Fórum témák
» Több friss téma |
Gugli barátunk erre a kifejezésre : ¨lvtd meassuring¨ hoz egy pár érdekes találatot. Van kész IC, de ezt le is lehet modelezni OPA-val.
Köszönöm megtisztelő válaszod ! Az oldalt én is megtaláltam, az AD698 tipusú Ic itt Szegeden a RET-nél bruttó 500Huf körül kapható, de szerettem volna ha valakinek a 100Khz-s változatra van kapcsolása, már a diff.trafó elkészítése okán is.
Köszönettel A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Hello, pedig Pálinkás Tibor eléggé gyakorlatias cikksorozatot írt erről. Mi a probléma vele?
Nem találta meg... Hirtelen én sem tudom melyikben volt, pedig nem túl régi.
Hát volt például a Hobbi Elektronikában: 90/9, 97/6. Valamint a RT 2013 januári számát is érdemes lehet átfutni a témában...Meg szét kell még nézni a tartalomjegyzékekben.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Köszönöm válaszod! Richard Poloy, Hank Zumbahlen publikációit én is átnézegettem.
Sebi rátapintottál, a Medve által linkelt számoknak utána nézek de nem lesz egyszerű , mert nincsenek már meg, elajándékoztam a Szent Lapokat, több évtized nyit. Nem gondoltam, hogy így öregkoromban még szükségem lesz rá! Köszönöm mindenkinek, hogy foglalkoztatok a problémával! * A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Valamikor ezt építettem meg, ugyan nem 100 kHz-es, csak 2,4. A linearitás a mérőelem méreteitől és anyagától függ, ki kell kísérletezni. Ha gondolod 1, 3 és 10 mm-es kialakításról tudok rajzokat küldeni.
Üdv: nbela
A Rádiótechnika számok keresése című topikban közölt linken letöltheted...
Köszönöm válaszod! Az egyes és kettes vezeték milyen regisztrálóhoz megy, itt mit alkalmaztál ill. építettél?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Köszönöm a segítséget, valahol CD-n van több évfolyam RT-m.
Az 1 és 2 kimenet mV nagyságrendű jelét egy koordinátaíró bemenetéhez kötöttem, de erűsitve
nagyobb klmeneti jel is előállítható. * A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Köszönöm válaszod! a mV nagyságrendű kimeneti jel már értékelhető, indikátorórával,mikrométerrel kalibrálható. Esetlegesen mV/0.01mm táblázat felvehető?
Amit mérni akarok, az mint írtam maximum 10mm, de nem terhelhető mechanikailag. * A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
A 10mm úthosszú érzékelőt 2 tekercses változatban késztettem a méretek miatt, ezért az áramkör is más kialakítású.A kalibrálást egy mikrométeres segédeszközzel végeztem. A tekercsek kb. 8-900 menet 0,14 mm-es zománchuzalból készültek. A kimenő jel kb. 20-30 mV/mm.
* A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Köszönöm a hasznos infókat! Nekem is hasonló mechanikai, ezért elektromos kivitelre lesz szükségem.*
Tisztelt Fórumtársak! Köszönöm a segítséget, de egy kapitális hiba miatt, amire egy fórumtárs felhívta a figyelmem, ejtem a "projektet".
Az AD698-as IC nincs a RET-nél, a frissített honlapon sincs! A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
2013 szeptemberében volt a legolcsóbb, azóta 40USD fölé ment az ára - ennyiért nálunk eladhatatlan, tehát nem tartják. Meg kell keresni az RT cikket, abban Pálinkás Tibi megoldotta anélkül is.
Sziasztok!
Van egy tervem aminek a megvalósításához szükséges egy nyomtatott áramkör megtervezése, elkészítése. Leginkább az érdekel, hogy megoldható-e egyáltalán egy olyan fényjelző áramkör ami akkor jelez, ha egy hirtelen fellépő dinamikus függőlegesen ható erő egy nyugalmi állapotból kimozdít egy testet. Tehát akkor kell jeleznie és a jelzést (villogó fény) pár másodpercig megtartani ha a nyugalmi állapothoz képest a test elmozdult. Ez is kérdés hogy az elmozdulás mértékét lehet-e szabályozni. Honnan tudhatom meg, hogy milyen elemeket kell alkalmazni az áramkör tervezése során ahhoz hogy a vertikális mozgás hatására a jelzést megkapjam. Ebben kérném a tanácsotokat, véleményeteket! Köszönettel Péter
Vertikális, de mihez képest? Nem írod a referenciapontot.
Mert azt is válaszolhatnám, hogy optoelektronikusan könnyen megoldható. De ugye ez nem olyan könnyű ha mondjuk a sivatag közepén kell egy tevén űlő ember helyzetét mérni akkor amikor a teve feláll. Megint más a helyzet, ha mondjuk egy horgász kapásjelző úszót akarsz figyelni. És így tovább.
Valami ilyesmivel esetleg. Bővebben: Link
Hello! csak a tisztánlátás végett. Az elmozdulás, az út és mértéke a méter. A "dinamikus függőlegesen ható erő" az gyorsulás ami egy időegység alatt létrejött sebesség változás a=dv/dt, minek mértékegysége m/s^2.
A kettő nem azonos és érzékelés sem azonos.
Tiszteletem Mindenkinek!
Mivel nem értek a lovakhoz,az volna a kérésem ,hogy alant leírtakat véleményezzétek. Egy lapszabász gép ütközőjére kellene útmérőt applikálnom ami 0.1 mm pontossággal bír. Első jelölt egy digitális szalagmérce volt,amiről kiderült hogy a mérési pontossága 1mm . Arra gondoltam,módosítani kellene az elektronikát,a kérdés az,hogy lehet-e / érdemes-e. A másik variáció ,egy lineáris pályán mozgatott forgó jeladós rendszer aminek a jele aztán kijelzőre kerül. A kérdés az ,hogy,mi kell hozzá? Forgó jeladós vagy inkább lineáris útmérős (DRO) legyen ? Léptetőmotorral megoldható a forgó jeladó feladata ? Hol találok szakit,aki adott esetben megépítené nekem? Előre is köszönöm a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
Inkább vegyél. Én is ezt tenném.
Eljátszottam a gondolattal,bár még 5 db tízezres hiányzik a megvalósításhoz.
Ha gondolod beszállhatsz . Én is ezt tenném.
Üdvözletem! Nem ismerem ugyan a megoldást, de az elektronika talán kevésbé tehet a mérés felbontásáról. Az enkóderes megoldás működik, szeretettel használják is az ilyen feladatokra. Egy DRO-nak mindegy, hogy a jeladója "enkóder", vagy lineáris útmérő. Igen, a léptetőmotor is használható enkóder helyett, magam is próbáltam, változó sikerrel. Szakit akár itt is találhatsz, vagy az apróhirdetések "állást kínál" rovatában.
Sziasztok!
Tanácsot, segítséget szeretnék kérni hozzáértő kollégáktól. Adott egy élhajlító gép. A munkahenger pozícióját, elmozdulását kellene detektálnom min 0,1 mm-es felbontással, analóg kimenetű szenzor lenne a legjobb. (igazából a hajlítási szög érdekes , de gondolom a szerszám elmozdulását egyszerűbb mérni) Keresgéltem és találtam is pár megoldást elmozdulásmérésre, de egyelőre nem tudom, hogy hogyan oldjam meg. A szenzor rögzítése is fejtörést okoz. A szerszám cserélve lesz a gépben, olyan megoldás kellene ami ezt lehetővé teszi, és nem is lassítja, bonyolítja a cserét túlságosan. Némi átalakítás mindenképpen lesz a gépen, fúrás faragás belefér. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Nem lesz egyszerű ezen a gépen. Hiszen a hajtás szöge függ a benne lévő betéttől is. Ráadásul a munkahenger elmozdulása és a hajlítás szöge között nem lineáris összefüggés van. De én nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Azt nem tudom, hogy hogyan lehetne úgy elhelyezni, hogy a munkadarabnak sem és a szerszámcserének se legyen az útjában.
Mert úgy egyébként gondolom te is megtaláltad a találatok tömkelegét a "linear transducer" kifejezésre, például Parker. Megfontolandó olyan használata, ahol a munkahengeren belül van egy mágnes, kívül meg az érzékelő... De én sem értek hozzá
Sziasztok,
Igen a nézegettem különböző lineáris útmérőket. A "zsinóros" megoldással szemezek egyelőre. A madzagot át tudnám vezetni a munkahenger alá, csak az a gond, szerszámcserekor gondoskodni kell a rögzítésről is. A gép kezelője ezt nem szeretné, sőt optikai érzékelőt javasol hogy semminek ne legyen útba semmi, ne lehessen leverni stb. Vannak alkalmas lézeres távolságmérők, de ilyen pontossággal horror az áruk. A sima lineáris útadó is szóba jött, de azzal meg sokat kéne reszelni. Arra gondoltam, hogy a horonyba amiben a szerszám fut, tennék egy pálcát ami össze lenne kötve az útadóval. A contactless megoldásokhoz szerintem a hengert is ki kellene cserélni. zolika60: hajlító szerszám csak ez az egy van, a többi betét lyukasztó és vágó, azokat nem kell mérni. Az elmozdulás és a szög közti összefüggést kimatekozná a feldolgozó elektronika. Ami jobban aggaszt az az eltérő anyagvastag és a deformáció. Tudtok esetleg olyan forrást ahol adatlapot és árat is lehet látni az érzékelőkhöz? Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |