneywell-nek is van ilyen szabályzója, Pld. de hogy ez RF típusban is létezik-e, azt majd Te felkutatod.
Egyébiránt ez a túllendülés nem oly tragikus, mint amilyennek Te felfogod. Segíteni rajta vagy csökkenteni a mértékét talán jelen szabályzóval úgy lehetne, hogy közelebb teszed a termosztátot a fűtőtesthez. Ekkor annak hőjét hamarabb észreveszi és előbb lekapcsol, mint elérné a hőfokot. Azt ne feledd, hogy egy szűkebb szabályozási tartományt csak úgy lehet megvalósítani, ha többet kapcsolgat a rendszer. Az pedig a kazán élettartamára lesz rossz hatással. Másik megoldás, ha a kazán szabályozása nem ki-be kapcsolással van megoldva, hanem arányos szabályozással, vagy is pld. lángmodulációval. Ekkor lehetőség van arra, hogy a bevitt és a veszteségi energia egyensúlyba kerüljön. (Pont ezért nem alkalmas (ésszerű alkalmazni) az ilyen szabályozású kazán a kétállású szabályzóval történő vezérlésre.) [off]De nem szabad elveszni a digitális majálisok rejtelmeiben.. Volt kollégám, anno készített egy digitális hőmérőt. A felesége otthon volt, és látta, hogy folyamatosan esik a hőmérséklet. Riasztotta is rendesen a családot szép sorban ahogy illik. Végül a kollégám hazavágtatott, és kiderült, hogy a hőmérő üzembe helyezéskor a hőérzékelőt egy ragasztószalaggal az ülőgarnitúra hátára ragasztotta. Ez elengedett, és az érzékelő leesett a földre. Kedves nejének egyáltalán nem volt gyanús, hogy a lakásban remek hőmérséklet volt, csak a számok bűvöletében élt. Nos, ezt a hibát nem szabad elkövetni. A valós élet, nem számokból áll, hanem érzésekből.. [/off]
Szia
Köszönöm a választ. Igen azt hiszem talán mégis inkább ennél a módszernél maradok, hogy közelebb tettem a termosztátot a radiátorhoz, így mintha jobb lenne. Eddig a radiátorral szembeni falon volt, ott próbálgattam.
Sziasztok!
Nagyon kéne a segítségetek! Leszögezném, hogy teljesen laikus vagyok, bár szerintem ez az írásomból is kiderül! A régi tekerős termosztátot cserélném digitálisra! Kértem árajánlatot szakembertől, akinek sikerült kiszámolnia hogy 22 ezer forintért lecseréli! Szfváron ilyen drágán dolgoznak! Egy coomputherm q7-es az új készülék, de bekötéssel bajban vagyok! Ez a régi bekötése!Meg tudnátok mondani melyik vezetéket hova kéne kötnöm? Az ujjon 3 bemenet van! Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Ez neked is szól: Bővebben: Link. Tehát az N-t nem kell bekötni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |